Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:36, 14. 6. 2018.

| Sport

Već 60 godina Nišlija popunjava albume sličicama, najvrednije čuva, a neke i prodaje

Autor:Ljubica JocićIzvor:Južne vesti
ljubisa-stamenkovic-sakupljanje-slicica-nis-foto-jv-1
Ljubiša Stamenković u kući čuva brojne popunjene albume, čiji ukupan broj ne zna i ne želi ni da procenjuje; foto: JV

Od 1958. godine, kada je sličicama popunio prvi album, 77-godišnji Nišlija Ljubiša Stamenković sakupio je veliki broj albuma, a 236 najvrednijih, kako sam kaže, čuva u banci za unuke. Stamenković je sakupio i sličice za album posvećen Svetskom prvenstvu koje danas počinje u Rusiji.

Prvi album popunio je sa 17 godina davne 1958. godine, krijući se od oca koji, kako je Ljubiša rekao, nije podržavao trošenje novca na ovaj hobi.

Otac mi je bio vojno lice, da se on pitao, nikad ne bih ništa skupio, bio je cicija. Ali čim sam prodao prvi album, promenio je mišljenje i popustio - kaže Ljubiša.

ljubisa-stamenkovic-sakupljanje-slicica-nis-foto-jv-2 236 albuma čuva u banci; foto: JV

U kući čuva brojne popunjene albume, čiji ukupan broj ne zna i ne želi ni da procenjuje. Ima albume svetskih prvenstava od 1966. godine u Engleskoj do predstojećeg u Rusiji, ali i one posvećene evropskim prvenstvima, Ligi šampiona, Premijer ligi, Primera ligi, kao i iz drugih sportova. Tu ima i mnogo duplikata, a najstarije i one najvrednije čuva na sigurnom.

Čuvam 236 albuma u banci, zato ih ovde nema. Daću ih unucima, pa neka oni vide šta će dalje - kaže Stamenković.

Jedan od dražih mu je album jugoslovenskih fudbalera i timova 1. i 2. lige iz sezone 1982/83, a za Svetsko prvenstvo u Rusiji koje danas počinje prvo je sakupio sve sličice, a da popuni album čekao je da zameni naočare za vid, pa da ih onda uredno i izlepi.

Ako lepim kako koju nabavim, oštećuju se dok listate. Zato uvek prvo sakupim sve sličice za neki album, pa onda odvojim dan i po i lepim pažljivo jednu po jednu. Ipak, moja najveća ljubav su grbovi i timovi. Kad sam bio mlad, išao sam kod jednog Italijana jer sam živeo u Rijeci i Puli. Tako sam nabavljao te sličice, ali nismo više u kontaktu. Još želim da prikupim grbove svih timova sveta - dodaje Ljubiša.

ljubisa-stamenkovic-sakupljanje-slicica-nis-foto-jv-5 U kolekciji se nađe i neki album koji nije posvećen fudbalu; foto: JV

Sakupljanjem sličica i popunjavanjem albuma dobio je priliku da se zabavi, putuje, ali i da dobro zaradi i kako sam kaže, da to nije radio nikada ne bi seo u avion.

Neko te pozove, plati ti avionske karte i ideš da prodaš sličice ili album. Nalazio sam se sa kupcima čak u Španiji. Interesantno je da su najbollji kupci naši ljudi u Švajcarskoj. Verovatno nemaju vremena da skupljaju, a visoke im plate, pa im je lakše da kupe na gotovo - kaže Ljubiša.

Ovaj 77-godišnji Nišlija je istakao da se nada da će za 4 godine, kada će biti organizovano Svetsko prvenstvo u Kataru, kod sebe imati i popunjen album posvećen tom Mundijalu.

ljubisa-stamenkovic-sakupljanje-slicica-nis-foto-jv-6 Jedan od dražih mu je album jugoslovenskih fudbalera i timova 1. i 2. lige iz sezone 1982/83; foto: JV

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • vajli

    21:20 // 14. 6. 2018.

    bravo, super prica, to je novinarstvo!

  • Aperkat

    21:11 // 14. 6. 2018.

    Sve je to lepo i vredno,al,reci za oca da je "cicija" je degutantno!
    Da ti za leba nije davao ili za skolske knjige,u redu,al ovako,mnogo je grubo.

  • Jelena Djordjevic

    13:22 // 14. 6. 2018.

    Kako dobra priča, da se istopiš! To je ljubav, to se voli...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: