Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Drainčevi susreti pesnika

  • knjige biblioteka KOSTA

    Dva prokupačka pesnika podelila nagradu za najbolju knjigu topličkih pisaca

    Dva prokupačka pisca koji su tokom prošle godine izdali svoju prvu knjigu, podelili su ove godine prestižnu nagradu za najbolju knjigu poezije u Toplici. Žiri za dodelu nagrade u okviru Drainčevih književnih susreta u Prokuplju jednoglasno je odlučio da nagradu podele Saša Milovanović Božimirov sa knjigom Pesme i Dragan Dobrašinović sa knjigom Dok je nebo čekalo čoveka.

    detaljnije
  • Gvozdenović

    Srpski pesnik iz dijaspore nagrađen na "Drainčevim susretima"

    Polaganjem venaca na bistu topličkog književnika Rada Drainca na Hisaru kod Prokuplja, započeo je drugi deo 54. po redu književne manifestacije "Drainčevi susreti pesnika“. Uručena je i nagrada ovogodišnjem dobitniku, književniku iz Temišvara Slavomiru Gvozdenoviću za zbirku pesama Disanje na pseće škrge.

    detaljnije
  • Žiri Drainac

    Drainčeva nagrada Slavomiru Gvozdenoviću, književniku iz Temišvara

    Jednoglasnom odlukom žirija kojim je predsedavao književni kritičar Goran Maksimović, prestižna Drainčeva književna nagrada koju dodeljuje Narodna biblioteka "Rade Drainac" u Prokuplju ove godine je dodeljena književniku iz Temišvara Slavomiru Gvozdenoviću za zbirku pesama Disanje na pseće škrge.

    detaljnije
  • Dom kulture prokuplje

    Biciklizam i poezija - karavan do kuće najpoznatijeg topličkog pesnika

    Ljubitelji biciklizma, poezije, prirode i ekologije, mogu da se prijave za učešće na Književno-ekološku biciklističku povorku "Od Doma do kuće" koju 27. avgusta organizuje Književno društvo "Rade Drainac" u Prokuplju, a u čast rođenja najpoznatijeg topličkog pesnika.

    (1) detaljnije
  • rade drainac

    Za "Drainčevu nagradu" u užem izboru 10 zbirki pesama

    Na konkurs za prestižnu Drainčevu nagradu koja se dodeljuje u okviru Drainčevih književnih susreta ove godine pristiglo je 45 knjigapoezije koje su objavljene do kraja 2022. godine. Stručni žiri odabrao je 10 naslova koji su ušli u uži izbor za nagradu.

    detaljnije
  • rade drainac

    Od danas drugi deo "Drainčevih književnih susreta" u Prokuplju, Blacu i Kuršumliji

    Polaganjem cveća na bistu Rada Drainca na brdu Hisar kod Prokuplja, a zatim i uručenjem nagrade "Drainac“ koja je ove godine pripala književniku iz Vrbasa Miroslavu Aleksiću za zbirku pesama Kafkino matursko odelo, od danas počinje drugi deo "Drainčevih književnih susreta" koji će trajati do 31. avgusta.

    detaljnije
  • Knjiga

    Književnik Miroslav Aleksić iz Vrbasa dobitnik ovogodišnje "Drainčeve nagrade"

    Od 41 knjige poezije, koliko je stiglo na konkurs za "Drainčevu nagradu" prokupačke Narodne biblioteke, stručni žiri kojim je predsedavao književni kritičar Goran Maksimović odlučio je da prestižno priznanje pripadne Miroslavu Aleksiću za zbirku pesama "Kafkino matursko odelo" u izdanju "Pravoslavne reči" iz Novog Sada.

    detaljnije
  • rade drainac

    U užem izboru za "Drainčevu nagradu" 9 knjiga

    Na konkurs za prestižnu Drainčevu nagradu, koja se dodeljuje u okviru Drainčevih književnih susreta, stigla je 41 zbirka pesama autora iz čitave Srbije koje su objavljene u 2021. godini, a stručni žiri je odabrao 9 koje su ušle u uži izbor. Koji autor će dobiti ovo visoko priznanje znaće se nakon završne, druge selekcije koja se održava 17. avgusta.

    detaljnije
  • rade drainac

    Prokupačka Biblioteka raspisala konkurs za "Drainčevu nagradu"

    Zainteresovani izdavači i autori koji pošalju knjigu pesama u tri primerka, mogu da konkurišu za ovogodišnju prestižnu "Drainčevu nagradu za poeziju", a koja će biti uručena tokom održavanja drugog dela "Drainčevih književnih susreta" u Prokuplju, poslednje nedelje avgusta.

    detaljnije
  • dom kulture

    Koncert Nikole Vranjkovića u Prokuplju

    Muzički producent, muzičar, kompozitor, pevač i gitarista, jedan od najizrazitijih pesničkih glasova u savremenoj srpskoj rok muzici Nikola Vranjković, održaće u Domu kulture u Prokuplju 5. maja od 18 sati akustični koncert. Ulaz je slobodan.

    detaljnije
  • Drainac

    Od 4. maja počinje prvi deo "Drainčevih književnih susreta" u Prokuplju

    Manifestacija "Drainčevi susreti pesnika" koja se tradicionalno organizuje već 53. godine, ove godine počeće 4. maja obilaskom grobnog mesta Rada Drainca u Beogradu i organizacijom muzičko-scenskog programa "Draincu u čast Drainčevi pesnici", nastaviće se organizacijom tribina i književnih večeri u topličkim opštinama sve do 20. maja, kada je planirano da se završi prvi deo obeležavanja.

    detaljnije
  • Driančeva knjiga

    Nakon 100 godina reprint izdanja prve knjige štampane u Prokuplju

    U godini obeležavanja 100 godina od izdanja i štampanja prve knjige u Prokuplju proslavljenog topličkog i srpskog pesnika Radeta Drainca, prokupačka Biblioteka je uradila reprint izdanja njegove zbirke Afroditin vrt. Ova knjiga važi za prvo književo-umetničko delo štampano u Prokuplju, a objavljena je 1921. godine u samo 3 primerka.

    detaljnije
  • Plakati

    U prokupačkoj Galeriji otvorena izložba plakata grafičkog dizajnera iz Kruševca

    Samostalnu izložbu plakata i grafičkog dizajna autora Ivana Mišića iz Kruševca, ljubitelji umetnosti u Prokuplju moći će da pogledaju narednih mesec dana u prokupačkoj galeriji "Boža Ilić". Izložba je otvorena u okviru manifestacije “Drainčevi susreti pesnika", a ulaz je besplatan.

    detaljnije
  • drainac nagrada

    Od utorka drugi deo "Drainčevih književnih susreta", pesnici u Prokuplju, Blacu i Kuršumliji

    Polaganjem cveća na bistu Rada Drainca na brdu Hisar kod Prokuplja, a zatim i uručenjem nagrade "Drainac“ koja je ove godine pripala književniku iz Trstenika Veroljubu Vukašinoviću za zbirku pesama Tilić, u utorak 24. avgusta počinje drugi deo "Drainčevih književnih susreta" koji će trajati do 8. septembra.

    detaljnije
  • marković i ognjanović

    "Drainčeva nagrada" književniku iz Trstenika Veroljubu Vukašinoviću

    Prestižna književna nagrada koju dodeljuje Narodna biblioteka "Rade Drainac" ove godine je jednoglasnom odlukom žirija, kojim je predsedavao književni kritičar Goran Maksimović, dodeljena književniku iz Trstenika Veroljubu Vukašinoviću. On je nagrađen za zbirku pesama "Tilić" koju je objavila "Pravoslavna reč" iz Novog Sada prošle godine.

    (3) detaljnije
  • drainac

    U užem izboru za "Drainčevu nagradu" 10 knjiga

    Na konkurs za prestižnu Drainčevu nagradu koja se dodeljuje u okviru Drainčevih književnih susreta stiglo je 36 zbirki pesama autora iz čitave Srbije koje su objavljene u 2020. godini, a stručni žiri izabrao je 10 u uži izbor. Koji autor će dobiti ovo visoko priznanje znaće se nakon završne druge selekcije koja će se održati sredinom avgusta.

    detaljnije
  • drainac

    Počinju 52. "Drainčevi književni susreti"

    Polaganjem cveća i poetskim programom na Drainčevom grobu u Beogradu, pesnici iz Toplice i svih krajeva Srbije započeće obeležavanje prvog dela tradicionalne 52. manifestacije “Drainčevi susreti pesnika” u organizaciji prokupačke Biblioteke koja i nosi naziv po ovom najpoznatijem topličkom pesniku. Manifestacija traje 3 dana i obeležiće je muzičko-scenski nastupi, tribine i književne večeri, a nastavlja se krajem avgusta, takođe u Prokuplju.

    (1) detaljnije
  • drainac

    Od 22. juna počinje prvi deo "Drainčevih književnih susreta" u Prokuplju

    Obilazak grobnog mesta Rada Drainca, organizacija tribine i književne večeri posvećene ovom najpoznatijem pesniku u Toplici, deo su ovogodišnjeg prvog dela manifestacije “Drainčevi književni susreti” koja se tradicionalno obeležava 52. godine. Savet Drainčevih susreta objavio je i konkurs za dodeljivanje “Drainčeve nagrade za poeziju“ koja će biti uručena avgusta meseca, kada je planirano održavanje drugog dela manifestacije.

    (1) detaljnije
  • nagrada

    Stojan Obradović dobitnik nagrade za najbolju knjigu topličkog pisca u 2019. godini

    Od desetak knjiga topličkih autora koji su objavili svoja izdanja tokom 2019. godine, žiri prokupačke Biblioteke odlučio je da nagrada “Najbolja knjiga topličkog pisca u 2019. godini” pripadne Stojanu Obradoviću iz Prokuplja za knjigu “Brisanje senke”. Nagrada je dodeljena u okviru tradicionalnih “Drainčevih književnih susreta” koji se ove godine održavaju 51. put.

    detaljnije
  • drainac

    Novo čitanje Drainčeve poezije u organizaciji SANU i prokupačke Biblioteke

    Naučni skup o novom načinu čitanja poezije Rada Drainca u sklopu obeležavanja "Drainčevih književnih susreta", a u organizaciji ogranka SANU i Filozofskog fakulteta u Nišu, kao i Narodne biblioteke "Rade Drainac" Prokuplje biće predstavljen u sredu, 26. avgusta 2020. godine sa početkom u 13:00 sati u porti Crkve Svetog Prokopija u Prokuplju.

    detaljnije
KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: