Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Drainčevi susreti pesnika

 • Driančeva knjiga

  Nakon 100 godina reprint izdanja prve knjige štampane u Prokuplju

  U godini obeležavanja 100 godina od izdanja i štampanja prve knjige u Prokuplju proslavljenog topličkog i srpskog pesnika Radeta Drainca, prokupačka Biblioteka je uradila reprint izdanja njegove zbirke Afroditin vrt. Ova knjiga važi za prvo književo-umetničko delo štampano u Prokuplju, a objavljena je 1921. godine u samo 3 primerka.

  detaljnije
 • Plakati

  U prokupačkoj Galeriji otvorena izložba plakata grafičkog dizajnera iz Kruševca

  Samostalnu izložbu plakata i grafičkog dizajna autora Ivana Mišića iz Kruševca, ljubitelji umetnosti u Prokuplju moći će da pogledaju narednih mesec dana u prokupačkoj galeriji "Boža Ilić". Izložba je otvorena u okviru manifestacije “Drainčevi susreti pesnika", a ulaz je besplatan.

  detaljnije
 • drainac nagrada

  Od utorka drugi deo "Drainčevih književnih susreta", pesnici u Prokuplju, Blacu i Kuršumliji

  Polaganjem cveća na bistu Rada Drainca na brdu Hisar kod Prokuplja, a zatim i uručenjem nagrade "Drainac“ koja je ove godine pripala književniku iz Trstenika Veroljubu Vukašinoviću za zbirku pesama Tilić, u utorak 24. avgusta počinje drugi deo "Drainčevih književnih susreta" koji će trajati do 8. septembra.

  detaljnije
 • marković i ognjanović

  "Drainčeva nagrada" književniku iz Trstenika Veroljubu Vukašinoviću

  Prestižna književna nagrada koju dodeljuje Narodna biblioteka "Rade Drainac" ove godine je jednoglasnom odlukom žirija, kojim je predsedavao književni kritičar Goran Maksimović, dodeljena književniku iz Trstenika Veroljubu Vukašinoviću. On je nagrađen za zbirku pesama "Tilić" koju je objavila "Pravoslavna reč" iz Novog Sada prošle godine.

  (2) detaljnije
 • drainac

  U užem izboru za "Drainčevu nagradu" 10 knjiga

  Na konkurs za prestižnu Drainčevu nagradu koja se dodeljuje u okviru Drainčevih književnih susreta stiglo je 36 zbirki pesama autora iz čitave Srbije koje su objavljene u 2020. godini, a stručni žiri izabrao je 10 u uži izbor. Koji autor će dobiti ovo visoko priznanje znaće se nakon završne druge selekcije koja će se održati sredinom avgusta.

  detaljnije
 • drainac

  Počinju 52. "Drainčevi književni susreti"

  Polaganjem cveća i poetskim programom na Drainčevom grobu u Beogradu, pesnici iz Toplice i svih krajeva Srbije započeće obeležavanje prvog dela tradicionalne 52. manifestacije “Drainčevi susreti pesnika” u organizaciji prokupačke Biblioteke koja i nosi naziv po ovom najpoznatijem topličkom pesniku. Manifestacija traje 3 dana i obeležiće je muzičko-scenski nastupi, tribine i književne večeri, a nastavlja se krajem avgusta, takođe u Prokuplju.

  (1) detaljnije
 • drainac

  Od 22. juna počinje prvi deo "Drainčevih književnih susreta" u Prokuplju

  Obilazak grobnog mesta Rada Drainca, organizacija tribine i književne večeri posvećene ovom najpoznatijem pesniku u Toplici, deo su ovogodišnjeg prvog dela manifestacije “Drainčevi književni susreti” koja se tradicionalno obeležava 52. godine. Savet Drainčevih susreta objavio je i konkurs za dodeljivanje “Drainčeve nagrade za poeziju“ koja će biti uručena avgusta meseca, kada je planirano održavanje drugog dela manifestacije.

  (1) detaljnije
 • nagrada

  Stojan Obradović dobitnik nagrade za najbolju knjigu topličkog pisca u 2019. godini

  Od desetak knjiga topličkih autora koji su objavili svoja izdanja tokom 2019. godine, žiri prokupačke Biblioteke odlučio je da nagrada “Najbolja knjiga topličkog pisca u 2019. godini” pripadne Stojanu Obradoviću iz Prokuplja za knjigu “Brisanje senke”. Nagrada je dodeljena u okviru tradicionalnih “Drainčevih književnih susreta” koji se ove godine održavaju 51. put.

  detaljnije
 • drainac

  Novo čitanje Drainčeve poezije u organizaciji SANU i prokupačke Biblioteke

  Naučni skup o novom načinu čitanja poezije Rada Drainca u sklopu obeležavanja "Drainčevih književnih susreta", a u organizaciji ogranka SANU i Filozofskog fakulteta u Nišu, kao i Narodne biblioteke "Rade Drainac" Prokuplje biće predstavljen u sredu, 26. avgusta 2020. godine sa početkom u 13:00 sati u porti Crkve Svetog Prokopija u Prokuplju.

  detaljnije
 • Knjiga

  Pesnikinja Tanja Kragujević ovogodišnja dobitnica "Drainčeve nagrade"

  Od 55 knjiga poezije, koliko je stiglo na konkurs za "Drainčevu nagradu“ koju dodeljuje prokupačka Narodna biblioteka, žiri kojim je predsedavao književni kritičar Goran Maksimović odlučio je da prestižno priznanje pripadne pesnikinji Tanji Kragujević za zbirku pesama "Extravaganza“ u izdanju “Čigoja štampe” iz Beograda.

  detaljnije
 • drainac

  Za "Drainčevu nagradu" u užem izboru 5 zbirki pesama

  Na konkurs za prestižnu Drainčevu nagradu koja se dodeljuje u okviru Drainčevih književnih susreta stiglo je 53 zbirki pesama autora iz čitave Srbije koje su objavljene u 2019. godini, a žiri je izabrao 5 zbirki za uži izbor - "Ogledi oko stola " Slobodana Zubanovića, "Soneti" Zvonimira Kostića Palanskog, " 22" Nikole Živanovića, " Na odmorištu" Vase Pavkovića i "Extravaganza" Tanje Kragujević. Konačni dobitnik biće proglašen polovinom avgusta.

  detaljnije
 • drainac

  Raspisan konkurs za "Drainčevu nagradu" u Prokuplju

  Zainteresovani izdavači i autori koji pošalju knjigu pesama u tri primerka, mogu da konkurišu za ovogodišnju prestižnu "Drainčevu nagradu" za poeziju. Konkurs je otvoren do 20. jula, a nagrada će tradicionalno ovogodišnjem dobitniku biti uručena na "Drainčevim književnim susretima" koji će se ove godine održati po 51. put, poslednje nedelje avgusta.

  (2) detaljnije
 • PROKUPLJE bista radeta drainca foto lj.m.

  Vlastimir Mladenović dobitnik nagrade "Rade Drainac“

  Prestižna književna nagrada koju dodeljuje Narodna biblioteka "Rade Drainac" ove godine je jednoglasnom odlukom žirija dodeljena Vlastimiru Mladenoviiću za zbirku pesama "Lokalitet i svet šarkamenskih rima".

  detaljnije
 • PROKUPLJE bista rada drainca na brdu hisar iznad prokuplja foto lj.m.

  Počeli "Drainčevi susreti pesnika" u Prokuplju

  Pesnici iz Toplice, ali i iz svih krajeva Srbije, učestvovaće na 49. književnoj manifestaciji "Drainčevi susreti pesnika“ u Prokuplju. Manifestaciju prate muzičko-scenski nastupi, tribine i književne večeri sve do 8. maja, kada se završava prvi deo manifestacije, a nastavlja se krajem avgusta, takođe u Prokuplju.

  detaljnije
 • Milovan Danojlic dobitnik nagrade Drainac

  Milovanu Danojliću uručena "Drainčeva nagrada"

  Polaganjem venaca na spomenik topličkom književniku i uručenjem nagrade ovogodišnjem dobitniku Milovanu Danojliću za zbirku pesama "Životi, životi", u Prokuplju su počeli 48. "Drainčevi književni susreti".

  detaljnije
 • Danojlic Milovan foto novosti.rs

  Književnik Milovan Danojlić dobitnik "Drainčeve nagrade"

  Prestižna književna nagrada koju dodeljuje Narodna biblioteka "Rade Drainac" ove godine je jednoglasnom odlukom žirija dodeljena Milovanu Danojliću za zbirku pesama "Životi, životi".

  detaljnije
 • knjige-foto-Pixabay

  Na “Drainčevim susretima” uručena nagrada Gordani Đilas

  Polaganjem cveća na bistu Rada Drainca na Hisaru kod Prokuplja započeo je drugi deo književne manifestacije „Drainčevi susreti pesnika“. Uručena nagrada laureatkinji Gordani Đilas za zbirku pesama “Sever, udaljen zvuk”.

  detaljnije
 • gordana-djilas-dobitnica-DRainceve-nagrade-foto-Lj.M..jpg

  Gordani Đilas prestižna "Drainčeva nagrada“

  Od 52 knjige poezije, koliko je stiglo na konkurs za "Drainčevu nagradu“ prokupačke Narodne biblioteke "Rade Drainac“, stručni žiri je odlučio da prestižno priznanje pripadne Gordani Đilas za zbirku pesama "Sever, udaljen zvuk“.

  detaljnije
 • prokuplje-borisavljevic.jpg

  Jubilarni "Drainac" Draganu Borisavljeviću

  Novinar “Politike” i toplički pesnik Dragan Borisavljević dobitnik je jubilarne nagrade “Drainac”, priznanja koje se dodeljuje povodom 50 godina održavanja Književnih susreta “Rade Drainac” u Prokuplju.

  detaljnije
 • zivorad-nedeljkovic-pesnik-foto-novosti.rs.jpg

  Živorad Nedeljković ovogodišnji dobitnik nagrade "Rade Drainac"

  Pesničku nagradu "Rade Drainac“ Nedeljković je dobio za zbirku pesama Ulazak objavljenu prošle godine, a nagrada će mu biti uručena 25. avgusta, na završnoj manifestaciji "Drainčevih susreta".  

  detaljnije