Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:41, 5. 10. 2018.

| Sport

U nedelju srpski i bugarski planinari osvajaju Rtanj

Autor:Lj. J.Izvor:Južne vesti
rtanj
Prošlogodišnja akcija; foto: Planinarski klub Preslap

Odlazak do vrha Šiljak (1565 m), najvišeg vrha Rtnja, cilj je drugog jesenjeg uspona na planinu Rtanj koji će biti organizovan u nedelju, 7. oktobra. Polazak je iz Niša, a interesovanje za akciju je veliko, kažu organizatori iz Planinarskog društva Preslap.

Prošlogodišnja akcija Preslapa, kada se oko 400 planinara iz Srbije i Bugarske okupilo na Rtnju, dobiće svoj nastavak.

Akcija će početi u selu Rtanj i odvijaće se iz dva pravca, sa dve strane Rtnja, planinarima dobro poznate – južne i severne. Uspon južnom stranom je znatno lakši, a staza koja počinje u selu Rtanj je prilagođena i planinarima i rekreativcima. Poseban kuriozitet je što se planinari, penjući se južnom stranom Rtnja, zadnjih petstotinak metara visinske razlike zapravo kreću južnom stranom čuvene rtanjske piramide, koja je pravilnog oblika - kažu u Preslapu.

Sa druge strane, na severnom pravcu uspona, koji će početi u selu Mirovu, kažu organizatori, potrebno je savladati čak 1.200 m visinske razlike.

Planinari sa obe strane rtanjske piramide u isto vreme će se naći na vrhu Šiljak. Rtanj se naziva i "ocem svih planina", zbog svog piramidalnog oblika i dominantog položaja - dodaju iz Preslapa.

Planirano je, zatim, da planinari sa vrha Šiljak zajedno siđu južnom stranom, a na platou ispod piramide trebalo bi da bude predavanje o lekovitom bilju iskusnog biljobera Novica Vidojković iz sela Kunovica.

Polazak je planiran za 06:30 sa parkinga kod tržnog centra Roda. Troškovi prevoza su 800 dinara, a prijave učesnika su kod vođa Nenada Stevanovića (062/637-771), Miloša Stamenkovića (069/14-98-880) i Miroslava Dokmana (062/205-977).

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Pojedinac

    10:30 // 7. 10. 2018.

    Vredi probati i popeti se na vrh da ga otmu vanzemaljci i spasi se covek.

  • dr Jakov Zlatar

    14:33 // 5. 10. 2018.

    Sve ako vas napredna Anita ne izvede na vrh.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: