Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Borini pozorišni dani

 • Scena vranjsko pozorište

  Četiri pozorišna ostvarenja na ovogodišnjim "Borinim danima" u Vranju

  Selektor festivala, pozorišni kritičar Slobodan Savić odabrao je četiri predstave koje će se naći na repertoaru 40. jubilarnih “Borinih pozorišnih dana” koji se održavaju od 21. do 24. oktobra u Vranju. U pratećem programu, publici će biti predstavljena izložba slika, promocija romana i dečija predstava. Ovogodišnji festival održaće se pod sloganom “Sadašnje u prošlosti”, a nakon najstarijeg pozorišnog festivala na jugu, Vranjanci će biti domaćini jednog od najznačajnijih pozorišnih festivala u Srbiji “Joakim Vujić”.

  detaljnije
 • Pozorište Vranje

  Najstariji pozorišni festival na jugu - Borini dani, najavljen za kraj oktobra

  “Borini pozorišni dani” biće održani od 21. do 24. oktobra, a ove godine se obeležavaju i četiri decenije postojanja ovog festivala. Iako se još ne zna koje su predstave na repertoaru, organizatori najavljuju vrhunska pozorišna ostvarenja.

  detaljnije
 • Pozorište "Bora Stanković" Vranje

  Završeni “Borini pozorišni dani”, najbolja predstava “Na Drini ćuprija”

  Pobednik ovogodišnjih “Borinih pozorišnih dana", prema glasovima publike je predstava “Na Drini Ćuprija”, po romanu Ive Andrića. Režiju za predstavu potpisuje Kokan Mladenović, a izvode je glumci Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada.

  detaljnije
 • Pozorište "Bora Stanković" Vranje

  “Borini pozorišni dani” otvoreni na sceni novog teatra

  Najstariji pozorišni festival na jugu Srbije “Borini pozorišni dani” otvoren je sinoć u zgradi obnovljenog vranjskog tetra, prvi put nakon 7 godina održavanja na alternativnoj sceni. Festival koji se svakog oktobra organizuje već 40 godina, otvorila ga je predstava “Rodoljupci” Narodnog pozorišta iz Beograda, do 28. oktobra na repertoaru će se naći još 5 predstava u glavnom delu programa, a najbolju predstavu biraće publika.

  detaljnije
 • Pozorište otvaranje

  Ponovo radi pozorište u Vranju, glumci se konačno vratili kući

  Operom "Koštana" beogradskog Narodnog pozorišta, u režiji Juga Radivojevića, nakon sedam godina od požara u kome je zgrada teatra izgorela, svečano je otvoreno pozorište "Bora Stanković" u Vranju.

  (1) detaljnije
 • Pozorište "Bora Stanković Vranje

  Glumci pozorišta “Bora Stanković” u Vranju se konačno vraćaju kući

  Prva izvedba na daskama vranjskog pozorišta, koje je izgrađeno sedam godina nakon što je ovaj teatar izgoreo u požaru, biće dečija opera "Bastijen i Bastijena" Narodnog pozorišta u Beogradu koja je na programu u nedelju, 20. oktobra. Dan kasnije je svečano otvaranje, a velika scena na 120 kvadrata u renoviranoj zgradi ima najsavremeniju scensku tehniku i rasvetu i, prema najavama gradskih čelnika, vranjsko pozorište će opet biti kulturni centar zemlje.

  (1) detaljnije
 • Pozorište "Bora Stanković Vranje

  “Borini pozorišni dani” nakon 8 godina u novom vranjskom teatru

  Najstariji pozorišni festival na jugu Srbije “Borini pozorišni dani”, biće održan na pozornici u novoj zgradi teatra od 23. do 28. oktobra, nakon 8 godina izvođenja predstava na alternativnoj sceni u Domu vojske. Najbolju predstavu na 39. po redu “Borinim pozorišnim danima” biraće publika, a od sledeće godine uvodi se i žiri.

  detaljnije
 • Bozji ljudi scena iz predstave foto i.m.

  Vranje u duhu 38. Borinih pozorišnih dana

  Premijerom predstave "Božji ljudi“ rediteljke Nataše Radulović, u nedelju su u Vranju otvoreni 38. "Borini pozorišni dani", jedan od najstarijih pozorišnih festivala u Srbiji. Iako već 6 godina Vranje nema zgradu pozorišta, festivalski duh je nastavio da živi na alternativnoj sceni Doma Vojske, gde je sinoć premijerno izvedena predstava vranjskog ansambla i gde će do kraja festivala biti izvedeno još 5 predstava.

  detaljnije
 • Dom vojske Vranje foto I.M

  "Borini pozorišni dani" i ove godine na alternativnoj sceni Doma vojske

  Pod sloganom "Pozorištem do Pozorišta“, od 21. do 26. oktobra u Vranju će biti održan najstariji pozorišni festival na jugu Srbije, 38. "Borini pozorišni dani“. I ove godine će festival biti održan na alternativnoj sceni u Domu vojske, a novina je da se vraća takmičarski duh, jer će najbolju predstavu birati publika glasanjem nakon izvedbe.

  detaljnije
 • borini poz dani i.m. foto

  Predstava Kokana Mladenovića najbolja na "Borinim pozorišnim danima"

  Glasovima publike, multimedijalna predstava "Jami distrikt" po tekstu Milene Bogavac, u režiji Kokana Mladenovića, proglašena je najboljom na sinoć završenim 37. “Borinim pozorišnim danima" u Vranju.

  detaljnije
 • Borini pozorisni dani foto i.m

  Otvaranjem "Borinih pozorišnih dana" počeo teatarski praznik u Vranju

  Uprkos tome što još nema zgradu pozorišta, Vranje je i ove godine imalo privilegiju da ugosti vrsne umetnike još na prvoj večeri ovogodišnjih, 37. po redu "Borinih pozorišnih dana" koji su neformalno počeli otvaranjem izložbe fotografija Ivana Bekjareva, dok je festival zvanično otvorila predstava "U agoniji" Miroslava Krleže. Festival traje do 26. oktobra.

  detaljnije
 • Bogat program na "Borinim pozorišnim danima“

  Vranje će od 21. do 26. oktobra biti u znaku tradicionalnog najvećeg teatarskog festivala na jugu Srbije koji se ove godine održava pod sloganom "Optimisti". 37. manifestaciju u Galeriji Narodnog muzeja od 20 sati otvara izložba Ivana Bekjareva "50 godina glume".

  (1) detaljnije
 • Bez premijere na "Borinim pozorišnim danima"

  Iako je ranije bilo najavljeno da će na otvaranju tradicionalne manifestacije 21. oktobra biti izvedena premijera predstave "Jelka kod Ivanovih", zbog usporenog rada na predstavi i brojnih gostovanja ansambla, po prvi put nakon 37 godina vranjski teatar neće premijerom otvoriti "Borine pozorišne dane" koji se održavaju od 21. do 26. oktobra.

  detaljnije
 • “Vreme Mire Stupice“ zatvara 36. “Borine dane”

  Javnim čitanjem teksta “Ilustrovana enciklopedija nestajanja” u sali Skupštine grada od 18 sati, a potom i projekcijom dokumentarca “Vreme Mire Stupice” od 20 sati u Domu vojske, zvanično se završavaju ovogodišnji “Borini pozorišni dani”.

  detaljnije
 • Mladi fudbaleri "Dinama" u akciji za obnovu vranjskog pozorišta

  U okviru “Borinih pozorišnih dana“ na dečjoj sceni Omladinskog saveza u Vranju izvedena je predstava “Tri praseta“, a podršku glumcima dali su polaznici Škole fudbala kroz akciju “Dinar da umetnost ne zaćuti” za obnovu zgrade pozorišta.

  detaljnije
 • Predstava-Ruza-uvela-foto-i.m..jpg

  “Ruža uvela“ otvorila 36. “Borine pozorišne dane”

  Premijerom predstave vranjskog pozorišta “Ruža uvela” u režiji Milana Neškovića u Vranju su počeli “Borini pozorišni dani” koji će trajati do 26. oktobra. Predstave se, zbog obnove pozorišta, igraju na sceni Doma vojske.

  detaljnije
 • Pozoriste-foto-Aleksandar-kostic.jpg

  "Borini pozorišni dani" i ove godine u Domu vojske

  Zbog radova na obnovi vranjskog pozorišta, i ovogodišnji "Borini pozorišni dani" održaće se na alternativnoj sceni Doma vojske od 21. do 26. oktobra. Na Festivalu će biti odigrana i premijera predstave "Uvela ruža" vranjskog pozorišta.

  detaljnije
 • sedista-pozoriste-ilustracija-Kosta.jpg

  Premijera “Uvele ruže“ na "Borinim danima"

  Glumci pozorišta “Bora Stanković” iz Vranja na ovogodišnjim 36. “Borinim pozorišnim danima” koji se krajem oktobra održavaju u Vranju, premijerno će izvesti komad “Uvela ruža“ upravo po tekstu Bore Stankovića.

  detaljnije
 • borini-pozorisni-dani-1.jpg

  Predstavom "Idealna milijarda" završeni "Borini pozorišni dani"

  Na sceni Doma vojske u Vranju sinoć je odigrana predstava “Idealna milijarda” Abarid Fondacije iz Beograda u režiji Filipa Gajića, čime su zvanično završeni ovogodišnji 35. "Borini pozorišni dani" na kojima je ove godine odigrano 6 predstava.

  detaljnije
 • 12112334-614729822000063-588159268669904176-n.jpg

  Predstavom Dušana Kovačevića počeli 35. "Borini pozorišni dani"

  Izvođenjem predstave “Generalna proba samoubistva” Narodnog pozorišta iz Kikinde pred prepunom salom Doma vojske, u Vranju su počeli 35. “Borini pozorišni dani” koji će trajati do 26. oktobra.

  detaljnije