Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Agencija za borbu protiv korupcije

  • colić miloš

    Zamenik gradonačelnika Pirota bio u sukobu interesa dok je bio odbornik, zaključak je Agencije

    Sadašnji zamenik gradonačelnika Pirota Miloš Colić u vreme dok je bio odbornik Skupštine grada potpisao je kao zastupnik Udruženja Osveženje ugovor o dodeli 250.000 dinara sa Gradom Pirotom, što je, kako zaključuje Agencija za sprečavanje korupcije, sukob interesa. Njemu je izrečena mera javnog objavljivanja odluke, a Colić ne želi da komentariše slučaj i kaže da će pokrenuti postupak pred Upravnim sudom.

    (4) detaljnije
  • novica tončev

    Agencija utvrdila da je ministar Tončev bio u sukobu interesa, izrečena mu mera javnog objavljivanja odluke

    Da je tokom više od 4 godine, dok je bio predsednik surduličkog parlamenta, kada je Fudbalskom klubu Radnik iz opštinskog budžeta isplaćeno oko 136 miliona dinara, Novica Tončev bio u sukobu interesa, utvrdila je Agencija za sprečavanje korupcije. Tončev je bio u sukobu interesa jer je na čelu kluba njegov sin Stanislav, a on to nije prijavio Agenciji koja mu je izrekla meru javnog objavljivanja odluke.

    (31) detaljnije
  • sotirovski

    Agencija pokrenula postupak protiv gradonačelnice jer je kasno prijavila da njen zet kupuje socijalni stan

    Javni funkcioneri imaju rok od 5 dana, kako pojašnjavaju u Agenciji za sprečavanje korupcije, da prijave potencijalne sumnje na postojanje sukoba interesa. Gradonačenica Niša Dragana Sotirovski je Agenciji postojanje sumnje na sukob interesa jer joj zet kupuje socijalni stan prijavila 17. septembra, iako je preliminarna rang lista bila objavljena 10. septembra. Zato je Agencija protiv nje pokrenula postupak.

    (98) detaljnije
  • sotirovski-opstine-foto-gradnis

    Gradonačelnica sa 4 nekretnine - za dve godine uvećala imovinu za jedan stan

    Za dve godine, kada je objavljen poslednji izveštaj na sajtu Agencije za sprečavanje korupcije, i između dve javne funkcije, gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski je svoju imovinu uvećala za jedan apartman od 30 kvadrata i sada je vlasnica ukupno 4 nekretnine, od čega i jednog osmosobnog stana od 167 kvadrata. Svoju imovinu i način kupovine gradonačelnica nije želela da komentariše.

    (83) detaljnije
  • Marija Ranđelović

    Članica Veća Marija Ranđelović i dalje je direktorka Narodnog univerziteta u Nišu

    Sa novom funkcijom većnice za obrazovanje u Nišu, Marija Ranđelović mogla bi da se nađe u sukobu interesa. Da li je tu sumnju otklonila ostavkom na direktorsko mesto u Narodnom univerzitetu u Nišu i da li je od Skupštine tražila mišljenje o nespojivosti njenih funkcija, nema potvrde od predsednika ovog tela Bobana Džunića. O ostavci nije želela ni ona da govori, već kaže da sve zavisi od toga kako će se nadležni izjasniti o njenom slučaju. Iz Agencije za sprečavanje korupcije kažu da su primili zahtev Marije Ranđelović i da o njemu još odlučuju.

    (24) detaljnije
  • Nenad Stanković

    Portparol javnog preduzeća iz Niša ima veću platu od svog direktora, ali i nekoliko drugih

    Odnedavno član Gradskog veća Niša Nenad Stanković (SNS) i dalje je i portparol Direkcije za javni prevoz, a prema zvaničnom izveštaju na tom poslu ima veću platu od svog direktora. Stanković tvrdi da ipak zarađuje manje, da ne prima 120.000, već 15.000 dinara manje, ali da je zbog godišnjeg odmora pred stupanje na novu funkciju njegova plata tako prikazana. Više direktora javnih preduzeća u Nišu i sa tim umanjenjem zarađuje i 30.000 dinara manje od njega kao portparola.

    (52) detaljnije
  • Igor Novaković SPS Niš

    Igor Novaković položio za lobistu, ali kaže da to neće biti dok je funkcioner

    Zamenik predsednika niške skupštine, pre 5 godina hapšen zbog sumnje na korupciju, na društvenim mrežama objavio je da je u Agenciji za borbu protiv korupcije i da je položio ispit za lobistu. Lobiranjem, međutim, ne sme da se bavi. Ne zbog postupka koji nije okončan, već zato što je na javnoj funkciji i zabranjeno je zakonom. Novaković kaže da je ispit polagao jer je hteo da uči, ali i da bi pokušao da napravi studijski program posvećen upravo lobiranju.

    (23) detaljnije
  • asfaltiranje

    "Transparentnost Srbija": "Slučaj Kukulovce" posao za Tužilaštvo i Agenciju

    Da su poseta i obećanja direktora Puteva Srbije Zorana Drobnjaka data meštanima sela Kukulovce problematična, kao i asfaltiranje puta kroz selo koje je već krenulo, smatraju u nevladinoj organizaciji "Transparentnost Srbija", a povodom ovog slučaja obratili su se Višem javnom Tužilaštvu u Nišu - posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije i Agenciji za borbu protiv korupcije.

    (3) detaljnije
  • lebane

    Odbornik u Lebanu bio u sukobu interesa, njegovoj firmi Opština uplatila preko 100.000 dinara

    Zbog toga što je, dok je bio odbornik u Skupštini Opštine Lebane, sa njegovom firmom ova Opština sklopila posao na osnovu čega mu je isplaćeno 103.080 dinara, Agencija za borbu protiv korupcije utvrdila je da je Milan Krivošija bio u sukobu interesa. S obzirom na to da više nije u odborničkim klupama, Agencija je predložila samo javnu opomenu.

    (1) detaljnije
  • dragana sotirovski

    Agencija odobrila Sotirovski obavljanje dva posla, ona posredovala i pre saglasnosti

    Iako je tvrdila da ima mišljenje Agencije za borbu protiv korupcije za obavljanje dva posla, pritom izbegavajući da kaže i šta u njemu piše, načelnica Nišavskog okruga Dragana Sotirovski je bez saglasnosti Agencije bila i medijator i na čelu Okruga. To joj je odobreno tek 16. marta ove godine, petnaestak dana nakon pisanja Južnih vesti .

    (94) detaljnije
  • Nebojša Bogdanović

    Bogdanović posle rešenja Agencije: Nisam u sukobu interesa

    Na rešenje Agencije za borbu protiv korupcije, u kome piše da je odbornik SPS-a u niškoj Skupštini Nebojša Bogdanović prekršio zakon time što, osim ove javne, obavlja i funkcije člana nadzornog odbora Slobodne zone Pirot i direktor je niške filijale DDOR Novi Sad osiguranja, a o tome nije obavestio ovo vladino telo, Bogdanović reaguje izjavom da to nisu političke funkcije.

    (8) detaljnije
  • printskrin pirot

    Vest o prelasku gradonačelnika Pirota u SNS na sajtu Grada, opozicija traži uklanjanje

    Veliki broj komentara u javnosti izazvala je informacija da se gradonačelnik Pirota i vodeći čovek lokalne Koalicije za Pirot Vladan Vasić priključio vladajućoj Srpskoj naprednoj stranci, a vest o tome osvanula je i na zvaničnom sajtu Grada Pirota. Dok stručnjaci ocenjuju da je u pitanju zloupotreba javnih resursa, opozicija traži da se sporna vest ukloni sa sajta.

    (5) detaljnije
  • skupština

    Rešenje Agencije stiglo nakon smene predsednika Skupštine Blaca

    Nakon što je utvrđeno da je Miloš Vasiljević, doskorašnji predsednik Skupštine Blaca prekršio zakon obavljajući javnu funkciju odbornika, a zatim i predsednika Skupštine u isto vreme kada i posao koordinatora sportskih klubova u Sportskom savezu opštine Blace, a pritom nije obavestio Agenciju za borbu protiv korupcije, doneto je rešenje kojim mu se izriče mera javnog objavljivanja odluke o njegovom trošku.

    detaljnije
  • Nebojša Bogdanović

    Niški socijalista gomila funkcije, a ne obaveštava Agenciju

    Zbog toga što istovremeno obavlja javne funkcije odbornika u Skupštini grada Niša i člana Nadzornog odbora Slobodne zone Pirot , a takođe je i direktor niške filijale DDOR Novi Sad osiguranja, Agencija za borbu protiv korupcije utvrdila je da je odbornik Socijalističke partije Srbije Nebojša Bogdanović prekršio zakon i izrekla mu meru javnog objavljivanja odluke.

    (21) detaljnije
  • sns vranje

    Na sajtu Grada Vranja vest da je SNS predao listu, a gradonačelnik podržao stranku - stručnjaci kažu zloupotreba

    Vest o tome da je koalicija Srpske napredne stranke u Vranju prva predala listu za lokalne izbore, čiji je nosilac prvi čovek Vranja, pored medija preneo je i zvanični sajt Grada Vranja. Stručnjaci ocenjuju da bi Agencija za borbu protiv korupcije mogla da istraži ovaj slučaj zbog mogućeg kršenja zakona i korišćenja javnih resursa za promociju stranke i da je to primer zloupotrebe javnih resursa.

    (6) detaljnije
  • U toku razgovora o razgraničenja sa Kosovom, tribina o srpsko-albanskim odnosima u Pirotu

    Direktor Veterinarske stanice u Bujanovcu nije obavestio Agenciju da ima još dve funkcije

    Zbog toga što je istovremeno bio na funkciji direktora Veterinarske stanice u Bujanovcu, zastupnik Udruženja uzgajivača životinja “Kravica” i odbornik u bujanovačkoj Skupštini, a o tome nije obavestio Agenciju za borbu protiv korupcije, Miodragu Milkoviću je izrečena mera javnog objavljivanja odluke o povredi zakona. On tvrdi da je njegova jedina greška što nije obavestio Agenciju o funkcijama, ali da su se i sami uverili da nije ni u kakvom sukobu interesa.

    (7) detaljnije
  • dragana sotirovski

    I načelnica i posrednik u sudskim sporovima - Sotirovski obavljala 2 posla bez odobrenja Agencije

    Pored funkcije načelnice Nišavskog okruga Dragana Sotirovski, sudeći prema podacima iz registra Ministarstva pravde, obavlja još jedan posao - medijator je u sudskim sporovima. Dok u Agenciji za borbu protiv korupcije kažu da još nisu odlučili o njenom zahtevu za obavljanje 2 posla, ona kaže da je već "pro bono" posredovala, da medijaciju vidi kao hobi i da ima sva relevantna mišljenja, ali ne navodi i šta u njima piše, već je razgovor prekinula diskreditacijom novinara.

    (48) detaljnije
  • bujanovac foto Sasa Djordjevic

    Bujanovački odbornik u sukobu interesa, milion dinara dodeljeno njegovom Udruženju

    Zbog toga što je istovremeno bio odbornik u Skupštini Bujanovca i zastupnik Udruženja “Omladinski forum za edukaciju Roma” kome je Opština od 2016. do 2019. davala novac iz budžeta za razne konkurse, Agencija za borbu protiv korupcije je utvrdila da je Kenan Rašitović bio u sukobu interesa i zbog toga mu je izrečena mera javnog objavljivanja odluke o povredi zakona. Rašitović za Južne vesti kaže da nije znao da zbog toga može doći u sukob interesa i da nije bilo nikakvog ličnog interesa, jer je novac dobijan na konkursima, a trošen isključivo za Udruženje.

    detaljnije
  • uranija

    Direktorka Doma zdravlja u Kuršumliji zaposlila ćerku, pa joj dodelila specijalizaciju

    Zbog toga što je na konkursu Doma zdravlja u Kuršumliji od dva prijavljena kandidata izabrala svoju ćerku Anđelku Petrović i dodelila joj specijalizaciju iz dečije i preventivne stomatologije, Agencija za borbu protiv korupcije preporučila je smenu direktorke ove zdravstvene ustanove Uranije Petrović. Ovo je druga preporuka Agencije o njenom razrešenju u poslednjih 5 godina, a prethodna je izrečena 2014. godine, kada je utvrđeno da je mimo propisa Agencije zaposlila svoju ćerku.

    (7) detaljnije
  • pregled

    SNS ordinacija - zdravstveni pregledi u stranačkim prostorijama

    Bivši načelnik niške ORL klinike i funkcioner niškog SNS-a doktor Miško Živić pregledao je pacijente u prostorijama Mesnog odbora Srpske napredne stranke u Grdelici iako stranke, kako kažu u Agenciji za borbu protiv korupcije, ne smeju da organizuju zdravstvene preglede. Živić kaže da za zabranu zna, ali da su ovi pregledi njegova lična inicijativa.

    (19) detaljnije
KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: