Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Srbija na putu za EU

 • volonteri aktilum

  Mlade Nišlije leče osmehom i pomažu u kriznim stanjima

  Iako se nekad mogu čuti komentari da je omladina inertna i da slobodno vreme provodi uz društvene mreže ili TV, suprotno dokazuju mlade Nišlije koji se svakog vikenda druže sa mališanima na Dečijoj internoj klinici, reaguju u vanrednim situacijama, brinu o bezbednosti posetilaca javnih skupova i pomažu lekarima Hitne pomoći.

  (1) detaljnije
 • mladi ambasadori

  Mladi kreativci iskustva Austrije prenose u Niš

  Kako bi preuzeli ono najbolje iz prakse Austrijanaca u kreativnoj industriji, uspostavili saradnju i predstavili svoj potencijal, šestoro mladih Nišlija koji se bave fotografijom, dizajnom, arhitekturom, advertajzingom i kopirajtingom posetiće uskoro Grac i Beč zahvaljujući projektu „Spark“.

  detaljnije
 • mladi

  Političko zapošljavanje demotiviše mlade da ovde traže posao i tera ih iz zemlje

  Nezaposlenost mladih je socijalni fenomen i značajan problem Srbije i našeg grada, smatra docent na Pravnom fakultetu Univerziteta u Nišu Aleksandar Mojašević koji ističe da je razlog tome što je većina mladih na školovanju, ali i što je zaposlenje lakše uz partijsku knjižicu ili poznanstvo. 

  detaljnije
 • Vujacic-foto-Evropski-progres

  “Poslovni ambijent treba da ohrabruje mlade na preduzetništvo”

  Obrazovni sistem koji se ne poklapa sa potrebama tržišta rada, nedostatak prakse i veština koje traže poslodavci, nedovoljno prilika za radna iskustva, loša ekonomska situaciju, ali i strah od nepoznatog, razlozi su visoke stope nezaposlenosti mladih, smatra nacionalni menadžer programa „Evropski progres“ Marko Vujačić.

  detaljnije
 • Nebojsa-Ivkovic

  Frizerski salon otvorio u osamnaestoj - ni od čega napravio nešto

  Skoro svaki drugi ispitanik u Srbiji je u anketi Svetske banke rekao da želi da bude preduzetnik, ali na taj korak nije spreman ni svaki deseti jer čak 85 % anketiranih to smatra rizikom. Nebojša Ivković iz Merošine se u takav rizik upustio čim je dobio diplomu frizera i "ni od čega napravio nešto".

  (1) detaljnije
 • ucenicka kompanija s-mass

  "Preduzetnici se ne rađaju, već stvaraju"

  Vodeći godinu dana učeničku kompaniju, od ideje preko biznis plana, promocije proizvoda i kontakta sa klijentima, pa do zatvaranja, srednjoškolci stiču preduzetnička znanja i pripremaju se za izazove koje nosi promenljivo tržište rada u Srbiji, smatraju u organizaciji „Dostignuća mladih“.

  (1) detaljnije
 • Uskoro rezultati konkursa "Pokreni se za posao" i novac za 100 preduzetnika

  Avgusta će biti poznato ko su stotinu preduzetnika koji će, zahvaljujući programu „Pokreni se za posao“ niške Nevladine organizacije ENECA i kompanije „Filip Moris“, dobiti po 2.000 evra da opreme postojeći ili započnu novi biznis. Od 2.660 prijava svaka četvrta je sa juga Srbije.

  detaljnije
 • preduzetnistvo

  Na selu stiču prvo radno iskustvo u struci

  Mogućnost da steknu iskustvo u profesiji za koju su se školovali, a da im pritom „teče“ radni staž i budu osigurani, ima 14 mladih iz Pirotskog okruga koji pripravnički staž obavljaju u ruralnim područjima.

  detaljnije
 • Svaki peti nezaposleni u Nišu i okolini mlađi od 30 godina

  Petina nezaposlenih sa evidencije Filijale Niš Nacionalne službe za zapošljavanje, koja pokriva i Nišku Banju, Svrljig, Aleksinac, Ražanj, Doljevac, Merošinu i Gadžin Han, jesu mladi do 29 godina starosti.

  (5) detaljnije
 • kosnica

  Od para EU mladić iz Bujanovca pokrenuo proizvodnju košnica

  Kada imate do 30 godina i želite da pokrenete svoj posao gotovo je nemoguće uštedeti ili zadužiti se kod banke 10.000 evra, smatra Stefan Manasijević iz Bujanovca, pa je zato pomoć koju je dobio putem konkursa Evropskog PROGRES-a, kaže, velika šansa.

  detaljnije
 • nikola cvetkovic vranje

  Pravom podrškom od ideje do posla i zarade

  Da radi ono što voli i pokrene svoj biznis, a da to bude kreativno i isplativo, 30-godišnjem Nikoli Cvetkoviću iz Vranja omogućila je podrška koju je dobio putem konkursa „Tvoja ideja, naša podrška“.

  (2) detaljnije
 • it sansa za sve

  Obukom dobili šansu za posao u IT industriji

  Od 23 mladih nezaposlenih Nišlija koji su pohađali petomesečnu besplatnu obuku i dobili znanja i veštine za rad u IT sektoru, njih 10 je dobilo ponude ili već potpisalo ugovore o radnom angažovanju u niškim firmama.

  (1) detaljnije
 • Na praksi u Evropskoj komisiji: “Učimo na poslu i van njega”

  Među stotinama praktikanata iz celog sveta u Evropskoj komisiji u Briselu, ovog semestra “radi” i Nišlijka Mina Stefanović. U Agenciji za mala i srednja preduzeća, kaže, stiče dragoceno iskustvo, a diplomcima poručuje da se za ovu praksu prijave jer šanse za prijem, smatra, uopšte nisu male.

  detaljnije
 • preduzetnik

  Usavršavanje u evropskim kompanijama za mlade preduzetnike

  Šansu da kroz program “Erazmus za mlade preduzetnike” provede pola godine u nekoj kompaniji u jednoj od zemalja EU i stekne veštine za uspešno vođenje biznisa nije u protekle 4 godine iskoristio nijedan mladi preduzetnik sa juga Srbije. Organizatori ovog programa kažu da su im vrata za odlazak na usavršavanje i dalje otvorena.

  detaljnije
 • Kupina-bioskop-projekat

  Evropska ostvarenja često u ponudi niškim filmofilima

  Zahvaljujući tome što je bioskop "Kupina" još 2013. godine postao član mreže bioskopa "Europa Cinemas", niški filmofili često imaju priliku da u njemu gledaju ostvarenja evropske kinematografije, koja se na velikom platnu retko viđaju i uz to što, prema mišljenju kritičara, imaju veću umetničku vrednost od holivudskih.

  detaljnije
 • "Srpsko-bugarski gurmanski voz" štiti leskovački roštilj i bugarski hleb

  Kako bi se leskovački roštilj uvek pravio po proverenom receptu majstora iz ovog grada, a ljubitelji ovih specijaliteta od mesa uvek znali šta je stvarno roštilj “po leskovački”, a šta lažna reklama, on će, kao rezultat srpsko-bugarskog projekta, dobiti međunarodni zaštitni žig za specifične gastronomske proizvode.

  (2) detaljnije
 • Izbeglice-migranti-Vanja-Keser

  Još centara za izbeglice i migrante i nova pomoć od EU

  Na migrantsku krizu, u kojoj je bežeći od stradanja ili nemaštine u zemljama Afrike i Bliskog Istoka kroz Srbiju do sada prošlo million ljudi, država odgovara otvaranjem novih centara od kojih se naredni otvara u Divljani, a Evropska unija donacijama koje su dostigle 50 miliona evra.

  (3) detaljnije
 • zdravstvo

  Žene iz aleksinačkih sela učiće kako da unaprede zdravlje

  Žene iz 71 sela aleksinačke opštine, među kojima ima onih koje nikada nisu obavile nijedan preventivni lekarski pregled, u svojim sredinama učiće kako da unaprede svoje zdravlje zahvaljujući projektu "Zajedno do zdravlja" koji finansiraju Evropska unija i Vlada Švajcarske. 

  detaljnije
 • Studijsko-putovanje-Francuska-Evropski-progres

  Oprema za povrtare, voćare i pčelare zahvaljujući "Evropskom progresu"

  Udruženje poljoprivrednih proizvođača „Ratar-K“ iz Aleksinca, koje okuplja 42 proizvođača, jedno je od tri iz Nišavskog okruga koje će kroz razvojni program "Evropski progres" dobiti pomoć Evropske unije i Vlade Švajcarske i zahvaljujući tome - nove sušare za povrće i hladnjače.

  detaljnije
 • EU-info-kutak-Erasmus-chat

  Semestar na studijama u Evropi - profesionalno i životno iskustvo

  Studiranje u nekoj od zemalja Evropske unije je nezaboravno iskustvo i prilika koju bi svako trebalo da iskoristi, poruka je niških studenata koji su preko „Erasmus +“ programa proveli po jedan semestar u inostranstvu.

  detaljnije