Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Dani banice

 • Dani Banice Bela Palanka

  Na "Danima banice" više od 35.000 ljudi, najviše Bugara

  Manifestaciju koja promoviše tradicionalno južnjačko jelo od testa - banicu, ove godine u Beloj Palanci je za tri dana posetilo više od 35.000 ljudi, procene su organizatora. Kažu da su ovogodišnji "Dani banice" najbolji do sada, a posetioci su mogli da probaju banice sa sirom, spanaćem, blitvom, kupusom, ali i slatke specijalitete sa voćem, kolače i druge poslastice.

  (6) detaljnije
 • Dani banice

  "Dani banice" za vikend u Beloj Palanci

  Najrazličitije slatke i slane pite i ove godine moći će da probaju posetioci na "Danima banice" koji će održati od 9. do 11. avgusta u parku "Vrelo" u Beloj Palanci. Na manifestaciji će nastupiti Sanja Ilić i Balkanika , Haris Džinović i Dejan Petrović i Big bend .

  (8) detaljnije
 • Prijave traju do 1. avgusta

  Počele prijave za "Dane banice"

  Gastronomska manifestacija po kojoj je Bela Palanka postala poznata i van granica Srbije, ove godine održaće se od 9. do 11. avgusta u parku Vrelo, a prijavljivanje takmičara već je počelo. Posetioci će moći da čuju i Harisa Džinovića, Milicu Pavlović i Dejana Petrovića, a tokom trajanja manifestacije održaće se i Sajam starih zanata.

  detaljnije
 • Nagrada za najbolje organizovanu manifestaciju otišla u ruke Belopalančana

  Belopalančani dobili “beogradsku” nagradu za "Dane banice"

  Nagradu “Beogradski pobednik 2018” za najbolje organizovanu i najposećeniju manifestaciju u Srbiji ove godine dobila je Opština Bela Palanka za svoju gastro-turističku manifestaciju “Dani banice”.

  (2) detaljnije
 • Dani banice po 13. put u Beloj Palanci

  Ana Bekuta i Neda Ukraden na “Danima banice” u Beloj Palanci

  Ljubitelji slatkih i slanih pita, ali i onih spremljenih od integralnog brašna i na kreativan način, moći će da uživaju i degustiraju ovaj proizvod “naših baka” na ovogodišnjoj manifestaciji “Dani banice” u Beloj Palanci od 10. do 12. avgusta. Promoter će i ove godine biti Nenad Gladić, poznatiji kao Lepi Brka, autor emisije Gastronomad, a pored takmičenja u spremanju tradicionalnih jela, posetioci će moći da čuju i Nedu Ukraden, Anu Bekutu i Dejana Petrovića.

  (3) detaljnije
 • spomenik-ratko-mitic-foto-mbrankovict

  Sećanja na Rimljane, časnu Srpkinju i velikog fudbalera

  Od onih koji potiču iz rimskog doba do onih posvećenih slavnom „Zvezdinom“ fudbaleru kao i običnoj domaćici, brojni spomenici u maloj varošici Beloj Palanci čuvaju istoriju ovog kraja od zaborava.

  (1) detaljnije
 • Banica

  U Beloj Palanci nagrađene najbolje banice

  Slane, slatke, integralne ili kreativne banice, kulinarski specijaliteti naših baka, mogle su se degustirati na dvanaestoj po redu održanoj “Banicijadi” u Beloj Palanci. Na ovoj manifestaciji predstavilo se 300 učesnika iz svih krajeva Srbije, ali i iz Bugarske, koji ne kriju da su se veoma potrudili oko pripreme ovih pita.

  (3) detaljnije
 • dani banice

  Počinju “Dani banice” u Beloj Palanci

  Ljubitelji pita moći će da degustiraju najrazličitije slatke i slane banice i sve to uz Zoricu Brunclik i trubački orkestar Dejana Petrovića, na ovogodišnjim “Danima banice” koji će se održati od 11. do 13. avgusta u parku “Vrelo” u Beloj Palanci.

  detaljnije
 • Tradicionalna slana, slatka, integralna i kreativna banica

  Trubači Dejana Petrovića i Zorica Brunclik na "Danima banice"

  Tradicionalne slane, slatke, integralne i kreativne banice ljubitelji pita moći će da naprave i degustiraju ih na "Danima banice" od 11. do 13. avgusta u parku “Vrelo” u Beloj Palanci, a i deca će moći da uče kako da razvijaju testo. Dok traje manifestacija, organizatori su pripremili i kulturno-umetnički program, a goste će zabavljati folklorci iz Srbije i Bugarske, Zorica Brunclik i trubači Dejana Petrovića.

  detaljnije
 • Dani-banice.jpg

  "Dani banice" prenose tradiciju "s kolena na koleno"

  „Dani banice 2016“ održani su proteklog vikenda u parku Vrelo u Beloj Palanci. Čuvena gastro-manifestacija organizovana je po jedanaesti put, a posetioci su imali priliku da, osim u hrani, uživaju u kulturno-umetničkom programu.  

  (8) detaljnije
 • 490x370-Dani-banice-JV

  Na Danima banice Saša Matić i Biljana Krstić

  Oko 300 takmičara iz zemlje i inostranstva pripremaće gastronomske specijalitete na Danima banice u Beloj Palanci od 12. do 14. avgusta. Osim tradicionalnih jela, posetioci će moći da uživaju i u nastupima Saše Matića, Biljane Krstić i folkloru.

  (1) detaljnije
 • Dani-banice.jpg

  Belopalančani "Dane banice" predstavljaju i u Sofiji

  Manifestaciju "Dani banice", na koju iz godine u godinu dolazi sve više gostiju iz Bugarske, Turistička organizacija Bele Palanke od 11. do 13. februara predstaviće na Međunarodnom sajmu turizma u Sofiji.

  (1) detaljnije
 • Aca-Lukas-Ana-Kokic

  Avgust na jugu uz Sneki, Cecu, Miroslava, Halida...

  Tokom celog avgusta i početkom septembra jug Srbije je u okviru raznih manifestacija preplavljen nastupima narodnih pevača među kojima su Nada Topčagić, Sneki, Vesna Zmijanac, Miroslav Ilić, Ceca...

  (5) detaljnije
 • dani-banice-palanka.jpg

  "Dani banice" uz Vesnu Zmijanac i Marinka Rokvića

  Na Danima banice, koji će biti održani od 14. do 16. avgusta, da napravi najbolji specijalitet pokušaće više od 200 učesnika, dok će svi posetioci moći da uživaju i u koncertu Vesne Zmijanac i Marinka Rokvića.

  (7) detaljnije