Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:45, 28. 2. 2018.

| Sport

U Nišu šahovski "sudar" velemajstora i kompjutera

Autor:M. JovanovićIzvor:Južne vesti
Šah kompjuter
Meč će suditi FIDE sudija Igor Lukić; ilustracija: flickr/Nick Amoscato

Najnovija verzija hibridnog kompjuterskog sistema AHIL, kojom će upravljati profesor Elektronskog fakulteta Vladan Vučković suprotstaviće se FIDE šahovskom velemajstoru Miroslavu Tošiću u Nišu. Aplikacija ima delom ljudsku, delom mašinsku prirodu, a ovaj meč održaće se 2. marta na Univerzitetu Singidunum.

Ovaj okršaj ima cilj da promoviše kako razvoj tehnologije, tako i promociju šaha, te skretanje pažnje na njegov potencijal u obrazovanju mladih. Tako će, kako objašnjavaju na sajtu Grada, kompjuter brinuti o taktičkim varijantama, dok će zadatak Vučkovića biti da odabere strategije.

FIDE velemajstor Miroslav Tošić ovom prilikom je izjavio da je imao priliku da igra protiv kompjutera i da pobeđuje, ali da će protiv sistema AHIL biti izuzetno teško jer je reč o sistemu koji ima samo jednu ranjivu tačku - kažu na sajtu Grada.

Inače, ovaj meč je deo Foruma naprednih tehnologija, koji organizuje Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj i projekte Grada Niša.

Početak okršaja zakazan je za 11 sati.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Đ. Jovanović

    16:46 // 28. 2. 2018.

    Izdavačka kuća „Gradina“ iz Niša je, među prvima, organizovala javni meč između čoveka i kompjutera krajem osamdesetih prošlog veka, u sali MZ „Filip Kljajić“. Dimitrije Bjelica, šahovski majstor FIDE, je igrao protiv programa „Chessmaster“ na Atariju 2000. Sudije su bili prof. dr Đorđe Vidanović i prof. Radomir Videnović. Rezultat meča je bio nerešen. O meču su javili mnogi jugoslovenski mediji.

  • Diplomirani inženjer

    15:05 // 28. 2. 2018.

    Profesore, to je radni dan, u radno vreme!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: