Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Agencija za borbu protiv korupcije

 • uranija

  Direktorka Doma zdravlja u Kuršumliji zaposlila ćerku, pa joj dodelila specijalizaciju

  Zbog toga što je na konkursu Doma zdravlja u Kuršumliji od dva prijavljena kandidata izabrala svoju ćerku Anđelku Petrović i dodelila joj specijalizaciju iz dečije i preventivne stomatologije, Agencija za borbu protiv korupcije preporučila je smenu direktorke ove zdravstvene ustanove Uranije Petrović. Ovo je druga preporuka Agencije o njenom razrešenju u poslednjih 5 godina, a prethodna je izrečena 2014. godine, kada je utvrđeno da je mimo propisa Agencije zaposlila svoju ćerku.

  (7) detaljnije
 • pregled

  SNS ordinacija - zdravstveni pregledi u stranačkim prostorijama

  Bivši načelnik niške ORL klinike i funkcioner niškog SNS-a doktor Miško Živić pregledao je pacijente u prostorijama Mesnog odbora Srpske napredne stranke u Grdelici iako stranke, kako kažu u Agenciji za borbu protiv korupcije, ne smeju da organizuju zdravstvene preglede. Živić kaže da za zabranu zna, ali da su ovi pregledi njegova lična inicijativa.

  (19) detaljnije
 • preševo zastava albanija

  Odbornica Skupštine u Preševu zbog sukoba interesa prekršila Zakon

  Zbog toga što je istovremeno bila odbornica u Skupštini Preševa i sa tom istom Opštinom zaključila više ugovora prema kojima je učestvovala u sprovođenju javnih nabavki i utvrđivanju statusa izbeglih i raseljenih lica, Agencija za borbu protiv korupcije je utvrdila da je Arzana Bajrami bila u sukobu interesa i zbog toga joj je izrečena mera javnog objavljivanja odluke o povredi zakona.

  (1) detaljnije
 • Više od 2 godina u sukobu interesa

  Zamenik predsednika Skupštine Babušnice više od 2 godine bio u sukobu interesa

  Zato što je istovremeno bio zaposlen u Turističkoj organizaciji Babušnica i bio na funkciji zamenika predsednika Skupštine, Agencija za borbu protiv korupcije je utvrdila da je Goran Ignjatović bio u sukobu interesa, pa su mu izrekli meru javnog objavljivanja odluke o povredi zakona.

  (11) detaljnije
 • centar za integritet foto A. S

  Borba za formiranje novog niškog LAF-a i protiv korupcije

  U Nišu je zvanična borba protiv korupcije poslednjih godina zamrla, jer se već više od 2 godine čeka na usvajanje Lokalnog antikorupcijskog plana i formiranje Lokalnog antikorupcijskog foruma - LAF. Ovo su zaključci sa dijaloga održanom u Nišu u organizaciji Centra za integritet koji će u narednom periodu pokušati da formira LAF, kako zakon i nalaže.

  (2) detaljnije
 • skupština

  Blačani glasali za izveštaj Agencije, ali protiv razrešenja zamenice predsednika Skupštine

  Iako je na dnevnom redu poslednje sednice SO Blace jedna od tačaka dnevnog reda bila i predlog za razrešenje zamenice predsednika blačke Skupštine Nevene Pešić, većina odbornika na ponovljenom glasanju odlučila je da ona ostane na funkciji. Time su odbornici lokalnog parlamenta ignorisali raniju preporuku Agencije za borbu protiv korupcije za njenu smenu zbog sukoba interesa, iako su na istoj sednici izglasali da se usvoji izveštaj Agencije o razrešenju zamenice.

  detaljnije
 • dekani

  Iz Ministarstva mesecima ćute o (ne)smenjivanju niških dekana

  Pre skoro pet meseci ministar prosvete Mladen Šarčević rekao je da će za nedelju dana konačno rešiti situaciju tri niška dekana čiju je smenu preporučila Agencija za borbu protiv korupcije. Ipak, Šarčević i dalje nije obelodanio svoje rešenje, niti iz Ministarstva prosvete odgovaraju na pitanja novinarki o ovoj temi.

  (21) detaljnije
 • os branko radicevic bujanovac

  Direktorka Osnovne škole u Bujanovcu zaposlila sina u školi

  Agencija za borbu protiv korupcije predložila je smenu direktorke Osnovne škole “Branko Radičević” u Bujanovcu, Mirjane Nešić zbog toga što je u školi zaposlila svog sina kao profesora informatike i računarstva. Nešićeva kaže da njen sin godinama radi u školi, da mu je produžila jedan ugovor, a u međuvremenu je podnela ostavku, ali kaže da to nije imalo veze sa rešenjem Agencije.

  (4) detaljnije
 • BLACE-CENTAR-1.JPG

  Udruženje zamenice predsednika Skupštine Blaca dobilo 16 miliona od Opštine, predlog za smenu bez reakcije

  Na predlog Agencije za borbu protiv korupcije za smenu zamenice predsednika blačke Skupštine Nevene Pešić, iz opštine i dalje nema odgovora. Pešićeva je u isto vreme obavljala tu, ali i funkciju zastupnika Humanitarne ogranizacije "Pružena ruka", kojoj je iz opštinskog budžeta dodeljeno preko 16 miliona dinara, a o sukobu interesa nije obavestila Agenciju.

  detaljnije
 • MIG-na-štandu-SNS

  Naprednjaci opštinski časopis delili kao svoj - propaganda o trošku svih građana

  Uz informator Srpske napredne stranke prošlog vikenda na pojedinim štandovima naprednjaka u Nišu građanima je deljen i časopis Opštine Medijana - MIG, čija izrada je plaćena više od pola miliona dinara parama svih građana. Dok u Medijani kažu da SNS-u nisu dali bilten kako bi ga delili, stručnjaci ocenjuju da bi Agencija za borbu protiv korupcije mogla da istraži ovaj slučaj zbog mogućeg kršenja zakona i korišćenja javnih resursa za promociju stranke.

  (7) detaljnije
 • dekani

  Ministarstvo: Saveti trebalo da smene sporne dekane, još tražimo rešenje

  Saveti niških Fakulteta umetnosti, Građevinsko-arhitektonskog i Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja nisu smenili korumpirane dekane iako su bili u obavezi da to urade, kažu u Ministarstvu prosvete, čije službe i dalje traže rešenje. Zajedno sa Ministarstvom pravde i Agencijom za borbu protiv korupcije razmatraju šta da učine, a kažu da je posebno specifična situacija na FU zbog otpuštanja profesora Nebojše Todorovića.

  (24) detaljnije
 • veterinarski zavod

  Agencija predložila smenu direktora Veterinarskog zavoda Niš, on tužio Agenciju

  Za direktora Veterinarskog instituta Niš Miloša Petrovića Agencija za borbu protiv korupcije predložila je smenu, a kao razlog navode sukob interesa jer je sam sebi isplatio honorar od 6.800 evra za koordinisanje projekta. Petrović negira da je bio u sukobu interesa, objašnjava da je koordinator postao pre nego direktor, navodi da je samo ispoštovao projektnu proceduru i da je zbog svega tužio Agenciju.

  (10) detaljnije
 • goran đorđević

  Agencija pokreće postupak u vezi sa neprijavljivanjem imovine direktora niške “Tržnice”

  Pošto direktor niške “Tržnice” Goran Đorđević nije prijavio svoju imovinu i prihode Agenciji za borbu protiv korupcije u Zakonom propisanom roku, već tek nakon godinu i po dana od stupanja na funkciju, Agencija će, kaže, pokrenuti neku vrstu istražnog postupka, kako bi se utvrdilo da li je zakasnelom prijavom imovine prekršen Zakon.

  (19) detaljnije
 • Mihajlo Zdravković

  Zdravković traži i državnu i gradsku funkciju, čeka se odluka Agencije

  Novi direktor preduzeća "Aerodromi Srbije" Mihajlo Zdravković ne želi da se odrekne fotelje u Gradskom veću Niša. Tražio je da ubuduće bude i direktor i većnik i to mu je Odbor za imenovanje odobrio, ali se sada čeka saglasnost Agencije za borbu protiv korupcije.

  (22) detaljnije
 • U toku predistraga protiv Miljkovića

  Tužilaštvo ispituje sumnjive transakcije u Opštini Bela Palanka

  Zbog sumnje da je prilikom transakcija između lokalne samouprave i belopalanačkih firmi u vlasništvu familije predsednika Opštine prekršen zakon, Više javno tužilaštvo u Nišu, u predistražnom postupku, ispituje rad prvog čoveka ove Opštine Gorana Miljkovića. Krivične prijave koje su protiv njega podneli "građani Bele Palanke" poklapaju se sa nalazom Agencije za borbu protiv korupcije o koje su se odbornici lokalne Skupštine oglušili.

  (5) detaljnije
 • GAF, DIF, FU

  Ako Saveti ne smene dekane 3 niška fakulteta, smeniće ih ministar

  Iako je ministarstvo zbog korupcije tražilo smene, isti dekani i dalje vode Fakultet umetnosti, Građevinsko-arhitektonski i Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja u Nišu, jer Saveti koji bi trebalo da ih smene to uporno odbijaju. U Ministarstvu pojašnjavaju da takva situacija ne može da traje u nedogled i da dekane može da smeni i ministar, ako se odlaganja nastave.

  (25) detaljnije
 • bela palanka

  Milioni za firme rođaka predsednika Bele Palanke, Agencija traži smenu, SNS ga čuva

  Dok opozicija ocenjuje da je presedan to što većina okupljena oko SNS-a u belopalanačkoj Skupštini nije smenila predsednika Opštine Gorana Miljkovića, iako je rešenje Agencije za borbu protiv korupcije o njegovoj smeni konačno, MIljković kaže da nije ni bio u sukobu interesa kada je iz opštinskog budžeta firmama supruge, brata i člana Opštinskog veća prebačeno ukupno 18 miliona dinara.

  (15) detaljnije
 • GAF

  Dekan GAF-a nije smenjen ni posle reakcije Ministarstva

  Iako je Agencija za borbu protiv korupcije tražila smenu dekana Građevinsko-arhitektonskog fakulteta u Nišu Petra Mitkovića, pa zatim reagovalo i ministarstvo, dekan nije smenjen, jer je za danas zakazana sednica Saveta fakulteta odložena.

  (30) detaljnije
 • vucic

  "Građanski front": Agencija rekla da Vučić može da radi sve što poželi

  Odgovor Agencije za borbu protiv korupcije da Aleksandar Vučić ne krši zakon u kampanji “Budućnost Srbije” za "Građanski front" znači da je aktuelnom predsedniku Srbije dozvoljeno da radi sve što poželi. Najavili su i da će tražiti od Ustavnog suda ocenu ustavnosti Vučićevih postupaka.

  (13) detaljnije
 • vucic

  Agencija: Vučić ne krši zakon u kampanji “Budućnost Srbije”

  U ekspresnom odgovoru na prijavu "Građanskog fronta" da prvi čovek Srbije Aleksandar Vučić krši zakon reklamirajući kampanju predsednika na stranačkom sajtu i pritom komentariše opoziciju po svojim skupovima, Agencija za borbu protiv korupcije kaže da Vučić zakon nije prekršio.

  (12) detaljnije