Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:08, 27. 12. 2022.

| Sport

Za stadion "Čair" potrebno oko 50 miliona evra, rekonstrukcija još na čekanju

Autor:Ljubica JocićIzvor:Južne vesti
IMG_3099stadion cair, nis, foto aleksandar kostic
Ko čeka, taj i dočeka?; foto: Aleksandar Kostić

I posle brojnih najava i rokova, stadion "Čair" će još čekati na rekonstrukciju koja je počela još 2011. godine. Trenutno je u toku usaglašavanje detalja projekta nakon čega može biti raspisana javna nabavka za radove koji predviđaju i rušenje zapadne tribine, postavljanje nastrešnica na svim tribinama, menjanje reflektora i grejanje terena, rekli su za Južne vesti iz Ministarstva za javna ulaganja. Trenutna procena vrednosti radova je oko 5,2 milijarde dinara bez PDV-a.

Niš je strpljiv po pitanju rekonstrukcije stadiona "Čair", rekla je nedavno gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski, pošto je "deo sredstava za rekonstrukciju otišao za nabavku energenata". Građani na rekonstrukciju "čairske lepotice", kako ju je nazvao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, čekaju od 2011. godine kada je počela rekonstrukcija gradskog stadiona koji je izgrađen 1963. godine.

Kada će radovi početi, još se ne zna, a prvo mora da se sprovede javna nabavka za radove koja, pak, kažu iz Ministartva za javna ulaganja, može biti raspisana tek po okončanju postupka izrade projektno-tehničke dokumentacije, konkretno Projekta za izvođenje.

Grad Niš se upustio u pripremu projektno-tehničke dokumentacije, obezbedio Projekat za građevinsku dozvolu i pribavio brojna rešenja i salasnosti. Po pribavljenim potrebnim saglasnostima, započeta je izrada i Projekta za izvođenje, što je finalna faza postupka pripreme projekta. U ovom trenutku je u toku usaglašavanje detalja Projekta za izvođenje - kažu iz Ministartva.

stadion cair, nis, avgust 2022, foto aleksandar kostic U planu i grejanje terena; foto: Aleksandar Kostić A cena? Prava sitnica, što bi se reklo. "Trenutna procena je da će vrednost radova iznositi približno 5,2 milijarde dinara bez PDV-a", dodaju iz Ministarstva na čijem je čelu Marko Blagojević.

Tačna procena vrednosti projekta biće poznata nakon što bude završen i odobren Projekat za izvođenje. Stadion "Čair" je projektovan tako da zadovolji najstrože kriterijume iz ove oblasti uključujući UEFA standard kategorije 4. Nakon rekonstrukcije, stadion će moći da primi 22.000 gledalaca - kažu iz Ministarstva.

Zbog dotrajalih i ruiniranih delova tribina koje su bile van upotrebe, dodaju iz Ministartva, izvršena je rekonstrukcija, dogradnja i pokrivanje istočne, južne i severne tribine.

Postojeća zapadna tribina stadiona “Čair” se sastoji od segmenata različitih po vremenu izgradnje, po konstrukciji i funkcionalno-estetskoj vrednosti - kažu.

stadion cair, reflektori, foto aleksandar kostic I reflektori se menjaju; foto: Aleksandar Kostić Zato je planirano, dodaju iz Ministasrtva za javna ulaganja, rušenje postojeće i zgradnja nove zapadne tribine sa svim pratećim sadržajima i pokrivanje nadstrešnicom.

Planirani su i završetak rekonstrukcije istočne, severne i južne tribine i njihovo pokrivanje nadstrešnicom, uvođenje sistema grejanja terena prilikom čega se planira korišćenje tople vode iz obližnje toplane. Zatim, planirana su izgradnja nove trafo-stanice, parterno uređenje sa pripadajućim saobraćajnicama i prostorom za parkiranje, kao i rušenje postojećih reflektora. Osvetljenje terena vršiće se sa najviših tačaka novoplaniranih nadstrešnica - kažu iz Ministarstva.

Podsetimo, početkom avgusta predsednik Srbije Aleksandar Vučić je ponovo najavio da "uskoro kreće izgradnja velelepnih stadiona u Nišu i Kragujevcu". On je najavljivao početak gradnje za mart ove godine, pa se onda izvinio i pomerio rok za maj, a prolazi i decembar i ova godina - radnika i mašina nigde.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Superhik

    21:12 // 4. 1. 2023.

    Pa to ce surdulicanin da nadje bez problema.Pa zato je i dosao, pa ce da njegove firme grade i ima para ko blata da bude!

  • HERRERA

    11:35 // 31. 12. 2022.

    Dobijaju pomoc svakako!!!

  • Ivan

    08:09 // 28. 12. 2022.

    Izbacite prugu iz grada, kakav stadion?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: