Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:32, 22. 6. 2018.

| Sport

U Nišu međunarodni turnir u golbalu, pojačani Nais priželjkuje finale

Autor:M. JovanovićIzvor:Južne vesti
Golbal ilustracija
Jedini paraolimpijski sport koji nema svoju olimpijsku verziju; ilustracija: flickr/Charlie

Iako osnovan tek prošle godine, aktuelni šampion države Golbal klub Nais odvažio se da organizuje međunarodni turnir, na kome će u subotu, 23. juna ugostiti 5 ekipa iz regiona. U niškoj Osnovnoj školi “Bubanjski heroji” na ovom turniru u golbalu, jedinom sportu namenjenom isključivo za slepe i slabovide, takmičiće se i Nišlije.

Osim Naisa, u Nišu će se sutra nadmetati po jedna ekipa iz Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Kruševca i Beograda.

Timovi će biti podeljeni u dve grupe, iz kojih će se najbolji plasirati u polufinale. Kao pred odlazak na Državno prvenstvo prošle godine, Nišlije smatraju da mogu u finale, rekao je trener Golbal kluba Nais Stefan Mićićelović, iako su im konkurenti jake, iskusne i dobro pripremljene ekipe.

Ekipe su veoma dobre, imaju već dosta iskustva na međunarodnim takmičenjima, a nama je ovo prvi nastup na malo jačem nivou. Pogotovu nam je drago što dolazi ekipa iz Crne Gore, koja se nalazi među 15 najboljih država u Evropi. Da li očekujemo finale? Da očekujemo, ali lopta je okrugla - ispričao je Mićićelović.

Otvaranje turnira zakazano je za 8:15, a predviđeno je da finale i borbe za treće mesto počnu oko 15 sati, pa direktor turnira “Niš open 2018” Nikola Perišić poziva sve zainteresovane da isprate događaj.

Bilo bi lepo ispratiti to, jer smo se potrudili da budemo što profesionalniji, a i zbog same promocije sporta osoba sa invaliditetom - kaže Perišić.


“Postoje ljudi koji se iz Švedske vraćaju, a ne samo odlaze”

U pohod na međunarodnu titulu Nais će krenuti pojačan, s obzirom na to da je u njegove redove stigao Dženan Ajdinović iz Švedske. Osim što je do sada igrao za klub Malme, petostrukog prvaka Švedske, Ajdinović je pronašao svoje mesto i u reprezentacije ove, inače veoma uspešne zemlje u golbalu.

Nastupao je na Evropskom prvenstvu, kada je njegova reprezentacija osvojila četvrto mesto, Paraolimpijske igre propustio je zbog povrede, a našao se i na širem spisku Švedske, pred odlazak na Svetsko prvenstvo. Golbalisti Nais Niški golbalisti premni za nove izazove; foto: JV/M.J.

Iako je trenirao 3 nedelje sa nacionalnim timom ove skandinavske zemlje, na kraju nije otišao na svetsku smotru, pošto je bio prva rezerva. Ipak, i zbog samih priprema sa njima, kako sam kaže, oseća da je u odličnoj formi i fizički bolje nego ikada. Na tome što je s vremenom postao igrač svetskog glasa najviše je zahvalan selektoru Švedske, koji ga je, kako kaže, napravio na igrača kakav jeste.

Sa agilnim predsednikom golbal kluba Nais, svojim vršnjakom Stefanom Stevanovićem, dogovorio sam ovaj angažman. Inače, on i ja imamo mnogo toga zajedničkog, jer je on u istom uzrastu i iz istog razloga oštetio vid kao i ja (ali on na žalost potpuno). Nastup za srpskog šampiona nije samo ispunjenje moje duhovne želje da budem vezan sa "maticom", već i da igrački napredujem - rekao je Ajdinović.

Kako se novinarima predstavio čim je stigao u Niš, novi igrač Naisa Dženan Ajdinović kaže da ne može da priča o svojim očekivanjima na turniru jer ne poznaje čak ni svoju novu ekipu, a kamoli rivale. Ipak, ispričao je i da je veoma srećan što je u zemlji u kojoj su mu živeli preci. Njegovi roditelji su Srbi, ali su se odselili za Švedsku, gde je i odrastao Ajdinović.

Za mene je još kada sam bio dete bio san da igram u Srbiji, ponekad i za Srbiju, ali to ćemo videti. Na ovom turniru idemo na pobedu, znam da će biti teško, ali mi u subotu idemo u finale i nadam se pobedi - rekao je Ajdinović.

Podsetimo, Nais je oformljen prošle godine i u svom debiju na Državnom prvenstvu uspeo je da postane šampion Srbije. Ovo je prvi put da Niš ima svog predstavnika u ovom paraolimpijskom sportu, a svi igrači kluba saglasni su u tome da ničega od toga ne bi bilo bez zalaganja Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje.

Golbal je u potpunosti prilagođen slepima i slabovidima, a u poslednje vreme u našoj zemlji se radi na tome da mu se vrati stari sjaj, s obzirom na to da je Jugoslavija osamdesetih godina bila velesila u ovom sportu: golbalisti su u tom periodu osvojili olimpijsko, dva puta svetsko i tri puta evropsko zlato.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: