Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

BIRODI

  • korpucija

    Gotov nacrt antikorupcijskog plana Niša, eksperti kažu rokovi probijeni i borba se simulira

    Izrađen je nacrt Antikorupcijskog plana (LAP), rekla je gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski predstavljajući svoj izveštaj o radu, ali ni mediji ni javnost nisu bili upoznati sa tim procesom. Idejni tvorac LAP-ova Zoran Gavrilović kaže da su rokovi debelo probijeni i da je ambijent takav da se borba protiv korupcije samo simulira i zloupotrebljava.

    (7) detaljnije
  • stanovi 1

    Zet gradonačelnice Niša na rang listi za socijalne stanove

    Ćerka gradonačelnice posle konkursa za kupovinu socijalnih stanova u Nišu mogla bi da se useli u dvosobni, jer se na objavljenom predlogu rang liste nalazi njen suprug. Iz službe Dragane Sotirovski odgovor na pitanja Južnih vesti najavili su za ponedeljak, a suprug njene ćerke Vedran Ivanović nije se javio na poziv preko broja Apotekarske ustanove, gde je odnedavno pomoćnik direktora. Iz organizacije BIRODI kažu da ovo i nije konkurs za socijalne stanove.

    (247) detaljnije
  • ministar

    Tončev sa zvaničnog mejla ministarstva reklamirao SPS

    Uoči Dana socijalne pravde koji se obeležava 20. februara iz Kabineta ministarstva koje vodi Novica Tončev stigla je čestitka u kojoj u prvi plan stavlja Socijalističku partiju Srbije, čiji je potpredsednik, a promociju pojačava i fotografijom ispred stranačkog obeležja sa predsednikom partije i Narodne skupštine Iviciom Dačićem. Ovim potezom, ističe Zoran Gavrilović iz BIRODI-ja, ministar krši Zakon o sprečavanju korupcije jer je podredio javni interes privatnim i zloupotrebio javne resurse, a kako kaže, narušava i Ustav Republike Srbije.

    (12) detaljnije
  • borba-protiv-korupcije.jpg

    Niš nekada lider, a danas luzer u borbi protiv korupcije na lokalnom nivou

    Da Niš, grad u kojem je nastao model borbe protiv korupcije i LAF kao telo, danas nema ni lokalni plan ni telo, iako je na čelu grada njegova bivša članica Dragana Sotirovski, ukazuju iz Organizacije BIRODI, povodom dekade otpora borbi protiv korupcije. Bivša članica niškog LAF-a na koji su se mnogi ugledali Vesna Crnogorac podseća da je Niš nekada bio lider, a danas je luzer u borbi protiv korupcije na lokalnom nivou. BIRODI zato najavljuje da pokreće alternativna lokalna tela i planove za borbu protiv korupcije.

    (17) detaljnije
  • sns vranje

    Na sajtu Grada Vranja vest da je SNS predao listu, a gradonačelnik podržao stranku - stručnjaci kažu zloupotreba

    Vest o tome da je koalicija Srpske napredne stranke u Vranju prva predala listu za lokalne izbore, čiji je nosilac prvi čovek Vranja, pored medija preneo je i zvanični sajt Grada Vranja. Stručnjaci ocenjuju da bi Agencija za borbu protiv korupcije mogla da istraži ovaj slučaj zbog mogućeg kršenja zakona i korišćenja javnih resursa za promociju stranke i da je to primer zloupotrebe javnih resursa.

    (6) detaljnije
  • SNS sastanak sa direktorima foto printscreen

    Dok se Vlada bori protiv mešanja funkcija, niški SNS u stranci okuplja direktore preduzeća

    Vlada Srbije se i posebnim dokumentom obavezala da će se odupreti preplitanju javnih i političkih funkcija, a niški odbor Srpske napredne stranke se pohvalio na društvenim mrežama kako je u svojim prostorijama okupio direktore javnih preduzeća u Nišu, kojima su stranački funkcioneri poručili “da uvek budu dostupni građanima”. Stručnjake ovakvi potezi naprednjaka ne čude, ali naglašavaju da je i zaključak Vlade besmislen i da jedino abolira predsednika Aleksandra Vučića.

    (21) detaljnije
  • izbori glasanje foto aleksandar kostic juzne vesti

    Južnjaci uglavnom apolitični, ali bi glasali za Vučiča i SNS

    Anketa Biroa za društvena istraživanja BIRODI, koja je nagnala i predsednika Srbije Aleksandra Vučića da napiše autorski tekst za Politiku, pokazala je da se južnjaci predstavljaju kao apolitični, ali da bi glasali za Vučića i SNS, kao i da smatraju da bi Srbija trebalo da bude član EU.

    (27) detaljnije
  • MIG-na-štandu-SNS

    Naprednjaci opštinski časopis delili kao svoj - propaganda o trošku svih građana

    Uz informator Srpske napredne stranke prošlog vikenda na pojedinim štandovima naprednjaka u Nišu građanima je deljen i časopis Opštine Medijana - MIG, čija izrada je plaćena više od pola miliona dinara parama svih građana. Dok u Medijani kažu da SNS-u nisu dali bilten kako bi ga delili, stručnjaci ocenjuju da bi Agencija za borbu protiv korupcije mogla da istraži ovaj slučaj zbog mogućeg kršenja zakona i korišćenja javnih resursa za promociju stranke.

    (7) detaljnije
  • korupcija pare

    Država korumpirala borbu protiv korupcije, uzbunjivači najhrabriji borci

    Na 9. decembar, svetski Dan borbe protiv korupcije, Biro za društvena istraživanja kaže da borbu protiv korupcije u Srbiji karakteriše nekažnjivost korupcije, koja je oličena pre svega u nerešena 24 slučaja privatizacije, kao i u neusvajanju lokalnih antikorupcijskih planova, kao što je primer u Nišu. Kao najsvetliji primer navode uzbunjivače, od toga dvoje sa juga.

    (16) detaljnije
  • bulatović4:3

    Politički izlet iz fotelje gradonačelnika - Bulatović kritikovao SzS i Dveri

    Iako često ne odgovara ili nema komentar na pitanja koja su iz njegovog resora ili ga se lično tiču, kao što su hapšenje većnika ili incident na Kosovu, gradonačelnik Niša Darko Bulatović je na zvaničnom sajtu Grada kritikovao Savez za Srbiju i njihove političke stavove, kao i izjave poslanika Dveri Srđana Noga. Stručnjaci kažu da ima prostora za istragu Agencije za borbu protiv korupcije zbog mešanja funkcija.

    (12) detaljnije
  • Korupcija pare

    U Nišu tribina o borbi protiv korupcije na lokalu

    Građani će u četvrtak 12. jula u Mesnoj kancelariji Božidar Adžija moći da saznaju dokle se stiglo sa usvajanjima Lokalnih antikorupcijskih planova i formiranjem lokalnih tela za borbu protiv korupcije u gradovima i opštinama u Srbiji, između ostalih i u Nišu.

    (5) detaljnije
  • Gradska kuća

    Vlast u Nišu bi da sama sebe kontroliše

    Gradonačelnik Niša Darko Bulatović formirao je radnu grupu za izradu novog Lokalnog antikorupcijskog plana. U njoj se nalaze novinari, građanski aktivisti, advokati, ali većinu čine zaposleni u Gradskoj upravi i najviši gradski funkcioneri - zamenik gradonačelnika, predsednik Skupštine grada, dok radnom grupom rukovodi sam gradonačelnik.

    (5) detaljnije
  • Studio Južnih vesti

    Debata o zaštiti uzbunjivača uživo na Južnim vestima

    Uzbunjivači Valentina Krstić iz Kazneno-popravnog zavoda i Vesna Ljubenković iz Doma učenika, govoriće o svojim iskustvima uživo u emisiji “60 minuta”. U debati Južnih vesti će učestvovati i Zoran Gavrilović iz Biroa za društvena istraživanja, a emisija počinje u 18 sati.

    detaljnije
  • BIRODI radio istraživanje o korupciji; foto: JV

    U Srbiji vlada “koruptivni grč”

    Stanje u kome korupcija nastaje, takozvana anomija, u Srbiji je visoka, pokazala su istraživanja Biroa za društvena istraživanja. Najveći problem je što su mladi više tolerantni na korupciju. Ipak, u Nišu ima boraca protiv koruptivnih radnji, ali je malo onih koji takve radnje kažnjavaju.

    (2) detaljnije
  • laf

    Antikorupcijski dijalog u niškoj Skupštini

    Predstavnici lokalne vlasti, Agencije za borbu protiv korupcije, BIRODI-ja i Lokalnog antikorupcijskog foruma razgovaraće sa građanima u velikoj sali Skupštine Grada, u četvrtak 8. decembra u 11 sati o borbi protiv korupcije na lokalnom nivou.

    detaljnije
  • bandjur

    Banđur: Samo Skupština da kontroliše javna preduzeća

    Iako građani, pre svega preko Udruženja predsednika skupštine stanara, insistiraju da dobiju posmatrače u svim javnim komunalnim preduzećima u Nišu, zamenik gradonačelnika Miloš Banđur kaže da je zasada sasvim dovoljno da Skupština Grada kontroliše rad preduzeća.

    (24) detaljnije
  • Gradska-kuca-JV

    BIRODI: Grad Niš da dozvoli građanske posmatrače

    Kako bi Lokalni plan za borbu protiv korupcije koji je usvojila niška Skupština bio sproveden, neophodno je da Grad odobri prisustvo građanskog posmatrača na sednicama upravnih i nadzornih odbora javnih preduzeća i ustanova.

    (2) detaljnije
  • SNS Perisic - Djordje Radosevic

    Niške televizije u kampanji samo pohvalno o Perišiću

    Ubedljivo najzastupljenija ličnost na televizijama Belami, NTV, Zona plus i Kopernikus u predizbornoj kampanji bio je nosilac liste SNS i gradonačelnik Niša Zoran Perišić, a na pomenutim medijima se o njemu izveštavalo uvek pozitivno, pokazuje izveštaj BIRODI-ja.

    (7) detaljnije
  • mediji

    LAF o projektnom finansiranju medija u Nišu

    Dijalog o tome kako se raspisuju medijski konkursi i kako se ocenjuju projekti biće od strane Lokalnog antikorupcijskog foruma organizovan u sali niške Skupštine, u petak 20. maja u 11 sati. Pored urednika, predstavnika LAF-a i NUNS-a pozvan i gradonačelnik Niša. Sala otvorena za građane.

    (4) detaljnije
  • mediji

    Zahtev da građani prate tok svog novca nazvan opstrukcijom

    Reakciju Lokalnog antikorupcijskog foruma na odbijanje Komisije za medijski konkurs da dozvoli prisustvo građanskog posmatrača, gradske vlasti Niša nazvale "opstrukcijom" i "pritiskom na nezavisnu komisiju".

    (5) detaljnije
KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: