Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Drugi svetski rat

  • spomenik

    Očišćen spomenik sestrama Baković, u planu video nadzor

    Dan nakon što su građani ukazali na to da je plavom farbom išaran spomenik heroinama iz Drugog svetskog rata - sestrama Rajki i Zdenki Baković kod Čaira, farba je uklonjena, a ostali delovi spomenika očišćeni, kako kaže većnik Miroslav Đokić, brzom reakcijom JKP Mediana i Grada.

    (12) detaljnije
  • spomenik

    Spomenik "Sestre Baković" poliven farbom

    Spomenik heroinama iz Drugog svetskog rata sestrama Rajki i Zdenki kod Čaira osvanuo je išaran plavom bojom. Ovaj čin je izazvao brojne reakcije Nišlija koji na društvenim mrežama navode da je to posledica primitivizma i neznanja u društvu.

    (25) detaljnije
  • spomenik

    Vranje obeležava Dan oslobođenja od fašizma

    Svečanom sednicom Skupštine grada i polaganjem venaca i cveća na Spomenik revoluciji kod Pedagoškog fakulteta, lokalna samouprava u Vranju obeležava 7. septembar - Dan oslobođenja Vranja u Drugom svetskom ratu.

    (1) detaljnije
  • Aušvic

    Romska udruženja obeležavaju Dan sećanja na romske žrtve holokausta

    U noći između 2. i 3. avgusta 1944. godine oko 3.000 muškaraca, žena i dece Roma ubijeno je u gasnim komorama u Aušvicu, a od 2015. godine 2. avgust se obeležava kao Dan sećanja na romske žrtve holokausta.

    (3) detaljnije
  • foto: cityradio.rs

    Godišnjica prvog bombardovanja Niša u Drugom svetskom ratu

    Na današnji dan, 8. aprila 1941. godine 40 nemačkih bombardera "štuka-junkers 87" i dvadesetak lovačkih aviona, koji su stigli su iz pravca Sićeva, obrušili su se na Niš. Bombe su počele da padaju u 5:30 ujutru, a Niš je tada prvi put bombardovan u Drugom svetskom ratu.

    (6) detaljnije
  • Tri pesnice Bubanj

    Pre 75 godina Niš oslobođen od fašista

    14. oktobar je značajan datum za istoriju Niša, jer je 1944. godine na taj dan grad konačno, posle tri i po godine, oslobođen od fašista u Drugom svetskom ratu. O događajima koji su obeležili oslobođenje Niša pisali su istoričari Nebojša Ozimić, Aleksandar Dinčić i Ivan Mitić u knjizi "Niš 1944".

    (2) detaljnije
  • spomenik oslobodiocima

    Niška vlast u zadnji čas odlučila da obeleži Dan oslobođenja 14. oktobar

    75 godina od oslobođenja u Drugom svetskom ratu Niš obeležava 14. oktobra, a gradska vlast je 10 dana pre toga odlučila da veliki jubilej i proslavi, ali ne i kako. Osim da će to učiniti na prikladan način, kako su rekli na Gradskom veću, i da traže da u organizaciji učestvuju kulturne ustanove, 10 dana pred godišnjicu - program je nepoznat.

    (8) detaljnije
  • Početak obeležavanja od 19 sati u Gimnaziji

    Pirot obeležava godišnjicu oslobođenja u Drugom svetskom ratu

    Javnim časom istorije, projekcijom filma i predavanjem profesora Gimnazije, Piroćanci će u sredu, 4. septembra, obeležiti 75 godina od oslobođenja ovog grada u Drugom svetskom ratu. Početak programa je od 19 sati u Svečanoj sali Gimnazije.

    (2) detaljnije
  • pesnice

    Srbija kao rusofilski "pijani gost" u Danu pobede i Evrope

    9. maj je dan kada je kapitulirala nacistička Nemačka 1945, a 5 godina kasnije počelo je stvaranje Evropske unije. Stručnjaci kažu da se Srbija stidi svog najvećeg doprinosa svetskoj istoriji - partizanskoj pobedi nad fašistima, a da je danas od EU udaljenija nego pre godinu dana.

    (15) detaljnije
  • inicijativa za ratnu odštetu

    Udruženo do nemačke odštete za Drugi svetski rat - traže se i milijarde evra

    Zajednica udruženja žrtava Drugog svetskog rata traži od Vlade Srbije da se uključi u zahtev Nemačkoj da se obeštete žrtve, ljudske i materijalne, najvećeg sukoba u istoriji od pre skoro 80 godina. Kažu da bi samo 7 milijardi evra koje bi platili Nemci, iskorenilo nezaposlenost u Srbiji.

    (14) detaljnije
  • koca-popovic-oslobodilac3

    Zaboravljeni oslobodilac Niša - Koča Popović

    Samo jedna ulica u Brzom Brodu i jedna u selu Mezgraja kraj Niša, sećaju na Konstantina Koču Popovića, čoveka koji se u mnogim spisima i novinskim člancima vodi kao oslobodilac Niša u Drugom svetskom ratu. Iako su istorijske činjenice takve da je Popović u Niš zapravo došao 3 dana nakon oslobođenja, njegova uloga se ogleda u komandnoj liniji, u pripremi “Niške operacije”, vraćanju života i mitingovanju u prvim danima slobode.

    (23) detaljnije
  • nemačko groblje - pantelej

    Pantelejska crkva - od "žrtve" u Velikom ratu do nemačkog groblja

    Posle pada Niša u Prvom svetskom ratu, novembra 1915, Pantelejska crkva skrnavljena je od strane nemačkih vojnika, navode istoričari, ali je ironijom sudbine nakon oslobođenja 1918, postala groblje okupatora. Ratne igre nastavljene su i tokom Drugog svetskog rata, kada je odlukom Trećeg rajha “preseljeno” u Nemačku, a u Nišu nema traga postojanja ovoj istorijskoj epizodi.

    (7) detaljnije
  • Oslobođenje Niša Drugi svetski rat

    Na današnji dan Niš oslobođen u Drugom svetskom ratu

    Još 8. oktobra 1944. godine otpočela je operacija oslobađanja Niša, ali se to konačno desilo tek na današnji dan, pre 74 godine. Snage Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije, Bugarske armije i sovjetskog vazduhoplovstva proterale su nemačke jedinice iz Niške Banje, a odatle krenuli i naterali ih da se preko Južne Morave povuku dalje.

    (3) detaljnije
  • ulica

    Ruska stranka protiv ulice Dragiši Cvetkoviću u Nišu

    To što nekadašnji predsednik Vlade Kraljevine Jugoslavije Dragiša Cvetković, rodom iz Niške Banje, ima ulicu u Nišu je “opšta sramota”, tvrdi predsednik Ruske stranke u Nišu Miroslav Milosavljević, sa objašnjenjem da je Cvetković uveo fašističke zakone Adolfa Hitlera protiv Jevreja i Roma. Ipak, istoričar Nebojša Ozimić kaže da je Cvetković zaslužio ulicu zbog svega što je uradio za Niš, da je učestvovao u donošenju anti-jevrejskih zakona, ali i da je pomagao Jevrejima.

    (33) detaljnije
  • dom-vojske-Vanja-Keser

    U Nišu se otvara izložba posvećena spasavanju dece iz logora

    Izložbu “Dijanina deca”, posvećenu velikoj akciji spasavanja dece iz koncentracionih logora u Hrvatskoj u Drugom svetskom ratu, zainteresovani će moći da pogledaju od večeras do 27. jula u niškom Domu Vojske.

    detaljnije
  • Besmrtni puk

    “Besmrtni puk” sa funkcionerima i službenicima “promarširao” Nišom

    Nekoliko stotina građana prošetalo je od Logora na Crvenom krstu Bulevarom 12. februar, ka centru Niša, u sklopu međunarodne akcije “Besmrtni puk”, kojom se obeležava 9. maj - pobeda nad nacizmom i fašizmom. Među šetačima, pored gradonačelnika Niša i njegovog zamenika, bio je veliki broj gradskih funkcionera, kao i javnih službenika.

    (11) detaljnije
  • Bubanj

    Danas se i u Nišu slavi pobeda nad nacizmom i fašizmom i Dan Evrope

    Premda je Drugi svetski rat zvanično završen septembra 1945. godine, kako kaže niški istoričar Aleksandar Dinčić, kao Dan pobede nad nacizmom i fašizmom u Evropi, slavi se 9. maj, kada je nacistička Nemačka kapitulirala. Pored toga, u zemljama Evropske unije se ovog dana obeležava i Dan Evrope. I u Nišu će se, uz brojne programe, obeležavati ovaj datum.

    (6) detaljnije
  • logor

    Leskovački lekar bez koga možda ne bi bilo bekstva iz niškog logora

    Kockanje, ženskarenje, alkoholisanje, ali i nesebična lekarska i moralna pomoć logorašima, pa i sama pomoć pri velikom bekstvu iz logora na Crvenom krstu 12. februara 1942. godine, obeležili su tragično okončani život pred streljačkim vodom na Bubnju, doktora Velizare Pijade.

    detaljnije
  • avion

    "Sukob Amerike i Rusije počeo je u Nišu"

    Niš je u 2017. godini stavljen na mapu međunarodne politike zbog prepucavanja istoka i zapada oko Srpsko-ruskog humanitarnog centra. Dok ruski zvaničnici tvrde da se radi samo o humanitarnom centru, američki smatraju da se tamo skriva špijunska baza. Međutim, istoričar Aleksandar Dinčić kaže da je na neki način upravo u Nišu još 1944. počelo koškanje između Amerike i Rusije, koje je tada čak odnelo živote i sa jedne, ali i sa druge strane.

    (10) detaljnije
  • dan oslobodjenja prokuplja 2 foto ljm

    Obeležen Dan oslobođenja Prokuplja u Drugom svetskom ratu

    Povodom 9. oktobra, Dana oslobođenja Prokuplja, na platou ispred zgrade prokupačke Opštine položeni su venci na spomenik palim borcima od 1941. do 1945. godine.

    detaljnije
KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: