Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Agencija za borbu protiv korupcije

  • Gradska kuća

    Niški funkcioneri i korupcija - protiv koga su sve podnete prijave

    Načelnica niške uprave, doskorašnji vršilac dužnosti načelnika niške uprave, direktori kulturnih institucija i javnih preduzeća, zaposleni u sudovima, članovi gradskog veća i odbornici, kao i bivši gradonačelnik Grada Niša prijavljeni su Agenciji za sprečavanje korupcije. U periodu od 2019. do januara 2024. godine Agencija je primila više od dvadeset podnesaka u kojima se ukazuje sumnja u korupciju u organima javne vlasti u Nišu.

    (6) detaljnije
  • Surdulica

    Opština Surdulica daje milione radio-televiziji zbog koje je Tončev bio u sukobu interesa

    Skoro 2,5 miliona dinara Opština Surdulica platiće medijske usluge "Surduličkoj radio-televiziji". Ona je i ranije dobijala na tenderima, pa je tadašnji predsednik Opštine Novica Tončev bio u sukobu interesa jer je direktoru "SRT"-a Dejanu Petkoviću prethodno preneo upravljačka prava u firmi "Tončev gradnja".

    detaljnije
  • perišić

    Perišić, šurak u pritvoru, glavna sestra i sukob interesa: Agencija ispituje

    Zoran Perišić je kao vršilac dužnosti direktora Univerzitetskog kliničkog centra u Nišu potpisao ugovor, a potom i aneks ugovora sa svojim šurakom, uhapšenim zbog laboratorije marihuane, za posao vozača saniteta, ali iz Agencije za sprečavanje korupcije kažu da im to nije prijavio, kao ni to da je svoju suprugu rasporedio na mesto glavne sestre Klinike za kardiologiju gde je i sam načelnik odeljenja. Da li su ispunjeni uslovi za pokretanje postupka protiv njega, zbog povrede Zakona o sprečavanju korupcije - Agencija proverava po službenoj dužnosti.

    (26) detaljnije
  • Nina Ilić i Sotirovski

    Načelnica niške Uprave za finansije ima veću platu od gradonačelnice, oko 100.000 primaju i njene kolege 

    Plata načelnika i njihovih zamenika, onih u punom, ali i u dvogodišnjem v. d. mandatu, u gradskim uprava u Nišu u rasponu od 95.000 do skoro 126.000 dinara, koliko prima načelnica Uprave za finansije Nina Ilić, čime zvanično mesečno zarađuje više od gradonačelnice Dragane Sotirovski. Objašnjava da su im zarade zapravo svima iste, ali da se ipak razlikuju u minulom radu, a da ona ima radni staž od 38 godina.

    (18) detaljnije
  • novcanik

    Plate direktora javnih preduzeća u Nišu prelaze 140.000 dinara, mnogi često ćute o važnim temama

    Prema poslednjim izveštajima koje su podneli Agenciji za sprečavanje korupcije, direktori javnih preduzeća u Nišu mesečno primaju i do 143.542 dinara, što je plata direktora JKP "Parking servis" Dejana Dimitrijevića. Direktorka JKP "Naissus" Tamara Milić na drugoj je poziciji sa platom od 135.500 dinara.

    (41) detaljnije
  • poklon

    Niški funkcioneri godinama ne prijavljuju poklone - trend ili prikrivanje

    Svarovski i porcelanske figure, zlatnici, statue, flaša viskija, knjige i umetnička dela, samo su neki od poklona koje su dobili javni funkcioneri u Srbiji i prijavili Agenciji za sprečavanje korupcije. Među njima već godinama nema funkcionera iz Niša, pa su mnoge institucije, ustanove i preduzeća u registru Agencije “praznih ruku”. Izveštaji pokazuju trend slabog odziva organa javne vlasti za prijavljivanje poklona, a analitičari ističu da je moguće da oni ne poštuju zakonsku obavezu.

    (6) detaljnije
  • Specijalna bolnica Sokobanja

    Nakon prijave nepotizma i tuče u Specijalnoj bolnici u Sokobanji - razrešena dugogodišnja direktorka

    Pre nedelju dana ministarka zdravlja razrešila je v. d. direktorku Specijalne bolnice za nespecifične plućne bolesti u Sokobanji Vesnu Milanović. Zaposleni su je pre toga prijavili za nepotizam, jer tvrde da je zaposlila sina kao doktora medicine, ali da tu nije radio, već bio na neplaćenom odsustvu, kao i rođaka njegove supruge, a da je ranije bilo kršenja zakona potvrdila je Agencija za sprečavanje korupcije. Njenom razrešenju prethodila je i tuča lekara na radnom mestu, a advokat dr Dragana Stanojevića kaže da je njegov klijent napadnut i da su podneli krivičnu prijavu. Milanović demantuje nepotizam i kaže da je otišla u penziju, a nova direktorka Ivana Filipović uverava da je stanje u ustanovi redovno.

    detaljnije
  • sotirovski, perisic, stankovic, dzunic, novakovic, kocic, funkcioneri (1)

    Imovina i primanja niških funkcionera: Perišić najplaćeniji, Sotirovski vlasnica najviše nekretnina

    Prema poslednjim izveštajima koji su neki od najviđenijih niških funkcionera podneli Agenciji za sprečavanje korupcije, najveći broj nekretnina ima gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski, a najviša mesečna primanja direktor UKC-a Zoran Perišić. Odmah za njim su većnik Nenad Stanković, zatim predsednik Skupštine Boban Džunić čija imovina je uvećana nasledstvom, njegov zamenik Igor Novaković koji je od sredine 2020. godine bogatiji za tri nepokretnosti, kao i predsednik Opštine Medijana koji već tri godine nije podneo izveštaj Agenciji. Agencija ćuti o tome da li su im podneti novi izveštaji.

    (78) detaljnije
  • goran ljubic međarac

    Međarac bio u sukobu interesa tokom prethodnog mandata, "Vodogradnja" dobijala opštinske tendere

    Agencija za sprečavanje korupcije utvrdila je da je predsednik Opštine Doljevac Goran Ljubić Međarac tokom prethodnog mandata bio u sukobu interesa jer je firma Vodogradnja, koja je u vlasništvu njegove porodice, sklopila ugovor sa Opštinskom upravom za izgradnju parkinga pored autoputa. Sporan ugovor potpisan je 2020. godine, a Agencija je Ljubića “kaznila” merom javnog objavljivanja odluke o povredi Zakona o sprečavanju korupcije jer su utvrdili da se posledice ne mogu otkloniti.

    (11) detaljnije
  • Ana Grozdanović

    Agencija za sprečavanje korupcije ispituje niški slučaj deljenja para po ulicama

    Nakon što se članica Glavnog odbora SPS-a iz Niša Ana Grozdanović pohvalila da je građanima na ulici delila po 5.000 dinara i da je novac dobilo njih 100, iz Agencije za sprečavanje korupcije kažu da će proveriti navode iz medija, kako bi utvrdili da li je prekršen Zakon o finansiranju političkih aktivnosti.

    (17) detaljnije
  • pirot, foto lj.f.

    Pirot bez antikorupcijskog plana, deo opozicije traži njegovo usvajanje

    Među 34 lokalne samouprave koje nisu donele lokalni antikorupcijski plan (LAP), prema poslednjem izveštaju Agencije za sprečavanje korupcije, nalazi se i Grad Pirot, a upravo donošenje takvog dokumenta, uz formiranje stalnog Radnog tela za praćenje, traže iz opozicione odborničke grupe Najbolje za Pirot.

    (2) detaljnije
  • simfonijski

    Agencija potvrdila - direktorka Niškog simfonijskog bila u sukobu interesa

    Dok iz Simfonijskog traže javno izvinjenje, Agencija za sprečavanje korupcije je utvrdila da je direktorka Tatjana Veličkovič Minčić bila u sukobu interesa kada je za premijerni koncert ustanove na čijem je čelu angažovala svog sina. Nije ih ni obavestila o tome, iako je bila u obavezi, pojašnjavaju za Južne vesti, pa će protiv nje pokrenuti postupak po službenoj dužnosti.

    (11) detaljnije
  • ivana stojičić

    Agencija predložila smenu predsednice Opštine Babušnica, odbornici joj sačuvali fotelju

    Agencija za sprečavanje korupcije predložila je smenu predsednice Opštine Babušnica Ivane Stojičić, nakon što je Dan opštine prošle godine proslavljen u hotelu njenog oca, ali su joj fotelju sačuvali odbornici lokalnog parlamenta - sa 20 glasova protiv i samo jednim za njenu smenu.

    (10) detaljnije
  • Zoran Ignjatović

    Većnik iz Panteleja podneo ostavku, biće samo fudbalski funkcioner

    Poštujući Zakon o sportu koji navodi da javni funkcioner ne može da bude član uprave sportske organizacije, novi predsednik Fudbalskog saveza regiona istočne Srbije Zoran Ignjatović je podneo ostavku na mesto većnika u Opštini Pantelej, potvrđeno je Južnim vestima u ovoj opštini.

    (12) detaljnije
  • sotirovski

    Godinu dana od slučaja "stan za zeta" - epilog samo opomena Agencije za gradonačelnicu Niša

    Zato što nije na vreme obavestila Agenciju za sprečavanje korupcije o sumnji u postojanje sukoba interesa koju je morala da ima kada se njen zet prijavio za kupovinu "socijalnog" stana gradonačelnici Niša Dragani Sotirovski je ova institucija izrekla samo meru opomene. Od kada se njen zet pojavio na rang-listi Gradske stambene agencije prošlo je tačno godinu dana, a u javnosti se ustalila sintagma "stan za zeta" kojim građani najčešće opisuju dvogodišnji mandat Sotirovski. Ona je u dopisu Agenciji navela da nije znala da je zet konkurisao za stan.

    (28) detaljnije
  • ivana stojičić

    Dan Babušnice proslavljen u hotelu čiji je vlasnik otac predsednice Opštine, Agencija predložila njenu smenu

    Funkcioneri i gosti su Dan opštine Babušnica 2021. godine proslavili u sali hotela Crni Vrh, koji je u vlasništvu firme na čijem je čelu Dragan Ćirić, otac predsednice Opštine Ivane Stojičić. Da je ona tada bila u sukobu interesa, utvrdila je Agencija za sprečavanje korupcije i predložila njenu smenu. Stojičićeva kaže da je pokrenula postupak pred Upravnim sudom, a da je ove godine proslava održana u istom objektu i da je Agencija dala saglasnost da nije u sukobu interesa.

    (10) detaljnije
  • korpucija

    Gotov nacrt antikorupcijskog plana Niša, eksperti kažu rokovi probijeni i borba se simulira

    Izrađen je nacrt Antikorupcijskog plana (LAP), rekla je gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski predstavljajući svoj izveštaj o radu, ali ni mediji ni javnost nisu bili upoznati sa tim procesom. Idejni tvorac LAP-ova Zoran Gavrilović kaže da su rokovi debelo probijeni i da je ambijent takav da se borba protiv korupcije samo simulira i zloupotrebljava.

    (7) detaljnije
  • korupcija pare

    BIRODI: Gradonačelnici Niša, Pirota i Prokuplja na crnoj listi čelnika gradova bez antikorupcijskih planova

    Na Crnoj listi odgovornih gradonačenika i gradonačelnica čiji gradovi nisu usvojili lokalne antikorupcijske planove i formirali antikorupcijska tela, našlo se 16 gradova među kojima su i 3 sa juga Srbije. Zbog toga što nisu u datom roku formirali ovaj plan i telo, imena gradonačelnika Niša, Prokuplja i Pirota su na ovoj listi. U Leskovcu nije formirano telo za praćenje, pa iz BIORDI-a traže smenu svih navedenih gradonaćelnika.

    (13) detaljnije
  • tončić

    Načelnica Pirotskog okruga glasala da se oprosti dug "Tigru" u čijem je Nadzornom odboru

    Kada je kao odbornica lokalne Skupštine Dragana Tončić, koja je istovremeno i članica Nadzornog odbora Tigra AD, sredinom oktobra glasala da Grad Pirot konvertuje dugovanje Tigra u akcije, ona je bila u sukobu interesa, kažu u Agenciji za sprečavanje korupcije. Tončićeva, koja je i načelnica Pirotskog okruga​, tvrde iz Agencije, nije od njih tražila saglasnost da uz ovu funkciju bude i odbornica, dok ona kaže da je saglasnost dobila.

    (13) detaljnije
  • colić miloš

    Zamenik gradonačelnika Pirota bio u sukobu interesa dok je bio odbornik, zaključak je Agencije

    Sadašnji zamenik gradonačelnika Pirota Miloš Colić u vreme dok je bio odbornik Skupštine grada potpisao je kao zastupnik Udruženja Osveženje ugovor o dodeli 250.000 dinara sa Gradom Pirotom, što je, kako zaključuje Agencija za sprečavanje korupcije, sukob interesa. Njemu je izrečena mera javnog objavljivanja odluke, a Colić ne želi da komentariše slučaj i kaže da će pokrenuti postupak pred Upravnim sudom.

    (4) detaljnije
KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: