Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Belmužijada

 • Srna najlepša pastirica na otvaranju Belmužijade u Svrljigu

  Pastirskim višebojem i izborom za najlepše pastirice do 9 godina, na kome je pobedu odnelu Srna Stanojević, u Svrljigu je otvorena 16. Belmužijada. Održan je i Sabor gajdaša balkanskih zemalja, a publiku je na kraju prve večeri zabavljao niški bend Perspektiva. Druge večeri nastupiće Ana Kokić i Samo Bob, a Belmužijada se završava u nedelju koncertom Darka Lazića.

  (1) detaljnije
 • Belmužijada UG Mika Šestak

  Ana Kokić, Samo Bob i Darko Lazić nastupaju na ovogodišnjoj Belmužijadi

  Nadmetanje u pastirskom višeboju, takmičenje u pripremi tradicionalnih jela, izbor najlepše pastirice i pastira, koncerti i mnogobrojni izložbeno-prodajni štandovi i ove godine biće na Belmužijadi u Svljigu, tradicionalnoj manifestaciji koja se održava po 16. put.

  (8) detaljnije
 • Ceca Ražanatovic Svrljig KOSTA

  Na zatvaranju 15. svrljiške Belmužijade koncert Cece pred 30.000 posetilaca

  Za najlepšu pastiricu ovogodišnje Belmužijade izabrana je Miljana Mitić, a za pastira Kosta Milojković. Najbolja u pripremi belmuža bila je ekipa "Peđa Drajinac", a trodnevnu manifestaciju koncertom je zatvorila Ceca Ražnatović pred oko, prema proceni organizatora, 30.000 ljudi iz cele Srbije, ali i regiona.

  (42) detaljnije
 • Počela Belmužijada u Svrljigu, otvoren i Sajam nameštaja

  Pastirskim višebojem i izborom za najlepše pastirice do 9 godina, u Svrljigu je otvorena 15. Belmužijada. Održan je i Sabor gajdaša balkanskih zemalja na kome je pobedu odneo Aleksandar Vasov iz Dimitrovgrada.

  (7) detaljnije
 • Belmužijada

  Ceca na 15. Belmužijadi avgusta u Svrljigu

  Tradicionalna 15. Belmužijada održaće se 6, 7 i 8. avgusta u Svrljigu, a pored Sabora gajdaša balkanskih zemalja, prve večeri nastupiće bend Topli maj, druge Fule sa bendom, dok će manifestaciju koncertom treće večeri zatvoriti Ceca Ražnatović, potvrđeno je Južnim vestima.

  (24) detaljnije
 • Svrljižani odlažu sve manifestacije zbog korone

  Popularne manifestacije koje privlače veliki broj gostiju u Svrljig, odlažu se do daljeg, saopšteno je iz Centra za turizam, kulturu i sport. "Belmužijada", Sabor gajdaša balkanskih zemalja, "Janijada", Dečji festival i ostale manifestacije, ukoliko se epidemiološka situacija ne popravi, ove godine neće biti ni održane.

  detaljnije
 • Belmuzijada-3-foto-ALEKSANDAR-KOSTIC

  "Belmužijada" i ove godine u Svrljigu, nastupaju Aleksandra Prijović i Darko Lazić

  Iako je bilo nedoumica zbog korone, ali i opreznih izjava lokalnih čelnika da li će se "Belmužijada" uopšte ove godine održati ili ne, iz Centra za turizam, kulturu i sport potvrđeno je da će tradicionalno, prvog vikenda avgusta, goste zabavljati popularni pevači Aleksandra Prijović i Darko Lazić, a tradicionalno će se održati i Sabor gajdaša balkanskih zemalja.

  (4) detaljnije
 • Nišvil

  I ovog leta Nišvil, Filmski susreti i Roštiljijada, odložene Horske, Belmužijada pod znakom pitanja

  Mnoge kulturne, tradicionalne, muzičke i turističke manifestacije koje su na jug Srbije svakog avgusta i septembra dovodile brojne turiste, biće održane u punom kapacitetu i ove godine, pa se očekuje da se sa Tvrđave čuju zvuci džeza tokom Nišvila , kao i filmske replike tokom Filmskih susreta, a iz Leskovca će se širiti miris roštilja tokom Roštiljijade. Internacionalne horske svečanosti, koje se održavaju u Nišu, najverovatnije će biti pomerene za narednu godinu, Belmužijada u Svrljigu je pod znakom pitanja, a filmski festival LIFFE se priprema da dovede filmski svet u Leskovac.

  (7) detaljnije
 • folklor Belmužijada FOTO ALEKSANDAR KOSTIĆ

  Lovci spremili najbolji belmuž na 14. "Belmužijadi"

  Ekipa Lovačkog udruženja "Dr Milenko Hadžić" proglašena je za najbolju u spremanju tradicionalnog jela svrljiških pastira - belmuža, po kome se naziva manifestacija koja se održava u Svrljigu . Titulu najlepše pastirice ove godine ponela je Nađa Stevanović, a "Belmužijada" je završena koncertom Halida Bešlića.

  (4) detaljnije
 • Belmuzijada 2019 foto ak

  Jako nevreme prekinulo otvaranje "Belmužijade", večeras koncert Milice Todorović

  Takmičenjima koja su počela u petak izabrani su finalisti u pastirskom višeboju, pripremanju belmuža, a za najlepšu pastiricu u konkurenciji do 9 godina izabrana je Miljana Đorđević. Manifestacija je nastavljena Saborom gajdaša, ali je olujno nevreme prekinulo svečano otvaranje. I danas i u nedelju, program počinje od 16 sati, nastavlja se pastirski višeboj, takmičenja u spremanju belmuža, izbori za najlepše pastirice, kao i koncerti Milice Todorović večeras i Halida Bešlića u nedelju.

  (2) detaljnije
 • BELMUŽIJADA-10-foto-Aleksandar-Kostic

  Halid Bešlić i Milica Todorović na 14. “Belmužijadi”

  Manifestacija “Belmužijada” u Svrljigu će biti održana od 2. do 4. avgusta, a pored takmičenja u spremanju svrljiškog specijaliteta i tradicionalnih jela, pastirskog višeboja i izbora za najlepšu pastiricu, posetioce očekuju i koncerti benda “Topli maj”, Milice Todorović i Halida Bešlića.

  (3) detaljnije
 • pastirice i pastiri foto aleksandar kostic

  Rekordna posećenost na ovogodišnjoj "Belmužijadi"

  Najbolji majstori u spremanju svrljiškog specijaliteta dolaze iz Drajinca, jednoglasna je odluka žirija sa ovogodišnje "Belmužijade“. Najlepša pastirica je Petra Miletić, a najlepši pastir Jovan Nikolić. Posetioce, kojih je za 3 dana bilo oko 100.000, najviše privukli koncerti Ljube Lukića, "Balkanike" i Lepe Brene.

  (1) detaljnije
 • Za vikend u Svrljigu Sabor gajdaša i 13. "Belmužijada"

  Pored takmičenja u spremanju svrljiškog specijaliteta i drugih tradicionalnih jela, izbora za najlepše pastirice i pastire, posetioce od 3. do 5. avgusta na "Belmužijadi" očekuju i Sabor gajdaša i koncerti Ljube Lukića, "Balkanike" i Lepe Brene.

  (3) detaljnije
 • Pruga Nisevacka klisura

  Planinari vode u Prekonošku pećinu, Niševačku klisuru i na “Belmužijadu”

  Akcija koju organizuje Planinarsko društvo Preslap zakazana je za subotu, 4. avgust, a predviđeno je da planinari i zainteresovani rekreativci obiđu Prekonošku pećinu, jednu od prvih uređenih za posetioce u Jugoslaviji, zatim uzvišenje Kule, pa prolazak kroz Niševačku klisuru, a na kraju i posetu “Belmužijadi”, koja se tada održava u Svrljigu.

  (5) detaljnije
 • Belmuzijada foto aleksandar kostic

  Brena, "Balkanika" i Ljuba Lukić na 13. "Belmužijadi"

  Saborom gajdaša balkanskih zemalja biće otvorena tradicionalna "Belmužijada" koja se ove godine održava 3, 4 i 5. avgusta u Svrljigu. Pored koncerata, izbora za najlepše pastirice i pastire i nadmetanja u raznim sportskim, ali i kulinarskim disciplinama, i ove godine će se brojni takmičari boriti za titulu majstora belmuža, tradicionalnog jela svrljiških pastira.

  (1) detaljnije
 • belmuzijada 2017 foto aleksandar kostic

  Drajinčani spremili najbolji belmuž na najposećenijoj "Belmužijadi"

  Ekipa sela Drajinac pobednik je ovogodišnjeg takmičenja u spremanju tradicionalnog svrljiškog pastirskog jela na 12. "Belmužijadi" koja je ove godine, tokom 3 dana trajanja, okupila mnogobrojne posetioce iz Srbije, ali i okolnih zemalja.

  (8) detaljnije
 • Belmuzijada 1 foto ALEKSANDAR KOSTIC

  U Svrljigu počela 12. "Belmužijada"

  Pastirskim višebojem, Saborom gajdaša i koncertom Dolce Vita benda, sinoć je u Svrljigu počela 12. "Belmužijada". Manifestacija posvećena tradicionalnom svrljiškom pastirskom jelu nastavlja se večeras koncertom Goce Tržan, a završava u nedelju, 6. avgusta koncertom Dragane Mirković.

  detaljnije
 • belmuz promocija foto aleksandar kostic

  Za vikend u Svrljigu 12. "Belmužijada"

  Pored takmičenja u spremanju svrljiškog specijaliteta, tradicionalnih jela, izbora za najlepše pastirice, posetioce od 4. do 6. avgusta na "Belmužijadi" očekuju i Sabor gajdaša i koncerti Dolče Vita benda, Goce Tržan i Dragane Mirković.

  (4) detaljnije
 • Belmuzijada Svrljig foto ALEKSANDAR KOSTIC

  Sabor gajdaša, Goca Tržan i Dragana Mirković na 12. "Belmužijadi"

  Ovogodišnja "Belmužijada" biće održana od 4. do 6. avgusta u Svrljigu. Pored izbora za najbolji belmuž i najlepše pastirice, prvog dana, nakon Sabora gajdaša, nastupiće i niški "Dolče Vita bend", 5. avgusta koncert će održati Goca Tržan, a 6. avgusta nastupiće Dragana Mirković.

  detaljnije
 • Ovca pramenka

  Belmuž i ovca pramenka simboli Svrljiga [video]

  U domaćinstvu Dejana Milenkovića, u selu Plužina kod Svrljiga, već treća generacija čuva ovce. Opština sa ​oko 14.000 stanovnika, poznata je po belmužu, ali treba istaći i njeno drugo obeležje - sa fondom od oko 12.000 ovaca jedan je od najznačajnijih ovčarskih krajeva na jugoistoku Srbije.

  (2) detaljnije
KOMENTAR DANA

Napokon se neko setio.

Svetlana Spasić Vukadinović Čitalac

Tekst: "Koliko vredi život na jugu Srbije?" - tribina Ne davimo Beograd u Nišu