Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:38, 16. 1. 2020.

| Sport

Zagađeni vazduh i niški sportisti: Neki pomeraju treninge, nekima ne smeta

Autor:Milica JovanovićIzvor:Južne vesti
Konj u magli
Smog i magla svakodnevno obavijaju Niš ove zime; foto: Vanja Keser

U čitavoj Srbiji zagađen vazduh je ovih dana glavna tema, nadležni upozoravaju da se fizičkom aktivnošću ne treba baviti napolju u ovim danima što utiče i na profesionalne sportiste. I dok u Radničkom i Mašincu kažu da se fudbaleri i fudbalerke nisu žalili na tegobe, pa regularno treniraju napolju, atletičari su bili primorani da otkažu trening.

Doktor muške seniorske košarkaške reprezentacije Srbije i profesor na beogradskom Medicinskom fakultetu Dragan Radovanović kaže da je ovaj vazduh opasan za sportiste, baš kao i za sve druge ljude.

Treba se pridržavati preporuka koje je dao Institut za zaštitu zdravlja "Batut", da se ograniče aktivnosti napolju, pa samim tim i sportisti treba da prilagode svoje aktivnosti napolju stanju zagađenosti vazduha. Naravno, medicinske ekipe svakog tima ili sportiste moraju da prate situaciju oko zagađenosti i savetuju svoje sportiste šta da rade - navodi Radovanović.

Stadion Čair Fudbalerima zagađeni vazduh ne smeta; foto: Vanja KeserSavet Instituta za javno zdravlje "Batut" i jeste da se ne obavlja fizička aktivnost na otvorenom kada je povećano zagađenje. Ipak, fudbaleri Radničkog treniraju napolju jer se, kaže trener niškog superligaša Milorad Kosanović, nisu žalili ni na šta.

To su mladi ljudi, zdravi momci. Fudbal se stalno igra napolju i oni su navikli na sve promene vremenskih prilika. Tako da oni to i ne osećaju. Oseća se kada je sparina, kad padne pritisak, kada je velika vlaga. Ali za ovo mi se niko se nije požalio - priča Kosanović.

Trener Atletskog kluba Radnički Vladimir Živković, međutim, kaže da je zbog zagađenja morao i da prekine trening koji se održavao na stadionu “Čair”.

Zbog ovog vremena sam povukao decu sa treninga, u konsultaciji sa sportskim doktorom. Dok se malo ova situacija ne smiri prešli smo da radimo u zatvorenom. Trebalo je jutros da radimo na stadionu, ali zbog magle smo pomerili sve. Bolje da sprečimo, nego da dođe do poteškoća. Ja sam morao da prekinem jedan trening, jer sam video da deci smeta zbog disanja, nisu mogli da odrade trening kako treba - priča Živković.

Smoga i zagađenosti su se pribojavili i u stručnom štabu Ženskog fudbalskog Mašinac. Ipak, kako kaže trener Parica Krstić, ispostavilo se da je njihova prednost što je stadion na Delijskom visu zaklonjen i vetrovit, pa nemaju problema. Mašinac Delijski vis Sa Delijskog visa posmatraju Niš u smogu; foto: Vanja Keser

Vidimo sa ovog našeg uzvišenja kako je smog prekrio grad, ali nema nekog značajnnijeg uticaja. Mi to ne osećamo, devojke sa lakoćom odrađuju treninge napolju. Ja sam se toga i plašio gledajući celu ovu situaciju, ali ispalo je da nema problema. Mada mi dosta treniramo i unutra, u hali, u teretani, tako da manji deo vremena provodimo napolju - ispričao je Krstić.

Srpskoligaši iz Niša Car Konstantin i Sinđelić sledeće nedelje otpočeće pripreme, tako da za sada ne znaju kako će vazduh uticati na njihove fudbalere. Ipak, i u jednom i u drugom klubu kažu da prate zagađenje, pa će se, ukoliko situacija bude alarmantna, preseliti u hale ili balon sale.

I dok se već nedeljama govori o odlaganju prvog Gren slema u sezoni Australian opena zbog zagađenosti vazduha, doduše tamo izazvanog požarima, niški teniseri i teniserke nemaju takvu muku. U Teniskoj akademiji Živković kažu da Teniski savez Srbije određuje kada počinje sezona treninga u zatvorenom, tako da njihovi članovi sve treninge obavljaju u sali.


Sindikat profesionalnih fudbalera pozvao FSS i Super i Prvu ligu da zabrane treninge

Pozivajući se na preporuke Instituta za javno zdravlje "Batut", Sindikat profesionalnih fudbalera Nezavisnost i njegov predsednik Mirko Poledica putem društvenih mreža pozvali su Fudbalski savez Srbije i zajednicu klubova dva najjača domaća takmičenja da utiču na klubove, kako ne bi trenirali na ovakvom vazduhu.

Pozivamo javno Fudbalski savez Srbije i Zajednicu klubova Super i Prve lige da odmah i bez odlaganja obaveste klubove da obustave treninge, zbog velike zagađenosti vazduha u Srbiji, a sve navedeno po preporuci Instituta za javno zdravlje "Batut" - kažu u Sindikatu.

Podsetimo, jutra, noći i večeri u Nišu ove zime sa sobom donose i obilje smoga, pa se najčešće od njega ne vidi "ni prst pred okom". Slično je i u drugim gradovima Srbije. Održana je hitna sednica Vlade po ovom pitanju, formirana su razna tela, u Nišu radna grupa. Ipak, konkretnih brzih mera još nema, ali ima poruka da nema mesta panici, jer je ovo stanje uobičajeno.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Rekreativka

    23:56 // 16. 1. 2020.

    Mi smo zemlja uspesna u mnogim sportovima. Ovo je sabotaza od nase rodjene drzave. Nije fer da nam se govori kako je bavljenjem sportom bitno kad mnogi nemaju osnovne uslove ni da normalno prosetaju ulicom a da se ne nagutaju smoga. Nis je ubedljivo najzagadjeniji u Srbiji. Sramota za nadlezne!

  • Mara

    15:23 // 16. 1. 2020.

    Samo sportisti zagađeni a mi ostali nismo

  • plivač

    15:03 // 16. 1. 2020.

    A jel i na bazenu Čair hladna voda zbog zagadjenog vazduha?
    Ili ih boli uvo da zagreju vec 15 dana?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: