Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:17, 8. 1. 2014.

| Sport

Uspešna plivačka obuka dece sa cerebralnom paralizom

Autor:Ljubica StojanovićIzvor:Južne vesti
adaptivno-plivanje.jpg

Tokom tri meseca u Nišu 16 dece sa cerebralnom paralizom starosti od 5 do 18 godina imalo je obuku plivanja i samostalnog kretanja u vodi koju je organizovala Asocijacija adaptivnog plivanja Srbije (ADAPTS).

plivanje

Pored uspešno organizovanog seminara "Obuka i trening plivača sa fizičkim i intelektualnim invaliditetom", završena je još jedna uspešna akcija promovisanja adaptivnog plivanja.

Od 1. septembra do 1. decembra 16 dece sa cerebralnom paralizom starosti od 5 do 18 godina, sa različitim stepenom znanja plivanja učestvovalo je na obuci plivanja sa stručnim trenerima.

Kako kažu u ADAPTS-u, cilj projekta je bio da deca sa cerebralnom paralizom nauče da plivaju i da se samostalno kreću kroz vodu, i da se poboljšaju određene njihove funkcionalne sposobnosti.

- Na osnovu dobijenih rezultata može se zaključiti da su sva deca napredovala u merenim sposobnostima. Od 16 dece 15 je naučilo da samostalno pliva, a svi mogu sami da se kreću u vodi. Takođe, kod većine dece je došlo do poboljšanja motoričkog funkcijskog statusa, izdržljivosti pri hodanju, kao i brzine hodanja. Kod nijednog deteta nije došlo do povreda ili pogoršanja zdrastvenog stanja - rekao je nosilac projekta Bojan Jorgić, predsednik Skupštine ADAPTS-a.

U tu svrhu korišćeni su sledeći merni instrumenti (testovi): GMFM test – za procenu motoričkog funkcijskog statusa; WOTA2 test – za procenu plivačkih sposobnosti, hodanje za 6 minuta za procenu izdržljivosti i brzo hodanje na 10 metara za procenu brzine hodanja.

- Ono što nismo merili, a što je bilo vidljivo od samog početka ovog projekta su osmesi na licima dece i njihovo zadovoljstvo učestvovanjem u ovakvom programu vežbanja - dodao je Jorgić.

plivanje

Pored Bojana Jorgića, treneri su bili i Marko Jović i Miljan Perović. Ivan Peković, sekretar Gradskog udrženja za cerebralnu i dečju paralizu, bio je zadužen za animaciju roditelja i dece za dolazak na bazen. Stručnu pomoć u realizaciji ovog projekta da li su Marko Aleksandrović, profesor na predmetu Plivanje na FSFV u Nišu i Lidija Dimitrijević, profesor na katedri za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju na Medicnskom fakultetu u Nišu.

Ovo je jedan od 17 projekata koji je podržao NIS u saradnji sa Gradom Nišom kroz konkurs "Zajednici zajedno".

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Marko

    12:02 // 9. 1. 2014.

    Ovaj projekat pokazuje da se plivanje osoba sa invaliditetom najbolje sprovodi u Nisu. Sjajan posao ekipe koju je predvodio prof. Bojan Jorgic. Posebne cestitke deci sa CP koji su postali plivaci!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: