Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:47, 17. 12. 2020.

| Sport

Tri firme u trci za izgradnju stadiona u Leskovcu, izdata i građevinska dozvola

Autor:Marko MitićIzvor:Južne vesti
leskovac stadion
Ko će graditi stadion u srpskom Mančesteru; foto: Grad Leskovac

Nakon što je 8. decembra završen tender i otvorena zajednička ponuda za izgradnju tri stadiona, od kojih je jedan u Leskovcu, iz Kancelarije za javna ulaganja su objavili da se isto toliko firmi prijavilo za gradnju. Među grupom ponuđača nalaze se GAT Novi Sad, Energoprojekt iz Beograda i M Enterijer gradnja, takođe iz Beograda.

Ko će ući u investiciju procenjenu na 2,4 milijarde dinara znaće se za 40 dana, dok je rok za ukupan završetak projektovanja i izvođenja radova 24 meseca.

Nakon izbora jedne od ove tri firme, neophodno je izvođača uvesti u posao, a posle toga će krenuti radovi - kažu iz Kancelarije.

Jedna od ponuda je ona konzorcijuma 10 firmi na čijem je čelu novosadska firma GAT koja se, kako je pisao CINS, u novembru 2015. susrela sa policijom i pravosuđem, pošto je protiv njihovog direktora podneta krivična prijava zbog sumnje da je ponudu za javnu nabavku zasnovao na lažnim podacima.

Takođe, ova firma je pre nekoliko meseci dobila poverenje da gradi bolnicu u Vranju.

Da gradi stadione samostalno je ponudio Energoprojekt iz Beograda, nekadašne državno preduzeće koje je sada u većinskom vlasništvu građevinske firme Napred razvoj koja je 2017. godine otkupila 17% akcija.

Energoprojekt je godinama bila najveća srpska građevinska firma koja je gradila brojne objekte u zemlji. Udeo u vlasništvu ove firme i dalje ima država Srbija koja je vlasnik 33,58% akcija.

Treća ponuda je konzorcijuma M Enterijer Gradnja sa još 5 firmi, a ovo građevinska firma je krajem marta ove godine dobila na tenderu izgradnju nove zgrade Fakulteta organizacionih nauka u Beogradu, čija je vrednost 6,6 miliona evra, a pobeđivali su i na drugim državnim tenderima.


Spremna građevinska dozvola

Stadion će biti građen u tri faze - prva će biti izgradnja stadiona sa parkingom, zatim sledi gradnja sportskog objekta uslužnog karaktera na severnoj strani, dok treća faza podrazumeva izgradnju sportskog objekta sa pratećim administrativnim i edukativnim sadržajem.

Još ranije je gradonačelnk Leskovca objavio da je investicija za prvu fazu izgradnje stadiona vredna 2,4 milijarde dinara, a da će početak druge i treće zavisiti od priliva finansijskih sredstava.

Da bi se krenulo sa gradnjom, potrebna je građevinska dozvola koju je juče izdalo Odeljenje za urbanizam i izgradnju Grada Leskovca.

Na društvenim mrežama se pojavila i inicijativa da stadion u Leskovcu ponese ime Radoša Cerovića, vojnika koji je 1998. godine poginuo na Košarama. Inače Radoš je bio igrač FK Dubočice, a od pre nekoliko dana jedna ulica u Nišu nosi njegovo ime.

*Administrator sajta, nakon što je primetio pojačano delovanje botova, suspendovao je komentare na ovu vest.

Podeli sa prijateljima
KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: