Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Dani šljive

 • dani šljive

  "Dani šljive" za vikend u Blacu, ulaz samo za vakcinisane i one sa negativnim testom

  Od petka 20. avgusta do nedelje, 22. avgusta u Blacu se održavaju 19. "Dani šljive" na kojima će osim promotivnih i edukativnih sadržaja biti priređeni i koncerti Tropiko benda, pevača Radiše Trajkovića i grupe Kerber. Na početku dela gde se održava manifestacija biće postavljeni punktovi na kojima će se kontrolisati posetioci, a prolaz će biti dozvoljen samo vakcinisanima, onima koji su preležali koronu ili građanima koji imaju negativan test, dok će biti omogućeno i da se građani na licu mesta testiraju.

  (11) detaljnije
 • dani šljive

  Anketom na gradskom sajtu Blačani biraju pevača za "Dane šljiva"

  Ko će održati koncert na ovogodišnjoj manifestaciji "Dani šljive" u Blacu, odlučiće građani koji mogu glasati na zvaničnom sajtu ove opštine za svog favorita. Iz Opštine su predložili 12 izvođača - Jelenu Karleušu, Radišu Trajkovića Đanija, Tanju Savić, Marinka Rokvića, Ljubu Aličića, Daru Bubamaru, Danicu Crnogorčević, Anu Bekutu, Zoricu Brunslik, Bajagu, Tropiko bend i Kerber, a građani mogu i predložiti nove potencijalne izvođače.

  (18) detaljnije
 • šljiva

  Voćari u Toplici zbog niske cene, ovogodišnji rod šljiva najčešće će koristiti za proizvodnju rakije

  Niska otkupna cena od 10 i 15 dinara po kilogramu, neredovan otkup, nedostatak radne snage i berača, samo su neki od problema koje su i ove, kao i većinu prethodnih godina, pratile topličke voćare tokom berbe šljiva, koja se ovih dana privodi kraju. Tvrde da je ovogodišnja cena neisplativa, pa je kod većine njih, umesto za otkup, šljiva završila u kazanima za rakiju.

  (7) detaljnije
 • šljive

  "Izvoz šljive na Bliski istok je šansa za srpske proizvođače"

  Ove godine tradicionalni "Dani šljive" u Blacu održani su onlajn, a kako je u toku predstavljanja ocenio Marko Selaković, šef Kancelarije Privredne komore Srbije u Dubaiju, potencijal srpskog tržišta šljive izuzetno je veliki i mogao bi da bude konkurentan na tržištu Bliskog istoka. Kao prednosti izvoza šljive na tržište Bliskog istoka Selaković je istakao bescarinski uvoz, simbolični PDV od 5 % i mogućnost direktnog kontakta proizvođača.

  (7) detaljnije
 • šljiva

  Na teritoriji Prokuplja počeo otkup šljiva

  Nakon što je prethodnih dana završen otkup ranih sorti šljiva po ceni od 10 do 15 dinara, na teritoriji Prokuplja počeo je otkup šljive sorte "stenlej" koja se, prema proceni poljoprivrednih stručnjaka, nalazi na površini od preko 2.000 hektara. Početna cena šljive je na nivou prošlogodišnje i iznosi 15 dinara, ali zbog nešto slabijeg roda i dobrog kvaliteta, voćari očekuju da se tokom berbe cena poveća bar do 20 dinara za kilogram.

  (1) detaljnije
 • dani šljive

  Izmenjen program za "Dane šljiva" u Blacu, ove godine bez koncerata i javnih okupljanja

  Svi koncerti, zabavna dešavanje i javna okupljanja koja su ranije predviđena u okviru manifestacije "Dani šljiva" u Blacu se otkazuju, a organizacija događaja od 21. do 23. avgusta biće u vidu onlajn stručnih predavanja o poljoprivredi, biraće se najbolje rakije, zasadi šljive, najbolji mladi poljoprivrednik i najuspešnija žena koja se bavi poljoprivrednom proizvodnjom.

  detaljnije
 • dani sljive foto ljm

  U Blacu završeni 17. "Dani šljive"

  Najbolji proizvođači šljiva, ali i proizvoda od ovog voća po kojem je Blace prepoznatljivo, izabrani su po 17. put, a brojni posetioci su toko 4 dana imali prilike da vide i brojne prateće programe i koncerte koji su održali Miroslav Ilić, Boban Zdravkovic, Alen Islamovic, Željko Joksimović i grupa Balkanika.

  (1) detaljnije
 • sljiva.jpg

  "Dane šljive” u Blacu otvaraju pevači narodne muzike

  RTS-ovim karavanom “Najlepših narodnih pesama” u Blacu će sutra, 22. avgusta početi 17. “Dani šljive”. Organizatori obećavaju dobar provod, ali i stručne skupove, nagrade za najbolje i donacije poljoprivrednicima.

  detaljnije
 • sljiva

  "Balkanika", Željko Joksimović i Alen Islamović na "Danima šljive" u Blacu

  Osim promocije blačkih proizvoda i prerađevina od šljive po kojima je ovaj kraj poznat širom Srbije, kao i niza predavanja o ovom voću, na "Danima šljive" u Blacu od 22. do 25. avgusta biće održan i kulturno-zabavni program. Organizatori manifestacije najavljuje nastupe Željka Joksimovića, Alena Islamovića, Jovane Dejić i grupe Balkanika.

  (6) detaljnije
 • Dani šljive Blace

  Tokom vikenda u Blacu "Dani šljive"

  Niz edukativnih i kulturno-zabavnih manifestacija, na kojima će učestvovati pevači i grupe poput "Amadeus benda", Ace Lukasa, Goce Tržan, Dejana Petrovića i grupe "Van Gog", od petka do nedelje održavaće se u Blacu, na tradicionalnoj manifestacija “Dani šljive”, tokom koje organizatori očekuju preko 100.000 posetilaca iz svih krajeva Srbije i okruženja.

  (2) detaljnije
 • Policija htela da naplati obezbeđivanje "Dana šljive" u Blacu

  Za angažovanje tokom 3 dana ovogodišnje manifestacije "Dani šljive“, prokupčka policija je fakturisala Opštini Blace da na ime troškova uplati iznos od preko 1,4 miliona dinara. Iako je najpre stigla opomena pred utuženje, iz PU Prokuplje je kasnije saopšteno da "usluga" ipak neće biti naplaćena.

  (1) detaljnije
 • arhiva dani sljive foto lj.m

  Počinju "Dani šljive" u Blacu

  Predavanjima o proizvodnji i preradi, izborom za najbolje voćare i najbolje proizvode od šljive, ali i uz koncerte "Lexington benda", "Crvene jabuke", Halida Bešlića i grupe "Legende", u Blacu se od 25. do 27. avgusta održava tradicionalna manifestacija "Dani šljive".

  (1) detaljnije
 • 490x370-zdravko-colic.jpg

  Zdravko Čolić na "Danima šljive" u Blacu

  Legenda jugoslovenske pop muzike Zdravko Čolić nastupiće u Blacu 20. avgusta na manifestaciji „Dani šljive“.   

  detaljnije
 • Ceca-Blace.jpg

  Ceci pred koncert opština poklonila bure rakije

  Na koncertu Svetlane Ražnatović u Blacu bilo je, prema proceni policije, 35.000 posetilaca. Spektakl koji je počeo u 21 sat, a završio se sat vremena posle ponoći, prošao je bez incidenata.

  (2) detaljnije
 • Aca-Lukas-Ana-Kokic

  Avgust na jugu uz Sneki, Cecu, Miroslava, Halida...

  Tokom celog avgusta i početkom septembra jug Srbije je u okviru raznih manifestacija preplavljen nastupima narodnih pevača među kojima su Nada Topčagić, Sneki, Vesna Zmijanac, Miroslav Ilić, Ceca...

  (5) detaljnije
 • 490x370-dani-sljive.jpg

  Blace spremno za "Dane šljiva"

  Od 21. do 23. avgusta u Blacu će biti organizovana 13. turističko-privredna manifestacija “Dani šljive”, a organizatori očekuju veliki broj posetilaca.

  (3) detaljnije
 • 10891829-781375401933465-7415599947720370249-n.png

  Ceca avgusta na blačkim "Danima šljiva"

  Pevačica Svetlana Ceca Ražnatović, rođena Žitorađanka, nastupiće 23. avgusta na "Danima šljive“, potvrđeno je Južnim vestima. Organizatori honorar zasada ne žele da otkrivaju.

  (3) detaljnije
 • dani sljive

  “Van Gog” i “Legende” na “Danima šljive”

  Blačka šljivijada počinje 28. avgusta i trajaće do subote, 30. avgusta, a u muzičkom programu ove manifestacije nastupiće "Zvezde Granda”, trubač Dejan Petrović i Big bend, grupe “Legende” i “Van Gog” i “OK bend”.

  detaljnije
 • francuz.jpg

  Francuz obožava Blace, "Dane šljive" i rakiju

  Edvard Lot (20) iz Monpeljea već treću godinu zaredom gost je manifestacije "Dani šljive“ koja se održava krajem avgusta. U Blacu provede po 10 dana gde volontira i pomaže organizatorima, a srpski već solidno govori.

  detaljnije
 • dani-sljive.jpg

  Blačka šljivijada od 28. do 30. avgusta

  Tradicionalna manifestacija “Dani šljive”, koja okuplja proizvođače šljive i rakije, kao i proizvođače poljoprivredne mehanizacije, opreme i sredstava za zaštitu bilja, biće održana u Blacu od 28. do 30 avgusta.

  (1) detaljnije