Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Dečiji vrtić

 • vrtic-brzibrod-dec2019-foto-gomedijana

  Vrtić u Brzom Brodu počeo da se gradi

  Ukoliko se ispune najave gradskih čelnika, niško naselje Brzi Brod od naredne godine imaće novi vrtić. Radovi na rekonstrukciji prizemlja i dogradnji stare zgrade stare zgrade OŠ “Dr Zoran Đinđić” počeli su, a prema najavama iz Predškolske ustanove “Pčelica” ovo obdanište moći će da primi od 120 do 150 mališana.

  detaljnije
 • vrtic

  Od sledeće godine još tri privatna niška vrtića besplatna za mališane

  Na spisku vrtića u kojima će deca moći da idu besplatno, od januara 2019. biće još tri privatna vrtića, za koje će Grad Niš da regresira troškove boravka, najavljuje Mirjana Popović iz Sekretarijata za dečiju i socijalnu zaštitu, a to bi trebalo da smanji listu čekanja, na kojoj je oko 1.700 mališana.

  (1) detaljnije
 • Besplatan vrtić za decu u pirotskim selima

  Besplatan vrtić za decu iz pirotskih sela

  Boravak dece u seoskim vrtićima na teritoriji Pirota ubuduće će biti besplatan, odlučili su odbornici lokalnog parlamenta u Pirotu. To je još jedna pogodnost za roditelje iz ruralnih sredina, kaže načelnik Odeljenja za vanprivredu u Skupštini grada Sava Kostić, a do sada su postojale 4 kategorije dece koje su takođe imala besplatan vrtić.

  detaljnije
 • vrtic-foto-vesna-milic

  Deca Nišlija sa invaliditetom imaju pravo na besplatan vrtić i užinu, a malo njih to koristi

  Odnedavno u niške vrtiće Predškolske ustanove “Pčelica” besplatno mogu da idu i mališani čiji jedan ili oba roditelja imaju prvi ili drugi stepen telesnog oštećenja, a gratis užinu dobijaju i predškolci čiji su roditelji osobe sa invaliditetom, te gradska većnica Tijana Đorđević Ilić apeluje da oni iskoriste ovu mogućnost, jer je dosad bilo malo zainteresovanih.

  detaljnije
 • vrtic lebane

  Dograđuje se vrtić u Lebanu, mesta za još stotinak mališana

  Iako je temelj za nove prostorije vrtića “Dečja radost” u Lebanu postavljen još 2012. godine, radovi su, zbog nedostatka novca, tada stali. Na starim temeljima, u roku od 3 meseca, trebalo bi da budu ozidane nove prostorije, u kojima će mesta biti za još stotinak mališana.

  (1) detaljnije
 • radna soba vrtić

  Terasa vrtića “Bajka” postala radna soba za predškolce

  Novac od prodatih ulaznica za predstavu “Pokondirena tikva”, kako su saopštili iz Predškolske ustanove “Pčelica”, iskorišćen je za opremanje terase vrtića “Bajka” u Nišu, koju će predškolci ubuduće koristiti za učenje i druženje.

  detaljnije
 • vrtic

  Uskoro počinje gradnja vrtića u Brzom Brodu

  Niško naselje Brzi Brod će, ako sve protekne kako treba, od naredne godine imati novi vrtić u kome će moći da boravi do 100 mališana. Obdanište će biti u staroj zgradi OŠ “Dr Zoran Đinđić” koja će se rekonstruisati i dobiti još jedan sprat, najavljuje gradski sekretar za investicije Vanča Dimitrov.

  (2) detaljnije
 • Potpuna rekonstrukcija vrtića "Prvomajski cvet"

  Nakon rekonstrukcije vrtića “Prvomajski cvet” mesta za još 100 dece

  Obnova najvećeg pirotskog vrtića je počela, a osim renoviranja kupatila, radnih soba i kuhinje, “Prvomajski cvet” biće dograđen, pa će se stvoriti prostor za ukupno oko 500 mališana. Direktorka pirotske predškolske ustanove Milka Colić kaže da se trenutno radi na prvom spratu, dok će od oktobra biti rekonstruisan drugi sprat, a naredne godine fasada i dvorište.

  detaljnije
 • vrtic-foto-vesna-milic

  Obavezan raspust u niškim vrtićima iako to ne piše u ugovoru

  I dok pojedini roditelji čiji mališani idu u vrtiće "Pčelice" kažu da su bili neprijatno iznenađeni kada su saznali da je, iako to nigde ne piše u ugovoru, obavezno da tokom leta njihova deca mesec dana odsustvuju, te da će za to vreme morati da se snađu oko čuvanja, direktorka ove predškolske ustanove Svetlana Mitić objašnjava da je raspust “zdrav za mališane” i da roditelji o svemu mogu da se dogovore sa vaspitačima.

  (13) detaljnije
 • "pčelica"

  Roditelji tvrde da “Pčelica” posle 15. juna ispisuje predškolce iz vrtića

  I dok roditelji predškolaca koji idu u obdaništa niške "Pčelice" kažu da im je iz ove ustanove rečeno da njihova deca neće moći da idu u vrtić od 15. juna i da su im samo uručene ispisnice, te da će do 1. septembra morati da se "snađu" oko čuvanja svojih mališana, direktorka Svetlana Mitić tvrdi da je to “samo preporuka” i da sa pauzom od mesec dana deca mogu da idu u vrtiće.

  (28) detaljnije
 • vrtic-foto-vesna-milic

  Upozorenje "Pčelice" o raskidu ugovora uplašilo roditelje

  Obaveštenje koje je proteklih dana postavljeno u niškim vrtićima, a kojim se upozorava da će onima koji ne plate račun na vreme biti otkazan ugovor, a dete ostati bez vrtića, uplašilo je brojne roditelje, dok su neki od njih su ovo shvatili kao pretnju i ucenu. Direktorka “Pčelice” ističe da im nije namera da zastrašuju i prete, već da je njihova obaveza da upozore dužnike.

  (14) detaljnije
 • Pčelica

  Nema više konkursa za upis u niške vrtiće, ubuduće presudna lista čekanja

  Predškolska ustanova "Pčelica" više neće raspisivati konkurs za upis mališana u vrtiće, već će jedan od kriterijuma za upis biti to da su deca na listi čekanja. Spisak onih koji ove godine polaze u vrtić biće objavljen posle 15. juna, kazala je direktorka "Pčelice" Svetlana Mitić.

  (6) detaljnije
 • Vrtić-Zeka-Medoševac-foto-V.-Milić

  Otvoren nov vrtić u Medoševcu

  Vrtić koji je, u prostorijama stare škole, adaptiran parama koje je donirala Fondacija “Novak Đoković” počeo je da radi u Medoševcu, a trenutno ga pohađa četrdesetak mališana. Iako je otvaranje najavljeno još pre godinu dana, direktorka Predškolske ustanove “Pčelica” Svetlana Mitić kaže da su sada završeni svi radovi i obezbeđene sve potrebne dozvole da u objektu počnu da borave deca.

  (5) detaljnije
 • vrtić leptirić

  Nakon što je mališan pobegao iz vrtića roditelji brinu za bezbednost dece

  Dok se sa drugarima igrao u dvorištu vrtića “Leptirić” u Nišu, mališan je izašao kroz kapiju koja nije bila zaključena i stigao do jedne od prometnijih ulica u Duvaništu, a vaspitačica je, kako kažu u "Pčelici", zbog toga sankcionisana. Iako se sve "dobro završilo”, roditelji kažu da su zabrinuti za svoju decu, jer je praksa da se tamo kapije ne zaključavaju.

  (41) detaljnije
 • Bane Jovanović

  Jovanović: Umesto garaže da se gradi obdanište kod Škole “Sveti Sava”

  To što je parcela kod Škole “Sveti Sava” vraćena Gradu posle više decenija, šef odborničke grupe “Niš, moj grad” Branislav Jovanović smatra uspehom, ali napominje da bi umesto javne garaže i poslovno-trgovinskog objekta na tom mestu trebalo da se sagradi obdanište, kao logičan sled politike koja podstiče rast nataliteta.

  (20) detaljnije
 • pcelica

  Besplatno i u privatne niške vrtiće, i dalje duga lista čekanja

  Vrtići u Nišu koji su sa gradom potpisali ugovore i koje pohađaju najmlađe Nišlije uz subvencije lokalne samouprave, ubuduće će, kao i vrtići Predškolske ustanove “Pčelica”, za određene kategorije biti potpuno besplatni.

  (2) detaljnije
 • Vrtić Crvenkapa

  Ponovo radi vrtić “Crvenkapa” u Nišu

  Renoviranje obdaništa “Crvenkapa” u Mokranjčevoj ulici u Nišu je posle nekoliko odlaganja konačno završeno, pa roditelji ponovo mogu da vode decu na čuvanje u vrtić koji je je sada, kako kaže direktorka “Pčelice” Svetlana Mitić, skoro pa potpuno nov.

  (3) detaljnije
 • deca igra vrtic foto ALEKSANDAR KOSTIC Juzne vesti

  Vrtić u Žitorađi dobija igralište za decu

  Igračke i mobilijar u vrednosti od million dinara vrtiću “Prva radost” u Žitorađi donirala je Fondacija "Novak Đoković", a svečano otvaranje igrališta zakazano je za utorak, 17. oktobra, u 12 sati.

  detaljnije
 • Vrtić "Neven"

  Još se renoviraju niški vrtići, roditelji nestrpljivi

  Zbog toga što više od mesec dana deca ne mogu da idu u vrtiće “Neven” i “Crvenkapa” koji se renoviraju, roditelji su nezadovoljni i nestrpljivi, jer više ne znaju kako da organizuju čuvanje dece. Međutim, v. d. direktorka “Pčelice” Svetlana Mitić tvrdi da se radovi privode kraju i da roditelji moraju da se strpe još malo.

  (5) detaljnije
 • Već nedelju dana deca ne mogu da idu u vrtić "Biser" u Niškoj Banji

  Zbog poplave deca ne idu u vrtić “Biser” u Niškoj Banji

  Deca iz Niške Banje od ponedeljka 11. septembra ne idu u vrtić “Biser”, koji je pre nedelju dana poplavljen. Pukla je cev i voda je napravila veliku štetu, pojašnjava v. d. direktorka “Pčelice” Svetlana Mitić, a još se ne zna kada će deca ponovo moći da idu u pomenuto obdanište. Do tada roditelji decu mogu da vode u vrtić “Pahuljica” na Broju 6.

  detaljnije