Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Partija za demokratsko delovanje

 • Izbori glasanje KOSTA
  Izbori 2022

  Albanci sa juga zemlje na izbore idu u dve kolone, Demokratska partija Bugara podržava Vučića

  Osam manjinskih lista učestvovaće na predstojećim parlamentarnim izborima, a Albanci sa juga zemlje za mesto u Skupštini Srbije idu u dve kolone. Za predsedničke izbore nemaju kandidata, a neće podržati nijednog, dok Demokratska partija Bugara neće učestvovati na izborima, ali će podržati Aleksandra Vučića i Srpsku naprednu stranku.

  (3) detaljnije
 • 2 Šaip Kamberi foto JV

  Kamberi na sednici Skupštine: Južnjaci siromašni bez obzira na nacionalnost

  "Čuli smo da se otvaraju fabrike od Subotice do Vranja, ali ne i do Bujanovca i Preševa. Za te fabrike se govori da ih otvara predsednik Vučić. Neka otvori po jednu i u našim opštinama", rekao je u skupštini Srbije lider Partije za demokratsko delovanje Šaip Kamberi. U skupštini se bira nova, oročena Vlada Srbije, a nastup Kamberija izazvao je brojne komentare jer je do sada zapravo jedina kritika vlasti iz saziva u kome SNS ima apsolutnu većinu.

  (5) detaljnije
 • Saip-Kamberi.jpg

  Kamberi prvi na zajedničkoj listi partija Albanaca iz “Preševske doline”

  Prema koalicionom sporazumu, izbornu listu pet partija Albanaca iz takozvane Preševske doline za predstojeće parlamentarne izbore u Srbiji predvodiće prvi čovek Opštine Bujanovac i lider Partije za demokratsko delovanje Šaip Kamberi, potvrđeno je Južnim vestima iz odeljenja za medije Alternative za promene, jedne od partija koje čine koaliciju.

  (1) detaljnije
 • nkd debata bujanovac

  Debata u Bujanovcu: Tenzije dolaze sa strane, Srbe i Albance muče isti problemi

  Na debati u Bujanovcu tema su bile tenzije nastale formiranjem opštinskog odbora Srpske desnice u ovoj multietničkoj sredini, a sagovornici su se saglasili da Bujanovčane znatno više pritiskaju ekonomski i egzistencionalni problemi nego nacionalni, te da južno od Vranja nema nijednog ozbiljnog investitora.

  (1) detaljnije
 • nebojša arsić predsednik opštine medveđa

  Nebojši Arsiću još jedan mandat na čelu Opštine Medveđa

  I u naredne 4 godine Medveđom će upravljati dosadašnji predsednik Nebojša Arsić, kadar Srpske napredne stranke. Iako je ostao na čelu Opštine, izgubio je mesto predsednika Opštinskog odbora SNS koji je do sada vodio. Na čelu stranke zameniće ga Goran Ivanović koji će i u sadašnjem sazivu biti na mestu Arsićevog zamenika i koga je Arsić lično predložio.

  (2) detaljnije
 • izbori

  Na izborima u Medveđi i radikali, PUPS i PDD

  Nakon što su naprednjaci, u koaliciji sa socijalistima i Jedinstvenom Srbijom, predali listu koja nosi Vučićevo ime, na izborima će se naći i predstavnici Partije ujedinjenih penzionera Srbije, Srpske radikalne stranke i Partije za demokratsko delovanje. Narodna stranka i Dveri bojkotuju ove lokalne izbore, a građani će za svoje predstavnike glasati 8. septembra.

  detaljnije
 • Skupstina opstine Presevo zgrada foto i.m.

  Srpska lista ispod cenzusa, Arifi pobedio u Preševu

  Na vanrednim lokalnim izborima u Preševu, prema prvim podacima, pobedila je Alternativa za promene doskorašnjeg predsednika Opštine Šćiprima Arifija. Ukupna izlaznost bila je 47,58 %, a koalicija 6 srpskih stranaka ostala je ispod cenzusa. Izbori se ponavljaju na jednom biračkom mestu.

  (2) detaljnije
 • Skupstina opstine Presevo zgrada foto i.m.

  Preševljani u nedelju biraju lokalnu vlast

  Za mandate u lokalnoj Skupštini na vanrednim lokalnim izborima u Preševu u nedelju 24. decembra, boriće se sedam albanskih i jedna srpska lista na kojoj će zajedno biti kandidati SNS, SPS, SRS, PUPS, JS i PS, dok izbore bojkotuju Demokratska stranka i Nova Srbija. Biračka mesta za oko 38.000 građana sa pravom glasa otvaraju se u 7, a zatvaraju u 20 sati.

  detaljnije
 • Šćiprim Arifi

  Smena vlasti u Preševu, smenjen predsednik Opštine

  Glasovima 22 od 38 odbornika Skupština opštine Preševo je smenila dosadašnjeg predsednika Šćiprima Arifija, a očekuje se da novoformirana koalicija za njegovu naslednicu izabere sadašnju predsednicu opštinskog Parlamenta Adritu Sinani.

  detaljnije
 • index.jpg
  Izbori 2016

  Arifi budući predsednik Opštine Preševo

  Posle 12 godina Ragmi Mustafa više neće biti predsednik Opštine Preševo. Nakon ogromnog izbornog uspeha novoformirane Alternative za promene, uz podršku partije Rize Halimija, na čelo te opštine dolazi njen lider Šćiprim Arifi.

  detaljnije
 • 490x370-Presevo.jpg
  Izbori 2016

  Albanci već obezbedili mesto u Skupštini Srbije?

  Bez obzira na to što samo jedna od 7 albanskih partija učestvuje na srpskim parlamentarnim izborima, Albanci juga Srbije će samim učestvovanjem na izborima Partije za demokratsko delovanje u budućem parlamentu skoro sigurno imati bar jednog poslanika.

  (2) detaljnije
 • 490x370-Presevo-I-M.jpg
  Izbori 2016

  Na izborima u Preševu 8 izbornih lista

  Na predstojećim lokalnim izborima u Preševu naći će se 6 albanskih, jedna srpska i jedna mešovita lista sa ukupno 225 kandidata koji će se boriti za 38 mesta u lokalnoj Skupštini.

  detaljnije
 • 490x370-490x370-Bujanovac.jpg
  Izbori 2016

  Za izbore u Bujanovcu 10 izbornih lista

  Na lokalnim izborima u Bujanovcu naći će se 5 albanskih, 4 srpske i jedna romska lista, tako da će Albanci birati između 164, Srbi 117, a Romi između 14 kandidata za svoje predstavnike u lokalnoj Skupštini.

  detaljnije
 • bujanovac

  Traže da predsednik suda u Bujanovcu bude Albanac

  Predstavnici albanskih političkih partija nezadovoljni su, kažu, integrisanjem pripadnika njihove nacionalnosti u organima sudstva i traže da predsednik Osnovnog suda u Bujanovcu bude Albanac, prenosi sajt Titulli.com.

  detaljnije
 • SNS SPS PUPS

  Medveđa: Ubedljiva pobeda koalicije SNS-SPS-PUPS

  Opštinska izborna komisija prebrojala je sve glasove. Prema preliminarnim podacima koalicija SNS-SPS-PUPS osvojila 60,12 %, Demokratska stranka ostala ispod cenzusa.

  (3) detaljnije
 • albanski lideri

  Formirana asocijacija albanskih opština na jugu

  Deo odbornika partija Albanaca koje deluju na području opština Preševo, Bujanovac i Medveđa izglasao je deklaraciju o stvaranju „asocijacije opština Preševske doline“, kao odgovor na Zajednicu srpskih opština na Kosovu i Metohiji.

  (3) detaljnije
 • 490x370-490x370-Medvedja.jpg

  Privremena uprava u Medveđi

  Vlada Srbije raspustila je u ponedeljak Skupštinu Opštine Medveđa jer u zakonskom roku nije održana nijedna sednica. Za predsednika Privremenog organa Vlada imenovala doktora Nebojšu Arsića iz SNS-a.

  (2) detaljnije
 • 490x370-Medvedja.jpg

  Petrović novi predsednik Opštine Medveđa

  Nakon neuspelog izbora Nataše Filić, ona je odustala od kandidature, pa je na nastavljenoj sednici Skupštine na kojoj su prisustvovali i predstavnici OEBS-a, za novog predsednika Opštine izabran Dragiša Petrović.

  (1) detaljnije
KOMENTAR DANA

Lično bih dodelio priznanje svim građanima grada Niša za sve ono sto su uspeli da prežive.

Rodoljub Errc Čitalac

Tekst: Do 15. decembra otvorene prijave za najviše priznanje Grada Niša