Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Centar za kulturu Aleksinac

  • festival aleksinac custic

    Festival u Aleksincu otvoren bez glumaca BDP, Ćustić glumio sa amaterom

    Odsustvo glumaca Beogradskog dramskog pozorišta, već dolazak samo upravnika ovog teatra Slobodana Ćustića koji je nekoliko sati pre početka predstave “Derviš i smrt” uvežbavao tekst sa glumcem amaterom, kao i puno praznih mesta u sali Centra za kulturu, obeležili su sinoć otvaranje aleksinačkog Festivala prvoizvedenih predstava.

    (6) detaljnije
  • pozorišna scena

    "Zamenska" predstava i na otvaranju festivala u Aleksincu, glumica BDP-a se razbolela

    Ni predstavu Crna kutija koja je večeras trebalo da otvori aleksinački Festival prvoizvedenih predstava publika neće moći da gleda. Beogradsko dramsko pozorište je navelo da se predstava otkazuje "zbog bolesti glumca", a kako kaže direktorka Centra za kulturu Maja Radoman, ovaj teatar ponovo šalje "zamenu", te će se igrati komad "Derviš i smrt", koji se neće takmičiti za nagradu. Isto pozorište već je poslalo zamenu za predstavu u kojoj igra Sergej Trifunović.

    (5) detaljnije
  • uto karte

    Zbog otkazivanja predstave sa Trifunovićem umetnici vraćaju nagrade, a Aleksinčani karte

    Svoj stav povodom izbacivanja predstave u kojoj igra Sergej Trifunović sa aleksinačkog Festivala prvoizvedenih predstava, pokazao je deo publike koji vraća karte, jer ne želi da gleda "zamensku" predstavu, a reagovao je i poznati dramaturg i reditelj Siniša Kovačević, koji je najavio da će poštom vratiti nagradu koju je pre nekoliko godina dobio na ovom festivalu.

    (14) detaljnije
  • dani Tihomira Djordjevica

    U Aleksincu pokrenuta nagrada koja nosi ime čuvenog etnologa

    Dani posvećeni Tihomiru R. Đorđeviću, jednom od najznačajnijih srpskih etnologa, folklorista i istoričara kulture, počeli su u Aleksincu, gradu u kome je nekada radio kao profesor, a od ove godine će se dodeljivati i nagrada koja nosi njegovo ime, za doprinos u oblasti etnologije, folkloristike i filologije.

    detaljnije
  • dom kulture aleksinac

    Predstave “Bolivud” i “U čije ime” na pozorišnom festivalu u Aleksincu

    Izabrane su predstave koje će glumci ove godine odigrati na daskama aleksinačkog teatra na Festivalu prvoizvedenih predstava, koji se održava od 22. do 28. novembra. Za nagrade će se takmičiti mjuzikl “Bolivud, kao i predstave “Sterijin put u Srba”, “Jami distrikt”, “Crna kutija”, niška predstava “U čije ime” i “Utopljena duša”.

    (2) detaljnije
  • zmaj

    Radionice sa pesnicima za decu u Aleksincu

    U Domu kulture u Aleksincu od 5. do 9. februara za najmlađe će biti organizovana kreativna i edukativna druženja sa pesnicima, a zainteresovana deca moći će da savladaju osnovne veštine kaligrafije.

    (1) detaljnije
  • dom kulture

    U Aleksincu ove nedelje prvi Zimski pozorišni festival za decu

    Predstavu o sreći, ljubavnu bajku, veselu savremenu priču, kao i komade “Alisa u zemlji čuda”, “Aladin” i “Mali princ”, mališani će moći da pogledaju od 29. januara do 3. februara u Domu kulture u Aleksincu, najavljuju organizatori, na prvom Zimskom pozorišnom festivalu za decu koji se održava u ovom gradu.

    detaljnije
  • Dom kulture

    U Aleksincu projekcija filma o sudbini žena u Srbiji i Albaniji

    Kratkometražni film o sudbini mladih žena iz Albanije i Srbije “Kismet”, koji su radile mlade žene iz ove dve zemlje, a govori o patrijarhalnom društvu u kome one i danas žive, biće prikazan u ponedeljak 11. decembra od 18 sati, u Domu kulture u Aleksincu.

    detaljnije
  • Predstava "Rubište"

    Najviše nagrada za predstavu "Rubište" Kokana Mladenovića u Aleksincu

    Festival prvoizvedenih predstava u Aleksincu ponovo je pobrao simpatije publike, ali se ove godine tražila i “stolica više” za pojedine predstave. Prethodnih nedelju dana poštovaoci pozorišne umetnosti pratili su izvanredne izvedbe pozorišnih trupa, a najviše nagrada dobila je predstava Ninoslava Đorđevića “Rubište”, koju je režirao Kokan Mladenović.

    detaljnije
  • Scena

    Počinje pozorišni festival u Aleksincu, uz predstave i izložba fotografija

    “Hipnoza jedne ljubavi”, za koju tekst i režiju potpisuje Dušan Kovačević, otvoriće 6. Festival prvoizvedenih predstava, u sredu 22. novembra od 20 sati, a ovaj komad će glumci odigrati na sceni aleksinačkog Doma kulture. Osim predstava, do 28. novembra će posetioci moći da vide i izložbu pozorišnih fotografija koje je zabeležio Marko Miladinović.

    detaljnije
  • Sećanje na Tomu

    Aleksinčani pesmom podsetili na sugrađanina, večnog romantika i boema Tomu [video]

    “Usamljeni Don Kihot začaran mesečinom na putevima beskraja, sa kartom u jednom smeru, umetnik, muškarac, boem, kavaljer, heroj, lutalica, ljubavnik, dete, prosjak, pevač, pijanac, pesnik, nesrećnik, ali pre svega Toma” - čulo se na pozornici Aleksinačkog Doma kulture, na večeri koje je bila posvećena legendi srpske narodne muzike Tomi Zdravkoviću, koji je pre 79 godina rođen u ovom gradu.

    (2) detaljnije
  • Toma Zdravković

    Veče posvećeno Tomi Zdravkoviću uskoro u Aleksincu

    U rodnom gradu čuvenog pevača Tome Zdravkovića će 20. novembra biti priređen program u čast 79 godina od njegovog rođenja. Tomine pesme pevaće Lena Kovačević i Ivan Milinković iz grupe “Legende”, a program će početi u 20 sati u aleksinačkom Domu kulture.

    (1) detaljnije
  • Dom kulture Aleksinac

    Na pozorišnom festivalu u Aleksincu “Hipnoza jedne ljubavi” i “Rubište”

    Glumačke legende kao što su Mirjana Karanović, Anica Dobra, Ljubomir Bandović, Predrag Ejdus, odigraće predstave odličnih reditelja i pokloniti se publici u Aleksincu, kako najavljuju organizatori, na Festivalu prvoizvedenih predstava od 22. do 28 novembra.

    detaljnije
  • EKV tribjut bend "Deca iz vode"

    Rale Milenković i EKV tribjut na letnjem festivalu u Aleksincu

    Nakon desetak godina Aleksinčani će ponovo moći da uživaju u “kulturnom letu”, koje počinje u četvrtak 15. juna, trajaće mesec dana i imaće oko 30 događaja, namenjenih svim uzrastima i interesovanjima. Počeće koncertom grupe “Groš”, očekuje se nastup EKV tribjut benda, a biće izvedena i monodrama “Naši dani” Raleta Milenkovića.

    detaljnije
  • Igrano-dokumentarni film "Voda"

    Premijera filma o Rajevskom ipak krajem juna

    Iako je premijera najavljena za septembar 2016, zbog para još nije završen igrano-dokumentarni film “Voda" koji je prošle godine sniman u Aleksincu, a govori o čuvenom ruskom pukovniku Rajevskom koji je poginuo u selu Donji Adrovac. Reditelj Goran Erčević kaže da su pri kraju sa montažom, pa bi krajem juna film trebalo da “ugleda svetlost dana”.

    (1) detaljnije
  • U izvođenju ne koriste instrumente; ilustracija; foto: Vanja Keser

    Hor “Viva vox” nastupa u Aleksincu

    Koncert na kome će Aleksinčani moći da čuju popularnu muziku izvedenu samo glasovima, bez instrumenata, a uz ritmičku podršku bitboksa, biće održan u subotu 29. aprila. Hor “Viva vox” će nastupiti u velikoj sali Doma kulture u Aleksincu od 20 sati.

    detaljnije
  • Bina

    Javni funkcioner nabacivao posao porodičnoj firmi - odgovor

    Nakon objavljivanja teksta "Javni funkcioner nabacivao posao porodičnoj firmi", koji je na portalu Južnih vesti objavljen 10. januara 2017. godine, stigao je odgovor koji u celosti objavljujemo, bez ikakvih izmena.

    (1) detaljnije
  • bina

    Javni funkcioner nabacivao posao porodičnoj firmi

    Funkciju urednika programa aleksinačkog Centra za kulturu i umetnost, Ivan Matejević je koristio da u ime Centra angažuje bendove koje je zastupala PR agencija čiji je on rukovodilac, a vlasnik njegova ćerka. Tako je ova agencija je na tenderima 2014. pobedila čak 7 puta u 6 meseci.

    (2) detaljnije
  • Naredne godine možda preraste u višednevni; ilustracija; foto: Flickr/Pixabay

    Pank-rok festival u Aleksincu

    Bendovi iz Niša, Knjaževca i Kragujevca predstaviće se Aleksinčanima na pank-rok festivalu „Završni udarac“ koji će zatvoriti muzičku sezonu u ovom gradu. Nastup je zakazan za 24. decembar u Domu omladine, a početak koncerta je u 21 sat.

    detaljnije
  • Predstava

    Preko 3.000 gledalaca na pozorišnom festivalu u Aleksincu

    Prepuna sala Doma kulture, publika puna utisaka, aplauzi koji su glumce vraćali na binu i predstave koje su ispunile očekivanja prisutnih, obeležili su ovogodišnji Festival prvoizvedenih predstava koji je 5. put održan u Aleksincu, pod sloganom “Pozorište je san na javi”.

    (1) detaljnije
KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: