Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:17, 10. 1. 2020.

| Sport

Završena godina jubileja, pred niškim sportom godina izazova

Autor:Ljubica Jocić i Milica JovanovićIzvor:Južne vesti
rdnicki
Istorijska godina za Radnički; foto: JV / Vanja Keser

Većina niških klubova u kolektivnim sportovima pamtiće 2019. godinu kao utakmicu sa dva različita poluvremena. FK Radnički je u prvom delu bio vicešampion, pa su rezultati postali slabiji, RK Železničar je na jesen podsetio na dobro poznatu rukometnu priču, odbojkaši Niša počeli su u drugom rangu, sada su na drugom mestu Superlige. Sportisti u pojedinačnim sportovima i ove godine donosili su medalje i priznanja, a u olimpijskoj godine sve njih čekaju još veća iskušenja.

Neki klubovi ispisivali su zlatnim slovima stranice svoje istorije, jedan deo je bio na svom prepoznatljivom nivou, a godinu su obeležile i reprezentativne utakmice. Niš je prošle godine bio jedan od domaćina Evropskog prvenstva za košarkašice, vratili su se fudbaleri Srbije na "Čair", doduše mlada i ženska selekcija, a Kup Koraća je opet bio kao kod kuće. Futsaleri Srbije su u Nišu našli svoju bazu, a najbolji srpski rukometaši su se posle godinu i po dana vratili niškom parketu.


Radnički najbolji kolektiv u Nišu, Mašincu nagrada "11. januar"

Fudbal u Nišu u 2019. godini svakako je obeležila istorijska sezona za Radnički, krunisana zvanjem vicešampiona Srbije, polufinaliste Kupa i naslovom najboljeg kolektiva u Nišu. Četa Nenada Lalatovića poobarala je brojne rekorde kluba, tri fudbalera našla su se u idealnom timu Superlige, a Nermin Haskić je, kao najbolji strelac čitavog takmičenja, dobio nagradu Slobodan Santrač.

Tim sa "Čaira" se drugu godinu zaredom plasirao u kvalifikacije za Ligu Evrope, ali je u trenutku kada je otpočelo nadmetanje već ostao bez dobrog dela vicešampionskog tima, baš kao i trenera Lalatovića. Za razliku od godine ranije, kada je bio i, može se reći, dostojan rival Makabiju, ovog puta ispao je od Flore iz Talina, pa se već viđeni dvomeč sa Ajntrahtom nije ni dogodio.

Ove jeseni niškom timu ide dosta slabije - zimuje na sedmoj poziciji, ali se novom plasmanu na međunarodnu scenu i dalje nada.

Mašinac fudbal U 2020. godini slave pola veka postojanja; foto: Vanja Keser

Po običaju, ženski predstavnik Niša u najjačem domaćem šampionatu sezonu je završio u vrhu tabele. Iako je Mašinac imao izgledne prilike, u poslednjem kolu umaklo mu je zvanje vicešampiona Srbije, jer se u plej-ofu dogodio najgori mogući rasplet po njega. Niške fudbalerke su igrale i polufinale Kupa.

I u ovoj sezoni je tim sa Delijskog visa standardan - tokom jesenjeg dela obezbedio je učešće u plej-ofu i trenutno je na trećoj poziciji Superlige. Ove godine, ŽFK Mašinac očekuje veliki jubilej - pola veka postojanja, zbog čega je dobitnik nagrade "11. januar".

Futsal Vinter sport Kalča Dve godine zaredom Niš sa dva predstavnika u najjačem takmičenju u futsalu; foto: Vanja Keser

Zanimljivo je da su i oba niška fudbalska superligaša ostala bez dugogodišnjih kapitena - Mašinac je ispratio Mimu Stanković u penziju, dok je Radnički odlučio da ne produži saradnju sa Aleksandrom Jovanovićem.

Niš je minule godine imao i dva predstavnika u najjačem domaćem šampionatu u malom fudbalu, a upravo ova dva kluba do poslednjeg kola borila su se za plasman u plej-of. Rasplet je otišao na ruku Vinter sportu, koji je ispao u četvrtfinalu doigravanja. Ove sezone drastično bolje ide i jednom i drugom klubu, pošto Vinter sport zimsku pauzu provodi na trećoj, a Kalča na petoj poziciji Prve lige.


Rukometni jubileji - "Želja" proslavio 70. rođendan, Naisa 50.

vladimir jevtic, rk zeleznicar, nis, foto jv vanja keser "Želja" zimuje na drugoj poziciji; foto: JV / Vanja Keser

Godina 2019. za rukometaše Železničara bila je godina sa dosta promena - prvi deo godine prošao je u borbama u regionalnoj SEHA ligi, koja je nastavljena i u domaćem takmičenju. Loša atmosfera i ne tako sjajni rezultati kulminirali su odlaskom Veselina Vujovića koji je rekao da ga je loša finansijska i organizaciona situacija u klubu degradirala i kao čoveka i kao trenera.

Njega je na klupi četiri kola pre kraja sezone zamenio Svetislav Beli Jovanović, trener Naise, sa kojim je "Želja" ostvario tri pobede i poraz i ipak ispustio vicešampionsku poziciju. Usledilo je vrelo leto - promena uprave i dolazak Ljubomira Pavlovića na mesto predsednika, zatim Đorđa Teodorovića na mesto trenera, a igračka pojačanja stizala su polako, ali sigurno. Ukomponovana ekipa je išla korak po korak, pa je godinu završila na drugoj poziciji ARKUS lige.

Na kraju takmičarske godine Železničar je u društvu legendi i prijatelja proslavio 70. rođendan sa skromnim ambicijama, ali snažnom voljom.

Nastavak šampionata Nišlije očekuje 2. februara, kada igraju u Aranđelovcu protiv Šamota 65.

grupna, naisa, ekipa, foto zrk naisa Naisa u vrhu već godinama; foto: ŽRK Naisa

Godina jubileja bila je i za rukometašice Naise jer je njihov klub obeležio 50 godina postojanja. Jedini niški klub koji ima evropsku titulu u kolektivnom sportu 2019. će pamtiti po četvrtfinalu Čelendž kupa i trećem mestu na kraju sezone.

Nišlijke su trenutno na zimskoj pauzi, a prvi meč u ovoj godini biće 25. januara kada dočekuje Mladost iz Nove Pazove.


Solidna sezona za vaterpoliste Naisa

Nais vaterpolo Solidna sezona za niškim vaterpolistima; foto: Vanja Keser

Za razliku od prošle sezone, vaterpolisti Naisa nisu uspeli da obezbede plasman u kvalifikacije za evropski LEN kup. Sezonu u Regionalnoj A2 ligi završili su na 5. poziciji, čime su obezbedili plasman u plej-of domaće Superlige, gde su pak izgubili od svih predstavnika Srbije u prvom rangu regionalnog prvenstva i tako ostali bez plasmana u kvalifikacije za LEN kup.

Nakon dve vezane sezone nastupa na završnom turniru Kupa, nova pravila i "naoštreni" kragujevački Radnički ostavili su Nais ovog puta bez polufinala najmasovnijeg takmičenja.


Odbojkaši Niša od Prve lige do fenomenalne polusezone

ok nis, vojvodina, nis, foto jv vanja keser 1 Od Prve lige do vrha elite; foto: JV / Vanja Keser

U drugom delu 2019. godine odbojkaši Niša su uvek uz neki post na društvenim mrežama imali opis "u trendu ove jeseni". I zaista su bili u trendu. Posle jedne sezone u Prvoj ligi, Nišlije su se vratile u elitni rang i tamo napravile pravi bum. Sa 9 pobeda, od čega jedna nad šampionom, i tri poraza niški odbojkaši su na drugoj poziciji, sa bodom manje od novosadske Vojvodine.

Sa najboljim primačem u ligi Numorijem Keitom ekipa Niša je, pored uspeha u šampionatu, došao do polufinala Kupa Srbije, prvi put u svojoj istoriji.

Odbojkaši Niša su trenutno na zimskom raspustu, a nastavak sezone ih čeka već 14. januara kada igraju u Novom Pazaru protiv istoimene ekipe.


Brojne reprezentacije zaigrale u Nišu, najveći utisak ostavili futsaleri

reprezentacija futsal Srbija Brazil Veliko slavlje na tribinama "Čaira" tokom meča Srbija - Brazil; foto: Vanja Keser

Iako je bila u pitanju samo prijateljska utakmica, najveću pažnju publike u prošloj godini privukao je duel Srbije i Brazila u hali "Čair". Uz tradicionalnu privrženost Nišlija malom fudbalu, publiku je privukao i rival "orlova", verovatno najzvučnije ime ovog sporta na svetskom nivou, a reprezentacija je navijačima umela da se oduži - savladala je Brazilce sa 3:0.

U jesen 2019. godine stadion "Čair" je ugostio žensku i mladu reprezentaciju Srbije. Odziv publike nije bio kakvim su se organizatori nadali, a učinak ekipa polovičan. Prvo je ženska seniorka reprezentacija minimalnim rezultatom izgubila od Austrije.

Kvalifikacije za Evropsko prvenstvo U21 Srbija Estonija Čair nove,bar 2019 foto Južne vesti Vanja Keser14 Polovičan učinak mladih fudbalera na stadionu "Čair"; foto: Vanja Keser

Potom je "Čair" poželeo dobrodošlicu i mladom nacionalnom timu Srbije. "Orlići" su prikazali sjajnu partiju protiv Estonije i deklasirali je sa 6:0, a u glavnim ulogama našli su se Dušan Joveljić, ali i braća Ivan i Luka Ilić, rođene Nišlije. Ipak, četiri dana kasnije Srbi su dočekali i Ruse, a na ovom meču su donekle pokvarili utisak, pošto su izgubili.

Evropsko prvenstvo za košarkašice Slovenija "Čair" bio srećan za Mađarice i Italijanke; foto: Vanja Keser

Hala "Čair" je minule godine bila i domaćin jedne grupe na Evropskom prvenstvu za košakašice, pa su se ovde nadmetale Slovenija, Mađarska, Italija i Turska. Niš je doneo sreću Mađaricama i Italijankama, uprkos favorizovanim Turkinjama. Kako Srpkinje nisu nastupale u ovoj grupi, ni interesovanje Nišlija nije bilo veliko, ali su Slovenci bili brojni i upadljivi - poneseni pređašnjim uspehom svog muškog tima (evropski prvaci 2017. godine), puni vere u ekipu, glasni i opremljeni brojnim rekvizitima, bodrili su košarkašice do samog kraja takmičenja.

srbija egipat, rukomet, 29 decembar 2019, foto jv vanja keser 12 Najbolji rukometaši Srbije vratili se u "Čair"; foto: JV / Vanja Keser

Reprezentativnu godinu u "Čairu" završili su rukometaši koji su dva dana pre isteka 2019. ugostili Egipat u pirpremnom meču pred Evropsko prvenstvo. Interesovanje za nekada starosedeoce u "Čairu" bilo je bolje nego u prestonici, a četa Nenada Peruničića ubedljivo je savladala afričku naciju (29:17) i otišla na dalje pripreme za šampionat.

Prošle godine Niš je bio i domaćin Predevropskog prvenstva u paraglajdingu, a ove će ugostiti i najbolje evropske pilote, pošto se ovde održava šampionat Starog kontinenta.

Paraglajderi Predevropsko prvenstvo 22 foto Južne vesti Vanja Keser Niš dobio još jednu potvrdu idelnog terena za paraglajding; foto: Vanja Keser

Utakmice nacionalnih timova u Nišu odigravaće se i u 2020. godini. Futsal selekcija Srbije ovog puta igraće takmičarske mečeve u ovom gradu, pošto će se u hali "Čair" domaća reprezentacija, Španija, Francuska i Ukrajina od 1. do 4. februara boriti za plasman na Svetsko prvenstvo.

Najverovatnije će na proleće "Čair" biti domaćin i jednog vikenda Lige nacija, a za konačnu potvrdu čeka se odobrenje krovne svetske organizacije, kao i odluka hoće li ovde igrati odbojkaši ili odbojkašice.


Kup Koraća obeležili Sveti Đorđe, Partizanova odbrana trofeja i Zvezdin bojkot

Sveti-Đorđe-FMP-Kup-Koraća-2019-bokseri-Žitište-foto-Juzne-vesti-Vanja-Keser Navijači doputovali iz Žitišta i Zrenjanina, "drali" grla i dlanove; foto: Vanja Keser

Peti put zaredom, a 15. ukupno Niš je 2019. godine bio domaćin Kupa Radivoja Koraća, zbog čega je prozvan i "većinskim vlasnikom" nacionalnog Kupa. Najtoplija priča stigla je iz Žitiša, pošto je tadašnji trećeligaš Sveti Đorđe serijom iznenađenja u kvalifikacionom delu turnira izborio plasman u završnicu. Uprkos brojnim navijačima koji su pristigli iz gradića čuvenog po spomeniku Rokiju Balboi, "bokseri" nisu imali snage za novu senzaciju protiv FMP-a.

U finalu je viđen novi "večiti derbi", veoma neizvestan, rešen u poslednjim sekundama, a ispraćen bojkotom tabora poražene Crvene zvezde. Niko nije izašao po medalje namenjene drugoplasiranom, niti na obaveznu pres konferenciju, već je predsednik kluba Nebojša Čović održao zasebnu, u kojoj se obrušio na rivala i Savez, ocenivši finale kao "brutalnu krađu".

kup koraca Partizan odbranio trofej; foto: JV / Vanja Keser

I ove godine, od 13. do 16. februara, borba za "Žućkovu levicu" održaće se na parketu "Čaira". Sem ABA-ligaša (Partizana, Crvene zvezde, Mege i FMP-a), plasman su putem kvalifikacija obezbedili Sloboda iz Užica i beogradski Radnički, a preostala dva mesta popuniće prva dva tima Košarkaške lige Srbije.

A dok Nišlije čekaju od februara do februara kako bi videle najbolju srpsku košarku, klubovi iz našeg grada grčevito se bore za opstanak u Drugoj ligi. Konstantinu, nekadašnjem superligašu i učesniku Kupa Koraća, ove sezone priključio se i Fer plej, a ove dve ekipe trenutno zauzimaju 10, odnosno 12. mesto od 14 ekipa.


Uspesi i u pojedinačnim sportovima

Godinu za nama, što se tiče pojedinačnih sportova, obeležili su stonoteniserke Josipa Kolumba, plivač Andrija Petković i džudisti Kinezisa. Niške stonoteniserke završile su godinu na način koji nisu mogle ni da sanjaju. Sa maksimalnih 9 pobeda stonoteniserke niškog kluba osvojile su zvanje jesenjeg šampiona Superlige.

Najbolji mladi sportista Niša za 2019. godinu Andrija Petković, sada član Naisusa, još jednom je pokazao da je budućnost srpskog plivanja. Na Svetskom prvenstvu za juniore osvojio je 16. mesto, dok je bio 12. na Evropskom prvenstvu. Kao po običaju, sa domaćih takmičenja se vraćao sa mnogo medalja, a godinu je završio bogatiji za preko 50 medalja i više priznanja za najboljeg takmičara na nacionalnim i međunarodnim takmičenjima u zemlji i regionu.

judo klub kinezis, foto judo savez srbije Kinezis - treći put vicešampioni Srbije; foto: Džudo savez Srbije

Džudisti Kinezisa su prošle godine ponovo izašli na evropsku scenu, ali posle dva peta mesta u Ligi Evrope, svoje treće učešće završili su već u grupi pošto su pretrpeli dva poraza. Na domaćem terenu bili su znatno bolji jer su treći put u svojoj istoriji osvojili zvanje vicešampiona Srbije.

Što se tiče pojedinačnih rezultata, istakao se Nemanja Milić koji je osvojio treće mesto na Evropskom prvenstvu za studente, a prvak je Srbije u kategoriji mlađih seniora i juniora i vicešampion u seniorskoj konkurenciji. Pored ovih rezultata, Milić je osvojio i srebrnu i bronzanu medalja na dva evropska kupa.

Uprkos tome što su ove godine od Grada dobili manje novca nego ranije, uprkos konstantnim rezultatima, Karate klub Elid je i ove godine obogatio kolekciju medalja kako onima sa domaćih, tako i sa međunarodnih turnira.

U hali "Čair" održano je i Evropsko prvenstvo u šotokan karateu, a članica kluba Bušido NB Sanja Jovanović okitila se zvanjem šampionke starog kontinenta.

Devojke 02 Obeležile 2019. godinu; foto: Kendo klub Mushin

Prvi put u Nišu je održan turnir u japanskom mačevanju. Uzdanica niškog kluba Mushin Mila Jovović osvojila je bronzu, a ovu godinu pamtiće i po tome što je postala prva Nišlijka sa zvanjem kendo majstora, pozivu u reprezentaciju, kao i tome što je sa sestrom Marijom i Danicom Spasić donela državno srebro svom klubu.

Kik-boks u 2019. godini obeležile su titule na Evropskom prvenstvu za mlađe kategorije koje su osvojile Nišlije - Natalija Savić iz Kik-boks kluba Niš, Ognjen Mitrović iz kluba Vukovi i Vladimir Pavlović iz KBK Konstantin.

Obnovljena Bokserska liga Srbije u prvoj sezoni nije donela mnogo sreće jedinom niškom predstavniku Naissusu. Ipak, u novoj sezoni i izmenjenom formatu mu drastično bolje ide, pa u poslednjem kolu grupne faze ima velike šanse da se plasira među najbolje četiri ekipe.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: