Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:11, 13. 11. 2019.

| Sport

Za 100 godina fudbala u Prokuplju 2 miliona dinara iz gradske kase

Autor:Lj. MitićIzvor:Južne vesti
topličanin
Veći deo novca planiran za manifestaciju, otići će OFK Topličaninu; Foto: LJ. M.

Prijateljske i revijalne utakmice veterana fudbalskih klubova sa juga Srbije, štampanje i promocija već odštampane knjige, svečane akademije, večere, štampanje plaketa i povelja, samo su neke od aktivnosti koje će građani Prokuplja iz gradske kase platiti 2 miliona dinara tokom manifestacije "Dani fudbala - 100 godina fudbala u Prokuplju" koja, na izmaku godine, još nije počela.

Za najvažniju sporednu stvar na planeti Prokupčani bi trebalo da daju 150.000 dinara više nego za gradsku slavu koja je obeležena ove godine. U gradu, iz čije se kase odvaja 26 miliona dinara za sport i koji nema nijedan klub u najvišem rangu u bilo kom sportu - proslava stogodišnjice od dolaska fudbala u Prokuplje trebalo bi da košta 2 miliona dinara.

Iako je organizacija fudbalske svetkovine isplanirana do detalja, još nije poznato kada će se održati.

Skupštinskom odlukom organizacija manifestacije poverena je Sportskom savezu Prokuplja, međutim, sekretar tog Saveza Božidar Jović tvrdi da je u toku potpisivanje ugovora sa OFK Topličaninom o tehničkoj saradnji.

Napravljen je sporazum između Saveza i Fudbalskog kluba gde se obavezuje OFK Topličanin za sprovođenje manifestacije. Sredstva još nisu prebačena, a biće nakon potpisivanja Ugovora o poslovno-tehničkoj saradnji – rekao je Jović.

Kaže i da nije upoznat ni zašto je manifestacija, koja je poverena Sportskom savezu, preneta na Fudbalski klub, ističući da su tako nadležni u gradu odlučili, ne imenujući ih, a negirao je i činjenicu da je deo novca već prebačen Topličaninu.

Ipak, za Ugovor kojim bi se organizacija manifestacije sa Saveza poverila Topličaninu, ništa ne znaju ni u Gradskoj upravi Prokuplja. Tvrde da je skupštinskom odlukom opredeljen novac i to kao za manifestaciju posebnog značaja za grad Prokuplje u 2019. godini.

Predmetnom odlukom, organizacija manifestacije je poverena Sportskom savezu grada Prokuplja. Sportski savez je dostavio program obeležavanja manifestacije u kome su iskazani svrha, cilj manifestacije, vrsta, sadrzaji i visina troškova potrebnih za njenu realizaciju. Ukupan iznos sredstava je 2 miliona dinara - kažu iz Gradske uprave.

Sa druge strane, predsednik OFK Topličanin Srđan Milićević nije odgovarao na telefonske pozive novinara Južnih vesti, pa je ostalo nejasno da li je, kako saznajemo nezvanično, deo novca za manifestaciju koja nije ni počela, već legao na račun kluba i da su te pare podeljene igračima koji su prethodnih dana bili u "tihom bojkotu“ i nisu trenirali jer nisu primili obećani novac.


Skoro pola miliona za štampanje već odštampane knjige

Sekretar Saveza nije mogao da objasni kako se u planiranim troškovima manifestacije došlo do cifre od preko 450.000 za štampanje već odštampane knjige FK Topličanin 1919-2019 čiji se autor Momčilo Stanković još sredinom septembra na društvenim mrežama pohvalio i zahvaljivao brojnim sponzorima koji su pomogli izdavanju knjige, a sve dokumentovao fotografijama. 2 ofk toplicanin monografija foto lj.m. Štampanje septembra pomogli brojni sponzori, autor sada tvrdi da ništa nije plaćeno; foto: Lj. M.

Sam autor knjige Momčilo Stanković ističe da je knjiga štampana pre nekoliko meseci, ali tvrdi ni dinara nije plaćena te da očekuje da se to reši u narednom periodu.

Ne znam koliko je tačno račun, ali mislim da je preko 400.000 dinara. Evo i sada sam u štampariji koja je štampala knjigu. Traže pare, nisam platio ni dinar. Očekujem da se to završi - rekao je kratko Stanković.

Šta je sa donacijama od brojnih sponzora koji su, kako piše na poslednjim stranicama, "pomogli objavljivanje monografije" i čiji se logo firme vidi u znak zahvalnosti, ali i na Fejsbuk profilu autora, a kojih ima preko dvadeset, nismo uspeli da dobijemo odgovor jer je autor rekao da žuri i prekinuo je vezu novinaru Južnih vesti.


Finansije ne smeju da izlaze iz zakonskih okvira

Komentarišući obeležavanja jedne ovakve manifestacije i promociju sporta u gradu, Dragan Dobrašinović iz Topličkog centra za demokratiju i ljudska prava, kaže da se radi o dobroj ideji, ali da njeno finansiranje ne sme da izađe iz zakonskih okvira.

Lepo je što je Grad odlučio da obeleži 100 godina fudbala u Prokuplju, da se na taj način promoviše sport i to je dobro. Međutim, treba voditi računa da finansijski aspekt tog događaja bude u skladu sa zakonom i da se sredstva opredeljena za to troše namenski. Ukoliko bi došlo do zloupotrebe tih sredstava, čitava akcija bi bila iskompromitovana – rekao je Dobrašinović.

Iako je planirano da se 7 različitih aktivnosti u toku manifestacije završe do kraja 2019. godine, Dani fudbala još nisu ni počeli, a u ovom trenutku niko nije mogao da kaže ni kada će i da li početi.

Revizor u 2018. utvrdio niz nepravilnosti oko trošenja para za klubove

Tokom kontrole internog revizora o trošenju gradskih para u klubovima koji su konkurisali po godišnjim i posebnim programima u 2018. godini, utvrđeno je niz nepravilnosti, od nezakonitog prebacivanje para sa jednog kluba na drugi, do nezakonite isplate plata i honorara u Sportskom savezu.

Ipak, gradsko pravobranilaštvo u Prokuplju, u čijoj je nadležnosti kontrola i poštovanje zakona prilikom trošenja budetskih para, ni protiv jednog korisnika nije povelo prekršajni ili krivični postupak za eventualne učinjene prekršaje.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Toplicanin

    19:18 // 13. 11. 2019.

    Prokupački sport nije više sport, nego su klubovi SNS ispostava poslušnika. Niko, ali niko nije predsednik kluba, a da nije nazadnjački kadar i bot.

  • Darko

    14:52 // 13. 11. 2019.

    U Prokuplju je godinama na delu krađa novca građana, da im i oni bahati i pokvareni žutaći koji su prebegli u skuter SNS, mogu zavideti. Hoće li ikada neko proveravati ovo nenamensko da ne kažem esenesovsko trošenje para na stranačke botove i ljude koji uništavaju grad.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: