Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

BIRN Srbija

 • Kamere mediji

  Novinari protestovali, kolege iz regiona traže da prestane njihovo targetiranje

  Označavanje novinara Slobodana Georgieva i autorskog tima filma "Albanke su naše sestre" izdajnicima i neprijateljima Srbije, nakon čega su vređani i prećeno im je smrću, Regionalna platforma za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednosti novinara osudila je i pozvala pravosuđe da hitno reaguje. Osim ove organizacije, reagovala je i redakcija nedeljnika "Vreme", koja je uz podršku kolega i građana protestovala ispred Tužilaštva za visokotehnološki kriminal u Beogradu.

  (1) detaljnije
 • Sloba Georgiev

  BIRN: Hitno da prestanu napadi na našeg urednika Georgieva

  Nakon što su obelodanili zajedničku fotografiju brata predsednika Srbije Andreja Vučića i biznismena sa Kosova Zvonka Veselinovića koji je osuđen za nelegalno iskopavanje šljunka za Koridor 10 kod Pirota - počela je kampanja i otvorene pretnje glavnom uredniku BIRN-a Slobodanu Georgievu iz čije redakcije pozivaju nadležne da zbog toga hitno reaguju.

  (6) detaljnije
 • veštačka stena

  Država pravi stenu od 1,2 miliona evra za Stašu Gejo

  Gradnja veštačke sportske stene počela je februara 2019. u beogradskom Košutnjaku, a ugovori pokazuju da će koštati 1,2 miliona evra. Dok direktor Zavoda za sport kaže da je posramljen, jer šampionka Staša Gejo nema uslove za trening, te se stena zbog toga i gradi, istraživanje novinara BIRN-a pokazuje da je cena same izgradnje višestruko uvećana.

  (21) detaljnije
 • laptop

  BIRN raspisao konkurs za novinarske stipendije

  Novinari koji smatraju da su dovoljno vešti u svom poslu, mogu da se prijave za novinarske stipendije Balkanske istraživačke mreže (BIRN). Ovogodišnja tema je “Sloboda”.

  detaljnije
 • Statistika

  Tumačenje podataka najveća "boljka" domaće statistike

  Iako bi otvaranje poglavlja o statistici u pregovorima za pristupanje Evropskoj uniji trebalo da poboljša efikasnost i domete ovog polja u Srbiji, kako smatra Zoran Gavrilović iz Biroa za društvena istraživanja, postoji i ono što ne može da reši usklađivanje sa EU zakonodavstvom. Suština problema u domaćoj statistici nije samo prikupljanje podataka, već je to njihova analiza i tumačenje.

  (1) detaljnije
 • klinički centar

  Debata o KC Niš: Tender sporan, radovi se privode kraju

  Probijanje rokova za izgradnju, sporni tenderi za nabavku i ugradnju medecinske opreme, teške reči, optužbe i obećanja, prate višegodišnji rad na novoj zgradi Kliničkog centra Niš. Učesnici tribine iako im se mišljenja nisu poklapala, složili su se oko jednoga - grešilo se i mora bolje.

  detaljnije
 • albanke

  Projekcija dokumentarca “Albanke su naše sestre”

  Niška premijera filma “Albanke su naše sestre” u kojem su prikazani muškarci iz Srbije koji su umesto pušaka podigli antiratne parole, ali i žene koje su pokrenule demonstracije usmerene protiv rata na Kosovu, biće održana 22. juna od 19 sati u Media i reform centru.

  detaljnije
 • Istraživanje BIRN-a "Računi za struju - očitavanje skuplje i lošije"; foto: JV

  Očitavanje potrošene struje lošije, a skuplje

  Agencijama koje je EPS angažovao za čitanje struje plaća se duplo više nego ranije, pokazuju istraživanja Balkanske istraživačke mreže (BIRN). Zbog pogrešnog očitavanja ili neočitavanja brojila onih koji rade u ovim agencijama decembarski računi su znatno uvećani, potvrdio je i premijer Aleksandar Vučić.

  (8) detaljnije
 • georgiev

  BIRN: Vučić i Vlada Srbije suzbijaju kritiku

  Poslednje tri godine, od kada je Srpska napredna stranka došla na vlast, dešava se jedna ista stvar - suzbijanje bilo kakvog kritičkog glasa u javnosti, kaže Slobodan Georgiev, koordinator Balkanske istraživačke mreže (BIRN).

  (2) detaljnije
 • IMG-0918.jpg

  Finansiranje medija samo preko javnih konkursa

  Lokalne samouprave više neće moći selektivno da subvencionišu pojedine medije novcem iz budžeta, jer će od 2015. godine jedina mogućnost finansiranja medija biti putem javnih konkursa, rečeno je na okruglom stolu koji je na ovu temu održan u Nišu.

  (3) detaljnije
 • DSCF6689.JPG

  "Evropa, to si ti" u Vranju

  Ulična akcija “Evropa, to je Vranje - Evropa, to si ti” koja je trebalo da bude održana na Trgu Staniše Stošića, odložena je, a konferencija je održana u maloj sali gradske Skupštine.

  detaljnije
 • dobro-upravljanje

  Debata o javnim finansijama u Blacu

  U Blacu će danas biti održana javna debata o dobrom upravljanju novcem poreskih obveznika.

  detaljnije
 • vrasnaje, tribina

  U Vranju održana tribina "Srpska izborna trpeza"

  U organizaciji CESID-a BIRN-a i nedeljnika Vranjske u Američkom kutku održana je tribina na kojoj je bilo reči o predstojećim izborima.

  detaljnije
 • cesid

  Tribina o izborima u Pirotu

  Tribina "Srpska izborna trpeza - Kako će Srbija da glasa 2012-te" biće održana u velikoj sali Doma kulture u Pirotu u četvrtak, 29. marta od 19:30h.

  detaljnije
 • petpara

  "5 para za medije"

  Ulična akcija „5 para za medije“ biće održana u subotu 8. oktobra u Nišu i još pet gradova u Srbiji.

  detaljnije
 • Tim Džuda na Južnim vestima

  Zahvaljujući saradnji sa BIRNom, posetioci Južnih vesti moći će da čitaju tekstove poznatog britanskog novinara.

  detaljnije
 • Kako zaštiti ljude od nepogoda

  Sistem za reagovanja u vanrednim situacijama u Srbiji, za koji nadležni kažu da je godinama „bio u prašini“, polako počinje svoju obnovu koja će prema procenama trajati sledećih nekoliko godina. Dok se to ne desi gradjanima preostaje da se uzdaju u višu silu.

  detaljnije