Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:15, 21. 12. 2023.

| Sport

Za sportske klubove sledeće godine 1,11% novca iz budžeta Niša

Autor:Ljubica JocićIzvor:Južne vesti
odbojka, sudija
Više novca za klubove, ne zna se kada će biti određeno koliki je čiji deo; foto: Jelena Mišić

Kroz direktna davanja sportski klubovi iz Niša bi sledeće godine trebalo da dobiju 20% više novca građana pošto je usvojen budžet za 2024. godinu i u njemu piše da će organizacije podeliti 180.000.000 dinara. To je 1,11% celog budžeta koji je preko 16 milijardi dinara. Većnik za sport Aleksandar Stojičić ranije je najavio da je plan da budžetska davanja budu viša, ali je tada gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski "pojasnila" da će se truditi da klubovi dobiju više para, ali da je ulaganje u infrastrukturu imalo dobre efekte.

infografik, sport, pare Za sportske klubove 1,11% iz budžeta; foto: piktochart.com

Nakon dve godine kada su klubovi za projekte dobijali ukupno 150.000.000 dinara, sledeće godine kada su izbori na lokalu, očekuje ih povišica i podela 180.000.000 dinara. Ta cifra je i dalje niža od 2021. godine kada su podelili 200 miliona, a daleko niža od 2020. godine kada je budžet za sport bio 410 miliona dinara.

Nedavno je usvojen budžet Niša za sledeću godinu koji je 16.177.100.000 dinara, a za direktna davanja sportskim klubovima biće izdvojeno 1,11%.

Predstavnici klubova su se prethodnih godina, doduše, u tišini žalili na lošu finansijsku situaciju, a nema zvaničnih reakcija ni na ovo povećanje.

Još nije poznato ko će i kako podeliti novac jer Komisija za sport, koju od 21. decembra 2021. godine čine Tamara Jovanović (predsednica Komisije), Nemanja Stanković, Miodrag Kocić, Slaviša Dejić, Maja Petrović, Nenad Filipović, Miloš Mitrović, Srđan Stojanović i Milica Paunović, treba da oceni programe.

Nakon toga, članovi Gradskog veća treba da usvoje predlog, a poslednjih godina to se desi tek na proleće.

Niški sport je kao tema pomenut je na jednoj od sednica Glavnog odbora SNS-a, prema saznanjima Južnih vesti, a nedugo zatim, gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski i većnik za sport Aleksandar Stojičić rekli su da će se "truditi da povećaju direktna davanja, a da li će tako biti - znaće kada sve stave na papir".

Sledeće godine nas očekuje isti intenzitet što se tiče ulaganja u infrastrukturu, imamo velike sportske kapitalne objekte i terene. U našoj strategiji je bitno da budžetska davanja za klubove budu veća. U planu je da budžet za sport bude veći, akcenat je na budžetskim davanjima. Prethodnih godina je sportska infrastruktura bila glavna, a sada su u fokusu direktna davanja klubovima, kako velikim sportskim sistemima tako i manjim klubovima - rekao je ranije Stojičić.

"To je samo nacrt i ne znači da će tako biti", istakla je tada gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski koja je krajem prošle godine izjavila da je "Niš za sport izdvojio 789 miliona dinara" i da je ona "neko koga optužuju za propast niškog sporta i nosi se sa tim".

Taj "nacrt" je, ispostaviće se, povećan za 30.000.000 dinara, jer je ove godine za direktna davanja sportskim klubovima iz budžeta Niša izdvojeno 150 miliona dinara.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Antonio A.

    10:33 // 24. 12. 2023.

    Da li može neko od stručnjaka da objasni kako je moguće da jedan profesionalni klub koji igra super ligu u ženskom rukometu, pregura sezonu sa 10 miliona dinara i da pritom ostvari dobar rezultat? Hvala unapred!

  • Zvonko

    10:23 // 24. 12. 2023.

    Sram vas bilo sve. I ove što jašu na vlasti i vas koji ostavljate ovakve komentare. Dobrih rezultata u profesionalnom sportu NEMA BEZ PARA!!! A pošto su klubovi državna svojina , onda ta država treba da obezbedi (daje) novac tj. lokalna vlast da poveća ova mizerna davanja za gradske klubove. SRAMOTA! USKORO GRAD OSTAJE BEZ IJEDNOG SUPERLIGAŠA U BILO KOM SPORTU...

  • Sima

    15:06 // 21. 12. 2023.

    Davaste pare Radnickom najvise a oni rezultati nula bolje taj novac da ste usmerili za izmestanje pruge dok se ne desi neka havarija!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: