Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:00, 1. 7. 2017.

| Sport

Veče boksa na keju proteklo u znaku Nišlija

Autor:M. JovanovićIzvor:Južne vesti
Naissus fight night 2017
Na pauzi između mečeva, publiku zabavljali poznati niški reperi; foto: Vanja Keser

Prepun amfiteatar na keju Nišave pažljivo je ispratio 8 borbi, u kojima su se nadmetali najbolji bokseri Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore. U publici se našla i plejada sportista sa juga Srbije, a najveću pažnju privukle su borbe troje Nišlija, u kojima je svo troje pobedilo.

U Nišu se tako protekle večeri video žar prema profesionalnom boksu kakav je postojao nekada, kada su sa ovih prostora dolazili neki od najboljih evropskih boraca. Svi oni su bili tu i sada: Bratislav Ristić Ćure, vicešampion sveta, Nenad Borovčanin, prvak Evrope, te Dragan Živadinović Senta, evropska bronza iz 1987. godine, kao i mnoštvo drugih.

Kako je boks nestao u Srbiji ovo je super meč, cela priredba je odlična – rekao je Senta.   

Uros Zivkovic boks Nis kej amfi Trener Uroša Živkovića je njegov stariji brat Stevan, evropski šampion; foto: Vanja KeserIako su gledaoci bili prilično tihi tokom mečeva u kojima nije bilo niških predstavnika, tokom borbi Uroša Živkovića, Nine Stajković, a pogotovu Filipa Stankovića, svi su skakali, aplaudirali i skandirali imena popularnih boksera i bokserke.

Istini za volju, tokom prvog meča, u kome je mlađem Živkoviću bilo potrebno nešto više od pola minuta da nokautira Aleksandra Lazovića iz Beograda, nije bilo ni vremena da se publika "uživi". Od samog početka Uroš je krenuo silovito i nije ostavio prostora protivniku da dođe sebi.


„Stajković jedan od najvećih talenata svih vremena“   

Jedina ženska borba na ovoj manifestaciji pripala je mladoj Nini Stajković, aktuelnoj prvakinji države u boksu i kik-boksu. Ono što posebno oduševljava kod ove 15-godišnjakinje je žar sa kojim pristupa boksu, a posebno što trenira tek 2,5 godine. Nina Stajkovic vece boksa Nis 2017 Najmlađa Nišlijka koja je donela državno zlato u boksu svom gradu; foto: Vanja Keser

Ovoga puta, njena protivnica je bila Marija Šveljo iz Rume, koja nije bila nimalo naivan rival. Bile su devojke prilično izjednačene, ali je tokom 3. runde par srčanih udaraca Stajković presudilo, pa je odlukom sudija ona pobedila sa 30:26.

Četvorostruki prvak Jugoslavije, peti na svetu i bronzani sa kontinentalnog šampionata Dragan Živadinović Senta bio je oduševljen izdanjem male Nišlijke i za Južne vesti pričao o ovom vanserijskom talentu.

Ako mi verujete, jedan od najvećih talenata svih vremena, ne samo u ženskom, nego i u muškom boksu. Oduševljava me zato što voli boks i daleko će da dogura. Sada sam joj poželeo i da bude jednog dana prvak sveta, a zaista to mislim i verujem da će da bude – rekao je Senta.


Najmlađi Stanković uzburkao emocije publike

Prva profesionalna borba, 9 godina stariji protivnik i pritisak domaćeg terena izgleda da su samo dali dodatnu snagu mladom Filipu Stankoviću, sinu popularnog Zorana Stankovića Trše. 19-godišnji bokser pokazao je karakter i izdržljivost tokom celog meča sa vicešamionom države, Aleksandrom Kostićem iz Surdulice. Filip Stankovic Aleksandar kostic boks 2017 amfi Nesportskim gestom u 2. rundi, Aleksandar Kostić je publiku okrenuo protiv sebe; foto: Vanja Keser

On je za nijansu bio bolji tokom 1. runde, ali publika na nišavskom keju je glasno skandirala, a svaki udarac očigledno veoma popularnog Fiće pozdravljen je gromoglasnim aplauzom. Tokom 3. dela, prilično neočekivano, Stanković je uspeo da obori Surduličanina. Gledaoci su skočili na noge, što je dalo dodatnu motivaciju Nišliji, koji je preuzeo ulogu dominantnijeg u ringu i pored okrvavljenog lica.

Ušlo se i u poslednji kvartal bez jasne slike o tome ko je bio bolji. Mlađi bokser je više napadao, ali i često spuštao gard, što je jasno govorilo da mu ponestaje snage, koju se niška publika svojski trudila da mu podari.

Pauza od par minuta od kraja borbe do proglašenja pobednika odisala je napetošću, a onda je popularni niški voditelj Dragan Stojanović Žika pročitao rezultat 38:37, u korist Filipa Stankovića.


Pobede "crnogorskog gladijatora" i talentovanog Surduličanina

U 2. revijalnoj borbi snage su odmerili šampioni Crne Gore i Bosne i Hercegovine: Zvjezdan Vidaković iz Herceg Novog i Jasmin Vrskić iz Zenice. „Crnogorski gladijator“, kao ga zovu u domovini, bio je od samog početka nadmoćniji. Borba je bila spora, a Bosanac je nokautiran već u 2. rundi.

Brojanje sudije revija profesionalnog boksa Nis 2017 Nekoliko puta sudija je bio primoran da broji nekom od boksera; foto: Vanja KeserDvojica takmičara iz Lazarevca na sličan način ostvarila su pobede. Tokom 2. runde trener iskusnog Alekse Gligorića iz Subotice bacio je peškir u ring, predajući borbu Lazaru Stanojeviću iz Lazarevca, bivšem šampionu i aktuelnom vicešampionu Srbije. Sa druge strane, nakon ujednačene borbe, Nikola Živanović nokautirao je Slobodana Mitrovića iz Rume.

Kapiten reprezentacije i šampion države u olimpijskom boksu Petar Stošić iz Surdulice imao je priličnu podršku publike. Mada je njegova nadmoć bila očigledna tokom čitave borbe, broj udaraca koje je njegov protivnik Srećko Janjić iz Smederevske Palanke stoički izdržao, bio je neverovatan. Na kraju, pobeda Stošića sa 40:36.

Borba Beograđanina Stefana Čolovića i Milana Pajića iz Beočina bila je zanimljiva. Niko nije bio izrazito dominantniji, ali u poslednjem delu Beograđanin je opasnim udarcem uspeo da obori Pajića. Ipak, on je sa mukom i okrvavljenim licem ipak ustao, kako bi kraj borbe dočekao na nogama.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Zoran

    22:18 // 2. 7. 2017.

    Filip Stankovic je jedini niski bokser koji je ove godine ucestvovao na drzavnom prvenstvu.Za mlade nade seniora osvojio je srebro.To je prva medalja za niski boks posle vise godina.Takodje iz naseg kluba dolazi LidijaMarjanovic prva nislika drzavna prvakinja kod seniorki...Ova manifestacija je samo pokazatelj da nasi bokseri imaju publiku i da je Nis dobio svoje bokserske idole.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: