Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Agencija za borbu protiv korupcije

 • sotirovski

  Agencija pokrenula postupak protiv gradonačelnice jer je kasno prijavila da njen zet kupuje socijalni stan

  Javni funkcioneri imaju rok od 5 dana, kako pojašnjavaju u Agenciji za sprečavanje korupcije, da prijave potencijalne sumnje na postojanje sukoba interesa. Gradonačenica Niša Dragana Sotirovski je Agenciji postojanje sumnje na sukob interesa jer joj zet kupuje socijalni stan prijavila 17. septembra, iako je preliminarna rang lista bila objavljena 10. septembra. Zato je Agencija protiv nje pokrenula postupak.

  (97) detaljnije
 • sotirovski-opstine-foto-gradnis

  Gradonačelnica sa 4 nekretnine - za dve godine uvećala imovinu za jedan stan

  Za dve godine, kada je objavljen poslednji izveštaj na sajtu Agencije za sprečavanje korupcije, i između dve javne funkcije, gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski je svoju imovinu uvećala za jedan apartman od 30 kvadrata i sada je vlasnica ukupno 4 nekretnine, od čega i jednog osmosobnog stana od 167 kvadrata. Svoju imovinu i način kupovine gradonačelnica nije želela da komentariše.

  (83) detaljnije
 • Marija Ranđelović

  Članica Veća Marija Ranđelović i dalje je direktorka Narodnog univerziteta u Nišu

  Sa novom funkcijom većnice za obrazovanje u Nišu, Marija Ranđelović mogla bi da se nađe u sukobu interesa. Da li je tu sumnju otklonila ostavkom na direktorsko mesto u Narodnom univerzitetu u Nišu i da li je od Skupštine tražila mišljenje o nespojivosti njenih funkcija, nema potvrde od predsednika ovog tela Bobana Džunića. O ostavci nije želela ni ona da govori, već kaže da sve zavisi od toga kako će se nadležni izjasniti o njenom slučaju. Iz Agencije za sprečavanje korupcije kažu da su primili zahtev Marije Ranđelović i da o njemu još odlučuju.

  (24) detaljnije
 • Nenad Stanković

  Portparol javnog preduzeća iz Niša ima veću platu od svog direktora, ali i nekoliko drugih

  Odnedavno član Gradskog veća Niša Nenad Stanković (SNS) i dalje je i portparol Direkcije za javni prevoz, a prema zvaničnom izveštaju na tom poslu ima veću platu od svog direktora. Stanković tvrdi da ipak zarađuje manje, da ne prima 120.000, već 15.000 dinara manje, ali da je zbog godišnjeg odmora pred stupanje na novu funkciju njegova plata tako prikazana. Više direktora javnih preduzeća u Nišu i sa tim umanjenjem zarađuje i 30.000 dinara manje od njega kao portparola.

  (52) detaljnije
 • Igor Novaković SPS Niš

  Igor Novaković položio za lobistu, ali kaže da to neće biti dok je funkcioner

  Zamenik predsednika niške skupštine, pre 5 godina hapšen zbog sumnje na korupciju, na društvenim mrežama objavio je da je u Agenciji za borbu protiv korupcije i da je položio ispit za lobistu. Lobiranjem, međutim, ne sme da se bavi. Ne zbog postupka koji nije okončan, već zato što je na javnoj funkciji i zabranjeno je zakonom. Novaković kaže da je ispit polagao jer je hteo da uči, ali i da bi pokušao da napravi studijski program posvećen upravo lobiranju.

  (23) detaljnije
 • asfaltiranje

  "Transparentnost Srbija": "Slučaj Kukulovce" posao za Tužilaštvo i Agenciju

  Da su poseta i obećanja direktora Puteva Srbije Zorana Drobnjaka data meštanima sela Kukulovce problematična, kao i asfaltiranje puta kroz selo koje je već krenulo, smatraju u nevladinoj organizaciji "Transparentnost Srbija", a povodom ovog slučaja obratili su se Višem javnom Tužilaštvu u Nišu - posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije i Agenciji za borbu protiv korupcije.

  (3) detaljnije
 • lebane

  Odbornik u Lebanu bio u sukobu interesa, njegovoj firmi Opština uplatila preko 100.000 dinara

  Zbog toga što je, dok je bio odbornik u Skupštini Opštine Lebane, sa njegovom firmom ova Opština sklopila posao na osnovu čega mu je isplaćeno 103.080 dinara, Agencija za borbu protiv korupcije utvrdila je da je Milan Krivošija bio u sukobu interesa. S obzirom na to da više nije u odborničkim klupama, Agencija je predložila samo javnu opomenu.

  (1) detaljnije
 • dragana sotirovski

  Agencija odobrila Sotirovski obavljanje dva posla, ona posredovala i pre saglasnosti

  Iako je tvrdila da ima mišljenje Agencije za borbu protiv korupcije za obavljanje dva posla, pritom izbegavajući da kaže i šta u njemu piše, načelnica Nišavskog okruga Dragana Sotirovski je bez saglasnosti Agencije bila i medijator i na čelu Okruga. To joj je odobreno tek 16. marta ove godine, petnaestak dana nakon pisanja Južnih vesti .

  (94) detaljnije
 • Nebojša Bogdanović

  Bogdanović posle rešenja Agencije: Nisam u sukobu interesa

  Na rešenje Agencije za borbu protiv korupcije, u kome piše da je odbornik SPS-a u niškoj Skupštini Nebojša Bogdanović prekršio zakon time što, osim ove javne, obavlja i funkcije člana nadzornog odbora Slobodne zone Pirot i direktor je niške filijale DDOR Novi Sad osiguranja, a o tome nije obavestio ovo vladino telo, Bogdanović reaguje izjavom da to nisu političke funkcije.

  (8) detaljnije
 • printskrin pirot

  Vest o prelasku gradonačelnika Pirota u SNS na sajtu Grada, opozicija traži uklanjanje

  Veliki broj komentara u javnosti izazvala je informacija da se gradonačelnik Pirota i vodeći čovek lokalne Koalicije za Pirot Vladan Vasić priključio vladajućoj Srpskoj naprednoj stranci, a vest o tome osvanula je i na zvaničnom sajtu Grada Pirota. Dok stručnjaci ocenjuju da je u pitanju zloupotreba javnih resursa, opozicija traži da se sporna vest ukloni sa sajta.

  (5) detaljnije
 • skupština

  Rešenje Agencije stiglo nakon smene predsednika Skupštine Blaca

  Nakon što je utvrđeno da je Miloš Vasiljević, doskorašnji predsednik Skupštine Blaca prekršio zakon obavljajući javnu funkciju odbornika, a zatim i predsednika Skupštine u isto vreme kada i posao koordinatora sportskih klubova u Sportskom savezu opštine Blace, a pritom nije obavestio Agenciju za borbu protiv korupcije, doneto je rešenje kojim mu se izriče mera javnog objavljivanja odluke o njegovom trošku.

  detaljnije
 • Nebojša Bogdanović

  Niški socijalista gomila funkcije, a ne obaveštava Agenciju

  Zbog toga što istovremeno obavlja javne funkcije odbornika u Skupštini grada Niša i člana Nadzornog odbora Slobodne zone Pirot , a takođe je i direktor niške filijale DDOR Novi Sad osiguranja, Agencija za borbu protiv korupcije utvrdila je da je odbornik Socijalističke partije Srbije Nebojša Bogdanović prekršio zakon i izrekla mu meru javnog objavljivanja odluke.

  (21) detaljnije
 • sns vranje

  Na sajtu Grada Vranja vest da je SNS predao listu, a gradonačelnik podržao stranku - stručnjaci kažu zloupotreba

  Vest o tome da je koalicija Srpske napredne stranke u Vranju prva predala listu za lokalne izbore, čiji je nosilac prvi čovek Vranja, pored medija preneo je i zvanični sajt Grada Vranja. Stručnjaci ocenjuju da bi Agencija za borbu protiv korupcije mogla da istraži ovaj slučaj zbog mogućeg kršenja zakona i korišćenja javnih resursa za promociju stranke i da je to primer zloupotrebe javnih resursa.

  (6) detaljnije
 • U toku razgovora o razgraničenja sa Kosovom, tribina o srpsko-albanskim odnosima u Pirotu

  Direktor Veterinarske stanice u Bujanovcu nije obavestio Agenciju da ima još dve funkcije

  Zbog toga što je istovremeno bio na funkciji direktora Veterinarske stanice u Bujanovcu, zastupnik Udruženja uzgajivača životinja “Kravica” i odbornik u bujanovačkoj Skupštini, a o tome nije obavestio Agenciju za borbu protiv korupcije, Miodragu Milkoviću je izrečena mera javnog objavljivanja odluke o povredi zakona. On tvrdi da je njegova jedina greška što nije obavestio Agenciju o funkcijama, ali da su se i sami uverili da nije ni u kakvom sukobu interesa.

  (7) detaljnije
 • dragana sotirovski

  I načelnica i posrednik u sudskim sporovima - Sotirovski obavljala 2 posla bez odobrenja Agencije

  Pored funkcije načelnice Nišavskog okruga Dragana Sotirovski, sudeći prema podacima iz registra Ministarstva pravde, obavlja još jedan posao - medijator je u sudskim sporovima. Dok u Agenciji za borbu protiv korupcije kažu da još nisu odlučili o njenom zahtevu za obavljanje 2 posla, ona kaže da je već "pro bono" posredovala, da medijaciju vidi kao hobi i da ima sva relevantna mišljenja, ali ne navodi i šta u njima piše, već je razgovor prekinula diskreditacijom novinara.

  (48) detaljnije
 • bujanovac foto Sasa Djordjevic

  Bujanovački odbornik u sukobu interesa, milion dinara dodeljeno njegovom Udruženju

  Zbog toga što je istovremeno bio odbornik u Skupštini Bujanovca i zastupnik Udruženja “Omladinski forum za edukaciju Roma” kome je Opština od 2016. do 2019. davala novac iz budžeta za razne konkurse, Agencija za borbu protiv korupcije je utvrdila da je Kenan Rašitović bio u sukobu interesa i zbog toga mu je izrečena mera javnog objavljivanja odluke o povredi zakona. Rašitović za Južne vesti kaže da nije znao da zbog toga može doći u sukob interesa i da nije bilo nikakvog ličnog interesa, jer je novac dobijan na konkursima, a trošen isključivo za Udruženje.

  detaljnije
 • uranija

  Direktorka Doma zdravlja u Kuršumliji zaposlila ćerku, pa joj dodelila specijalizaciju

  Zbog toga što je na konkursu Doma zdravlja u Kuršumliji od dva prijavljena kandidata izabrala svoju ćerku Anđelku Petrović i dodelila joj specijalizaciju iz dečije i preventivne stomatologije, Agencija za borbu protiv korupcije preporučila je smenu direktorke ove zdravstvene ustanove Uranije Petrović. Ovo je druga preporuka Agencije o njenom razrešenju u poslednjih 5 godina, a prethodna je izrečena 2014. godine, kada je utvrđeno da je mimo propisa Agencije zaposlila svoju ćerku.

  (7) detaljnije
 • pregled

  SNS ordinacija - zdravstveni pregledi u stranačkim prostorijama

  Bivši načelnik niške ORL klinike i funkcioner niškog SNS-a doktor Miško Živić pregledao je pacijente u prostorijama Mesnog odbora Srpske napredne stranke u Grdelici iako stranke, kako kažu u Agenciji za borbu protiv korupcije, ne smeju da organizuju zdravstvene preglede. Živić kaže da za zabranu zna, ali da su ovi pregledi njegova lična inicijativa.

  (19) detaljnije
 • preševo zastava albanija

  Odbornica Skupštine u Preševu zbog sukoba interesa prekršila Zakon

  Zbog toga što je istovremeno bila odbornica u Skupštini Preševa i sa tom istom Opštinom zaključila više ugovora prema kojima je učestvovala u sprovođenju javnih nabavki i utvrđivanju statusa izbeglih i raseljenih lica, Agencija za borbu protiv korupcije je utvrdila da je Arzana Bajrami bila u sukobu interesa i zbog toga joj je izrečena mera javnog objavljivanja odluke o povredi zakona.

  (1) detaljnije
 • Više od 2 godina u sukobu interesa

  Zamenik predsednika Skupštine Babušnice više od 2 godine bio u sukobu interesa

  Zato što je istovremeno bio zaposlen u Turističkoj organizaciji Babušnica i bio na funkciji zamenika predsednika Skupštine, Agencija za borbu protiv korupcije je utvrdila da je Goran Ignjatović bio u sukobu interesa, pa su mu izrekli meru javnog objavljivanja odluke o povredi zakona.

  (11) detaljnije