Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15+15 minuta

 • gerilci

  Niška urbana gerila: Mi smo alternativa neradu, bahatosti i apatiji u gradu

  Meta niške urbane gerile su društveni i komunalni problemi, kao i nerad gradskih institucija, a oružje su im akcije sa dozom humora i ironije. Sađenjem cveća u udarnim rupama, pecanjem riba po asfaltu, preimenovanjem Nišave u Savu, kažu da žele da opomenu političare da rade svoj posao, a građane da se probude iz apatije i pokrenu ideje korisne za svoj grad.

  (6) detaljnije
 • disleksija

  Nišlije inicirale da test na disleksiju postane obavezan, na potezu Grad

  Disleksija je poremećaj čitanja i razumevanja pročitanog o kome se jako malo govori, iako neke statistike pokazuju da je ima bar 10 % dece. Zato je niška organizacija “Nauči me” pokrenula inicijativu da test na disleksiju bude obavezan na sistematskim pregledima, a trebalo bi da ih u tome podrži i gradski Savet za zdravstvo koji će uskoro zasedati.

  (3) detaljnije
 • emisija

  “Deo vlasti stoji iza napada na novinare”

  Izjave državnog sekretara Ministarstva kulture i informisanja da novinari sami treba da se zaštite, ali i njegove sumnje da su uopšte napadnuti, za novinarku Tamaru Skrozzu nisu iznenađenje, jer smatra da deo vlasti zapravo stoji iza tih napada. Novinar Vlado Mareš ističe i da vladajuća garnitura u inostranstvu govori kako su mediji u Srbiji slobodni i time se diči, a onda se vrate “i sve nas podave”.

  (3) detaljnije
 • Emisija 15+15 minuta lažne vesti

  "Mediji su fontane propagande koje imaju ogroman uticaj na nepismene"

  Tabloidi su oni koji najčešće obmanjuju javnost lažnim vestima i poluistinama, a “fontane propagande” su i mediji sa nacionalnom frekvencijom. Navodni državni udari, nerealno povećanje plata, ratovi sa Albanijom i Hrvatskom, teme su koje odvraćaju pažnju građana od veoma važnih društveno-političkih pitanja, slažu se novinaka "Raskrikavanja" Marija Vučić i direktor "CINS"-a Branko Čečen.

  (7) detaljnije
 • Razgovor porodično nasilje

  "U proseku 7 prijava porodičnog nasilja u Nišu dnevno i na svaku se reaguje"

  Od primene novog Zakona o sprečavanju nasilja u porodici u Nišu je više od 500 ljudi dobilo zabranu prilaska i komunikacije sa mogućom žrtvom i ovo je mera koja je bila najčešće izricana, kaže Nataša Zorić Živanović iz Policijske uprave Niš. Ona dodaje da zakon deluje preventivno i da se svaka prijava porodičnog nasilja razmatra.

  (6) detaljnije
 • 15+15 minuta djordjevic i lapcevic

  Homofobija - realnost ili izmišljena tema?

  Na Međunarodni dan borbe protiv homofobije, u srpskom društvu ima nekoliko mišljenja o LGBT osobama i njihovim slobodama i pravima. Dragan Đorđević iz niškog Odbora za ljudska prava u Nišu smatra da je neophodno da se stalno pa i na današnji dan govori o njihovim problemima, dok narodni poslanik DSS Milan Lapčević smatra “da je homofobija izmišljena tema”.

  (2) detaljnije
 • Sloboda medija

  Procvat tabloidizacije i gušenje aktivizma u Srbiji

  Srbija po slobodi medija, prema podacima Reportera bez granica, Svetski dan slobode medija 3. maj, dočekuje na 66. mestu, što je u veliki pad u odnosu na prošlu godinu. Sociolog Zoran Jovanović i aktivista Mladen Jovanović slažu se da današnju medijsku sliku kroje tabloidi, a da nestaju “dubinski mediji” koji traže istinu.

  (1) detaljnije