Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Dan grada

  • Spomenik "Čika Mitke"

    Vranje slavi 142 godine od oslobođenja

    Pet vekova duga vladavina Osmanlija u Vranju završena je na današnji dan pre 142 godine, a oslobođenje Vranja predstavlja jednu od završnih etapa oslobođenja Srbije od Turaka. Ovaj datum Vranjanci tradicionalno proslavljaju kao jedan od najznačajnijih za grad, a povodom Dana grada, jutros je odata počast oslobodiocima Vranja polaganjem cveća na spomenik “Čika Miti” i održana vojna svečanost u kasarni. Kruna proslave biće Svečana akademija i dodela priznanja od 19 sati u Pozorištu, a potom i koncert Neleta Krajlića od 21 sat u Sportskoj hali.

    detaljnije
  • Biblioteka Vranje

    Vredan legat iz privatne kolekcije Vranjanca Biblioteci “Bora Stanković”

    Vranjska Biblioteka bogatija je čak za 873 književna i 6 umetnička dela. Reč je o zbirci knjiga sa posvetama autora koje je Biblioteka dobila iz privatne kolekcije Vranjanca Dragana Miničića Cige. Prema rečima direktora Biblioteke, ovo je najveći poklon koji je Biblioteka dobila, a zahvaljujući Miničiću, i pesnik Ljubivoje Ršumović, koji je u sredu održao književnu radionicu sa decom u Vranju, dobio je pismo Jovana Jovanovića Zmaja.

    detaljnije
  • Vranje

    Ljubivoje Ršumović u Vranju u okviru obeležavanja Dana grada

    Povodom proslave Dana oslobođenja Vranja od Turaka, u sali Skupštine će 29. januara od 10 sati biti održana tradicionalna manifestacija “Grad otvorenog srca” za mališane Predškolske ustanove “Naše dete”, a nešto kasnije i druženje sa jednim od velikana poezije za decu Ljubivojem Ršumović. Planirano je da se program obeležavanja nastavi u Biblioteci “Bora Stanković” i u Pozorištu.

    detaljnije
  • Aleksandar Vucic foto Aleksandar Kostic Juzne vesti

    Vranjski odbornici potvrdili odluku: Vučiću priznanje iz umetnosti i 100.000 dinara

    Vranjski odbornici usvojili odluku o dodeli priznanja povodom Dana grada, prema kojoj će i Aleksandar Vučić dobiti najviše gradsko priznanje "31. januar". Kako je obrazloženo, predsednik Srbije će biti nagrađen za doprinos umetničkom stvaralaštvu i izgradnji nove zgrade Pozorišta, a osim diplome, nagrada sadrži i novčani iznos od 100.000 dinara.

    (38) detaljnije
  • obradovic vranje

    Dveri: Gradsko priznanje Vranja dodeliti i Bošku Obradoviću

    S obzirom na to da je za priznanje za Dan grada u oblasti kulture predložen predsednik Srbije Aleksandar Vučić, iz Gradskog odbora Pokreta Dveri poručuju da nagradu treba da dobije i lider ove stranke Boško Obradović za očuvanje ćirilice i otkrivanje lažnih fasada, koga su i zvanično predložili Komisiji.

    (1) detaljnije
  • Vučić

    Vučić predložen za gradsku nagradu Vranja, oblast umetnost

    Specijalno priznanje "31. januar" koje se u Vranju dodeljuje povodom Dana grada, mogao bi da dobije i predsednik Srbije Aleksandar Vučić nakon što ga je u oblasti umetnosti predložila Komisija za mandatno-imunitetska pitanja. I dok književnici i profesori ovu odluku vide kao političko poltronstvo i degradiranje umetnosti, u Komisiji ne odgovaraju na osnovu čega je Vučić predložen za gradsko priznanje. Konačnu odluku o dobitniku doneće odbornici na sednici Skupštine zakazanoj za 24. januar.

    (11) detaljnije
  • Zgrada Načelstva Vranje

    Koncerti Sergeja Ćetkovića i Neleta Karajlića u nedelji posvećenoj oslobođenju Vranja

    Povodom ovogodišnje proslave Dana oslobođenja Vranja od Turaka, u Sportskoj hali će 30. januara od 21 sat nastupiti Sergej Ćetković, a dan kasnije koncert će održati dr Nele Karajlić sa bendom. Obeležavanje Dana grada počeće nedelju dana ranije, u petak, 24. januara, a završava se tradicionalnim polaganjem venaca na Spomenik oslobodiocima Vranja iz 1878. godine i Svečanom akademijom na kojoj će biti dodeljena gradska priznanja i nagrade.

    detaljnije
  • Tvrđava posle oslobođenja od Turaka; foto: FB Stari Niš

    Pre 142 godine Niš oslobođen vladavine Osmanlija

    Pet vekova duga vladavina Osmanlija na ovim prostorima završena je 11. januara 1878. godine, a ovaj datum Nišlije obeležavaju kao jedan od najznačajnijih za grad. Turci su, dan ranije, zbog velikih gubitaka zatražili primirje, a srpski vojnici su ušli u Niš.

    (7) detaljnije
  • Građani mogu da daju i svoj predlog

    Poziv Piroćancima da predlože dobitnike najviših gradskih priznanja

    Svoje kandidate koji po njima zaslužuju da dobiju najviša gradska priznanja i nagrade, svi zainteresovani građani ili firme mogu poslati komisiji najkasnije do 5. decembra. Dobitnicima će se nagrade dodeliti 28. decembra, na Dan grada Pirota.

    (2) detaljnije
  • dan grada leskovca 2019

    Dodelom "Oktobarskih nagrada" obeležen Dan grada Leskovca

    Dan oslobođenja u Drugom svetskom ratu, 11. oktobar, Leskovac proslavlja kao svoj Dan grada, a i ove godine je obeležen dodelom novčanih “Oktobarskih nagrada”, medalja i pohvalnica, kao i svečanom sednicom.

    detaljnije
  • konjicke trke leskovac

    Za Dan grada u Leskovcu tradicionalne konjičke trke

    I ovog 11. oktobra, na Dan grada, održaće se tradicionalne trke konja kasača koje se u Leskovcu održavaju već 53 godine. Na trkama će, kažu organizatori, učestvovati više od 50 kasačkih grla, a trke na hipodromu počinju u 14 sati.

    detaljnije
  • opstina leskovac

    Poziv Leskovčanima da predlože kandidate za Oktobarsku nagradu

    Do 15. septembra građani, udruženja i ustanove mogu predložiti kandidate za priznanja koja se dodeljuju povodom 11. oktobra, Dana oslobođenja Leskovca u Drugom svetskom ratu.

    (1) detaljnije
  • konjičke trke Leskovac

    Tradicionalne konjičke trke u Leskovcu okupile veliki broj građana

    Trke konja kasača, koje se u Leskovcu tradicionalno za Dan grada održavaju već 52 godine, ove godine pratio je veliki broj građana, koji su, kako kažu, došli da iskoriste lepo vreme u druženju sa najbližima.

    detaljnije
  • oktobarske nagrade leskovac 2018

    Svečanom sednicom i dodelom nagrada obeležen Dan grada

    Dodelom novčanih “Oktobarskih nagrada”, medalja i pohvalnica, kao i svečanom akademijom, u Leskovcu je obeležen 11. oktobar, Dan grada. Među dobitnicima medalje je reditelj Darko Bajić, a novčane nagrade dobilo je 10 uspešnih Leskovčana.

    detaljnije
  • konjicki klub leskovac

    Tradicionalne konjičke trke u Leskovcu za Dan grada

    Trke konja kasača, koje se u Leskovcu na Dan grada tradicionalno održavaju od 1966. godine, okupiće takmičare i ovog 11. oktobra. Na trkama će, kažu organizatori, učestvovati više od 50 kasačkih grla, a trke na hipodromu počinju u 14 sati.

    detaljnije
  • opstina leskovac

    Poziv Leskovčanima da predlože dobitnike “Oktobarske nagrade”

    Građani, udruženja, ustanove i svi oni koji žele da predlože kandidate za priznanja povodom 11. oktobra, Dana oslobođenja Leskovca u Drugom svetskom ratu, svoje predloge mogu dostaviti Gradskoj upravi do 15. septembra.

    (1) detaljnije
  • dobitnici priznanja povodom Dana Vranja; foto Grad Vranje

    Nagrade i vatromet za kraj obeležavanja Dana Vranja

    Svečanom akademijom u sali Doma Vojske na kojoj su dodeljena najveća gradska priznanja, završeno je obeležavanje Dana grada, 31. januara i 140. godišnjice oslobođenja od Turaka. Specijalno javno priznanje u vidu diplome i 100.000 dinara pripalo je Zori Živadinović Davidović, unuci Bore Stankovića

    detaljnije
  • Dan Vranja foto Grad Vranje

    Vranjanci slave Dan grada

    Pomenom stradalima za oslobođenje Vranja koji je služio Episkop vranjski Pahomije i polaganjem venaca na spomenik Čika Miti, danas je obeležen 31. januar, Dan Vranja, a manifestacija se završava večeras svečanom akademijom i dodelom gradskih priznanja ovogodišnjim laureatima.

    detaljnije
  • Riblja Corba foto Goran Mitic Vranje

    Vranjanci uživali u hitovima "Riblje čorbe" povodom Dana grada

    Oko 4.000 ljudi u Sportskoj hali pevalo je zajedno za članovima legendarne rok grupe na besplatnom koncertu koji je organizovan povodom Dana Vranja. Večeras će, takođe u okviru obelažavanja Dana grada, pred Vranjancima nastupiti Miroslav Ilić.

    detaljnije
KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: