Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:00, 10. 10. 2019.

| Sport

Predavanja o oslobađanju Niša uz uspon na Seličevicu

Autor:M. J.Izvor:Južne vesti
Seličevica
Na vrhu Seličevice nalaze se ostaci objekta koji je u Drugom svetskom ratu nemačka vojska koristila kao radio relejni centar; foto: Wikimedia/Dragan Cvetkovć Niš

I planinari i rekreativci pozvani su da nedelju, 13. oktobar provedu na akciji niškog kluba Preslap, koja će zainteresovane voditi na planinu Seličevica. Sportski deo biće “začinjen” edukativnim - biće održana predavanja o oslobađanju Niša 1878, 1918. i 1944. godine, pošto je Seličevica bila jedan od pravaca ulaska u okupirani Niš prilikom završnih dejstava.

Okupljanje učesnika predviđeno je za parking kod stadiona Mašinca, odakle se kreće na prvu etapu staze - do Delijskog visa, sa koga puca pogled na Niš. Dalje, staza će voditi do Vukmanova, pa Ibrovice, najvišeg vrha Seličevice. Nakon nje kreće spust ka selu Berbatovo, gde je predviđen ručak i prevoz nazad do stadiona Mašinca i Trošarine.

Ova akcija je posvećena oslobodiocima grada Niša i u znaku je obeležavanja dana oslobođenja Niša u Prvom svetskom ratu 1918. godine, zatim dana oslobođenja Niša u Drugom svetskom ratu 1944. godine, i sa obaveznim osvrtom na oslobođenje Niša od turskog ropstva 1878. godine, zato što su svi naši oslobodioci, prilikom završnih dejstava, kao jedan od pravaca ulaska u okupirani Niš koristili i planinu Seličevicu i Delijski vis - rekli su u niškom klubu.

Okupljanje učesnika planirano je za 7:30. U dvorištu izdvojenog odeljenja Osnovne škole “Branko Radičević” u Berbatovu biće poslužen besplatan ručak učesnicima akcije, ali je potrebno da sami ponesu pribor za jelo i porcije.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: