Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Belmužijada

  • 2 belmuz foto aleksandar kostic

    Počinje Belmužijada u Svrljigu, koncerti Leksington benda i Slađe Alegro

    Takmičenje u pravljenju belmuža, domaćih slanih i slatkih pita, kolača i pogača, kao i izbor najlepše pastirice i koncerti na kraju svake večeri, ove godine po 17. put očekuju goste Belmužijade u Svrljigu. Tradicionalna kulturno-turistička manifestacija održaće se na Sportskom centru "Pastirište" od 4. do 6. avgusta.

    detaljnije
  • Srna najlepša pastirica na otvaranju Belmužijade u Svrljigu

    Pastirskim višebojem i izborom za najlepše pastirice do 9 godina, na kome je pobedu odnelu Srna Stanojević, u Svrljigu je otvorena 16. Belmužijada. Održan je i Sabor gajdaša balkanskih zemalja, a publiku je na kraju prve večeri zabavljao niški bend Perspektiva. Druge večeri nastupiće Ana Kokić i Samo Bob, a Belmužijada se završava u nedelju koncertom Darka Lazića.

    (1) detaljnije
  • Belmužijada UG Mika Šestak

    Ana Kokić, Samo Bob i Darko Lazić nastupaju na ovogodišnjoj Belmužijadi

    Nadmetanje u pastirskom višeboju, takmičenje u pripremi tradicionalnih jela, izbor najlepše pastirice i pastira, koncerti i mnogobrojni izložbeno-prodajni štandovi i ove godine biće na Belmužijadi u Svljigu, tradicionalnoj manifestaciji koja se održava po 16. put.

    (8) detaljnije
  • Ceca Ražanatovic Svrljig KOSTA

    Na zatvaranju 15. svrljiške Belmužijade koncert Cece pred 30.000 posetilaca

    Za najlepšu pastiricu ovogodišnje Belmužijade izabrana je Miljana Mitić, a za pastira Kosta Milojković. Najbolja u pripremi belmuža bila je ekipa "Peđa Drajinac", a trodnevnu manifestaciju koncertom je zatvorila Ceca Ražnatović pred oko, prema proceni organizatora, 30.000 ljudi iz cele Srbije, ali i regiona.

    (42) detaljnije
  • Počela Belmužijada u Svrljigu, otvoren i Sajam nameštaja

    Pastirskim višebojem i izborom za najlepše pastirice do 9 godina, u Svrljigu je otvorena 15. Belmužijada. Održan je i Sabor gajdaša balkanskih zemalja na kome je pobedu odneo Aleksandar Vasov iz Dimitrovgrada.

    (7) detaljnije
  • Belmužijada

    Ceca na 15. Belmužijadi avgusta u Svrljigu

    Tradicionalna 15. Belmužijada održaće se 6, 7 i 8. avgusta u Svrljigu, a pored Sabora gajdaša balkanskih zemalja, prve večeri nastupiće bend Topli maj, druge Fule sa bendom, dok će manifestaciju koncertom treće večeri zatvoriti Ceca Ražnatović, potvrđeno je Južnim vestima.

    (24) detaljnije
  • Svrljižani odlažu sve manifestacije zbog korone

    Popularne manifestacije koje privlače veliki broj gostiju u Svrljig, odlažu se do daljeg, saopšteno je iz Centra za turizam, kulturu i sport. "Belmužijada", Sabor gajdaša balkanskih zemalja, "Janijada", Dečji festival i ostale manifestacije, ukoliko se epidemiološka situacija ne popravi, ove godine neće biti ni održane.

    detaljnije
  • Belmuzijada-3-foto-ALEKSANDAR-KOSTIC

    "Belmužijada" i ove godine u Svrljigu, nastupaju Aleksandra Prijović i Darko Lazić

    Iako je bilo nedoumica zbog korone, ali i opreznih izjava lokalnih čelnika da li će se "Belmužijada" uopšte ove godine održati ili ne, iz Centra za turizam, kulturu i sport potvrđeno je da će tradicionalno, prvog vikenda avgusta, goste zabavljati popularni pevači Aleksandra Prijović i Darko Lazić, a tradicionalno će se održati i Sabor gajdaša balkanskih zemalja.

    (4) detaljnije
  • Nišvil

    I ovog leta Nišvil, Filmski susreti i Roštiljijada, odložene Horske, Belmužijada pod znakom pitanja

    Mnoge kulturne, tradicionalne, muzičke i turističke manifestacije koje su na jug Srbije svakog avgusta i septembra dovodile brojne turiste, biće održane u punom kapacitetu i ove godine, pa se očekuje da se sa Tvrđave čuju zvuci džeza tokom Nišvila , kao i filmske replike tokom Filmskih susreta, a iz Leskovca će se širiti miris roštilja tokom Roštiljijade. Internacionalne horske svečanosti, koje se održavaju u Nišu, najverovatnije će biti pomerene za narednu godinu, Belmužijada u Svrljigu je pod znakom pitanja, a filmski festival LIFFE se priprema da dovede filmski svet u Leskovac.

    (7) detaljnije
  • folklor Belmužijada FOTO ALEKSANDAR KOSTIĆ

    Lovci spremili najbolji belmuž na 14. "Belmužijadi"

    Ekipa Lovačkog udruženja "Dr Milenko Hadžić" proglašena je za najbolju u spremanju tradicionalnog jela svrljiških pastira - belmuža, po kome se naziva manifestacija koja se održava u Svrljigu . Titulu najlepše pastirice ove godine ponela je Nađa Stevanović, a "Belmužijada" je završena koncertom Halida Bešlića.

    (4) detaljnije
  • Belmuzijada 2019 foto ak

    Jako nevreme prekinulo otvaranje "Belmužijade", večeras koncert Milice Todorović

    Takmičenjima koja su počela u petak izabrani su finalisti u pastirskom višeboju, pripremanju belmuža, a za najlepšu pastiricu u konkurenciji do 9 godina izabrana je Miljana Đorđević. Manifestacija je nastavljena Saborom gajdaša, ali je olujno nevreme prekinulo svečano otvaranje. I danas i u nedelju, program počinje od 16 sati, nastavlja se pastirski višeboj, takmičenja u spremanju belmuža, izbori za najlepše pastirice, kao i koncerti Milice Todorović večeras i Halida Bešlića u nedelju.

    (2) detaljnije
  • BELMUŽIJADA-10-foto-Aleksandar-Kostic

    Halid Bešlić i Milica Todorović na 14. “Belmužijadi”

    Manifestacija “Belmužijada” u Svrljigu će biti održana od 2. do 4. avgusta, a pored takmičenja u spremanju svrljiškog specijaliteta i tradicionalnih jela, pastirskog višeboja i izbora za najlepšu pastiricu, posetioce očekuju i koncerti benda “Topli maj”, Milice Todorović i Halida Bešlića.

    (3) detaljnije
  • pastirice i pastiri foto aleksandar kostic

    Rekordna posećenost na ovogodišnjoj "Belmužijadi"

    Najbolji majstori u spremanju svrljiškog specijaliteta dolaze iz Drajinca, jednoglasna je odluka žirija sa ovogodišnje "Belmužijade“. Najlepša pastirica je Petra Miletić, a najlepši pastir Jovan Nikolić. Posetioce, kojih je za 3 dana bilo oko 100.000, najviše privukli koncerti Ljube Lukića, "Balkanike" i Lepe Brene.

    (1) detaljnije
  • Za vikend u Svrljigu Sabor gajdaša i 13. "Belmužijada"

    Pored takmičenja u spremanju svrljiškog specijaliteta i drugih tradicionalnih jela, izbora za najlepše pastirice i pastire, posetioce od 3. do 5. avgusta na "Belmužijadi" očekuju i Sabor gajdaša i koncerti Ljube Lukića, "Balkanike" i Lepe Brene.

    (3) detaljnije
  • Pruga Nisevacka klisura

    Planinari vode u Prekonošku pećinu, Niševačku klisuru i na “Belmužijadu”

    Akcija koju organizuje Planinarsko društvo Preslap zakazana je za subotu, 4. avgust, a predviđeno je da planinari i zainteresovani rekreativci obiđu Prekonošku pećinu, jednu od prvih uređenih za posetioce u Jugoslaviji, zatim uzvišenje Kule, pa prolazak kroz Niševačku klisuru, a na kraju i posetu “Belmužijadi”, koja se tada održava u Svrljigu.

    (5) detaljnije
  • Belmuzijada foto aleksandar kostic

    Brena, "Balkanika" i Ljuba Lukić na 13. "Belmužijadi"

    Saborom gajdaša balkanskih zemalja biće otvorena tradicionalna "Belmužijada" koja se ove godine održava 3, 4 i 5. avgusta u Svrljigu. Pored koncerata, izbora za najlepše pastirice i pastire i nadmetanja u raznim sportskim, ali i kulinarskim disciplinama, i ove godine će se brojni takmičari boriti za titulu majstora belmuža, tradicionalnog jela svrljiških pastira.

    (1) detaljnije
  • belmuzijada 2017 foto aleksandar kostic

    Drajinčani spremili najbolji belmuž na najposećenijoj "Belmužijadi"

    Ekipa sela Drajinac pobednik je ovogodišnjeg takmičenja u spremanju tradicionalnog svrljiškog pastirskog jela na 12. "Belmužijadi" koja je ove godine, tokom 3 dana trajanja, okupila mnogobrojne posetioce iz Srbije, ali i okolnih zemalja.

    (8) detaljnije
  • Belmuzijada 1 foto ALEKSANDAR KOSTIC

    U Svrljigu počela 12. "Belmužijada"

    Pastirskim višebojem, Saborom gajdaša i koncertom Dolce Vita benda, sinoć je u Svrljigu počela 12. "Belmužijada". Manifestacija posvećena tradicionalnom svrljiškom pastirskom jelu nastavlja se večeras koncertom Goce Tržan, a završava u nedelju, 6. avgusta koncertom Dragane Mirković.

    detaljnije
  • belmuz promocija foto aleksandar kostic

    Za vikend u Svrljigu 12. "Belmužijada"

    Pored takmičenja u spremanju svrljiškog specijaliteta, tradicionalnih jela, izbora za najlepše pastirice, posetioce od 4. do 6. avgusta na "Belmužijadi" očekuju i Sabor gajdaša i koncerti Dolče Vita benda, Goce Tržan i Dragane Mirković.

    (4) detaljnije
  • Belmuzijada Svrljig foto ALEKSANDAR KOSTIC

    Sabor gajdaša, Goca Tržan i Dragana Mirković na 12. "Belmužijadi"

    Ovogodišnja "Belmužijada" biće održana od 4. do 6. avgusta u Svrljigu. Pored izbora za najbolji belmuž i najlepše pastirice, prvog dana, nakon Sabora gajdaša, nastupiće i niški "Dolče Vita bend", 5. avgusta koncert će održati Goca Tržan, a 6. avgusta nastupiće Dragana Mirković.

    detaljnije
KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: