Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Eparhija vranjska

 • Prohor Pčinjski

  Proslava 950 godina manastira Prohor Pčinjski pomerena za septembar

  Centralna proslava jubileja 950 godina manastira Prohor Pčinjski koja je trebalo da bude održana 17. maja zasedanjem Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve, zbog virusa korona odložena je za 6. septembar, objavljeno je na sajtu Eparhije vranjske.

  detaljnije
 • VAK_0960

  Liturgije u doba korone bez vernika i na jugu Srbije

  Pravoslavni hrišćani u Srbiji koji slave Uskrs po julijanskom kalendaru, ove godine zbog do sada najdužeg policijskog časa neće moći da prisustvuju Uskršnjoj liturgiji, a u niškoj i vranjskoj eparhiji kažu da su se prilagodili vanrednom stanju i da će liturgije biti organizovane bez vernika. Pojedine ckve organizovaće prenos liturgije na Fejsbuku, poput onih u Prokuplju i Svrljigu.

  (4) detaljnije
 • Prohor Pčinjski

  Izložbe, konkursi i tribine u godini obeležavanja 950 godina manastira Prohor Pčinjski

  Eparhija vranjska celu 2020. godinu posvetiće jubileju obeležavanja 950 godina manastira Prohor Pčinjski. Program počinje 14. maja zasedanjem Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve, a završava se 12. novembra, na dan Svetog kralja Milutina koji je obnovio manastir pre 700 godina. U međuvremenu će biti organizovane izložbe, literarni i likovni konkursi, promocije knjiga, naučni skup, letnja škola i brojne druge aktivnosti.

  (2) detaljnije
 • Prohor Pčinjski

  950 godina manastira Prohor Pčinjski, pokrovitelj proslave je Vučić

  Da je obeležavanje jubileja Manastira Prohor Pčinjski veliki događaj za Eparhiju Vranjsku i Srpsku pravoslavnu crkvu, ali i za ceo srpski narod, rečeno je na konferenciji povodom obeležavanja devet i po vekova Manastira. Jubileju će biti posvećena cela 2020. godina, a pokrovitelj proslave je predsednik Aleksandar Vučić. Teolog Ivica Živković misli da je Vučić na crkvenu manifestaciju pozvan iz poštovanja prema instituciji predsednika Srbije, ali da bi zbog njegove političke funkcije to kod građana moglo da stvori zabunu, pa i odbojnost.

  (12) detaljnije
 • gimnazija vranje foto im

  Obeležavanje 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve u Vranju

  Povodom 800 godina od nezavisnosti Srpske pravoslavne crkve, u vranjskoj Gimnaziji će u četvrtak, 10. oktobra od 18 sati biti organizovano predavanje istoričara Dejana Ristića “Od Svetog Save do patrijarha Pavla - Osamstogodišnjica autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve i osam vekova neprekinute molitve”. Na izložbi “Tamjan i pliš” koja će biti otvorena posle predavanja, Vranjanci će moći da pogledaju kako je nastala i razvijala se Srpska pravoslavna crkva.

  detaljnije
 • Eparhija-Vranje-IM

  Vranjskoj Eparhiji 750.000 dinara za digitalizaciju ikonostasa

  Na konkursu Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije Eparhija Vranjska dobila je 750.000 dinara za sufinansiranje projekta digitalizacije ikonostasa Sabornog hrama Svete Trojice u Vranju. Novac će, kako kažu, biti utrošen na kreiranje kopija foto-dokumentacija ikonostasa, ali i pravljenje mobilne aplikacije.

  detaljnije
 • vladika-pahomije

  Ponovo pobuna protiv Pahomija u Vranju, Crkva smenjuje "pobunjenike"

  Materijalizam, pare, pedofilija, jeres i satanizam sramote Srpsku pravoslavnu crkvu tvrde vernici iz okoline Vranja i traže da se vladika Pahomije razreši dužnosti. Optužuju državu da čuva spornog Pahomija jer navodno “štiti jug Srbije od Albanaca”. Eparhija Vranjska negira sve optužbe i smenjuje crkvene odbore koji se bune.

  (4) detaljnije
 • Biblioteka Vranje foto i.m

  Vranjanci "Trezorom" čuvaju stare i retke knjige

  U Biblioteci "Bora Stanković“ u Vranju počela je realizacija projekta "Trezor - stare i retke knjige Eparhije vranjske“ kako bi se proučavale i evidentirale stare i retke knjige iz vranjskih crkava i manastira.

  detaljnije
 • kupanje-krsta-vranje.JPG

  Okupan krst u Vranju

  Iako poslednjih godina nema organizovanog plivanja za časni krst u Vranju, u dvorištu Eparhije vranjske tradicionalno je okupan Bogojavljanski krst, a ovogodišnji kum Vlada Antanasijević je za tu “čast” izdvojio 48.000 dinara.

  detaljnije
 • eparhija

  Bivši radnici Eparhije vranjske nezadovoljni presudom

  U Osnovnom sudu u Vranju danas je izrečena presuda u slučaju tužbe devetoro bivših radnika protiv Eparhije Vranjske. Radnici su nezadovoljni, a njihov advokat Mladen Vasić najavljuje žalbu.

  detaljnije
 • eparhija.jpg

  Sud danas odlučuje o radu "na crno" u Eparhiji vranjskoj

  Nakon skoro 2 godine, za danas u 15 sati u Osnovnom sudu u Vranju zakazano je izricanje presude po tužbi 9 bivših radnika prema Eparhiji Vranjskoj koji su podneli tužbe jer su radili "na crno“.

  detaljnije
 • Sabac-punto.jpg

  Stradali supruga i sin sekretara Eparhije vranjske

  U teškoj  saobraćajnoj nesreći na putu Šabac - Loznica, kod sela Štitar, nastradali su supruga i dvogodišnji sin, dok je sekretar Eparhije vranjske i starešina hrama Sveta Trojica Siniša Piljanović teško povređen.

  detaljnije
 • kraljev-konak-vranje.jpg

  Neophodna pomoć za obnovu "Kraljevog konaka"

  Samo da bi se Konak koji je januara stradao u požaru stavio "pod krov" do zime, biće potrebno 15 miliona dinara, dok će za kompletnu obnovu trebati 75 miliona, za šta će biti zatražena pomoć svih relevantnih institucija.

  detaljnije
 • prohor.jpg

  Tomislav Nikolić na čelu Odbora za obnovu "Kraljevog konaka"

  Predsednik Srbije prihvatio je predlog Upravnog odbora Eparhije vranjske da bude na čelu Odbora za rekonstrukciju “Kraljevog konaka” u manastiru Sveti Prohor Pčinjski koji je na Svetog Savu stradao u požaru.

  detaljnije
 • Vladika-Pahomije.JPG

  Počelo suđenje Pahomiju

  U vranjskom Osnovnom sudu održano je prvo pripremno ročište u predmetu gde bivši radnici Eparhije vranjske tuže vladiku Pahomija za nepoštovanje zakona o radu.

  (9) detaljnije
 • Eparhija-Vranjska.JPG

  Vranje: tužbe zbog rada "na crno" u Eparhiji

  10 radnika koji su prethodne 3 godine radili za vranjsku Eparhiju kao pomoćni radnici tužili su Eparhiju za neplaćene doprinose i razliku u zaradi. Iz Eparhije kažu da nisu dobili obaveštenje o pokretanju postupka.

  (2) detaljnije