Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:40, 19. 6. 2017.

| Sport

U kanjonu Jerme sredinom avgusta festival za avanturiste

Autor:J. A.Izvor:Južne vesti
U blizini Poganovskog manastira
U blizini Poganovskog manastira; foto: Igor Đorđević

Penjanje, planinarenje, planinsko trčanje, biciklizam i joga, neke su od zanimljivih aktivnosti u kojima će moći da se oprobaju ljubitelji sporta i avanturisti koji žele deo leta da provedu u aktivnom odmoru. Prvi avanturistički festival na otvorenom održaće se od 16. do 20. avgusta, u specijalnom rezervatu prirode Jerma.

Na festivalu će posetioci moći da se upoznaju sa nesvakidašnjim predelima Jerme i uživaju u prirodnim lepotama okoline Pirota, Dimitrovgrada i Babušnice.

Organizatori poručuju da je ovo idealna prilika da se aktivno provede odmor, pored jedne od najčistijih reka u našoj zemlji. Uz to su isplanirane i svakodnevne aktivnosti i druženje sa avanturistima iz cele Srbije i regiona.

Posebna pažnja biće posvećena organizaciji aktivnosti za decu, koja će pored kreativnih radionica i igrica, moći da probaju luk i strelu, spuštanje niz stenu, penjanje ili planinarenje do vidikovaca. Idealan odmor za porodicu, ali i za sve tragače za pravom avanturom - navode organizatori.

Oni koji se sredinom avgusta budu okušali u nekoj od pomenutih aktivnosti, moći će i da zavire u "pećinu sa blagom". Sve aktivnosti će, navode organizatori, sa učesnicima sprovoditi iskusni treneri, vodiči i instruktori, sa atestiranom opremom.

Preporučujemo i penjački festival, ekstremno grebenarenje, planinsko i noćno trčanje sa skajranerkom Nevenom Rajković, biciklizam i ulazak u pećinu Vetrena Dupka. Za kraj dana preporučuju se svima radionice joge, slackline - hodanje na balansirajućoj traci ili open cinema i druženje uz priče sa putovanja i pustolovina - dodaju organizatori.

Festival organizuje Avanturistička mreža, mladi tim koji, kako kažu, sa velikim entuzijazmom istražuje nepoznate delove kanjona, obilazi vrhove i gotovo napuštena sela. Zabeležili su različite životne priče, ali se u svemu trude da nađu lepotu, pokreću i realizuju akcije kojima će “oživeti prostor”.

Uz podršku lokalnih institucija na Vlaškoj i Greben planini, biće obeležene staze za pešačenje i planinsko trčanje, opremićemo smerove za sportsko penjanje, urediti kamp i kroz različite discipline ćemo pokazati interesantne “outdoor” aktivnosti - kažu organizatori.

Zainteresovani mogu da se prijave na Avanturistički festival do 30. jula, na ovom sajtu, a učešće u svim aktivnostima košta 3.500 dinara, dok je samo Penjački fest 1.200 dinara. 

Avanturistički festival organizuje Avanturistička mreža u saradnji i uz podršku upravitelja JP “Srbija Šume”, Turističke organizacije Pirota, Sportsko - turističkog centra Dimitrovgrad, Zavoda za zaštitu prirode Srbije i Turističke organizacije Srbije.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Таипова Чешма

    12:47 // 19. 6. 2017.

    slackline,open cinema,outdoor - никако,али никако се не уклапа са прекрасним живописним кањоном реке Јерме.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: