Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Srbija na putu za EU

 • Kupina-bioskop-projekat

  Evropska ostvarenja često u ponudi niškim filmofilima

  Zahvaljujući tome što je bioskop "Kupina" još 2013. godine postao član mreže bioskopa "Europa Cinemas", niški filmofili često imaju priliku da u njemu gledaju ostvarenja evropske kinematografije, koja se na velikom platnu retko viđaju i uz to što, prema mišljenju kritičara, imaju veću umetničku vrednost od holivudskih.

  detaljnije
 • "Srpsko-bugarski gurmanski voz" štiti leskovački roštilj i bugarski hleb

  Kako bi se leskovački roštilj uvek pravio po proverenom receptu majstora iz ovog grada, a ljubitelji ovih specijaliteta od mesa uvek znali šta je stvarno roštilj “po leskovački”, a šta lažna reklama, on će, kao rezultat srpsko-bugarskog projekta, dobiti međunarodni zaštitni žig za specifične gastronomske proizvode.

  detaljnije
 • Izbeglice-migranti-Vanja-Keser

  Još centara za izbeglice i migrante i nova pomoć od EU

  Na migrantsku krizu, u kojoj je bežeći od stradanja ili nemaštine u zemljama Afrike i Bliskog Istoka kroz Srbiju do sada prošlo million ljudi, država odgovara otvaranjem novih centara od kojih se naredni otvara u Divljani, a Evropska unija donacijama koje su dostigle 50 miliona evra.

  detaljnije
 • zdravstvo

  Žene iz aleksinačkih sela učiće kako da unaprede zdravlje

  Žene iz 71 sela aleksinačke opštine, među kojima ima onih koje nikada nisu obavile nijedan preventivni lekarski pregled, u svojim sredinama učiće kako da unaprede svoje zdravlje zahvaljujući projektu "Zajedno do zdravlja" koji finansiraju Evropska unija i Vlada Švajcarske. 

  detaljnije
 • Studijsko-putovanje-Francuska-Evropski-progres

  Oprema za povrtare, voćare i pčelare zahvaljujući "Evropskom progresu"

  Udruženje poljoprivrednih proizvođača „Ratar-K“ iz Aleksinca, koje okuplja 42 proizvođača, jedno je od tri iz Nišavskog okruga koje će kroz razvojni program "Evropski progres" dobiti pomoć Evropske unije i Vlade Švajcarske i zahvaljujući tome - nove sušare za povrće i hladnjače.

  detaljnije
 • EU-info-kutak-Erasmus-chat

  Semestar na studijama u Evropi - profesionalno i životno iskustvo

  Studiranje u nekoj od zemalja Evropske unije je nezaboravno iskustvo i prilika koju bi svako trebalo da iskoristi, poruka je niških studenata koji su preko „Erasmus +“ programa proveli po jedan semestar u inostranstvu.

  detaljnije
 • Pusta-reka-foto-Evropski-progres

  "Evropski progres" pomaže zaštitu od poplava, proizvodnju, zapošljavanje

  Radovi na slivu Puste reke kod Bojnika, osnivanje preduzeća "Radanska ruža" u Lebanu za zaposlenje žena iz marginalizovnaih grupa, poboljšanje proizvodnje voća i donacije za vranjske preduzetnike projekti su na jugu koje finansiraju EU u Vlada Švajcarske.

  detaljnije
 • engetska efikasnost

  Za godinu dana u Nišu izdata 3 energetska pasoša

  Od ukupno 1.220 energetskih pasoša, obaveznih za nove i zgrade koje se rekonstruišu, koji su do sada izdati u Srbiji, samo 18 njih dobile su zgrade na jugu zemlje - po 6 u Nišavskom i Jablaničkom i po 2 u Topličkom, Pirotskom i Pčinjskom okrugu. 

  detaljnije
 • drva za ogrev

  Drva i ugalj su u Evropi zastareli načini grejanja, pelet isplativiji

  Među građanima u Srbiji koji se pripremaju za početak grejne sezone i koji uveliko nabavljaju drva i ugalj za ogrev, malo je onih koji su se odlučili za inovativna rešenja i savremene obnovljive izvore energije koji se sve više koriste u zemljama EU.

  detaljnije
 • Filozofski fakultet

  Školovanje za socijalne radnike i u Nišu zahvaljujući EU

  Budući studenti će u Nišu oktobra prvi put moći da upišu socijalnu politiku i socijalni rad na osnovnim i socijalni rad na master studijama, za šta je Filozofski fakultet dobio akreditacije, ali i pomoć Evropske unije, pa će školovanje prve godine verovatno biti besplatno.

  detaljnije
 • CV

  Klub za traženje posla kao evropska praksa stigao u Niš

  Kako da napišu biografiju, predstave se poslodavcu i izdvoje se na tržištu rada, Nišlije koje žele zaposlenje učiće u novootvorenom Klubu za traženje posla koji finansira Evropska unija kroz projekat „Povećanje delotvornosti politike zapošljavanja prema ugroženim grupama“.

  detaljnije
 • nisvil

  Mladim muzičarima data šansa na „Nišvilu“

  15-godišnja Una Arsić iz Niša jedna je od mnogobrojnih mladih talenata koji su imali priliku da svoje umeće pokažu na “Nišvil” džez festivalu na Youth stejdžu koji je pre 3 godine pokrenut uz podršku Evropske unije.

  detaljnije
 • leoni

  Sve veća trgovinska razmena sa Evropskom unijom

  Firme Nišavskog, Topličkog i Pirotskog okruga u prva tri meseca 2016. godine imale su razmenu sa inostranstvom u iznosu od nešto više od 513 miliona dolara, od čega je vrednost izvoza preko 294 miliona, što je 74 miliona više u odnosu na isti period prošle godine.

  detaljnije
 • otpadne vode

  Postrojenje za otpadne vode u Nišu među 2 najveća EU projekta

  Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda koje bi narednih godina trebalo da se gradi u Nišu koštaće oko 43 miliona evra, a direktor Švedske razvojne agencije za Srbiju Torni Svenungson, koja je učestvovala u izradi studije, kaže da je to po vrednosti drugi evropski infrastrukturni projekat u Srbiji.

  detaljnije
 • Nasilje u porodici

  Ženama žrtvama nasilja fali podrška i kod nas i u Evropi

  Da Evropa još ne pruža odgovarajuću podršku ženama žrtvama nasilja, ali da Srbija u toj oblasti dodatno zaostaje ističu iz organizacije "Žene protiv nasilja" i mreže "Žene protiv nasilja Evrope".

  detaljnije
 • eu progres

  Evropska podrška za 21 preduzetnicu sa juga

  Kako bi pokrenula ili poboljšala svoj biznis, 21 preduzetnica iz nerazvijenih opština Topličkog, Jablaničkog, Pčinjskog, Pirotskog i Nišavskog okruga dobila je nedavno pomoć u opremi preko konkursa razvojnog programa Evropski progres.

  detaljnije
 • eu progres

  Podrška malim preduzećima pokreće privredu

  I dok su u zemljama Evropske unije mikro, mala i srednja preduzeća stub ekonomije i razvoja, u Srbiji se, iako čine većinski deo privrede, često bore za opstanak. Zato razvojni program EU Progres kroz bespovratnu pomoć preduzećima na jugu zemlje želi da razvije ovaj sektor.

  detaljnije
 • Info-kutak-VK

  Info kutak - mesto za informisanje u vezi sa Evropskom unijom

  Oni koji žele da se bliže upoznaju sa Evropskom unijom i njenim institucijama, informišu o mogućnostima za školovanje ili zaposlenje u nekoj od zemalja članica, korišćenju EU fondova, čitaju publikacije, to mogu da učine u novootvorenom EU info kutku u Nišu. 

  detaljnije
 • E-dukator

  Koja su prava kupaca i obaveze trgovaca pri onlajn kupovini

  Da čak i 14 dana nakon što kupite robu preko interneta možete da od kupovine odustanete iz bilo kog razloga i, uz slanje robe prodavcu o svom trošku, dobijete novac za nju nazad jedna je od informacija koje možete saznati na platformi e-dukator.rs.

  detaljnije
 • otpadne vode

  Vlada od EU traži novac za postrojenje za otpadne vode u Nišu

  Nakon što je završena Studija izvodljivosti za Projekat postrojenja za prikupljanje i prečišćavanje otpadnih voda u Nišu, Vlada Srbije će obezbediti bespovratna sredstva iz pretpristupnih fondova EU za izgradnju, najavila je sekretar Ministarstva zaštite životne sredine Stana Božović.

  detaljnije