Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Dzez festival

 • Velike svetske zvezde dolaze na niški džez festival

  Svetske i domaće zvezde dolaze na “Nišvil”, od 10. jula skuplje karte za festival

  Peti Ostin, Toni Momrel, Majk Štern, Al Foster, Nik Vest, Alfa Blondi, Tom Harel i Kendi Dalfer, kao i domaći izvođači: Darko Rundek, Vasil Hadžimanov, Bisera Valetanlić i Rambo Amadeus, obeležiće niški džez festival koji se ove godine održava od 10. do 13. avgusta u Tvrđavi. Ulaznice za festival će posle 10. jula ponovo poskupeti.

  detaljnije
 • Gitarista Majk Štern

  Rundek, Rambo Amadeus i Majk Štern dolaze na “Nišvil”

  Iako su ostali bez dugogodišnjeg glavnog sponzora - Naftne industrije Srbije, a Ministarstvo kulture je obezbedilo tek 2,4 miliona dinara i Ministarstvo turizma duplo više, kaže direktor “Nišvila” Ivan Blagojević, ovogodišnjeg niški džez festival će ipak obeležiti “zvučna imena”. Novina je nastup gitariste Majka Šterna, kao i koncert Darka Rundeka, Ramba Amadeusa i Vasil Hadžimanov benda.

  detaljnije
 • Promocija "Nišvila"

  Džez izložba i koncert promovišu “Nišvil”

  Zanimljivu uvertiru ovogodišnjem džez festivalu napraviće izložbeno-muzički program, koji su organizatori nazvali “Čekajući Nišvil”. U petak 2. juna u Oficirskom domu biće otvorena izložba radova sa međunarodne umetničke kolonije “Art to go jazzy”, a u subotu na amfiteatru na keju nastupiće džez muzičari.

  detaljnije
 • Filmove će moći da prate iz automobila; foto: Nišvil tim

  Na ovogodišnjem "Nišvilu" i gledanje filmova iz automobila

  Pre i tokom ovogodišnjeg “Nišvil” džez festivala, u niškoj Tvrđavi, biće prikazano više od 100 dugometražnih, ali i kratkih igranih i dokumentarnih muzičkih filmova. Program, kažu organizatori, traje od 7. do 13. avgusta, a jedna od novina je što će posetioci sa platna koje će biti postavljeno na bedemu Tvrđave moći da prate filmove iz svojih kola, sa parkinga koji se nalazi unutar auto-pijace.    

  detaljnije
 • "Nišvil" letovanje za one koji nisu iz Niša; foto: Vanja Keser

  “Nišvil” džez letovanje za posetioce iz drugih gradova

  Za one koji dolaze iz drugih gradova, a žele da posete “Nišvil” džez festival i uživaju u muzici tokom četiri festivalska dana, mogu po povoljnoj ceni da nabave komplet ulaznica i smeštaj u Nišu. Festival će biti održan od 10. do 13. avgusta u niškoj Tvrđavi, a nastupiće Peti Ostin, Kendi Dalfer, Al Foster, Nik Vest, Toni Momrel i drugi.

  detaljnije
 • Od slede

  Uskoro u prodaji pojedinačne i VIP karte za "Nišvil"

  Nišlije koje u avgustu žele da uživaju u džez muzici i posete neki od koncerata u okviru "Nišvila", do srede 10. maja mogu da kupe komplet ulaznica za 2.000 dinara, jer će nakon toga poskupeti za 500 dinara. Pored toga, u prodaji će biti i pojedinačne ulaznice za tribine i VIP karte.

  detaljnije
 • Nišvil

  “Nišvilu” 2,4 miliona dinara od Republike, direktor festivala kaže da nije dovoljno

  Iako je ove godine niški džez festival finansiran sa duplo više para nego 2016, na osnovu konkursa Ministarstva kulture i informisanja, direktor festivala Ivan Blagojević smatra da je model preraspodele para “na štetu svih muzičkih festivala”, a da je opredeljen novac “neadekvatan značaju "Nišvila" za kulturnu sliku Srbije”.

  (1) detaljnije
 • Nik Vest

  Američka basistkinja i pevačica Nik Vest nastupa na "Nišvilu"

  Na niškom džez festivalu "Nišvil" 11. avgusta, prema najavama organizatora, nastupa umetnica karakteristična po svojoj „čiroki“ frizuri u obliku bas ključa – Nik Vest, koja u Niš dolazi sa svojim bendom.

  detaljnije
 • Nišlije krajem aprila nastupaju na džez festivalu u Litvaniji; foto: Z. R.

  Niški sastav “Eyot” nastupa na džez festivalu u Litvaniji

  Zbog dobre saradnje “Nišvila” i “Kaunas Jazz” festivala, kako najavljuju organizatori, niški bend “Eyot” nastupiće 30. aprila na festivalu u Litvaniji, dok će litvanski sastav “Silent Blast” sredinom avgusta biti gost niškog džez festivala. Troškove dolaska Litvanaca plaća njihovo Ministartsvo kulture, dok će nastup niškog benda finansirati “Nišvil”.

  detaljnije
 • Scena iz predstave "Gernika"; foto: Nišvil džez festival

  Sedmodnevni teatarski program u okviru niškog džez festivala

  Uvod ovogodišnjem “Nišvilu” napraviće pozorišne trupe kroz predstave, ulične performanse, cirkus, ples, a sve to oslanjajući se na džez muziku. Oni će pokušati da “razigraju” Niš pre početka džez festivala, od 6. do 13 avgusta, na nekoliko lokacija u gradu.

  detaljnije
 • Hoće li se promeniti program ovogodišnjeg "Nišvila"?; foto: JV/Vanja Keser

  "Nišvil" ostao bez značajnog sponzora, možda se promeni i program festivala

  Zbog toga što nakon 8 godina Naftna industrija Srbije više neće biti sponzor "Nišvil" džez festivala, ranije najavljen nastup zvučnih imena, ali i 700 izvođača, 12 bina i 130 koncerata dovedeni su u pitanje. Direktor festivala Ivan Blagojević kaže da je zahvalan NIS-u na saradnji, ali da su razočarani, jer nisu na vreme obavešteni o tome da će ostati bez najznačajnijeg sponzora.

  (4) detaljnije
 • Nagrada mu je uručena u bugarskom Konzulatu; foto: JV

  Direktor "Nišvila" prvi Srbin koji je dobio prestižnu bugarsku nagradu “Zlatni vek”

  Zbog toga što je doprineo širenju bugarske kulture u Srbiji, ali i svetu, direktor džez festivala “Nišvil” Ivan Blagojević dobio je prestižnu nagradu “Zlatni vek”, koju dodeljuje Ministarstvo kulture Bugarske. On je prvi Srbin kome je dodeljeno ovo priznanje, a za njega je, kaže, najznačajnije koje je dobio za 35 godina rada.

  (4) detaljnije
 • foster

  Bubnjar Majlsa Dejvisa sa svojim bendom nastupa na Nišvilu

  Ljubitelja džeza na ovogodišnjem Nišvilu, pored ostalih velikana ovog muzičkog žanra će moći da čuju i kvintet Ala Fostera, koji će pred niškom publikom izvesti nastup u čast Čarlija Parkera.

  detaljnije
 • Nišvil festival

  Od 1. februara skuplje karte za "Nišvil"

  Ljubitelji džeza koji bi da posete sledeći niški festival mogu da kupe komplet ulaznica za 1.500 dinara do kraja januara. Od sledećeg meseca njihova cena biće 2.000, kažu organizatori Nišvila. 

  detaljnije
 • Koncert; foto: Miloš Stojanović

  Koncerti sa "Nišvila" na Drugom programu RTS-a

  Najbolji koncerti sa ovogodišnjeg Nišvila biće emitovani na javnom serviru svakog utorka 10 minuta pre ponoći, a serijal počinje večeras koncertom trija Al Di Meole koji je nastupao na otvaranju festivala. 

  (5) detaljnije
 • Kendi Dalfer sa saksofonom

  Kendi Dalfer zatvara sledeći Nišvil

  Poznata holandska saksofonistkinja Kendi Dalfer ponovo će nastupiti na niškom džez festivalu, sledeće, 2017. godine. Ovog puta sviraće na zatvaranju, 13. avgusta.

  detaljnije
 • publika na Nišvilu i dve bine

  "Nišvil" traži trogodišnji ugovor sa Gradom

  Zbog toga što je svake godine neizvesno hoće li dobiti novac koji im je potreban za organizaciju festivala, savet Nišvil džez festivala traži od Grada potpisivanje trogodišnjeg ugovora o finansiranju. Time bi, kažu, bila obezbeđena finansijska stabilnost, a sam festival bolje pripremljen.

  (2) detaljnije
 • Peti

  Peti Ostin otvara sledeći Nišvil

  Čuvena američka ritam i bluz i džez pevačica Peti Ostin će na Nišvilu 2017. nastupiti 10. avgusta – na tačno 100 godina od rođenja Eli Ficdžerald, i na svoj 67. rođendan. To je ujedno i početak narednog festivala.

  detaljnije
 • Nišvil-festival.jpg

  Prvih 500 kompleta za "Nišvil" po ceni pojedinačne ulaznice

  Prvi kompleti karata za niški džez festival koji će se održati avgusta sledeće godine, biće u prodaji od 10. oktobra. Karte za sve 4 festivalske večeri koštaju 1.500 dinara.

  (6) detaljnije
 • Nišvil

  Rekordan broj posetilaca na "Nišvilu"

  "Nišvil" džez festival je, prema proceni direktora Ivana Blagojevića, posetilo oko 170.000 ljudi. Kako kaže, zadovoljan je odzivom publike kao i ovogodišnjom organizacijom, mada dodaje da su se i ove godine “provukli kroz iglene uši”.  

  (1) detaljnije