Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:08, 28. 2. 2022.

| Sport

Za tri godine travnata podloga na stadionu "Čair" propala, u drugim gradovima "kao ćilim"

Autor:Tamara TasićIzvor:Južne vesti
274519958_215040170799242_4071793918701138866_n
Fudbaleri se žale na podlogu terena; foto: T. T.

Pored pobeda i poraza, fudbaleri se na niškom stadionu "Čair" susreću i sa travnatom podlogom za koju kažu da je nemoguća za igranje i porede je sa plažom. Iako je ona zamenjena pre tri godine, za kratko vreme je propala, a sportski novinar kao razlog navodi nestručno i neredovno održavanje terena. Ko brine o gradskom objektu i na koji način, nema odgovora iz Grada, kao ni iz FK Radnički.

274356005_1139514213473819_4368547272882111821_n Ko brine o terenu?; foto: T. T. Stadion "Čair", za koji je nedavno podneta inicijativa da se nazove po Draganu Stojkoviću Piksiju, nezavršen i polufunkcionalan stoji od 2012. godine. Od tada on nije sasvim prepušten zubu vremenu, jer je 2019. godine dobio novu travnatu podlogu, drenažu i navodnjavanje i sve što je neophodno za kvalitetan teren.

Nakon tri godine upravo se fudbaleri koji gostuju u Nišu žale na kvalitet terena i opisuju ga kao najgori na kome su igrali i porede ga sa plažom. Kritike ne izostaju ni od igrača Radničkog, pa je Japanac Mića rekao da mu nedostaje bolja podloga.

Dok se iz Grada Niša i Radničkog ne oglašavaju o stanju terena i o tome ko je zadužen za održavanje, sportski novinar Aleksandar Ilić kaže da se o njemu brinu nestručni ljudi i to neredovno.

Ja mislim da je tu problem nestručno rukovanje terenom. Za održavanje terena, po informacijama koje imam, zadužen je FK "Radnički". On ima prostorije na istočnoj tribini, koje su u mnogo boljem stanju od ostatka stadiona, i oni su jedino zaduženi za te prostorije i teren, dok za ostalo bi trebalo da bude zadužen Grad. U poslednje vreme je slabije održavanje, ja nisam nikada video da ga neko održava - kaže Ilić.

274710870_829983591730973_986428753615019261_n Sportski novinar Ilić kaže da teren nije jedini problem; foto: T. T. Dodaje da je u stadion od 2011. godine uloženo oko milijardu dinara, pa ističe da je neverovatno da pored tolikog ulaganja tako brzo propadne i teren i struktura celog objekta.

Nije samo teren problem, koliko ceo taj stadion koji nema upotrebnu dozvolu, nema čuvara, konstantno može neko da uđe na njega. Čak i da se teren sredi još jednom i stavi nova podloga, opet to nema ko da čuva i pazi, tu može da radi ko šta hoće - zaključuje Ilić.


"Podloga jedino u Nišu problematična"

Od superligaša na jugu Srbije novu travnatu podlogu su pre tri godine dobili niški Radnički i surdulički Radnik, a za postavljanje je bila zadužena ista firma Hellasod. teren Teren u Surdulici održava tehnička služba; foto: U. C.

Iz kluba u Surdulici kažu da na trenutno stanje terena utiču padavine, ali dodaju da se on manje koristi da bi se sačuvao za utakmice i da igrači u ovo doba treniraju na pomoćnim terenima.

Za održavanje terena je zadužena tehnička služba zadužena za održavanje sportskih objekata i terena na teritoriji Surdulice (nekoliko radnika sa dugogodišnjim iskustvom održavanja terena) uz stručni nadzor i savetovanje poljoprivrednih stručnjaka iz ove oblasti - navode iz FK "Radnik".

teren U Pirotu teren kao ćilim; foto: D. J. Treniranje na pomoćnim terenima je, kaže Ilić, praksa i u drugim klubovima u Srbiji gde je takođe grčka firma postavljala podlogu, ali ističe da Radnički deo treninga obavlja na glavnom terenu. Za loše stanje niškog terena kaže da nema veze sa tom firmom i načinom kako je podloga postavljena, već kako se brine o njoj.

Šest klubova je ove sezone u Superligi, od toga 14 ili 15 njih je menjalo podlogu iste godine, samo je kod nas u Nišu problematična ta podloga. Išao sam na većinu srpskih stadiona i stanje je tamo znatno drugačije. Kad odete na "Marakanu", oni imaju grejanje ispod terena. Druge stadione održava vojska ljudi, nisam siguran da li u "Radničkom" to rade 2, 3 ili jedan čovek, ali nikako nije adekvatan broj - ističe Ilić.

Za razliku od najvećeg grada na jugu Srbije, stadion FK Radničkog u Pirotu, koji nije superligaš, u mnogo je boljem stanju. Generalni sekretar kluba Dragan Janković ga svrstava među najboljim terenima u zemlji, a za podlogu kaže da je kao ćilim. Ceo teren održavaju radnici javnog preduzeća "Komunalac" koji imaju stalni posao na stadionu.

Glavni teren je jedan od najboljih u zemlji, koji je napravljen negde 50-ih godina, ali je izuzetno dobra drenaža i podloga i trava u busenima sa Stare planine, koje ovom podneblju odgovara i izuzetno dobro trpi sve vremenske uslove, ali i mi koji smo korisnici tog stadiona i terena, mi ga čuvamo - navodi Janković.

teren U Pirotu ćilim, a u Nišu plaža; foto: T. T. Dok fudbaleri u Nišu igraju na travi koja je daleko od ćilima, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je pred izbore najavio da će taj grad dobiti "fudbalsku lepoticu". Rekao je da će marta početi izgradnja stadiona "Čair", ali nije poznato kakav je projekat novog stadiona, da li će se rušiti ili dograđivati, kao ni koliko će para biti uloženo.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Dragan

    09:02 // 6. 3. 2022.

    Slažem se u potpunosti sa komentarima Jovan 1245 i Soklen. Ne krivite ljude na Čairu , niti ostale koji održavaju terene. Svi su oni skromnog znanja ali se trude, ( što nije dovoljno ) ! Isključivi krivac je izabrana firma i onaj koji je izabrao. A svi znamo ko je to. Radove je finansirao FSS i to je koštalo nešto manje od 200 000 evra. Dođite u Pirot da vidite teren koji je star 59 god !

  • Jova1245

    21:19 // 28. 2. 2022.

    Nije tacno da samo u Nisu kako vi kazete "trava" ne valja. U pitanju je teren ali ajde! Jeste nema Radnicki nekog da se starasamo io njemu i treniran na Cairu dok druge ekipe imaju pomocne terene! Ali problem imaju svi i Surdulica, Krusevac, zvezda njihov vec zamenila, tu su iLucani, Ivanjica, Novi Sad i jos neka ekipa iz Beograda! Sve radila ista firma i sve zeznula! Informisite se!

    • Soklen

      23:07 // 1. 3. 2022.

      Ko je izabrao tu firmu da radi, on da snosi troskove rekonstrukcije terena, izabrao je losu firmu, nije se lepo informisao, mozda je korumpiran sto je najverovatnije.

  • dusan

    12:30 // 28. 2. 2022.

    Evo došao Mart i šta sad ce Aladin da protrlja lampu i da reši problem u Nišu gde god da postoji, biće ali Prvog Aprila.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: