Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Belmužijada

 • folklor Belmužijada FOTO ALEKSANDAR KOSTIĆ

  Lovci spremili najbolji belmuž na 14. "Belmužijadi"

  Ekipa Lovačkog udruženja "Dr Milenko Hadžić" proglašena je za najbolju u spremanju tradicionalnog jela svrljiških pastira - belmuža, po kome se naziva manifestacija koja se održava u Svrljigu . Titulu najlepše pastirice ove godine ponela je Nađa Stevanović, a "Belmužijada" je završena koncertom Halida Bešlića.

  (4) detaljnije
 • Belmuzijada 2019 foto ak

  Jako nevreme prekinulo otvaranje "Belmužijade", večeras koncert Milice Todorović

  Takmičenjima koja su počela u petak izabrani su finalisti u pastirskom višeboju, pripremanju belmuža, a za najlepšu pastiricu u konkurenciji do 9 godina izabrana je Miljana Đorđević. Manifestacija je nastavljena Saborom gajdaša, ali je olujno nevreme prekinulo svečano otvaranje. I danas i u nedelju, program počinje od 16 sati, nastavlja se pastirski višeboj, takmičenja u spremanju belmuža, izbori za najlepše pastirice, kao i koncerti Milice Todorović večeras i Halida Bešlića u nedelju.

  (2) detaljnije
 • BELMUŽIJADA-10-foto-Aleksandar-Kostic

  Halid Bešlić i Milica Todorović na 14. “Belmužijadi”

  Manifestacija “Belmužijada” u Svrljigu će biti održana od 2. do 4. avgusta, a pored takmičenja u spremanju svrljiškog specijaliteta i tradicionalnih jela, pastirskog višeboja i izbora za najlepšu pastiricu, posetioce očekuju i koncerti benda “Topli maj”, Milice Todorović i Halida Bešlića.

  (3) detaljnije
 • pastirice i pastiri foto aleksandar kostic

  Rekordna posećenost na ovogodišnjoj "Belmužijadi"

  Najbolji majstori u spremanju svrljiškog specijaliteta dolaze iz Drajinca, jednoglasna je odluka žirija sa ovogodišnje "Belmužijade“. Najlepša pastirica je Petra Miletić, a najlepši pastir Jovan Nikolić. Posetioce, kojih je za 3 dana bilo oko 100.000, najviše privukli koncerti Ljube Lukića, "Balkanike" i Lepe Brene.

  (1) detaljnije
 • Za vikend u Svrljigu Sabor gajdaša i 13. "Belmužijada"

  Pored takmičenja u spremanju svrljiškog specijaliteta i drugih tradicionalnih jela, izbora za najlepše pastirice i pastire, posetioce od 3. do 5. avgusta na "Belmužijadi" očekuju i Sabor gajdaša i koncerti Ljube Lukića, "Balkanike" i Lepe Brene.

  (3) detaljnije
 • Pruga Nisevacka klisura

  Planinari vode u Prekonošku pećinu, Niševačku klisuru i na “Belmužijadu”

  Akcija koju organizuje Planinarsko društvo Preslap zakazana je za subotu, 4. avgust, a predviđeno je da planinari i zainteresovani rekreativci obiđu Prekonošku pećinu, jednu od prvih uređenih za posetioce u Jugoslaviji, zatim uzvišenje Kule, pa prolazak kroz Niševačku klisuru, a na kraju i posetu “Belmužijadi”, koja se tada održava u Svrljigu.

  (5) detaljnije
 • Belmuzijada foto aleksandar kostic

  Brena, "Balkanika" i Ljuba Lukić na 13. "Belmužijadi"

  Saborom gajdaša balkanskih zemalja biće otvorena tradicionalna "Belmužijada" koja se ove godine održava 3, 4 i 5. avgusta u Svrljigu. Pored koncerata, izbora za najlepše pastirice i pastire i nadmetanja u raznim sportskim, ali i kulinarskim disciplinama, i ove godine će se brojni takmičari boriti za titulu majstora belmuža, tradicionalnog jela svrljiških pastira.

  (1) detaljnije
 • belmuzijada 2017 foto aleksandar kostic

  Drajinčani spremili najbolji belmuž na najposećenijoj "Belmužijadi"

  Ekipa sela Drajinac pobednik je ovogodišnjeg takmičenja u spremanju tradicionalnog svrljiškog pastirskog jela na 12. "Belmužijadi" koja je ove godine, tokom 3 dana trajanja, okupila mnogobrojne posetioce iz Srbije, ali i okolnih zemalja.

  (8) detaljnije
 • Belmuzijada 1 foto ALEKSANDAR KOSTIC

  U Svrljigu počela 12. "Belmužijada"

  Pastirskim višebojem, Saborom gajdaša i koncertom Dolce Vita benda, sinoć je u Svrljigu počela 12. "Belmužijada". Manifestacija posvećena tradicionalnom svrljiškom pastirskom jelu nastavlja se večeras koncertom Goce Tržan, a završava u nedelju, 6. avgusta koncertom Dragane Mirković.

  detaljnije
 • belmuz promocija foto aleksandar kostic

  Za vikend u Svrljigu 12. "Belmužijada"

  Pored takmičenja u spremanju svrljiškog specijaliteta, tradicionalnih jela, izbora za najlepše pastirice, posetioce od 4. do 6. avgusta na "Belmužijadi" očekuju i Sabor gajdaša i koncerti Dolče Vita benda, Goce Tržan i Dragane Mirković.

  (4) detaljnije
 • Belmuzijada Svrljig foto ALEKSANDAR KOSTIC

  Sabor gajdaša, Goca Tržan i Dragana Mirković na 12. "Belmužijadi"

  Ovogodišnja "Belmužijada" biće održana od 4. do 6. avgusta u Svrljigu. Pored izbora za najbolji belmuž i najlepše pastirice, prvog dana, nakon Sabora gajdaša, nastupiće i niški "Dolče Vita bend", 5. avgusta koncert će održati Goca Tržan, a 6. avgusta nastupiće Dragana Mirković.

  detaljnije
 • Ovca pramenka

  Belmuž i ovca pramenka simboli Svrljiga [video]

  U domaćinstvu Dejana Milenkovića, u selu Plužina kod Svrljiga, već treća generacija čuva ovce. Opština sa ​oko 14.000 stanovnika, poznata je po belmužu, ali treba istaći i njeno drugo obeležje - sa fondom od oko 12.000 ovaca jedan je od najznačajnijih ovčarskih krajeva na jugoistoku Srbije.

  (2) detaljnije
 • najlepse-pastirice.JPG

  Završena 11. "Belmužijada"

  Najbolji majstori u spremanju svrljiškog specijaliteta dolaze iz naselja Lukavice, jednoglasna je odluka žirija sa ovogodišnje "Belmužijade“. Najlepša pastirica je Milica Pavlović, a najlepši pastir Aleksandar Jovanović.

  (3) detaljnije
 • bELMUZIJADA SVRLJIG FOTO ALEKSANDAR KOSTIC

  U Svrljigu počela 11. "Belmužijada"

  Prvog dana "Belmužijade“, pored već tradicionalnih nadmetanja, održan je 10. Sabor gajdaša balkanskih zemalja, a titulu najboljeg poneo je Aleksinčanin Vladan Radisavljević. "Belmužijadu" otvorio ministar Nikola Selaković.

  (4) detaljnije
 • Svrljig-foto-Aleksandar-Kostic-JUZNE-VESTI.JPG

  Zatvaranje pojedinih ulica u Svrljigu zbog "Belmužijade"

  Ulica Hadžićeva, deo Ulice Prvomajske i Radoslava Stefanovića biće zatvorene za saobraćaj 5, 6. i 7. avgusta od 16 sati do ponoći. Zabrana saobraćaja ne odnosi se na stanare ovih ulica, kao ni na zakupce štandova na SC "Pastirište".

  (1) detaljnije
 • Belmuzijada-Svrljig-foto-Aleksandar-Kostic.jpg

  Za vikend u Svrljigu 11. "Belmužijada“

  Pored takmičenja u spremanju belmuža u kome će učestvovati i ekipe iz Bugarske i Grčke, ove godine, pored pastirica, biraće se i najlepši pastiri, a posetioce od petka do nedelje očekuju i  koncerti grupe “Medeni mesec”, Željka Samardžića i Dejana Matića.

  (3) detaljnije
 • Belmuzijada-Svrljig-foto-Aleksandar-Kostic.jpg

  Dejan Matić i Željko Samardžić na 11. "Belmužijadi“

  Pored takmičenja u spremanju svrljiškog specijaliteta, izbora za najlepšu pastiricu i Sabora gajdaša, od 5. do 7. avgusta na svrljiškoj “Belmužijadi” nastupiće grupa “Medeni mesec”, Željko Samardžić i Dejan Matić.

  (6) detaljnije
 • Aca-Lukas-Ana-Kokic

  Avgust na jugu uz Sneki, Cecu, Miroslava, Halida...

  Tokom celog avgusta i početkom septembra jug Srbije je u okviru raznih manifestacija preplavljen nastupima narodnih pevača među kojima su Nada Topčagić, Sneki, Vesna Zmijanac, Miroslav Ilić, Ceca...

  (5) detaljnije
 • DSC-1919.JPG

  Rekordna posećenost na jubilarnoj "Belmužijadi"

  Više od 60.000 posetilaca i oko 1.500 učesnika iz Srbije i zemalja u okruženju u trodnevnom programu obeležili su jubilarnu "Belmužijadu“, a titulu najboljeg u spremanju svrljiškog specijaliteta ponela je tročlana ekipa sela Vlahovo.

  (3) detaljnije
 • Kosta-Juzne-vesti-BELMUZIJADA-SVRLJIG.jpg

  Padobranci otvorili jubilarnu "Belmužijadu“ (video)

  Trojica padobranaca "Nebeskih vidri“ noseći zastave Srbije i Svrljiga skokom na gradski stadion otvorili su 10. "Belmužijadu“ koju je već za 2 dana posetilo oko 40.000 ljudi, a s obzirom da se manifestacija završava u nedelju koncertom Ace Lukasa, ovogodišnja poseta biće rekordna.

  (4) detaljnije