Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Dani šljive

 • Završeni "Dani šljive" u Blacu, potrošeno preko 5 miliona dinara

  U senci niske otkupne cene šljive koja je ove godine upola manja od prošlogodišnje, u Blacu je završena jubilarna 20. po redu trodnevna privredno-turistička manifestacija “Dani šljive”. Za 3 dana trajanja manifestacije potrošeno je iz gradske kase, prema zvaničnim podacima, najmanje 5 miliona dinara, koliko vredi čak 250.000 kilograma ovog najzastupljenijeg voća u toj opštini, jer je ovogodišnja otkupna cena šljive 20 dinara za kilogram.

  (5) detaljnije
 • Dragana Mirkovic KOSTA

  Dva koncerta Dragane Mirković u Toplici, a razlika u ceni 450.000 dinara

  Pevačica Dragana Mirković u narednih desetak dana imaće 2 koncerta u opštinama Topličkog okruga - Kuršumliji i Blacu i samo od tog posla sa svojim bendom zaradiće ukupno preko 3,5 miliona dinara ili oko 30.000 evra. Iako se radi o koncertima u razmaku od samo nekoliko dana i na par desetina kilometara udaljenosti, građani Kuršumlije će dvosatni koncert platiti preko 450.000 dinara više ili skoro 4.000 evra u odnosu na koncert koji će biti održan u Blacu.

  (15) detaljnije
 • dani šljive

  Dragana Mirković i Leksington bend za “Dane šljiva” u Blacu

  Na jubilarnoj 20. po redu manifestaciji “Dani šljive” koja se održava u Blacu od 19. do 21. avgusta u muzičkom delu programa nastupaće Dragana Mirković, Leksington bend, Igor Mitić i Gabrijela Pejčić. Blace je za ovaj deo manifestacije iz gradske kase izdvojilo oko 5 miliona dinara.

  (2) detaljnije
 • dani šljive

  Anketom na gradskom sajtu Blačani biraju pevača za "Dane šljiva"

  Ovogodišnja manifestacija "Dani šljive" Blace 2022. biće održana 19., 20. i 21. avgusta, a ko će u muzičkom delu nastupiti tokom manifestacije odlučuju građani koji mogu glasati na zvaničnom sajtu za svog favorita. Organizatori su predložili preko 100 izvođača zabavne i narodne muzike, među kojima su najpoznatija muzička imena iz Srbije i okruženja od Jelene Karleuše, Cece, Dragane Mirković, Ace Lukasa, do Riblje Čorbe, JU grupe, Kerbera, Bajage, Generacije 5.

  (4) detaljnije
 • dani šljive

  "Dani šljive" za vikend u Blacu, ulaz samo za vakcinisane i one sa negativnim testom

  Od petka 20. avgusta do nedelje, 22. avgusta u Blacu se održavaju 19. "Dani šljive" na kojima će osim promotivnih i edukativnih sadržaja biti priređeni i koncerti Tropiko benda, pevača Radiše Trajkovića i grupe Kerber. Na početku dela gde se održava manifestacija biće postavljeni punktovi na kojima će se kontrolisati posetioci, a prolaz će biti dozvoljen samo vakcinisanima, onima koji su preležali koronu ili građanima koji imaju negativan test, dok će biti omogućeno i da se građani na licu mesta testiraju.

  (11) detaljnije
 • dani šljive

  Anketom na gradskom sajtu Blačani biraju pevača za "Dane šljiva"

  Ko će održati koncert na ovogodišnjoj manifestaciji "Dani šljive" u Blacu, odlučiće građani koji mogu glasati na zvaničnom sajtu ove opštine za svog favorita. Iz Opštine su predložili 12 izvođača - Jelenu Karleušu, Radišu Trajkovića Đanija, Tanju Savić, Marinka Rokvića, Ljubu Aličića, Daru Bubamaru, Danicu Crnogorčević, Anu Bekutu, Zoricu Brunslik, Bajagu, Tropiko bend i Kerber, a građani mogu i predložiti nove potencijalne izvođače.

  (18) detaljnije
 • šljiva

  Voćari u Toplici zbog niske cene, ovogodišnji rod šljiva najčešće će koristiti za proizvodnju rakije

  Niska otkupna cena od 10 i 15 dinara po kilogramu, neredovan otkup, nedostatak radne snage i berača, samo su neki od problema koje su i ove, kao i većinu prethodnih godina, pratile topličke voćare tokom berbe šljiva, koja se ovih dana privodi kraju. Tvrde da je ovogodišnja cena neisplativa, pa je kod većine njih, umesto za otkup, šljiva završila u kazanima za rakiju.

  (7) detaljnije
 • šljive

  "Izvoz šljive na Bliski istok je šansa za srpske proizvođače"

  Ove godine tradicionalni "Dani šljive" u Blacu održani su onlajn, a kako je u toku predstavljanja ocenio Marko Selaković, šef Kancelarije Privredne komore Srbije u Dubaiju, potencijal srpskog tržišta šljive izuzetno je veliki i mogao bi da bude konkurentan na tržištu Bliskog istoka. Kao prednosti izvoza šljive na tržište Bliskog istoka Selaković je istakao bescarinski uvoz, simbolični PDV od 5 % i mogućnost direktnog kontakta proizvođača.

  (7) detaljnije
 • šljiva

  Na teritoriji Prokuplja počeo otkup šljiva

  Nakon što je prethodnih dana završen otkup ranih sorti šljiva po ceni od 10 do 15 dinara, na teritoriji Prokuplja počeo je otkup šljive sorte "stenlej" koja se, prema proceni poljoprivrednih stručnjaka, nalazi na površini od preko 2.000 hektara. Početna cena šljive je na nivou prošlogodišnje i iznosi 15 dinara, ali zbog nešto slabijeg roda i dobrog kvaliteta, voćari očekuju da se tokom berbe cena poveća bar do 20 dinara za kilogram.

  (1) detaljnije
 • dani šljive

  Izmenjen program za "Dane šljiva" u Blacu, ove godine bez koncerata i javnih okupljanja

  Svi koncerti, zabavna dešavanje i javna okupljanja koja su ranije predviđena u okviru manifestacije "Dani šljiva" u Blacu se otkazuju, a organizacija događaja od 21. do 23. avgusta biće u vidu onlajn stručnih predavanja o poljoprivredi, biraće se najbolje rakije, zasadi šljive, najbolji mladi poljoprivrednik i najuspešnija žena koja se bavi poljoprivrednom proizvodnjom.

  detaljnije
 • dani sljive foto ljm

  U Blacu završeni 17. "Dani šljive"

  Najbolji proizvođači šljiva, ali i proizvoda od ovog voća po kojem je Blace prepoznatljivo, izabrani su po 17. put, a brojni posetioci su toko 4 dana imali prilike da vide i brojne prateće programe i koncerte koji su održali Miroslav Ilić, Boban Zdravkovic, Alen Islamovic, Željko Joksimović i grupa Balkanika.

  (1) detaljnije
 • sljiva.jpg

  "Dane šljive” u Blacu otvaraju pevači narodne muzike

  RTS-ovim karavanom “Najlepših narodnih pesama” u Blacu će sutra, 22. avgusta početi 17. “Dani šljive”. Organizatori obećavaju dobar provod, ali i stručne skupove, nagrade za najbolje i donacije poljoprivrednicima.

  detaljnije
 • sljiva

  "Balkanika", Željko Joksimović i Alen Islamović na "Danima šljive" u Blacu

  Osim promocije blačkih proizvoda i prerađevina od šljive po kojima je ovaj kraj poznat širom Srbije, kao i niza predavanja o ovom voću, na "Danima šljive" u Blacu od 22. do 25. avgusta biće održan i kulturno-zabavni program. Organizatori manifestacije najavljuje nastupe Željka Joksimovića, Alena Islamovića, Jovane Dejić i grupe Balkanika.

  (6) detaljnije
 • Dani šljive Blace

  Tokom vikenda u Blacu "Dani šljive"

  Niz edukativnih i kulturno-zabavnih manifestacija, na kojima će učestvovati pevači i grupe poput "Amadeus benda", Ace Lukasa, Goce Tržan, Dejana Petrovića i grupe "Van Gog", od petka do nedelje održavaće se u Blacu, na tradicionalnoj manifestacija “Dani šljive”, tokom koje organizatori očekuju preko 100.000 posetilaca iz svih krajeva Srbije i okruženja.

  (2) detaljnije
 • Policija htela da naplati obezbeđivanje "Dana šljive" u Blacu

  Za angažovanje tokom 3 dana ovogodišnje manifestacije "Dani šljive“, prokupčka policija je fakturisala Opštini Blace da na ime troškova uplati iznos od preko 1,4 miliona dinara. Iako je najpre stigla opomena pred utuženje, iz PU Prokuplje je kasnije saopšteno da "usluga" ipak neće biti naplaćena.

  (1) detaljnije
 • arhiva dani sljive foto lj.m

  Počinju "Dani šljive" u Blacu

  Predavanjima o proizvodnji i preradi, izborom za najbolje voćare i najbolje proizvode od šljive, ali i uz koncerte "Lexington benda", "Crvene jabuke", Halida Bešlića i grupe "Legende", u Blacu se od 25. do 27. avgusta održava tradicionalna manifestacija "Dani šljive".

  (1) detaljnije
 • 490x370-zdravko-colic.jpg

  Zdravko Čolić na "Danima šljive" u Blacu

  Legenda jugoslovenske pop muzike Zdravko Čolić nastupiće u Blacu 20. avgusta na manifestaciji „Dani šljive“.   

  detaljnije
 • Ceca-Blace.jpg

  Ceci pred koncert opština poklonila bure rakije

  Na koncertu Svetlane Ražnatović u Blacu bilo je, prema proceni policije, 35.000 posetilaca. Spektakl koji je počeo u 21 sat, a završio se sat vremena posle ponoći, prošao je bez incidenata.

  (2) detaljnije
 • Aca-Lukas-Ana-Kokic

  Avgust na jugu uz Sneki, Cecu, Miroslava, Halida...

  Tokom celog avgusta i početkom septembra jug Srbije je u okviru raznih manifestacija preplavljen nastupima narodnih pevača među kojima su Nada Topčagić, Sneki, Vesna Zmijanac, Miroslav Ilić, Ceca...

  (5) detaljnije
 • 490x370-dani-sljive.jpg

  Blace spremno za "Dane šljiva"

  Od 21. do 23. avgusta u Blacu će biti organizovana 13. turističko-privredna manifestacija “Dani šljive”, a organizatori očekuju veliki broj posetilaca.

  (3) detaljnije
KOMENTAR DANA

Znači iz 1-X

Dzong Čitalac

Tekst: Nišliija iz kladionice ukrao 26.000 dinara