Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Dzez festival

  • Nišvil

    Drugo veče "Nišvila" biće u znaku džeza, fanka i "najboje basistkinje na svetu"

    Nastupom okteta Dušana Petrovića od 19:30 na glavnoj bini Nišvil džez festivala počeće drugi festivalski dan u Tvrđavi. Najveća pažnja posetilaca biće usmerena džez-pankerima Kuhn Fu, Teodosi Spasovu iz Bugarske, ali i fank basistkinji Idi Nielsen, koju su američki magazini uvrstili među 10 najboljih basista sveta.

    detaljnije
  • Nišvil prvo veče (15)

    Nagrada Fonseku, vatromet, "Dubioza kolektiv" i after na "Midnajtu" prve večeri "Nišvila"

    Nagrada “Šaban Bajramović”, koja se tradicionalno dodeljuje prve večeri Nišvil džez festivala, pripala je Kubancu Robertu Fonseku, što je publika pozdravila aplauzom. Najveće interesovanje posetilaca niškog džez festivala pripalo je Dubiozi kolektiv , a pored njih nastupio su i dobitnik nagrade Nišvila za životno delo Dragomir Milenković, italijanski džezeri i srpsko-bugarski orkestar. Posetioci kažu da je prethodnih godina bio bolji program, ali da dolaze zbog duha koji grad poseduje tokom festivala.

    (2) detaljnije
  • Defile bugari (10)

    Defile maski i kostima sa bugarskog festivala "Surva" u centru Niša

    Predstavnici bugarske Opštine Pernik u kojoj se održava festival maski Surva, defileom od Oficirskog doma do Tvrđave predstavili su Nišlijama i posetiocima Nišvil džez festivala njihov najstariji novogodišnji ritual za koji veruju da potiče iz perioda pre nove ere.

    detaljnije
  • Mihailo Tatić

    Nova himna "Nišvila" delo niškog džezera

    Džez muzičar iz Niša Mihailo Tatić napravio je pesmu " Coming Together" koja će od ove godine biti zvanična himna " Nišvil džez festivala" . Varijacijama iste teme, Mihailo kaže, da je želeo da predstavi iščekivanje i početak festivala.

    (1) detaljnije
  • Nišvil dubioza

    Počinje 29. "Nišvil", "Dubioza kolektiv" hedlajner prve večeri

    Nastupom srpsko-bugarskog orkestra " Spich project" od 19:30 počeće 29. " Nišvil džez festival" na platou niške Tvrđave. Prvo veče posvećeno je kubanskom džezeru Robertu Fonseki i bosanskohercegovačkoj grupi "Dubioza kolektiv". Pored glavnih događaja na platou, posetioci će imati prilike da prisustvuju nastupima muzičara na ostalim, besplatnim binama.

    (4) detaljnije
  • Dalibor Andonov Gru

    Film "Gru tu je" premijerno na "Nišvilu"

    Dokumentarni film "Gru tu je", o Daliboru Andonovu Gruu publika će premijerno moći da vidi u subotu, 12. avgusta od 22:30 na Hip-hop bini "Nišvil džez festivala". Nakon što je prvobitno film prikazan u Beogradu za Gruove prijatelje i porodicu, organizatori navode da će srpska premijera biti u Nišu.

    detaljnije
  • nišvil nagrade (1)

    Dragomiru Milenkoviću i Vladeti Kandiću uručene nagrade "Nišvila"

    Pioniru fuzije džeza i “world music”-a Dragomiru Milenkoviću uručena je nagrada za životno delo u Gradskoj kući u Nišu, koju " Nišvil džez festival " tradicionalno dodeljuje najistaknutijim srpskim džez muzičarima. Po prvi put dodeljena je i nagrada za doprinos promociji balkanskog džeza, a prvi dobitnik je harmonikaš Vladeta Kandić - Bata Kanda.

    (2) detaljnije
  • Volonteri Nišvil

    57 takmičarskih filmova na ovogodišnjem "Nišvilu", najboljim nagrade

    Od 357 dokumentarnih, igranih i eksperimentalnih muzičkih filmova koliko je pristiglo na konkursu Nišvil džez festivala , izabrano je 57 filmova koji će učestvovati u takmičarskom delu Nišvil Movie Summit-a . Program počinje u sredu, 9. avgusta na binama kod amfiteatra na keju i Oficirskog doma, dok u četvrtak počinje u bioskopu u Tvrđavi. Sve projekcije počinju od 20 sati, a najboljim filmovima biće uručene nagrade.

    detaljnije
  • Nišvil izložba (4)

    Od Makrona do "Nišvila" - otvorena izložba Džez muzeja Nju Orleansa

    Izložba “Drumsville” džez muzeja iz Nju Orleansa otvorena je u Paviljonu niške Tvrđave i biće sastavni deo ovogodišnjeg programa Nišvil džez festivala. Na izložbi će posetioci moći da vide deo istorijske priče o robovima i Kongo skveru gde su odsvirani prvi džez zvuci, ali i postavku posvećenu džez bubnjarima. Izložbu, koja je do sada prikazana u 10 gradova, performansom na bubnjevima otvorio je Nebojša Stojanović Kenedi.

    detaljnije
  • Nišvil

    Nišlije na bini Nišvil džez muzeja, beogradska predstava na Amfiju

    Do početka glavnog festivalskog programa Nišvil džez festivala ostalo je još dva dana, a posetioci imaju prilike da prisustvuju internacionalnim predstavama i muzičkim nastupuma na “Museum” bini kod Nišvil džez muzeja. Večerašnji nastupi rezervisani su za niške bendove "Pascas and 70 percent" i "Kolege". Revijalni deo "Nišvil džez teatra" na amfiteatru od 21 sat otvara predstava “Šabloni slobode”.

    (1) detaljnije
  • Nišvil

    Predstave "Elektra" i "Zodiak - Krug malih životinja" na "Džez teatru"

    Uvertira za glavni program Internacionalnog džez festivala Nišvil je počela na više lokacija, a u nedelju, 6. avgusta uveče na programu su dve predstave. Na bini ispred Džez muzeja nastupiće niški sastavi Leb i pivo i TNT, a na Nišville Movie Summit-u biće prikazana tri filma. Glavni program Nišvila će trajati od 10. do 13. avgusta.

    detaljnije
  • Striporama

    Mister No na Bubnju, Betmen "kod Konja" - uvod u novu "Striporamu" sa svetskim gostima

    Promocije novih strip izdanja, izložbe, tribine, stip berza, ali i najavljen dolazak nekih od najprepoznatiljivijih imena domaće, regionalne i evropske strip scene očekuje posetioce Striporame koja će po 8. put biti održana od 10. do 13. avgusta, za vreme trajanja Nišvil džez festivala . Objavljene su i neke od ilustracija strip junaka i motiva Niša, po kojima je festival i postao prepoznatljiv.

    (4) detaljnije
  • Nišville - photo Zoran Ciric

    "Nišvil raspoloženje" - počinju "Džez teatar" i svirke na "Muzejskoj" bini

    Do početka glavnog festivalskog programa "Nišvil džez festivala" koji će trajati od 10. do 13. avgusta, posetioci će imati prilike da od petka, 4. avgusta pogledaju 8 internacionalnih predstava na amfiteatru na Nišavi, dok će na “Museum” bini moći da čuju isto toliko niških bendova, u sklopu pratećeg programa festivala.

    (2) detaljnije
  • unnamed

    Edo Maajka na otvaranju, "Elemental" na zatvaranju "Midnajta" na "Nišvilu"

    Festival "Nišvil" će opet imati i hip-hop binu svake večeri od 10. do 13. avgusta do ponoći, kada će do jutarnjih sati uslediti nastupi di-džejeva koji će promovisati fank, soul, disko i sving muziku. Direktor festivala Ivan Blagojević rekao je da je posle glavne bine, "Midnight" najposećeniji i najavio da će na otvaranju nastupiti Edo Maajka, dok će poslednje večeri svirati "Elemental".

    (5) detaljnije
  • Nišvil

    Direktor "Nišvila": Sudbina festivala zavisiće od minusa koji napravimo ove godine 

    Direktor Nišvil džez festivala Ivan Blagojević kaže da je ponovo izostala veća podrška države i Grada Niša, da od stranih kompanija u Nišu koje imaju subvencije ni ne očekuje "društvenu odgovornost", ali je očekuje od niških - "da bar kupe kartu". Ističe da zbog budžeta koji je isti kao 2019. godine, sa 50% većim troškovima, slogan festivala koji će trajati od 4. do 13. avgusta biti “Čekajući nacionalni status”.

    (13) detaljnije
  • Alma Mićić

    Kvartet džez pevačice Alme Mićić nastupa na "Nišvilu"

    Nekada velika nada srpskog i balkanskog džeza, a danas značajno ime američke scene Alma Mićić nastupiće sa svojim kvartetom na predstojećem "Nišvilu" u petak, 11. avgusta u niškoj Tvrđavi.

    detaljnije
  • Jazzysad2 & DJ Loptica foto Mateja Jeremic

    "Nišvil" karavan u zemljama regiona, promocija i u Kini, Japanu i Americi

    Turnejom u Srbiji i zemljama okruženja, di-džejevi Milan Saitović Jazzysad i Dejan Šobot Loptica nastaviće promociju "Midnight Jazzdance" bine Nišvila u jugoistočnoj Evropi. Najavljene su i radijske emisije kojima će festival biti promovisan i u Aziji i Sjedinjenim Američkim Državama.

    detaljnije
  • Vladeta Kandić

    Specijalna nagrada "Nišvila" kompozitoru Vladeti Kandiću - Bata Kandi

    Nagrada Nišvil džez festivala za doprinos promociji balkanskog džeza na otvaranju festivala u četvrtak, 10. avgusta biće uručena priznatom muzičaru i kompozitoru Vladeti Kandiću - Bata Kandi.

    (7) detaljnije
  • Volonteri Nišvil

    Počele prijave za besplatne džez radionice na "Nišvilu"

    Radionice za mlade muzičare, za većinu instrumenata koji se koriste u džezu, ali i predavanja o džez improvizaciji, aranžiranju, kao i institucinalizovanom učenju džeza biće organizovane u o sklopu “Nišvil workshop”-a. Polaznici do 16 godina mogu se prijaviti za program “Jazz for Kids”.

    detaljnije
KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: