Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:28, 17. 1. 2020.

| Sport

Zbog odobrenih 12 miliona iz budžeta vranjski Dinamo preti gašenjem, u Gradu se pozivaju na Zakon

Autor:M. JovanovićIzvor:Južne vesti
dinamo protest foto i.m.
Hoće li i ove godine biti protesta, kao prethodne dve?; foto: I.M.

Sluteći na gašenje kluba, FK Dinamo komentarisao je odluku Grada da im dodele 12 miliona iz budžeta jer ih, kažu, toliko košta samo Omladinska škola. Iznete su brojne optužbe na račun rukovodstva Grada i katastrofične najave da će preći dva ranga niže ili igrati i gubiti svaku utakmicu nesvakidašnje velikim rezultatima. Čelnici Vranja odgovorili su da je tih 12 miliona bio zakonski maksimum, da su primedbe mogli da iznesu na javnoj raspravi, te da gradski novac Dinamo koristi kako bi plaćao milionske kazne.

Stalne tenzije na relaciji Dinamo - Grad još jednom su eskalirale nakon objavljene odluke o budžetu Vranja namenjenom za sport. Po njemu, prvoligaš će tokom naredne godine iz gradske kase dobiti 12 miliona dinara. Predsednik kluba Marko Antić kaže da sa tim budžetom ne da ne mogu igrati Prvu ligu, već ne mogu ni Srpsku ligu, iako su recimo srpskoligaši u Nišu, poznatom po velikom budžetu za sport, za prošlu godinu dobili oko 6 miliona. vranje,-dinamo,-strajk,-foto-im U Dinamu često ističu da je Vučić zaslužan za njihov opstanak, ali i da ih lokalna vlast opstruiše; foto: I. M.

Ipak, Antić smatra da je to dovoljno tek za 4. rang takmičenja - Zonu. To objašnjava velikim troškovima Omladinske škole koja ih sama, kaže, godišnje košta 12 miliona, jer niko od 250 dece ne plaća članarinu i ne pada im na pamet da to i učine, znajući da ljudi nemaju para. Tu je i milionski dug prema prevozniku, koji ih je vozio na gostovanja.

Imamo opcije da istupimo iz lige i odemo dve lige niže, u Nišku zonu, jer sa tim parama to i možemo. Druga opcija je da pustimo samo omladince da igraju, da trošimo samo na putovanja i da gubimo svaku utakmicu sa 5:0, 10:0, da se brukamo. Možemo da nastavimo da se takmičimo u ovoj ligi, ali ako Grad ne obezbedi finansije, mi ćemo da napravimo 40, 50 miliona duga i šta onda? Onda se gasi klub. Ko će te pare da vrati? Zar će Grad da da 50 miliona? Neće sigurno. Moraćemo mi ličnim novcem da vraćamo to - poručuje Antić.

dinamo4-foto-m.t Apokaliptična atmosfera u vranjskom klubu; foto: M.T.Stanje ocenjuje alarmantnim, ali kaže da će Uprava dati sve da se ne ugase.

U gradu je stanje katastrofalno. Gase sport, uništavaju sport, uništavaju sve što bi moglo da zadrži mladog čoveka u Vranju (...) Meni je krivo za ovaj grad, kada se ugasi Dinamo, kada se ugasi još neki sportski kolektiv, to je kraj. Moraćemo da rešimo finansijsku situaciju kako znamo i umemo. Moramo da probamo da obezbedimo nekog jakog sponzora. Nije ovo pretnja, nije ucena, ovo je realna situacija kluba - poručuje Antić.

Uz salvu optužbi i uvreda na račun čelnika Vranja, ali i pohvala predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, izložio je svoje viđenje situacije i šef stručnog štaba Dragan Antić.

Da nije našeg predsednika, ne bi se ni ove tri godine takmičili ovde. Dao nam je dosta para i uvek nam je pomogao, ali mene je sramota. Nismo mi neka beda i sirotinja da pritiskamo čoveka da održava Dinamo, on celu Srbiju finansira i ceo sport. Nije Vučić lud kad pravi sedam stadiona. On hoće da zadrži omladinu i sport, jer je sport jedna mnogo bitna grana u svakom društvu. Kad smo prošle godine ušli u Superligu, to je bilo nešto najlepše u poslednjih 100 godina - priča Antić.

Za ispadanje iz nje, svega godinu dana kasnije, Antić pak krivi čenike Vranja. Da su imali sluha, kaže, Dinamo možda ne bi ni ispao i dodaje da sportu žele sve najgore.

Nada se da će mu FSS ukinutu suspenziju Treću godinu za redom u Dinamu nezadovoljni novcem; foto: Vanja Keser/JVNa sve ovo nije ostala nema ni gradska vlast, koja je odgovorila saopštenjem na sajtu Grada, u kome se, nešto umerenijom retorikom, obraćaju direktno Draganu Antiću. Naglasivši da su za Dinamo odvojili maksimalno moguće, odnosno 20 % od ukupnog budžeta namenjenog za sport, poručuju čenicima vranjskog kluba da su svoje predloge mogli da iznesu na javnoj raspravi ne kojoj se, pak, nisu pojavili.

Gospodine Antiću, dali ste sebi za pravo i da naš grad nazivate korovom. Taj isti Grad koji godinama finansijski pomaže Dinamo desetinama miliona dinara. I umesto da novac svih građana Vranja trošite racionalno i namenski, vi njime plaćate svoju bahatost u vidu milionskih kazni, nakon suspenzija, lažnih optužbi i vređanja funkcionera (...) Zato prestanite. Počnite već jednom da se odgovorno ponašate prema klubu koji vodite, jer je Dinamo klub svih Vranjanaca - poručuju u Gradu.

Za kraj poručuju Antiću da “mulj bahatosti i obmana” nije njihovo “prirodno okruženje”, te da će ga “ostaviti u samoći”.

Podsetimo, pre dve godine prvo je odlučeno da Dinamo ne dobije ništa iz budžeta.

Potom su protestovali, odluka je preinačena, Komisija za sport dodelila im je 16 miliona, ali do juna nisu dobili ni dinar, pa je i tada Dragan Antić pretio gašenjem kluba. Tada je većnik zadužen za sport Nenad Đođević rekao da je dokumentacija fudbalskog kluba bila sporna. I godinu dana kasnije održan je protest zbog para u režiji FK Dinamo, kada su dobili 10 miliona.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • pop

    09:14 // 18. 1. 2020.

    Ugasite klub kad vec ne mozete da ga finansirate a ne na državnoj sisi da opstajete. To vazi za sve klubove.

  • Abcd

    18:17 // 17. 1. 2020.

    U Vranje nema laganje..... Nisu oni jedini...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: