Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Aleksinački rudnik

 • Aleksinački rudnik

  31 godinu od nesreće Aleksinački rudnik zatvoren, bez proizvodnje najkvalitetnijeg uglja

  Uoči prethodne godišnjice rađen je probni iskop uglja u Aleksinačkom rudniku, a danas, na 31. godišnjicu od velike nesreće u jami je ponovo pusto i rudnik i dalje ne radi. Upravnik gradilišta Ljubiša Stanojević kaže da su prošle godine za tri dana proizveli 3.000 tona najkvalitetnijeg uglja u Srbiji, ali da su ponovo zatvoreni i da ne veruje da ima volje aktuelne vlasti da ponovo oživi ovaj kraj. Predsednik Opštine Aleksinac Dalibor Radičević kaže da podržava inicijativu rudara o obnovi rudnika i da su spremni da razgovaraju sa nadležnima o tome.

  (4) detaljnije
 • rudnik

  Obeležavanje Dana rudara bez svečanosti, na jugu aktivno malo rudnika

  Za njega najčešće kažu da je najteži mogući posao i da je rudarski hleb onaj sa "7 kora". Trenutno se nešto manje od 30.000 ljudi u Srbiji bavi rudarskim poslom, a na jugu Srbije trenutno su aktivni samo rudnik Lece kod Medveđe, Grot kod Krive Feje i Bosi metal u Bosilegradu. Dan rudara se obeležava u znak sećanja na štrajk u Senjskom rudniku 6. avgusta 1903. godine.

  (1) detaljnije
 • Aleksinacki-rudnik-foto-JV-J-A

  Posle 30 godina prve tone uglja izašle iz Aleksinačkog rudnika, zasad samo za probu

  Nakon velike nesreće u jami Aleksinačkog rudnika pre 30 godina, zbog koje je proizvodnja zaustavljena, postoji nada da će se mrki ugalj ponovo proizvoditi u ovom kraju, kaže upravnik gradilišta Ljubiša Stanojević, jer je pre nekoliko dana počeo probni iskop uglja sa površine. Ako bude zainteresovanih kupaca, ističe, aleksinački rudarski kraj i okolina ponovo bi oživeli.

  (10) detaljnije
 • deponija

  Divlja deponija u Aleksinačkom rudniku, angažovana inspekcija

  Mesecima meštani Aleksinačkog rudnika mole da im nadležni reše problem jer se zbog đubreta koje se gomilalo stvorila divlja deponija u ovom naselju, a tvrde da oko nje ima i pacova, pa se boje zaraze. U Opštini Aleksinac kažu da se velika količina smeća nalazi u zgradi koja je davno oštećena u požaru, te je opasno da ga radnici izvuku, ali da je zato angažovana građevinska inspekcija koja bi trebalo da reši problem.

  detaljnije