Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Dan oslobođenja

  • spomenik u kuršumliji

    U Kuršumliji obeležavaju Dan oslobođenja od Turaka

    Građani Kuršumlije će i ove godine obeležiti 146 godina od dana kada su srpski vojnici po drugi put u mesec dana 1878. godine ušli u Kuršumliju i oslobodili je nakon 424 godine vladavine Osmanlija. Parastos oslobodiocima Kuršumlije od Turaka održaće se u petak, 19. januara u parku Topličkog ustanka u 11 sati.

    detaljnije
  • dan oslobođenja

    Pre 79 godina oslobođeno je Prokuplje od nacista, odata počast herojima

    Polaganjem cveća na spomen-obeležje palim borcima u Narodnooslobodilačkom ratu od 1941. do 1945. godine, u Prokuplju je obeležen 9. oktobar, dan kada je grad oslobođen u Drugom svetskom ratu. Odata je počast herojskim Topličanima koji su hrabro stali u odbranu svoje zemlje i borili se za slobodu. Kako bi oslobodili svoje drugove, partizani iz Toplice su na današnji dan pre 82 godine organizovali oružani napad na Prokuplje, a taj napad bio je među prvim narodnim pobunama protiv nemačkih okupatora.

    (3) detaljnije
  • spomenik u kuršumliji

    U Kuršumliji obelažavaju 145 godina oslobođenja od Turaka

    Na dan kada su srpski vojnici 1878. godine po drugi put u mesec dana ušli u Kuršumliju i konačno je oslobodili nakon 424 godine vladavine Osmanlija, u parku Topličkog ustanka će se 19. januara od 11 sati održati parastos oslobodiocima Kuršumlije kod jedinog spomenika u Toplici podignutog u čast stradalima u borbama sa Turcima.

    (2) detaljnije
  • Tvrđava posle oslobođenja od Turaka; foto: FB Stari Niš

    Pre 145 godina srpska zastava se zavijorila na Tvrđavi u Nišu

    Srpski vojnik Todor Stanković je 11. januara 1878. godine iznad Stambol-kapije na bedemu Tvrđave postavio srpsku zastavu i oglasio da je Niš posle petovekovnog robovanja pod Osmanlijama, najzad bio oslobođen. Ovaj datum Nišlije obeležavaju kao jedan od najznačajnijih za grad.

    (8) detaljnije
  • Vranje spomenik

    Vranjanci slave 78 godina slobode

    Po tradiciji, Vranjanci svakog 7. septembra već 78 godina slave slobodu za koju su se izborili u Drugom svetskom ratu, a koju je svojim životima platilo oko 1.000 boraca iz vranjskog kraja. U znak poštovanja prema oslobodiocima, već skoro četiri decenije, na današnji dan se venci i cveće ostavljaju na Spomenik revolucije kod Pedagaškog fakulteta koji kroz ženu sa detetom u naručju i ratnikom, koji jašu na konjima i sam simbolizuje slobodu.

    (1) detaljnije
  • Oslobođenje od Turaka - Kuršumlija

    U Kuršumliji obeležili Dan oslobođenja od Turaka

    Minutom ćutanja u čast poginulim junacima i polaganjem cveća na Spomenik oslobodiocima u parku Topličkog ustanka u Kuršumliji, u sredu, 19. januara obeležena je 144. godišnjica oslobođenja od Turaka.

    detaljnije
  • Dan oslobođenja

    Niš obeležio Dan oslobođenja u Drugom svetskom ratu

    77. godišnjica od oslobođenja Niša u Drugom svetskom ratu obeležena je danas polaganjem venaca na Spomenik oslobodiocima na Trgu kralja Milana u centru grada i u spomen-kompleksu Bubanj.

    detaljnije
  • Spomenik oslobodiocima

    Prokupčani obeležili Dan oslobođenja u Drugom svetskom ratu

    Polaganjem cveća na spomen-obeležje palim borcima u Narodnooslobodilačkom ratu od 1941. do 1945. godine, u Prokuplju je obeležen 9. oktobar, dan kada je grad oslobođen u Drugom svetskom ratu.

    detaljnije
  • Spomen kosturnica Vranje

    Odata pošta poginulima u Velikom ratu na 103. godišnjicu oslobođenja Vranja

    Svečanom sednicom Skupštine Grada, polaganjem venaca kraj Spomen-kosturnice na Šapranačkom groblju, odavanjem pošte poginulim ratnicima iz grada, obeležena je 103. godišnjica oslobođenja Vranja u Prvom svetskom ratu.

    detaljnije
  • Spomenik revoluciji Vranje

    Vranje obeležava 77. godišnjicu oslobođenja od fašizma

    Svečanom sednicom Skupštine grada i polaganjem venaca i cveća na Spomenik revoluciji kod Pedagoškog fakulteta, lokalna samouprava u Vranju obeležava 7. septembar - 77. godišnjicu oslobođenja u Drugom svetskom ratu.

    (3) detaljnije
  • Mozaik mapa

    Otkrivanje rekonstruisane mozaik mape Vranja na Dan oslobođenja

    Radovi na rekonstrukciji jednog od simbola grada - mozaika u formi mape Vranja na centralnom platou Trga Republike završeni su, a mozaik će biti otkriven u utorak, 7. septembra, kada Vranje obeležava 77. godišnjicu oslobođenja u Drugom svetskom ratu. Dan oslobođenja će biti obeležen i svečanom sednicom, polaganjem venaca kraj spomenika Revoluciji i izložbama fotografija i učesnika Likovne kolonije.

    (1) detaljnije
  • Spomenik Medveđa

    Medveđa obeležila Dan Opštine

    Na današnji dan, 20. maja 1944. godine formirana je Prva srpska divizija u Gajtanu, nakon čega je Gornja Jablanica osobođena od okupatora u Drugom svetskom ratu. Ovaj dan obeležava se kao Dan opštine Medveđa, a ove godine se proslavlja dva dana zbog zabrane okupljanja velikog broja građana i epidemioloških mera koje su na snazi.

    detaljnije
  • pesnice

    Dan oslobođenja Niša uz polaganje venaca i defile Vojnog orkestra

    Pre 76 godina, nakon tri i po godine okupacije, Niš je oslobođen u Drugom svetskom ratu. Zvaničnici su položili vence na spomenike na Trgu kralja Milana i Bubnju, a kroz Obrenovićevu ulicu prodefilovao je Vojni orkestar.

    (9) detaljnije
  • Dan oslobodjenja

    Odata pošta stradalima u Velikom ratu na Dan oslobođenja Vranja

    Vranje danas slavi godišnjicu oslobođenja u Prvom svetskom ratu. Kao i svake godine, polaganjem venaca kraj Spomen kosturnice na Šapranačkom groblju i odavanjem pošte stradalim ratnicima, obeležena je i 102. godišnjica.

    detaljnije
  • spomenik

    Vranje obeležava Dan oslobođenja od fašizma

    Svečanom sednicom Skupštine grada i polaganjem venaca i cveća na Spomenik revoluciji kod Pedagoškog fakulteta, lokalna samouprava u Vranju obeležava 7. septembar - Dan oslobođenja Vranja u Drugom svetskom ratu.

    (1) detaljnije
  • Vranje

    Izložba 20 najboljih fotografija o Vranju na vranjskom trgu

    Na trgu ispred spomenika Čika Miti, na Dan oslobođenja Vranja u Drugom svetskom ratu, u ponedeljak 7. septembra, Vranjanci će moći da pogledaju 20 najboljih fotografija sa konkursa "OBJEKTIVno Vranje" koji je nedavno održan.

    detaljnije
  • Spomenik "Čika Mitke"

    Vranje slavi 142 godine od oslobođenja

    Pet vekova duga vladavina Osmanlija u Vranju završena je na današnji dan pre 142 godine, a oslobođenje Vranja predstavlja jednu od završnih etapa oslobođenja Srbije od Turaka. Ovaj datum Vranjanci tradicionalno proslavljaju kao jedan od najznačajnijih za grad, a povodom Dana grada, jutros je odata počast oslobodiocima Vranja polaganjem cveća na spomenik “Čika Miti” i održana vojna svečanost u kasarni. Kruna proslave biće Svečana akademija i dodela priznanja od 19 sati u Pozorištu, a potom i koncert Neleta Krajlića od 21 sat u Sportskoj hali.

    detaljnije
  • Zgrada Načelstva Vranje

    Koncerti Sergeja Ćetkovića i Neleta Karajlića u nedelji posvećenoj oslobođenju Vranja

    Povodom ovogodišnje proslave Dana oslobođenja Vranja od Turaka, u Sportskoj hali će 30. januara od 21 sat nastupiti Sergej Ćetković, a dan kasnije koncert će održati dr Nele Karajlić sa bendom. Obeležavanje Dana grada počeće nedelju dana ranije, u petak, 24. januara, a završava se tradicionalnim polaganjem venaca na Spomenik oslobodiocima Vranja iz 1878. godine i Svečanom akademijom na kojoj će biti dodeljena gradska priznanja i nagrade.

    detaljnije
  • 11. januar

    Uručena priznanja "11. januar", kardiolog novčani deo nagrade daje Moniki Karimanović

    Najviša niška priznanja uručena su na Dan oslobođenja Niša od Turaka - ženskom fudbalskom klubu "Mašinac", umetniku Miroljubu Nedoviću Rikiju i kardiologu i direktoru Klinke za kardiovaskularne bolesti Tomislavu Kostiću koji je rekao da će ceo novčani iznos nagrade uplatiti heroju grada, devojčici Moniki Karimanović koja je 10 dana bila žrtva otmičara.

    (9) detaljnije
  • Tvrđava posle oslobođenja od Turaka; foto: FB Stari Niš

    Pre 142 godine Niš oslobođen vladavine Osmanlija

    Pet vekova duga vladavina Osmanlija na ovim prostorima završena je 11. januara 1878. godine, a ovaj datum Nišlije obeležavaju kao jedan od najznačajnijih za grad. Turci su, dan ranije, zbog velikih gubitaka zatražili primirje, a srpski vojnici su ušli u Niš.

    (7) detaljnije
KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: