Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Dom zdravlja Prokuplje

 • dom zdravlja

  Dom zdravlja Prokuplje: Nema novozaraženih, čekaju se rezultati za još 2 osobe

  Na Infektivnom odeljenju prokupačke bolnice za sada leže dva pacijenta koja su zaražena virusom korona i oni su u stabilnom zdravstvenom stanju. U poslednja 24 sata u Bolnici i Domu zdravlja evidetirane su još dve osobe za koje se sumnja da su zaražene i sa simptomima koji mogu upućivati na virus korona, čekaju se rezultati testova, dok su dve osobe u samoizolaciji.

  detaljnije
 • telefoni

  Posebni kontakt brojevi domova zdravlja za one koji sumnjaju da imaju virus korona

  Nakon formiranja posebnih prostorijama za građane koji sumnjaju da su zaraženi virusom korona, u Nišavskom, Jablaničkom, Pirotskom, Pčinjskom i Topličkom okrugu domovi zdravlja uveli su i posebne brojeve telefona na koje će građani sa respiratornim tegobama i temperaturom moći da se jave.

  (3) detaljnije
 • dom zdravlja

  Posebni prostori za građane koji sumnjaju na virus i u gradovima na jugu Srbije

  Posebne službe za prijem pacijenata koji sumnjaju da su zaraženim virusom korona i imaju temperaturu i druge simptome slične gripu oformljene su u pojedinim gradovima juga Srbije, a u nekim domovima zdravlja savetuju građane da se prvo jave u gradskim zavodima za javno zdravlje. Svi medicinski centri savetuju građane da bez preke potrebe ne dolaze u domove zdravlja.

  (1) detaljnije
 • dz

  Besplatni kardiovaskularni pregledi u prokupačkom Domu zdravlja

  Bez zakazivanja, besplatno i bez zdravstvene knjižice, prokupački Dom zdravlja će u četvrtak, 12. marta od 11 sati organizovati besplatne preventivne preglede koji obuhvataju merenje krvnog pritiska, EKG, analizu holesterola, triglicerida, šećera u krvi, kao i savete lekara. Pregledi se organizuju u prostorijama Preventivnog centra ove ustanove, ali će biti organizovani i u seoskim ambulantama.

  detaljnije
 • defibrilator

  Hitna pomoć u Prokuplju dobila savremeni defibrilator

  Savremeni defibrillator koji će doprineti bržem i efikasnijem zbrinjavanju najtežih stanja pacijenata, doniran je službi Hitne pomoći prokupačkog Doma zdravlja. Aparat je donirala Zadužbina Nikole Spasića, a vrednost donacije je 504.906 dinara.

  detaljnije
 • Dom zdravlja

  U prokupačkom Domu zdravlja povećan broj pacijenata sa hroničnim bolestima

  Zbog niskih temperatura tokom noći i smoga, u prokupačkom Domu zdravlja poslednjih desetak dana povećan je broj pacijenata koji se javljaju zbog respiratornih, srčanih i hroničnih tegoba. Za sada nije zabeležen nijedan slučaj pojave sezonskog gripa u Prokuplju.

  detaljnije
 • Dom zdravlja

  Počinje prva faza radova na zgradi Doma zdravlja u Prokuplju

  Sređivanje fasade, stolarije, rekonstrukcija krova, uređenje klimatizacije, samo su neki od poslova koji će se u narednih 240 dana raditi na zgradi prokupačkog Doma zdravlja u okviru prve faze radova na uređenju i privođenju nameni prostora od oko 30.000 kvadrata, gde će se, nakon završetka, preseliti Opšta bolnica. Vrednost radova je oko milijardu dinara sa PDV-om koje obezbeđuje Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima.

  detaljnije
 • dom zdravlja

  Potrošene sve doze vakcina protiv gripa, u jednom danu vakcinisano i po 200 Prokupčana

  Za nešto više od dve nedelje, u prokupačkom Domu zdravlja potrošeno je svih 1.600 doza vakcina protiv sezonskog gripa, koliko je ukupno trebovano za ovu godinu. U ovoj ustanovi kažu da je ovogodišnje interesovanje za vakcinaciju protiv gripa iznad očekivanog, pa je pored planiranih 1.300, naknadno Institut za javno zdravlje u Nišu obezbedio 300 dodatnih doza.

  detaljnije
 • Dom zdravlja

  Preventivnim pregledima u Prokuplju do ranog otkrivanja malignih bolesti

  Skrining pregled mamografom na kancer dojke od početka godine Ginekološka služba prokupačkog Doma zdravlja uradila je kod 152 žene, a kod 14 žena uočene su maligne promene zbog kojih su upućene na dalju dijagnostiku i lečenje. Preventivnim pregledima, kažu u Domu zdravlja, otkrivaju se problemi u ranoj fazi kada je i najveći procenat izlečenja, a tokom ovog i sledećeg meseca biće obavljani i u ambulanti fabrike Leoni u ovom gradu.

  detaljnije
 • vakcina foto aleksandar kostic

  Prokupčani među prvima u Srbiji po procentu dece zaštićene MMR vakcinom

  Samo od početka godine, u sklopu redovne vakcinacije je na području Prokuplja vakcinisano 97 % dece koja su, po mišljenju pedijatara, na taj način zaštićena od epidemije morbila, rubeola i drugih sličnih bolesti.

  detaljnije
 • Dom zdravlja Prokuplje; foto lj.m.

  Potpredsednik i sekretar Skupštine dobili posao u Domu zdravlja

  Od ukupno 19 kandidata koji su se javili na oglase za dva radna mesta, posao "za stalno" u Domu zdravlja Prokuplje dobili su zamenik predsednika prokupačke Skupštine Nikola Hadži Lazić i sekretar Saša Anđelković. Direktorka Doma zdravlja Slavica Momčilović odlučila je da zaposli baš ova dva lokalna funcionera iz SNS, ali ne objašnjava zašto su oni bili najbolji od svih prijavljenih.

  (16) detaljnije
 • vakcinacija u domu zdravlja PK foto lj.m

  U Prokuplju utrošene sve dobijene doze vakcine protiv gripa

  Zbog velikog interesovanja građana za vakcinaciju protiv sezonskog gripa, Dom zdravlja je za samo 2 nedelje potrošio svih 1.200 doza, koliko je propisalo nadležno Ministrastvo zdravlja za besplatnu vakcinacija protiv sezonskog gripa u Prokuplju. U ovoj ustanovi kažu da je zbog većeg broja zainetresovanih, a kako bi se i njima izašlo u susret, naknadno trebovano još 50 vakcina koje su stigle iz Instituta za javno zdravlje Niš, što je podmirilo potrebe zainteresovanih.

  detaljnije
 • vakcina foto aleksandar kostic

  Počinje vakcinacija protiv sezonskog gripa u Prokuplju

  Besplatne vakcine Prokupčani koji žele mogu od danas svakog radnog dana primiti u Domu zdravlja, a narednih dana vakcine će biti dostavljene i u seoskim ambulantama. Prioritet će, kao i do sada, imati stariji od 65 godina, oboleli od plućnih i bolesti srca, dijabetesa, a vakcine mogu primiti i deca starija od 6 meseci, kao i trudnice do 3. meseca trudnoće.

  detaljnije
 • Hitna pomoć

  Pijani maloletnik pretukao lekarsku ekipu u Prokuplju

  Nakon što su pokušali da ga ubace u sanitet jer je bio bez svesti, najverovatnije od konzumiranja velike količine alkohola, 17-godišnjak se u jednom momentu probudio i počeo da udara medicinsku ekipu, a u opštem metežu najgore je prošla medicinska sestra koja je zadobila prelom prsta.

  (3) detaljnije
 • vakcina foto aleksandar kostic

  U Prokuplju proglašena epidemija malih boginja

  Nakon što je od 10 novoobolelih, čak 8 zadržano na bolničkom lečenju, Higijensko-epidemiološka služba Doma zdravlja u Prokuplju proglasila je epidemiju malih boginja na teritoriji opštine.

  (1) detaljnije
 • PROKUPLJE dom zdravlja LJ.M. foto

  Počeli sistematski pregledi za đake prvake u Prokuplju

  Laboratorijske analize, pregled kod oftamologa, otorinolaringologa, fizijatra, stomatologa i logopeda, deo su pregleda koji će budući prvaci morati da obave u prokupačkom Domu zdravlja kako bi dobili potvrdu za upis u prvi razred.

  detaljnije
 • skupstina

  Demokrate obaraju konkurs za direktora Doma zdravlja

  Zbog toga što je jedna članica Upravnog, bila u isto vreme i član Nadzornog odbora Doma zdravlja u Prokuplju, prokupačke demokrate su podnele zahtev Inspekciji rada da proveri svu dokumentaciju i poništi raniji izbor direktora kada je, na predlog Upravnog odbora, na sednici prokupačkog parlamenta izabrana dr Zorica Momčilović.

  (1) detaljnije
 • Dom zdravlja Prokuplje; foto lj.m.

  Doktorka Doma zdravlja istovremeno član i Upravnog i Nadzornog odbora

  Zbog toga što je dr Gordana Grujić istovremeno bila član i Upravnog i Nadzornog odbora prokupačkog Doma zdravlja, što po Statutu te ustanove znači da je sama sebe kontrolisala u radu, dovedena je u pitanje i legalnost izbora nove direktorke Doma zdravlja dr Zorice Momčilović koju je za tu funkciju predložio upravo Upravni odbor, a predlog usvojila skupštinska većina.

  (4) detaljnije
 • vatrogasci i hitna PK foto privatna arhiva

  Lekari i vatrogasci 2 km nosili pacijenta na nosilima kroz blato i sneg

  Od podneva do večernjih sati trajala je "borba" prokupačke Hitne pomoći i vatrogasaca sa izuzetno nepristupačnim terenom kako bi uspeli da stignu i ukažu pomoć pacijentu sa infarktom iz udaljenog planinskog sela Mrljak. Posle 2 km pešačenja od vozila do kuće i isto toliko i nazad, kroz sneg i blato sa pacijentom na nosilima, čovek je zbrinut i njegovo stanje je stabilno.

  (5) detaljnije
 • zitni potok 1 foto lj.m

  Prijavljena kućna epidemija malih boginja u Žitnom Potoku

  Nakon što su male boginje potvrđene kod 9 članova jedne porodice u prokupačkom selu Žitni Potok, Dom zdravlja je, u konsultaciji sa niškim Zavodom za javno zdravlje, prijavio porodičnu epidemiju morbila u ovom selu. Osim članova ove porodice, u Toplici zasad nema obolelih od malih boginja.

  detaljnije