Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Dan žena

 • sve ambasadorke u Svrljigu foto ALEKSANDAR KOSTIC

  Ambasadorke u Svrljigu: Slični problemi žena u Srbiji i u svetu

  Tržište rada je polje gde su žene najviše diskriminisane, ali je skoro jednak problem i sa nasiljem nad ženama u svetu, kao i u Srbiji, složile su se danas sve četiri ambasadorke u Srbiji iz Kanade, Australije, Slovačke i Rumunije koje su sa poverenicom za zaštitu rodne ravnopravnosti Brankicom Janković posetile Svrljig, opštinu u kojoj su na svim čelnim pozicijama upravo žene.

  detaljnije
 • Nevena Petrušić

  "Uvek postoji opasnost da se stvari po pitanju prava žena vrate unazad"

  Povodom Međunarodnog dana žena, profesorka i aktivistikinja iz Niša Nevena Petrušić poručila je da jednom stečena prava, poput onog da žena sama odlučuje o rađanju dece ili abortusu, ipak mogu biti ugrožena. Podseća da je u Srbiji to pravo na neki način ograničeno pre više od 20 godina, kada je promenjen zakon, a danas na to utiču izjave zvaničnika i konzervativne snage.

  (11) detaljnije
 • ruke

  “Borba za ravnopravnost polova i dalje traje”

  Iako su žene danas u znatno povoljnijem položaju i sa više prava nego pre 50 godina, kaže predsednica Gradskog odbora za rodnu ravnopravnost u Leskovcu Ljiljana Božuta, borba za jednakost polova je proces koji traje i danas. Dodaje i da 8. mart ne treba proći samo u kupovini poklona i čestitanju praznika, već i u podsećanju na hrabre žene i promene koje su se dešavale svih ovih godina.

  (7) detaljnije
 • dom kulture radan

  Muzičko-poetski kabare u sredu u Lebanu

  U muzici i poeziji poznatih srpskih pisaca moći će da uživaju Lebančani, u okviru kabarea koji će se održatiu sredu, 6. marta od 19 sati u Domu kulture “Radan”. Ulaz je slobodan.

  detaljnije
 • britanska ambasada

  Devojke iz Niša pozvane da budu britanske ambasadorke na Dan žena

  Britanska ambasada poziva devojke iz Niša koje imaju od 15 do 19 godina da se prijave i budu britanske ambasadorke na jedan dan i to baš 8. marta kada se proslavlja Dan žena. Prijave su otvorene do 4. marta.

  detaljnije
 • zene

  “Suština 8. marta nisu pokloni, već borba za prava žena”

  Svakoga dana bi trebalo da insistiramo na ravnopravnosti polova, ocenjuje predsednica Gradskog odbora za rodnu ravnopravnost u Leskovcu Ljiljana Božuta, a 8. mart ne treba da prođe samo kao dan kada će se ženama deliti cveće i pokloni, već da se podsetimo šta on suštinski znači, a to je borba za prava žena. Sa time se slažu i istoričari koji podsećaju da su žene prvi put podigle glas za svoja prava još sredinom 19. veka.

  (1) detaljnije