Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:01, 11. 1. 2015.

| Sport

Trijumf Konstantina posle produžetaka

Autor:Aleksandar NikolićIzvor:Južne vesti
djordjevic-konstantin.jpg
Vladimir Đorđević postigao je 10 poena; foto: Vanja Keser

Košarkaši niškog Konstantina pobedom su otvorili 2015. godinu pošto su u Čairu posle dva produžetka savladali ekipu čačanskog Borca rezultatom 98:89 (25:18, 20:13, 13:27, 15:15, 9:9, 16:7). Meču 12. kola Košarkaške lige Srbije prisustvovalo je oko 600 gledalaca.

Nakon silovitog prvog poluvremena, koje je proteklo u sjajnom šuterskom izdanju Nišlija, pre svega u šutu za tri poena, domaćin je umalo prokockao pobedu. Izabranici Marka Cvetkovića odigrali su dosta konfuzno veći deo drugog poluvremena, sa dosta propusta na obe strane terena.

Treba istaći borbenost Čačana, koji i pored skraćene rotacije i velikog rezultatskog deficita, do poslednjih momenata nisu odustajali i bili veoma blizu celog plena.

U redovima Nišlija čak devetorica košarkaša je ubacilo dvocifreni broj poena, a bolji od ostalih bili su povratnik Nemanja Gudžić sa 19 i Petar Despotović sa 18 poena. Kod gostiju najefikasniji bio je Vladimir Matić sa 18 poena.

Trojkom Vitkovića i sa 5 poena Petra Despotovića, Konstantin je poenterski odlično otvorio utakmicu. Ništa manje nisu raspoloženi bili i gosti, pa je posle 3 minuta igre rezultat glasio 8:5.

Domaći su od starta zaigrali dosta agresivno u odbrani, što je uslovilo rani izlazak iz bonusa. Nakon poena sa penala pleja gostiju Dumića, preko raspoloženih Despotovića i Đorđevića Konstantin pravi seriju 6:0 i već u 6. minutu ima dvocifrenu prednost (17:7). 

Agilnošću  Dumića, Borac brzo odgovara serijom 7:0 i brzo vraća rezultat u egal. Odmah je reagovao trener Cvetković tajm-autom, i već u sledećem napadu Veličković šutem sa distance prekida seriju zahuktalih gostiju. Usledio je furiozni finiš prve deonice domaćih. Sa nove dve trojke Đorđevića Konstantin opet “beži” na + 10, da bi  u poslednjim sekundama krilo Čačana Knežević postavio konačan rezultat prve četvrtine – 25:18.

Rafalna paljba domaćih nastavila se i početkom drugog kvartala. Povratnik u redove Nišlija Nemanja Gudžić sa 2 trojke vodi svoj tim do +13 u 11. minutu (31:18). I u odbrani je Konstantin odigrao dosta požrtvovano, pa je poenterski post gostiju u drugoj četvrtini trajao čitava 4 minuta. Knežević i Cvetković prekidaju crnu seriju Borca, ali je maestralni Gudžić novom trojkom čuvao dvocifrenu prednost Nišlija. Suvereno su čuvali stečenu prednost domaći i u igri koš za koš na poluvreme otišli sa 14 poena prednosti – 45:31.

U nešto ležernijem ritmu ušle su Nišlije u drugo poluvreme što koriste gosti, i preko Kneževića i Kljajevića prave seriju 9:2, što je nateralo šefa stručnog štaba domaćih da zatraži minut odmora. Izgubili su konce igre košarkaši Konstantina, pa je posle trojke Dumića i polaganja Kljajevića prednost Konstantina bila samo +2 (47:45). Žute minute prekida Obrenović dvojkom, ali je i dalje dosta toga škripilo u igri domaćina. Trojkom Matića Borac prilazi na samo poen minusa, imali su čak i slobodno bacanje za poravnanje, ali je Gudžić svojom četvrtom trojkom bio inicijalna kapisla za konsolidaciju igre Nišlija.

Trojkom Tasića Konstantin “beži” na +7 i odbija žestok pritisak gostiju iz Čačka. Međutim, Čačani su nastavili sa sjajnim izdanjem i ekspresno završili treću četvrtinu. Serijom 8:0 su nadoknadili rezultatski deficit i najavili uzbudljivih poslednjih 10 minuta – 58:58.

Dosta problema zadavala je pik-en-rol igra Čačana odbrani domaćih. Preko Kljajevića i Cvetkovića održavali su gosti rezultat u egalu. Dosta agresivnosti u defanzivi obeju ekipa, dovelo je do toga da bukvalno sve pršti na parketu. Nastavili su domaći da “rešetaju” van linije 6.75, konsolidovali se u odbrani i ponovo se “odlepili” na +6 (66:60) na 5 minuta do kraja.

Čačani fantastično odgovaraju. Nekoliko neiskorišćenih napada, koštalo je Konstatina vođstva, pa preko Matića i Tresača Borac u 36. minute prvi put vodi – 66:67. Ni minut odmora nije probudio uspavane košarkaše Konstantina, usledila su 2 promašena šuta za tri, Borac je preko Kljajevića imao šansu da poveća prednost, ali centar Čačana nije bio precizan sa penala. Obrenović ponovo vraća prednost na konto domaćina, ali još jednom je Kljajević bio nerešiva enigma za odbranu Nišlija.

Novim poenima Obrenović uvodi meč u triler završnicu, na 2 minuta do kraja meča rezultat je glasio 70:69 za niški tim. Novu prednost gostima donosi Cvetković sa linije penala, potom Veličković gubi loptu u napadu, a Tresač polovičnim učinkom sa slobodnih bacanja u poslednji minut uvodi ekipu Borca sa dvocifrenom prednošću. Nakon još jednog haotičnog napada domaćih, sevnula je nova trojka Despotovića sa skoro 8 metara, koja je izazvala erupciju oduševljenja prisutnih u hali.

Usledila je sjajna defanziva domaćih, neiskorišćeni napad Čačana i na 13 sekundi do kraja Konstantin je imao poen prednosti i napad. Cvetković je faulirao Tasića, koji maši oba penala a potom faulira Tresača i šalje ga na liniju penala. Krilo gostiju pogađa jedno, poravnava rezultat, a u poslednjem napadu Despotović je iz teške pozicije promašio pobedu Konstantina i odveo utakmicu u produžetak.

Usledio je “hičkokovski” prvi produžetak Konstantina i Borca. Gudžić i Despotović u dodatnih 5 minuta prave seriju od 5:0, ali dodatnu dramu stvara Obrenović tehničkom greškom. Na sreću po domaće košarkaše Borac je “prodao” 4 napada za redom i na 2 minuta do kraja Konstantin je imao 4 poena prednosti – 78:74. 

Još jednom svojom minijaturom Despotović vodi Konstantin do ogromnih +6 na minut do kraja – 80:74. Sa druge strane Dumić je bio polovičan, a u narednom napadu Nišlija Veličković oba puta precizan sa linije penala – 82:75. Na 13 sekundi do kraja Dumić pogađa trojku, a Obrenović maši oba penala, da bi na 3 sekunde do kraja Matić pogodio trojku uz dodatno slobodno bacanje i odveo meč u još jedan produžetak – 82:82.

Nakon nekoliko izgubljenih lopti i loših rešenja u napadu, plej Konstantina Veličković sjajno je otvorio drugi produžetak i bio najzaslužniji za prednost od 88:82 na 3 minuta do kraja. Pored rezultatskog zaostatka, dodatni hendikep za goste bila je činjenica da su 3 ključna igrača zbog ličnih grešaka morali na klupu.

Ali, sjajno je odigrao mladi Mitrović, koji sa 5 vezanih poena održavao Borac u životu. Vitković na 90 sekundi do kraja meča pogađa bitnu trojku za 93:87 i odbija poslednji nalet sjajnih gostiju. Završni udarac posrnulom Borcu zadali su Gudžić i Obrenović za konačnih 98:89.

Nakon 12. kola ekipa iz Niša je na trećoj poziciji sa 22 poena, jednim manje od Vojvodine Srbijagas i FMP-a. U narednom kolu Konstantin dočekuje Jagodinu.

KONSTANTIN - BORAC 98:89 (25:18, 20:13, 13:27, 15:15, 9:9, 16:7)

Hala Čair, Niš

KONSTANTIN: Veličković 15, Despotović 18, Đorđević 10, Mladenović, Vitković 11, Stojačić 2, Ostojić 1, Tasić 11 (9 sk), Savić, Obrenović 11 (10 sk), Vučićević, Gudžić 19 (8 sk)

BORAC: Dumić 16, Mitrović 7, Matić 18, Knežević 14 (9 sk), Ljubičić, Gavrilović, Tresač 16, Popović, Kojić, Cvetković 6, Kljajević 11, Jovančević

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Eh bre

    16:29 // 11. 1. 2015.

    JV, pa gde je najava za mec? Eto, navikoh da sve najave za rukomet, kosarku, pa cak i futsal, procitam ovde. Ovo mi je prvi neopravdani iz Caira ove sezone :)

    p.s. bravo "Konstantini"

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: