Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Srbija na putu za EU

 • Pusta-reka-foto-Evropski-progres

  "Evropski progres" pomaže zaštitu od poplava, proizvodnju, zapošljavanje

  Radovi na slivu Puste reke kod Bojnika, osnivanje preduzeća "Radanska ruža" u Lebanu za zaposlenje žena iz marginalizovnaih grupa, poboljšanje proizvodnje voća i donacije za vranjske preduzetnike projekti su na jugu koje finansiraju EU u Vlada Švajcarske.

  detaljnije
 • engetska efikasnost

  Za godinu dana u Nišu izdata 3 energetska pasoša

  Od ukupno 1.220 energetskih pasoša, obaveznih za nove i zgrade koje se rekonstruišu, koji su do sada izdati u Srbiji, samo 18 njih dobile su zgrade na jugu zemlje - po 6 u Nišavskom i Jablaničkom i po 2 u Topličkom, Pirotskom i Pčinjskom okrugu. 

  (2) detaljnije
 • drva za ogrev

  Drva i ugalj su u Evropi zastareli načini grejanja, pelet isplativiji

  Među građanima u Srbiji koji se pripremaju za početak grejne sezone i koji uveliko nabavljaju drva i ugalj za ogrev, malo je onih koji su se odlučili za inovativna rešenja i savremene obnovljive izvore energije koji se sve više koriste u zemljama EU.

  (16) detaljnije
 • Filozofski fakultet

  Školovanje za socijalne radnike i u Nišu zahvaljujući EU

  Budući studenti će u Nišu oktobra prvi put moći da upišu socijalnu politiku i socijalni rad na osnovnim i socijalni rad na master studijama, za šta je Filozofski fakultet dobio akreditacije, ali i pomoć Evropske unije, pa će školovanje prve godine verovatno biti besplatno.

  (3) detaljnije
 • CV

  Klub za traženje posla kao evropska praksa stigao u Niš

  Kako da napišu biografiju, predstave se poslodavcu i izdvoje se na tržištu rada, Nišlije koje žele zaposlenje učiće u novootvorenom Klubu za traženje posla koji finansira Evropska unija kroz projekat „Povećanje delotvornosti politike zapošljavanja prema ugroženim grupama“.

  (1) detaljnije
 • nisvil

  Mladim muzičarima data šansa na „Nišvilu“

  15-godišnja Una Arsić iz Niša jedna je od mnogobrojnih mladih talenata koji su imali priliku da svoje umeće pokažu na “Nišvil” džez festivalu na Youth stejdžu koji je pre 3 godine pokrenut uz podršku Evropske unije.

  (1) detaljnije
 • leoni

  Sve veća trgovinska razmena sa Evropskom unijom

  Firme Nišavskog, Topličkog i Pirotskog okruga u prva tri meseca 2016. godine imale su razmenu sa inostranstvom u iznosu od nešto više od 513 miliona dolara, od čega je vrednost izvoza preko 294 miliona, što je 74 miliona više u odnosu na isti period prošle godine.

  (3) detaljnije
 • otpadne vode

  Postrojenje za otpadne vode u Nišu među 2 najveća EU projekta

  Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda koje bi narednih godina trebalo da se gradi u Nišu koštaće oko 43 miliona evra, a direktor Švedske razvojne agencije za Srbiju Torni Svenungson, koja je učestvovala u izradi studije, kaže da je to po vrednosti drugi evropski infrastrukturni projekat u Srbiji.

  (1) detaljnije
 • Nasilje u porodici

  Ženama žrtvama nasilja fali podrška i kod nas i u Evropi

  Da Evropa još ne pruža odgovarajuću podršku ženama žrtvama nasilja, ali da Srbija u toj oblasti dodatno zaostaje ističu iz organizacije "Žene protiv nasilja" i mreže "Žene protiv nasilja Evrope".

  (1) detaljnije
 • eu progres

  Evropska podrška za 21 preduzetnicu sa juga

  Kako bi pokrenula ili poboljšala svoj biznis, 21 preduzetnica iz nerazvijenih opština Topličkog, Jablaničkog, Pčinjskog, Pirotskog i Nišavskog okruga dobila je nedavno pomoć u opremi preko konkursa razvojnog programa Evropski progres.

  detaljnije
 • eu progres

  Podrška malim preduzećima pokreće privredu

  I dok su u zemljama Evropske unije mikro, mala i srednja preduzeća stub ekonomije i razvoja, u Srbiji se, iako čine većinski deo privrede, često bore za opstanak. Zato razvojni program EU Progres kroz bespovratnu pomoć preduzećima na jugu zemlje želi da razvije ovaj sektor.

  (5) detaljnije
 • Info-kutak-VK

  Info kutak - mesto za informisanje u vezi sa Evropskom unijom

  Oni koji žele da se bliže upoznaju sa Evropskom unijom i njenim institucijama, informišu o mogućnostima za školovanje ili zaposlenje u nekoj od zemalja članica, korišćenju EU fondova, čitaju publikacije, to mogu da učine u novootvorenom EU info kutku u Nišu. 

  (4) detaljnije
 • E-dukator

  Koja su prava kupaca i obaveze trgovaca pri onlajn kupovini

  Da čak i 14 dana nakon što kupite robu preko interneta možete da od kupovine odustanete iz bilo kog razloga i, uz slanje robe prodavcu o svom trošku, dobijete novac za nju nazad jedna je od informacija koje možete saznati na platformi e-dukator.rs.

  detaljnije
 • otpadne vode

  Vlada od EU traži novac za postrojenje za otpadne vode u Nišu

  Nakon što je završena Studija izvodljivosti za Projekat postrojenja za prikupljanje i prečišćavanje otpadnih voda u Nišu, Vlada Srbije će obezbediti bespovratna sredstva iz pretpristupnih fondova EU za izgradnju, najavila je sekretar Ministarstva zaštite životne sredine Stana Božović.

  (3) detaljnije
 • gostusa

  Pirotskom “kamenom selu” Evropska nagrada za nasleđe

  Među ovogodišnjim dobitnicima Evropske nagrade za nasleđe, koju dodeljuju Evropska komisija i mreža Evropa Nostra, našla se studija zaštite sela Gostuša koje se nalazi kraj Pirota i ima prepoznatljive kuće građene od kamena i drveta bez maltera.

  detaljnije
 • Konferencija-EU.JPG

  Mladi iz 8 država u ulozi delegata Evropskog parlamenta

  Kako funkcioniše Evropski parlament kada na Generalnoj skupštini raspravlja o obrazovanju, migrantima, terorizmu, vladavini prava i obaveznoj vakcinaciji naučilo je na konferenciji "Preko i izvan granica - poštovanje različitosti" u Nišu 60 srednjoškolaca iz 8 država.

  detaljnije
 • debata

  Stajati na tromeđi EU - NATO - Rusija izazov za Srbiju

  Da poglavljima 23 i 24 Srbija treba da unapredi pravosuđe, da sporazumom sa NATO ne gubi suverenitet i da je važno održati dobre odnose sa Rusijom, ali i ne po cenu dobrobiti građana, neki su od zaključaka debate “Srbija na tromeđi: EU-NATO-Rusija“ održane u Nišu.

  detaljnije
 • kupovina

  Kupovina u Sofiji isplativija nego u Nišu i uz hotelsko noćenje

  Isplativije je u kupovinu otići u Sofiju, čak i uz uračunate troškove goriva, putarine, noćenja i večere u hotelu sa 3 zvezdice, nego iste proizvode kupiti u Nišu gde je potrošačka korpa 10 % skuplja, rezultat je istraživanja urađenog kroz projekat "Balkanski potrošački most".

  (14) detaljnije
 • budzet

  U Srbiji budžete kriju, u EU su “na tacni”

  I dok se ponekad čini da je potrebno biti haker da bi se na sajtovima nekih opština i gradova pronašle odluke i budžeti, koji treba da budu javno dostupni podaci, a mnoge od njih ove dokumente i ne objavljuju, u Evropi se uveliko primenjuje politika otvorenih podataka.

  (5) detaljnije
 • svinje

  Sveopšta vakcinacija svinja kao priprema za izvoz u EU

  Od početka 2016. godine na teritoriji Niša, ali i u ostalim gradovima širom Srbije, sprovodi se besplatna vakcinacija protiv svinjske kuge kako bi se ova bolest iskorenila, a stoka i meso izvozili u zemlje Evropske unije.

  (3) detaljnije