Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:30, 2. 4. 2024.

| Sport

Ženski fudbal se već vek igra u Nišu, a ove godine Mašinac u teškoj situaciji

Autor:Ljubica JocićIzvor:Južne vesti
masinac 2024, foto masinac
Pre 100 godina prva utakmica ženskog fudbala u Nišu, danas ekipa sa velikim izazovima; foto: ŽFK Mašinac

Ne znajući da će ispisati stranice istorije sporta, 2. aprila 1924. godine neke devojke u Nišu su odlučile da zaigraju fudbal - a u Niškom glasniku je tada pisalo: "Ovo proleće donelo nam je jednu novinu. To je ženski fut-bal. Ovo je za Niš dosta neobično, ali kao i sve drugo što je bilo neobično, pa postalo obično, tako će i ovo - svako čudo za tri dana!". To čudo traje jedan vek. Niš je tokom 100 godina imao mnogo uspeha u ženskom fudbalu zahvaljujući Mašincu, ali taj klub je sada pred ispadanjem iz elite i u teškoj finansijskoj situaciji.

masinac 1970, foto zfk masinac Ekipa iz 1970. godine; foto: ŽFK Mašinac Istorija ženskog fudbala na ovim prostorima tesno je povezana sa Nišom - pre 100 godina, na današnji dan, odigrana je prva ženska fudbalska utakmica, a nakon godina zabranjivanja i padanja u drugi plan, ženski fudbal je u Nišu obnovljen septembra 1970. godine formiranjem Ženskog fudbalskog kluba Mašinac, najtrofejnijeg kluba ovog sporta na našim prostorima.

Kineski naučnici su utvrdili da su, kako je pisao novinar i publicista Marko Lopušina u Tempu 1989. godine, žene u tom delu Azije igrale fudbal još pre 2.000 godina o čemu svedoče kameni reljefi iz pećina u centralnoj provinciji Henan.

U vreme dinastije Tang od 618. do 907, postao je kolektivna zabava. „Zlatno doba“ ženskog fudbala u Kini bilo je u vreme Minga, između 1384. i 1644. godine, kada su postojale profesionalne igračice. Dugi niz godina posle, ovaj sport je neočekivano gurnut u zaborav, da bi, na osnovu ovih podataka, FIFA donela odluka da se prvo Svetsko prvenstvo u ženskom fudbalu, 1991. godine, održi u Kini - kažu iz Mašinca.

Prva nezvanična utakmica ženskog fudbala u Evropi odigrana je krajem 17. veka u škotskom gradu Niveresek - protivnice su bile udate i neudate žene, a pobedu su slavile udate.

Prvi meč fudbalerki odigran je u Engleskoj 1863. godine, a prva zvanična utakmica održana je 23. avgusta 1895. godine između reprezentacija južne i severne Engleske. Devojke sa severa bile su ubedljive i pobedile jug sa čak 7:1, pred više od 10.000 gledalaca - kažu iz Mašinca.

U Engleskoj se dvadesetih godina 19. veka interesovanje za ženski fudbal podiglo do neverovatnog nivoa, pa je na pojedinim utakmicama prisustvovalo više od 50.000 gledalaca.

Popularnost je ugrožavala takmičenje muškaraca, pa je Fudbalska federacija Engleske, 5. decembra 1921. godine zabranila ženama da igraju fudbal na terenima pod njihovom ingerencijom.

Džin Vilijams, profesorka nauke o sportu, na Univerzitetu Vulverhemtom pojasnila je tu odluku: „Suština zabrane koju je izrekla Fudbalska asocijacija je da ne zabranjuje fudbal u potpunosti već ga samo proteruje sa igrališta pod njegovom nadležnošću. Pre zabrane ženski fudbal bio je spektakl za publiku, a ulaznice možete da naplaćujete ako igrate na pravim, ograđenim stadionima. Posle zabrane ženski fudbal je oteran na druga igrališta, a Fudbalska federacija je vršila pritisak da se njihove utakmice zabranjuju, što je uništilo poslovni model igre...“ - kažu iz Mašinca.

masinac, foto zfk masinac Brojni trofeji, sada samo u sećanjima; foto: ŽFK Mašinac Ova je zabrana trajala skoro punih 50 godina, a ukinuta je 1969. godine. Sledeće godine je Niš dobio Mašinac, klub koji se ove sezone bori da opstane u elitnom rangu, a predsednik UO Perica Krstić nedavno je rekao da je potrebna pomoć Grada.

Neophodno je da urede tribine, svlačionice i teren, kako bi devojke mogle da vrate klub na staze stare slave - rekao je Krstić.

Mašinac je 24 puta bio prvak države, 15 puta pobednik Kupa, a 1989. je u francuskom Mentonu bio nezvanični prvak Evrope. To jesu podaci za divljenje, ali i za istoriju. U poslednje vreme niški klub je u teškoj situaciji, a ove sezone u najtežoj - čeka ga velika borba za opstanak u eliti.

Vek ženskog fudbala u Nišu biće obeležen danas od 15 sati na stadionu na Delijskom visu, gde će dve ekipe devojaka sa Palilule, ponovo, u čast velikog jubileja, odigrati prijateljski susret i ovekovečiti sadašnji trenutak.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Nema izlaz na njivu, pa protestuje. Skratio put, da uštedi za putarinu.

Dragan čitalac

Tekst: Traktorom vozio suprotnim smerom na auto-putu Niš - Dimitrovgrad

Pronađite nas na: