Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

20:45, 25. 3. 2014.

| Sport

Završen 10. Evrobalkan kup u skijanju

Autor:Z.M.Izvor:Južne vesti
EB14-Ristevski.jpg
Drugog dana u slalomu su nastupili skijaši iz 12 država

Jubilarni 10. FIS Evrobalkan kup “Niš 2014.” završen je na Kopaoniku u znaku velike borbe najboljih skijaša srednje i jugoistočne Evrope, ali i pohvala Skijaškom klubu “Niš” za odličnu organizaciju takmičenja.

Na sastanku vođa timova proslavljeni reprezentativac nekadašnje Jugoslavije i tehnički delegat Svetske skijaške organizacije Tomaž Čižman istakao je da je ovakva organizacija dostojna Evropa kupa i sigurno je bolja nego na nekim takmičenjima Svetskog kupa kojima je prisustvovao.

- Poslednji put sam ovde skijao pre 30 godina, na Evropa kupu, zajedno s Bojanom Križajem. Oduševljen sam promenama koje su se desile na ovoj planini, ali i izrastanjem niškog kluba koji Kopaoniku daje izvrsnu organizaciju - rekao je Tomaž Čižman.

Drugog dana jubilarnog Evrobalkan kupa na kojem su u slalomu nastupili skijaši iz 12 država, medalje su pripale najiskusnijima, po pravilu starijim od 25 godina.

U konkurenciji žena trijumfovala je Žana Novaković (BiH, 29 godina) ispred Bugarke Marije Kirkove (28). Posao im je bio olakšan utoliko što su dve najbolje učesnice ovogodišnjeg Evrobalkan kupa, Čehinja Martina Dubovska i naša olimpijka Nevena Ignjatović, posle prvog dana takmičenja otputovale na trku koja ih je čekala u Austriji.

U muškoj konkurenciji je pobedio najbolje rangirani Slovenac Filip Mlinšek (26) ispred takođe veoma iskuksniih rivala – Belgijanca Bendžamina Gardeta (28) i Makedonca Antonija Ristevskog (25). Mlinšek je prvog dana pao, ali je već sutradan pokazao zašto ima tako visok rejting u svetu skijanja. Njegova uspešna vožnja pomerila je našeg olimpijca Marka Vukičevića (22) sa osmog na deveto mesto.

- Jubilarni Evrobalkan kup pamtićemo i po dosad najjačoj konkurenciji koja je takmičarima omogućavala da osvoje važne bodove za svetsku rejting listu. Ovo takmičenje donelo nam je i značajno iskustvo: najbolji skijaši imali su više od 25 godina, što govori koliko je dug put do uspeha i kakva je podrška potrebna da bi se stvorio skijaš evropskog kvaliteta. Nama je lakše da ih otpisujemo čim pređu dvadesetu - kaže Ivan Pešić, predsednik Upravnog odbora Ski-kluba “Niš”.

Drugog dana jubilarnog Evrobalkan kupa meteorološke prilike su bile veoma dobre što je doprinelo uspešnosti organizacije i ukupnom povoljnom utisku svih učesnika.

Zlatna plaketa Gradu Nišu

Na svečanosti povodom jubileja Evrobalkan kupa, predsednik Skupštine Sijaškog kluba “Niš”, Božidar Stošić uručio je “Zlatnu plaketu Evrobalkan kupa” Gradu Nišu koji je svih deset godina bio pokrovitelj ovog našeg najvećeg skijaškog takmičenja.

Plaketu je primio zamenik gradonačelnika Ljubivoje Slavković. 2 Zamenik gradonačelnika Niša Ljubivoje Slavković prima Zlatnu plaketu

- U niškom sportu nema previše tradicionalnih međunarodnih događaja. Evrobalkan kup je uspeo da se nametne ozbiljnošu i dobrom organizacijom i potpuno je opravdao pokroviteljstvo Grada. Bilo bi dobro kada bi se, u dogledno vreme, neke od ovakvih aktivnosti mogle organizovati i na Bojaninim vodama - rekao je Slavković.

Zlatnu plaketu Evrobalkan kupa Ski-klub „Niš“ je namenio i Goranu Ćiriću, inicijatoru osnivanja regiona Evrobalkan sa sedištima u Nišu, Sofiji i Skoplju. Iz te ideje proistekao je i skijaški Evrobalkan kup.

Zlatne medalje Evrobalkan kupa dodeljene su treneru makedonske reprezentacije Ivanu Lesevskom (Skoplje), direktoru Alpskog kupa Srbije Miši Stojanoviću (Beograd) i nekadašnjem niškom većniku Miodragu Radoviću. Ćirić i Radović nisu prisustvovali svečanosti, pa će im priznanja biti naknadno uručena.

Posebno priznanje niški skijaši su odali Tomažu Čižmanu, tehničkom delegatu na jubilarnom Evrobalkan kupu, obeleživši time i njegov jubilej – 25 godina od osvajanja bronzane medalje na Svetskom prvenstvu u Vejlu (SAD). 

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: