Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Dan oslobođenja

 • Spomenik "Čika Mitke"

  Vranje slavi 142 godine od oslobođenja

  Pet vekova duga vladavina Osmanlija u Vranju završena je na današnji dan pre 142 godine, a oslobođenje Vranja predstavlja jednu od završnih etapa oslobođenja Srbije od Turaka. Ovaj datum Vranjanci tradicionalno proslavljaju kao jedan od najznačajnijih za grad, a povodom Dana grada, jutros je odata počast oslobodiocima Vranja polaganjem cveća na spomenik “Čika Miti” i održana vojna svečanost u kasarni. Kruna proslave biće Svečana akademija i dodela priznanja od 19 sati u Pozorištu, a potom i koncert Neleta Krajlića od 21 sat u Sportskoj hali.

  detaljnije
 • Zgrada Načelstva Vranje

  Koncerti Sergeja Ćetkovića i Neleta Karajlića u nedelji posvećenoj oslobođenju Vranja

  Povodom ovogodišnje proslave Dana oslobođenja Vranja od Turaka, u Sportskoj hali će 30. januara od 21 sat nastupiti Sergej Ćetković, a dan kasnije koncert će održati dr Nele Karajlić sa bendom. Obeležavanje Dana grada počeće nedelju dana ranije, u petak, 24. januara, a završava se tradicionalnim polaganjem venaca na Spomenik oslobodiocima Vranja iz 1878. godine i Svečanom akademijom na kojoj će biti dodeljena gradska priznanja i nagrade.

  detaljnije
 • 11. januar

  Uručena priznanja "11. januar", kardiolog novčani deo nagrade daje Moniki Karimanović

  Najviša niška priznanja uručena su na Dan oslobođenja Niša od Turaka - ženskom fudbalskom klubu "Mašinac", umetniku Miroljubu Nedoviću Rikiju i kardiologu i direktoru Klinke za kardiovaskularne bolesti Tomislavu Kostiću koji je rekao da će ceo novčani iznos nagrade uplatiti heroju grada, devojčici Moniki Karimanović koja je 10 dana bila žrtva otmičara.

  (9) detaljnije
 • Tvrđava posle oslobođenja od Turaka; foto: FB Stari Niš

  Pre 142 godine Niš oslobođen vladavine Osmanlija

  Pet vekova duga vladavina Osmanlija na ovim prostorima završena je 11. januara 1878. godine, a ovaj datum Nišlije obeležavaju kao jedan od najznačajnijih za grad. Turci su, dan ranije, zbog velikih gubitaka zatražili primirje, a srpski vojnici su ušli u Niš.

  (7) detaljnije
 • dom-vojske-Vanja-Keser

  Građani se žale da nije bilo karata za koncert u Domu Vojske, direktor NKC kaže podeljeno 400

  Najavljeno je da će karte za večerašnji koncert povodom Dana oslobođenja biti deljene danas od 16 sati na šalteru Doma Vojske, međutim pojedini građani tvrde da su došli i ranije i da niko nije dobio niti jednu kartu. Direktor NKC Srđan Savić kaže da ih je ipak podeljeno 400 za građane, a ostalo dato protokolu.

  (16) detaljnije
 • Tri pesnice Bubanj

  Pre 75 godina Niš oslobođen od fašista

  14. oktobar je značajan datum za istoriju Niša, jer je 1944. godine na taj dan grad konačno, posle tri i po godine, oslobođen od fašista u Drugom svetskom ratu. O događajima koji su obeležili oslobođenje Niša pisali su istoričari Nebojša Ozimić, Aleksandar Dinčić i Ivan Mitić u knjizi "Niš 1944".

  (2) detaljnije
 • dom-vojske-Vanja-Keser

  U Domu Vojske besplatan koncert na Dan oslobođenja Niša u Drugom svetskom ratu

  Operska pevačica Jadranka Jovanović, pevač Dušan Svilar, Jelena Milošević i Revijski orkestar "Impresija" pod dirigentskom palicom Vojkana Borisavljevića, održaće koncert za Nišlije povodom Dana oslobođenja grada u Drugom svetskom ratu. Koncert je zakazan za 14. oktobar u 20 sati u Velikoj Sali Doma Vojske.

  (7) detaljnije
 • Dragutin Matić

  Na današnji dan Nišlije dočekale slobodu od okupatora u Velikom ratu

  Pre tačno 101 godinu Nemci su se povukli iz Niša minirajući most kod Tvrđave, a Moravska divizija uspela je da oslobodi grad. Nekoliko dana kasnije uz povike "živeli junaci" u Niš su stigli odred francuskog generala Šarla Tranijea i prestolonaslednik Aleksandar, uz pratnju Vojvode Živojina Mišića.

  (2) detaljnije
 • Spomen kosturnica

  Vranjanci obeležavaju Dan oslobođenja u Prvom svetskom ratu

  Povodom 4. oktobra, Dana oslobođenja Vranja u Prvom svetskom ratu, u Gradskoj kući održana je svečana sednica, stradalima u Velikom ratu odata je pošta i položeno je cveće na Šapranačkom groblju. Dan oslobođenja Vranja biće obeležen i Svečanom akademijom od 19 sati u sali Doma vojske u Vranju.

  detaljnije
 • spomenik oslobodiocima

  Niška vlast u zadnji čas odlučila da obeleži Dan oslobođenja 14. oktobar

  75 godina od oslobođenja u Drugom svetskom ratu Niš obeležava 14. oktobra, a gradska vlast je 10 dana pre toga odlučila da veliki jubilej i proslavi, ali ne i kako. Osim da će to učiniti na prikladan način, kako su rekli na Gradskom veću, i da traže da u organizaciji učestvuju kulturne ustanove, 10 dana pred godišnjicu - program je nepoznat.

  (8) detaljnije
 • opstina leskovac

  Poziv Leskovčanima da predlože kandidate za Oktobarsku nagradu

  Do 15. septembra građani, udruženja i ustanove mogu predložiti kandidate za priznanja koja se dodeljuju povodom 11. oktobra, Dana oslobođenja Leskovca u Drugom svetskom ratu.

  (1) detaljnije
 • Oslobođenje Niša Drugi svetski rat

  Na današnji dan Niš oslobođen u Drugom svetskom ratu

  Još 8. oktobra 1944. godine otpočela je operacija oslobađanja Niša, ali se to konačno desilo tek na današnji dan, pre 74 godine. Snage Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije, Bugarske armije i sovjetskog vazduhoplovstva proterale su nemačke jedinice iz Niške Banje, a odatle krenuli i naterali ih da se preko Južne Morave povuku dalje.

  (3) detaljnije
 • Trg kralja Milana

  Oslobođenje Niša u Prvom svetskom ratu: Sloboda je stigla

  Šta je za Nemce u Prvom svetskom ratu značio okupirani Niš, šta se sve dešavalo u ovom gradu od početka, pa sve do 12. oktobra 1918. godine, kada je konačno oslobođen, objašnjava istoričar Aleksandar Dinčić. Ovo je poslednji deo istraživanja iz monografije "Moravska divizija u Prvom svetskom ratu 1914-1918", pošto su prethodna dva dela "Južne vesti" objavljivale poslednjih dana.

  (1) detaljnije
 • tvrđava

  Oslobođenje Niša u Prvom svetskom ratu: Borbe za oslobođenje grada

  Šta je za Nemce u Prvom svetskom ratu značio okupirani Niš, šta se sve dešavalo u ovom gradu od početka, pa sve do 12. oktobra 1918. godine, kada je konačno oslobođen, objašnjava istoričar Aleksandar Dinčić, čije će istraživanje iz monografije "Moravska divizija u Prvom svetskom ratu 1914-1918" "Južne vesti" objavljivati i narednih dana u čast 100 godina od oslobođenja Niša u Prvom svetskom ratu.

  (4) detaljnije
 • Trg kralja Milana

  Oslobođenje Niša u Prvom svetskom ratu: Kako su Nemci branili grad

  Šta je za Nemce u Prvom svetskom ratu značio okupirani Niš, šta se sve dešavalo u ovom gradu od početka, pa sve do 12. oktobra 1918. godine, kada je konačno oslobođen, objašnjava istoričar Aleksandar Dinčić, čije će istraživanje "Južne vesti" objavljivati i narednih dana u čast 100 godina od oslobođenja Niša u Prvom svetskom ratu.

  (4) detaljnije
 • Seličevica

  Planinarska akcija do Seličevice uz čas istorije u prirodi

  Povodom oslobađanja Niša u Prvom i Drugom svetskom ratu, kao i od Turaka, Planinarski klub Preslap organizuje uspon na planinu Seličevicu, u nedelju, 14. oktobra, a mogu se "priključiti" svi zainteresovani. Osim rekreacije, oni koji budu krenuli put planine smeštene nedaleko od Delijskog visa, moći će i da čuju ponešto o niškoj istoriji.

  detaljnije
 • biciklizam-Kosta-ilustracija.jpg

  Biciklistički maraton od Niša do Zejtinlika i Krfa u čast predaka

  Od 24. septembra do 12. oktobra trajaće biciklistički maraton povodom 100 godina od proboja Solunskog fronta i oslobođenja Srbije u Prvom svetskom ratu. Maraton “Sto godina slobode - 1.300 km za 1.300 kaplara” počeće i završiti se u Nišu, a prema rečima organizatora cilj je da se ukaže na herojstvo kaplara, te da ono bude putokaz mladima.

  (4) detaljnije
 • sinagoga

  Izložba o oslobođenju Niša u galeriji „Sinagoga“

  Povodom obeležavanja 140 godina od oslobođenja Niša od Turaka, dvoje istoričara i kustosa Narodnog muzeja Niš napravilo je izložbu, koja će biti otvorena u ponedeljak, 26. marta od 13 sati u galeriji Sinagoga, a trajaće sve do kraja maja.

  detaljnije
 • Stazama oslobodioca foto i.m

  Vranjanci pešačili stazama oslobodilaca

  Stotinak učesnika pohoda učestvovalo je u neobičnom obeležavanju 140 godina od oslobođenja Vranja od Turaka tako što su pešačili "Stazama oslobodilaca Vranja iz 1878.". Krenuli su iz sela Bresnice i, nakon 3 kilometra pešačenja, stigli do srpskog vojničkog groblja u Osatici, zaseoku Moštanice, gde su položeni venci.

  detaljnije
 • stari nis

  Pre 140 godina srpska vojska pobedila Turke i ušla u Niš

  Pet vekova duga vladavina Osmanlija na ovim prostorima završena je 11. januara 1878. godine, a ovaj datum Nišlije obeležavaju kao jedan od najznačajnijih za grad. Turci su, dan ranije, zbog velikih gubitaka zatražili primirje, a srpski vojnici su ušli u Niš.

  (11) detaljnije