Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Evropska unija

 • izbori

  PSG traži međunarodne posmatrače na izborima

  Kako bi se smanjila mogućnost malverzacija i izbornih nepravilnosti Pokret slobodnih građana zatražio je od vlasti da omogući sve uslove za prisustvo međunarodnih posmatrača na izborima 21. juna. Nedavno je isto zatražila i Evropska komisija.

  (2) detaljnije
 • e-vrtić

  Elektronski upis u vrtiće i škole - u Nišu kažu da je spas za roditelje i ustanove

  Prikupljanje gomile papira i dokumenata potrebnih za upis dece u vrtiće ili prvaka u škole i odlazak do ustanove - zamenilo je nekoliko klikova preko portala E-uprava koje roditelji mogu da učine iz svog doma. U Nišu je 720 mališana do sada na ovaj način prijavljeno na listu čekanja za vrtić, a zvanično od 1. juna počinje i upisivanje prvaka. I roditelji i nadležni se slažu da je elektronski upis spas i usluga koja im olakšava život.

  (3) detaljnije
 • zastava eu

  Šaljivo putovanje Evropom kroz performans niškog glumca

  "Davorin i Krejzi: Krejzi fakts o Evropi", deo je programa obeležavanja Nedelje Evrope, a zbog epidemije biće emitovan onlajn, danas, 13. maja, na Fejsbuk stranici EU info kutka. Reč je o performansu niškog glumca Davorina Dinića i njegove lutke Krejzi, u kome će govoriti o interesantnim podacima o prošlosti i sadašnjosti Evrope i zemljama članicama EU.

  (1) detaljnije
 • evropski dnevnik konkurs priroda

  Niški i leskovački srednjoškolci među najboljima na konkursu “Evropa i ja”

  U konkurenciji od preko 250 radova pristiglih na konkurs "Evropa i ja" srednjoškolci iz Niša i Leskovca izborili su se za mesto među najboljima. Tim niške Gimnazije "Bora Stanković" bio je najbolji u kategoriji strip/karikatura, u kategoriji "Dizajn evropskog dnevnika" drugo mesto zauzele su učenice Gimnazije "Stevan Sremac", a leskovačka Škola za tekstil i dizajn bila je treća u konkurenciji fotografija.

  detaljnije
 • geranto

  Gerontodomaćice pomažu starima u zabačenim kuršumlijskim selima

  Od kako se zbog pandemije svima preporučuje da ostanu kod kuće, a starijima od 65 godinama je i zabranjen izlazak, to je posebno pogodilo one starije i nemoćne koji žive sami u zabačenim mestima i nemaju nikoga ko bi im pomogao. Ovakvim vremešnim ljudima i u ovim danima pomažu gerontodomaćice iz Kuršumlije.

  detaljnije
 • zadružni dom

  Obnovljen Zadružni dom u surduličkom selu Dugojnica

  Stanovnici Dugojnice kraj Surdulice i drugih okolnih sela moći će ponovo da se okupljaju u zgradi Zadružnog doma jer je rekonstrukcija završena. Zamenjen je krov, stolarija, instalacije, obnovljena fasada i nabavljen je nov nameštaj.

  (1) detaljnije
 • Bugarska zastava

  Bugarski pasoš srpskim državljanima propusnica u bolji život

  Da bi se domogli posla i pristojnijeg života u nekoj od zemalja EU, stekli pravo na besplatno studiranje i stipendiranje u Bugarskoj, olakšice pri lečenju ili koristili brojne pogodnosti koje im pruža papir koji otvara vrata Evropske unije, sve više srpskih državljana pokušava da dođe do bugarskog pasoša. Veliku zainteresovanost za pasoš susedne zemlje zato što je po atraktivnosti daleko ispred srpskog, potvrđuje i Darko Anačkov, predsednik Bugarsko-srpskog centra u Vranju koji od nedavno ima i mogućnost pružanja konzulskih usluga.

  (32) detaljnije
 • Biblioteka Vranje

  Nagradni konkurs Evropske unije i za srednjoškolce iz Vranja

  Fotografija, dizajn, video ili multimedijalni format, strip, karikatura - kategorije su u kojima do kraja januara mogu da konkurišu učenici od prve do treće godine srednjih škola u Srbiji na desetom nagradnom konkursu “Evropski dnevnik”. Najboljih 15 radova biće nagrađeno sedmodnevnim putovanjem u Mađarsku, Italiju i Austriju. O pravilima, temama i kategorijama, učenici i profesori u Vranju moći će da se informišu na prezentaciji “Evropskog dnevnika” u sredu, 15. januara od 13 sati u Biblioteci “Bora Stanković”.

  detaljnije
 • Jevropejci

  Eve ,kol'ko ima k'ko stanumo kandidati i k'ko ni počeše otpiraju ovaj poglavlja, a ja ništo. K'ko tutmak, ič se nesam ujdurisaja za uleganje u tuj Jevropu. A tam, kroz dvajes- trijes godine, k'd viknu: "Braćo Srbi, ako ve još ima na ovaj svet, izvoljevajte u četvrtu jevropejsku ligu, što ću rabotim?"

  (4) detaljnije
 • gitara

  “Kreativna Evropa” spaja mlade džezere iz Niša, Sardinije i Albanije

  Po 10 mladih iz Niša, Sardinije i Tirane učiće i stvaraće džez muziku, a “diplomski rad” će im biti nastup na 3 muzička festivala, a jedan od njih je Nišvil, koji je i finansijer ovog projekta. Najveći trošak za ovaj interkulturalni džez program snosi Evropska unija, a odlukom Gradskog veća, priključio se i Grad Niš.

  detaljnije
 • dzip

  Tužilaštvo istražuje nabavku džipa u Opštini Niška Banja

  Nakon prijava Niške inicijative i reakcije Ministarstva za evropske integracije, Specijalno odeljenje Višeg tužilaštva u Nišu pokrenulo je istragu o nabavci džipa za vanredne situacije, koji je Opština Niška Banja kupila preko projekta i fondova Evropske unije. U Niškoj inicijativi tvrde da je džip preplaćen, tender namešten, a prvi čovek Banje Dejan Jovanović kaže da je sve po zakonu i da vozilo nisu platili građani Srbije, već EU.

  (11) detaljnije
 • OŠ "Branko Radičević" Bujanovac

  Škola iz Bujanovca deo Evropskog programa za omladinu i obrazovanje

  Narednih 18 meseci OŠ “Branko Radičević” u Bujanovcu radiće na izgradnji međunarodne prepoznatljivosti škole i interkulturnih veština nastavnika, razvijanju kreativnih strategija, suočavanju sa multikulturalizmom u odeljenju i povećanju motivacije učenika manjinskih grupa, jer je projekat kojim je škola konkurisala da bude deo "Erasmus +" programa Evropske unije, odobren. Škola će već od sledeće nedelje biti domaćin učenicima iz Rumunije, Turske, Španije i Poljske.

  detaljnije
 • amfiteatar

  O uslovima učešća u EU programima na predavanju u Leskovcu

  Oni koji žele da se bliže upoznaju sa programima Evropske unije u okviru kojih se dobijaju i bespovratna sredstva ili da apliciraju sa konkretnim projektom, moći će to da urade na predavanju u Leskovcu koje se održava u sredu, 27. decembra od 11 sati u Visokoj poslovnoj školi strukovnih studija.

  detaljnije
 • Skupština Grada Vranja

  Edukacija za Vranjance o uslovima učešća u EU programima

  Svi oni koji su zainteresovani da apliciraju za učešće u nekom EU programu, a nisu upoznati sa načinom i uslovima kako bi aplicirali konkretnim projektom, mogu da se informišu u četvrtak, 28. novembra od 11 sati u skupštinskoj sali u Vranju.

  detaljnije
 • bulatovic

  Od košnica do katastra - sistem koji pomaže lokalni razvoj

  Unapređenje sistema zaštite od požara, efikasnije usluge ka građanima i preduzećima, mapiranje košnica, očuvanje prirodnog i kulturnog nasleđa razvoj turizma - samo su neki od projekata koje će u 19 gradova i opština u Srbiji, među kojima su i Niš, Leskovac, Aleksinac i Vranje, unaprediti Geografski informacioni sistem, a čiju implementaciju podržava EU.

  (2) detaljnije
 • čovek za kompjuterom

  Prezentacija programa Evropske unije za finansiranje sporta, obrazovanja i mladih

  Svi oni koji bi da čuju nešto o Erazmus+ programu, koji predviđa finansiranje projekata iz oblasti mladih, sporta i obrazovanja, moći će to učine u niškom hotelu “Tami residens”, 15. novembra.

  (2) detaljnije
 • Plastenik Babušnica

  Babušnica kao mesto ženskog biznisa - od ajvara do šumske jagode

  Više od 40 % stanovnika Babušnice je nezaposleno. Ipak, za neke u ovom gradiću na jugu Srbije stvari su se promenile donacijom plastenika. Mahom se gaji paprika i sprema ajvar, ali Jasmina i Miroljub Ćirić planiraju da svoju proizvodnju unaprede i to gajenjem retke šumske jagode, od koje bi pravili slatko.

  (6) detaljnije
 • eu info kutak

  Otvoren konkurs za “Evropsku školu debate” za srednjoškolce i studente

  Oni koji žele da nauče da kvalitetno debatuju, a pritom su srednjoškolci ili studenti mogu da se prijave na konkurs do 3. novembra. Izabrani kandidati će pohađati radionice o veštini debatovanja, argumentaciji, javnom nastupu i Evropskoj uniji.

  detaljnije
 • gostusa-foto-Elena-V-P.jpg

  Kameni krovovi sela Gostuša i tradiconalna priprema hleba zavredili nagradu Saveta Evrope

  Evropska priča o nasleđu pirotskog sela Gostuša - radionice izrade crepulja i pečenja hleba kao pre 7.000 godina, tradicionalne građevinske tehnike obnove objekata i druge aktivnosti, donele su Eleni Vasić Petrović i Fondaciji "Arhitekta Aleksandar Radović" nagradu Saveta Evrope. Selo na obroncima Stare planine čuveno je po svojim kućama prilikom čije gradnje nije korišćen vezivni materijal, a krovovi su od kamenih ploča. Projekat zaštite sela Gostuša je dobitnik nagrade Evropa Nostra i gran-prija EU za 2016.godinu.

  (2) detaljnije
 • Proizvodi iz babušnice na trpezama u Evropskoj uniji

  Proizvodi iz prve ženske zadruge na jugu Srbije u Babušnici na trpezama zemalja EU

  Ajvar, pinđur, ljutenica i razni džemovi iz Babušnice nalaze se na trpezama u Nemačkoj i u drugim zemljama EU, a organsko voće i povrće prerađuje se u pogonu ženske zadruge u selu Gorčinci kod Babušnice. Pogon i Udruženje Lužničke rukotvorine koje njime rukovodi, posetila je zamenica šefa Delegacije Evropske unije u Srbiji Mateja Norčič Štamcar, zajedno sa 19 zamenika i zamenica ambasadora Evropskih zemalja kako bi podržali osnivanje prve ženske zadruge na jugu Srbije u Babušnici i uverili se kako ona funkcioniše u praksi.

  (8) detaljnije