Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:35, 7. 8. 2021.

| Sport

Trojica sportista sa juga Srbije na Olimpijskim igrama, a jedan brani boje srpskog tima

Autor:Marko MitićIzvor:Južne vesti
Olimijske igre
Samo jedan sportista sa juga nastupa za Srbiju; foto: OKS;

Od 86 sportista, koliko predstavlja Srbiju na Olimpijskim igrama, jug naše zemlje ima jednog predstavnika i to je vaterpolista Sava Ranđelović. Međutim, on nije jedini rođeni Nišlija koji se nalazi u Tokiju, pošto je u Japanu i rukometaš Nikola Karabatić koji brani boje Francuske, a sa juga potiče i Milan Trajković, atletičar rođen u Surdulici koji je na najvećoj svetskoj sportskoj smotri trčao na 110 metara sa preponama za Kipar.

Godinama unazad najtrofejniji srpski sport na Olimpijadi je vaterpolo - opet će se "delfini" vratiti sa medaljom oko vrata, pošto su u polufinalu savladali neporažene Špance, pa će se poslednjeg dana takmičenja sa Grčkom boriti da po prvi put u istoriji odbrane zlatnu medalju. Sava Ranđelović Sava se opet sa medaljom vraća u Niš; foto: FB Sava Ranđelović

Baš kao i u Riju, u reprezentaciji Srbije je Sava Ranđelović. Rođeni Nišlija od 2014. godine je član tima Dejana Savića, a sa velikih takmičenja uvek se sa medaljama vraća u Niš.

Ovo će Ranđeloviću biti 15. medalja, a čak 12 od toga zlatnih. Mnogi reprezentativci će se nakon igara u Tokiju oprostiti od reprezentativne kapice, ali među njima neće biti i 28-godišnji Ranđelović, koji je trenutno igrač mađarskog Vašaša.

I na prethodnim Olimpijskim igrama 2016. godine Ranđelović nije postigao mnogo golova, ali se njegova uloga u timu zna. Velika borba sa protivničkim centrima i važan šraf ka pohodu na još jednu medalju. Ostaje samo da se vidi da li će ta medalja biti zlatna ili srebrna.

Još jednog finalistu na igrama imaće Niš, s obzirom na to da će finalni meč na rukometnom turniru, baš kao i pre 5 godina, igrati Francuska i Danska. Nikola Karabatić rođen je 1984. godine, u vreme dok je njegov otac kao golman branio boje niškog Železničara. Više od jedne decenije je jedan od najbolljih rukometaša današnjice, a imaće šansu da osvoji svoju treću zlatnu medalju na Olimpisjkim igrama, nakon Pekinga i Londona. Nikola Karabatić Francuska u finalu, Nikola igra za svoje treće zlato; foto: Instagram Nikola Karabatić

Ipak, malo je falilo da igrač PSŽ-a propusti igre zbog povrede koja ga je odvojila od terena prošle sezone. Karabatić se u poslednjem trenutku pridružio "Trikolorima" i u subotu će od 14 sati u direktnom duelu sa Mikelom Hansenom pokušati da donese Francuskoj, ali i Nišu još jedno zlato.

Predstavnika na igrama u Japanu imala je i Surdulica - atletičara Milana Trajkovića koji trči za reprezentaciju Kipra. Trajkovićeva specijalnost su trke na 110 i 60 metara sa preponama, a za razliku od Rija, sada nije uspeo da dođe do finala. On je u svojoj polufinalnoj trci na 110 metara zauzeo poslednje mesto. Milan Trajković Surduličanin trči za Kipar; foto: Instagram Milan Trajković

Najveći uspeh rođenog Surduličanina sigurno su Olimpisjke ige u Riju, kada je u finalnoj trci bio 7. Tada je postavio i svoj lični rekord i stazu pretrčao za 13,31. Učestvovao je i na nekoliko svetskih i evropskih prvenstava, a višestruki je šampion Balkana u dvorani.

Kolonija sportista sa juga mogla je da bude i mnogobrojnija - košarkašica Maja Miljković ovog leta nije bila u planovima selektorke reprezentacije Srbije Marine Maljković. Leskovčanka je pre dve godine sa reprezentacijom osvolila bronzu na Evropskom prvenstvu.

Niš je u Riju imao i košarkaša sa medaljom. Stefan Jović se okito srebrom, ali ovoga puta najboilji srpski košarkaši nisu uspeli da izbore vizu za Tokio. Nažalost, i da su u finalu kvalifikacionog turnira savladali Italiju, Jović bi igre propustio, pošto se samo nekoliko dana ranije povredio.

Do kraja Olimpijskih igara ostao je još jedan dan, Srbija za sada ima 2 zlatne, srebrnu i 4 bronzane medalje. Čekaju se vaterpolisti koji sigurno imaju medalju, dok će odbojkašice i košarkašice pokušati da se domognu bronzanih medalja.

Olimpijske igre u Tokiju trebalo je da budu održane 2020. godine, ali je svetska pandemija sve pomerila za godinu dana. Sportisti su imali godinu dana više da se spreme, ali su i godinu dana stariji. Sve je počelo 24. jula, a zavesa će biti spuštena u nedelju, 8. avgusta.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Torpedo

    19:49 // 7. 8. 2021.

    Sta li je tu za ponos ? Niko nije otisao u Tokijo, iz niskog kluba !

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prvo ih oterao a sad im daje subvencije.

Vojin Ivanović Čitalac

Tekst: Prihode "Konstantinu Velikom" donosiće kargo saobraćaj, Vučić najavio i logistički centar u Nišu

Pronađite nas na: