Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:37, 16. 3. 2020.

| Sport

Vanredno stanje prekinulo sportsku sezonu, još nepoznato da li će i kada će se nastaviti

Autor:Ljubica JocićIzvor:Južne vesti
fk radnicki stadion, foto jv vanja keser
Stao fudbal; foto: JV / Vanja Keser

Zbog vanrednog stanja koje je stupilo na snagu u nedelju uveče, a tokom kog se zabranjuju odigravanje utakmica i održavanje treninga, klubovi sa juga Srbije u najvišim rangovima, koji su u finišu svojih sezona, raspustili su ekipe do daljeg jer još nije poznato da li će i kada takmičenja da se nastave. Neke klubove je ova prinudna pauza dočekala u borbi za najviši plasman i istorijskim sezonama - rukometaše Železničara pred plej-of, košarkaše Napretka pred istorijsku Superligu, odbojkaše Niša u finišu borbe za titulu, a rukometašice Naise za finale Čelendž kupa, nacionalnog Kupa i trofej u domaćem šampionatu.


Prvi se oglasio FSS

stadion cair panorama foto jv vanja keser Ni pred praznim tribanama; foto: JV / Vanja Keser

Od nacionanih saveza u Srbiji, prvi se oglasio Fudbalski savez Srbije saopštenjem kojim obaveštava "sve fudbalske i futsal klubove, sve igrače i igračice, fudbalske trenere i sve ostale fudbalske stručnjake i fudbalske radnike, uključujući i one koji su aktivni u bazičnom fudbalu da je došlo do prestanka svih fudbalskih takmičenja, održavanja svih prijateljskih utakmica i do prestanka trenažnih procesa u fudbalskim i futsal klubovima".

Svi fudbalski i futsal klubovi pod ingerencijom FSS, dužni su da odmah: obustave učešće u fudbalskim takmičenjima svih nivoa; otkažu sve zakazane prijateljske utakmice; obustave sve vidove trenažnog procesa igrača i igračica; prestanu sa organizovanjem bilo kakvog vida rekreativnog bavljenja fudbalom i futsalom i prestanu sa okupljanjem sportista i sportistkinja u svojim prostorijama - piše u saopštenju.

Takođe, iz Saveza nalažu da se prate obaveštenja, naredbe i uputstva nadležnih državnih organa i da postupaju u skladu sa onim što u njima bude saopšteno.

radnik, grupna, prozivka, januar 2020 Čekajući odluku o nastavku sezone; foto: FK Radnik

Do kraja fudbalske Superlige, gde jug ima dva predstavnika niški Radnički i surdulički Radnik, ostala su još četiri kola. Kako sada stvari stoje, Nišlije su među osam ekipa koje treba da nastave doigravanje za titulu, a Surduličani među osam ekipa koje se bore za opstanak.

Sve ekipe, od seniorske do petlića su raspuštene, nema treninga utakmica niti bilo kakvih aktivnosti - kažu u Radničkom.

Još četiri kola ostala su i do kraja Prve lige u fudbalu gde boje juga Srbije brane pirotski Radnički i vranjski Dinamo. Vranjanci su 10. na tabeli, Piroćanci na mestu niže sa utakmicom manje jer meč 26. kola, koji je trebalo da se igra u ponedeljak, 16. marta, nisu odigrali zbog vanrednog stanja. Četiri utakmice do kraja osnovnog dela Prve lige imaju i futsaleri gde niški Vinter sport trenutno zauzima četvrtu poziciju, Vranje petu, niški Kalča šestu, a Jastrebac iz Blaca poslednju 10.

Fudbalerke niškog Mašinca su prošle nedelje završile takmičenje u Superligi gde su bile četvrte i sa pozicijom koja vodi u plej-of. Niške fudbalerke bi trebalo da igraju i Kup Srbije, ali se i dalje ne znaju termini.


I rukomet, košarka, vaterpolo i stoni tenis na čekanju

rk zeleznicar, nis, foto jv vanja keser Zasad, pauza do 1. aprila; foto: JV / Vanja Keser

Takmičenje u rukometnoj ARKUS ligi gde su dva tima sa juga Srbije niški Železničar i leskovačka Dubočica, došlo je do pretposlednjeg kola. Sve je već jasno i polednje kolo ne bi moglo ništa da promeni. Nišlije treba da igraju plej-of gde im se pridružuju novosadska Vojvodina i šabačka Metaloplastika iz SEHA lige i pančevački Dinamo, beogradski Partizan i Novi Pazar. Sve se odlaže bar do 1. aprila.

Ekipa je raspuštena i u skladu sa vanrednim stanjem i preporukama, a u zavisnosti od situacije, odlučivaće se o daljim koracima. Igrači koji nisu iz Niša dobili su preporuke da odu kućama i da, u skladu sa situacijom i prateći instrukcije o čuvanju zdravlja, nastave, ako je moguće, da održavaju kondiciju kako se pripremni period ne bi "bacio u vodu". Zdravlje je uvek na prvom mestu - kažu u Železničaru.

Dubocica Kikinda, februar 2020, foto Bojana Stamenkovic Da li će igrati plej-kup?; foto: Bojana Stamenković

Prema ranijem planu i kalendaru, Leskovčani bi osvajanjem pete pozicije trebalo da igraju plej-kup gde su i Rudar iz Kostolca, subotički Spartak i Šamot iz Aranđelovca. Poslednje kolo ARKUS lige, kako kaže Saša Pejčić, trener Dubočice, neće se igrati.

To što je odigrano dosad, to je. Za plej-kup još nema zvaničnih informacija, možda će se nešto igrati na leto. Treninzi su obustavljeni do daljeg, a igrači sa strane će verovatno da idu kući dok se situacija ne promeni - kaže Pejčić.

naisa 2 Odlična sezona za Naisu, ali kada će se nastaviti?; foto: M. F.

Rukometašice niške Naise došle su do tri kola pre kraja Superlige, a imaju sigurnu bar treću poziciju pred plej-of. Nišlijke su stigle i do polufinala Kupa Srbije koje je trebalo da se igra 11. i 12. aprila, a istog vikenda bi, prema ranijem kalendaru, trebalo da imaju prvi meč polufinala Čelendž kupa sa Lokomotivom u Zagrebu. Sada, zbog vanrednog stanja, nema treninga i utakmica, kaže Svetislav Jovanović, trener Naise.

Devojke su dobile slobodno bar do nedelje, pa ćemo videti za dalje. Igračice iz Crne Gore i Severne Makedonije su otišle kućama - kaže Jovanović.

kosarka Do istorijskog uspeha, pa stali; foto: JV / Vanja Keser

Jedini predstavnik juga Srbije u najvišem košarkaškom takmičenju je Košarkaški klub Napredak iz Aleksinca koji je u subotu uveče, pobedom u poslednjem kolu nad Kolubarom iz Lazarevca, osigurao istorijski uspeh i plasman u Superligu. A da li će igrati sa najboljim timovima Srbije još nije poznato jer se sva takmičenja odlažu do daljeg.

Prema ranijem planu, nakon završetka Košarkaške lige Srbije, igrači su dobili do 10 dana pauze. Tako da vanredno stanje ne menja raniji plan. Igrači su otišli kućama, nema utakmica i treninga - kažu u Napretku.

vk nais, foto jv vanja keser Pauza pred meč odluke; foto: JV / Vanja Keser

Vaterpolisti Naisa su zaustavljeni pred odlučujućom utakmicom koja bi trebalo da ih odvede među šest najboljih timova Superlige ili šest ekipa koje se bore za opstanak.

Sve je obustavljeno, nema treninga niti utakmica - kažu u Naisu.

U Vaterpolo savezu Srbije dali su obaveštenje da se "sva takmičenja Vaterpolo saveza Srbije obustavljaju do daljeg zbog uvođenja vanrednog stanja na teritoriji cele Republike Srbije".

U elitnom rangu Niš ima dva predstavnika u stonom tenisu - Josip Kolumbo kod dama i Železničar kod muškaraca. Stonoteniserke niškog kluba, koje su u Superligi napravile fantastičan rezultat sa skorom od 16 pobeda i bez poraza i sigurne su na prvoj poziciji, otišle su svojim kućama, a elitni rang čeka da li će se i kada nastaviti.

Stonoteniski savez Srbije, kako kaže Dušan Popović, trener ekipe Josip Kolumbo, zasad je samo naložio da se prekinu svi mečevi i treninzi, a kako će se sezona nastaviti, još nije poznato.


Raspušteni i odbojkaši Niša

VVV_9479 Najuspešnija sezona prekinuta; foto: JV / Vanja Keser

Odbojkaši Niša istorijsku sezonu, gde su igrali polufinale Kupa Srbije i bili na deobi prvog mesta nakon Superlige, prekidaju na drugoj poziciji mini-lige koja bi značila sigurno mesto u polufinalu plej-ofa i doigravanja za titulu.

Prema rečima Milana Pešića, predsednika kluba, igrači su otišli svojim kućama sa jasnim instrukcijama o prevenciji i čuvanju.

Odbojkaški savez Srbije saopštio je da se prekidaju sva takmičenja do daljeg.

Zabrana sportskih takmičenja i treninga tiču se i nižih liga, a još nije poznato da li će, kada i kako biti nastavljena prvenstva koja su uveliku u jeku.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • analiza

    19:18 // 17. 3. 2020.

    stk,,josip kolumbo,,u super ligi srbije zauzima 1.mesto sa skorom:16-0,i nemaga u tekstu,za razliku od nekih navedenih klubova koji cine sportsku bizuteriju......

    • Ouzo

      06:43 // 19. 3. 2020.

      Eh,pa njima su preCednici vidjeniji clanovi sns-s ili iz Surdulicu ! Neko nekad napisa ovde,da je najgori deo JV, sportska rublika !

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Nema izlaz na njivu, pa protestuje. Skratio put, da uštedi za putarinu.

Dragan čitalac

Tekst: Traktorom vozio suprotnim smerom na auto-putu Niš - Dimitrovgrad

Pronađite nas na: