Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Evropska unija

 • Evropska unija

  Istraživanje: Više od 60 odsto građana smatra da je Srbiji mesto u Evropskoj Uniji

  Kada bi se organizovao referendum o pristupanju Srbije Evropskoj Uniji, 62 odsto stanovništva bilo bi za ovu opciju, pokazalo je poslednje istraživanje Ninamedie. Da su rezultati ankete ohrabrujući, potvrdio je i ambasador Evropske Unije u Srbiji Sem Fabrici, naglasivši da je važno što građani EU prepoznaju i kao najvećeg donatora.

  (20) detaljnije
 • pruga

  Vučić: Izgradnjom brze pruge Niš bi postao apsolutni centar jugoistočne Evrope

  Da se na izgradnji brze pruge Beograd-Niš-Preševo-Tabanovce radi brže i da se pokaže dobra saradnja između Srbije i Evropske unije, zamolio je danas, kaže predsednik Srbije Aleksandar Vučić, komesarku EU za unutrašnje poslove i migracije Ilvu Johanson. Napominje da bi time Niš i definitivno postao centar Srbije i saobraćajno čvorište, kao i centar jugoistočne Evrope.

  (30) detaljnije
 • gasovod

  Potpisan ugovor o kreditu od 25 milona evra za gradnju gasovoda Niš - Dimitrovgrad

  Sporazum o dobijanju kredita od Evropske investicione banke od 25 miliona evra kojim će se delimično finansirati gradnja gasovoda od Niša do bugarske granice, potpisali su ministar finansija Siniša Mali i potpredsednica EIB-a Liliana Pavlova. Sporazum treba da potvrdi i Skupština Srbije, početak izgradnje najavljen je za leto, a kraj radova za 2 godine.

  (8) detaljnije
 • niš centar

  NKD raspisao konkurs za dodelu novca idejama koje na inovativan način stvaraju društvene promene

  Na konkursu, koji je raspisala Nacionalna koalicija za decentralizaciju, biće opredeljen novac za autentične lokalne inicijative koje rade u svojim zajednicama u oblastima vladavine prava i kulturne raznolikosti, predstavljaju inovaciju u kreiranju društvenih promena i koje imaju dugoročnu viziju promene u zajednici, navode u pozivu.

  (1) detaljnije
 • eu bus

  Priroda Srbije i na gradskim autobusima u Nišu

  Autobusi u Beogradu, Novom Sadu, ali i Nišu biće ulepšani slikama prirode Srbije u okviru akcije “Zdrava priroda za zdrav život” koju u Srbiji sprovodi Delegacija Evropske unije. Kampanja bi trebalo građanima prikaže neverovatne pejzaže Srbije i da istakne značaj zaštite biodiverziteta i očuvanja prirode u skladu se EU programom “Natura 2000”.

  (11) detaljnije
 • EU info kutak

  Program "Kreativna Evropa" tema onlajn radionice niškog EU info kutka

  "Pitaj me bilo šta o EU podršci - Kreativna Evropa“ prva je u serijalu edukativnih i praktičnih onlajn radionica o EU programima koje će organizovati niški EU info kutak, a nju će učesnici moći da prate 25. februara preko Zoom aplikacije.

  detaljnije
 • Viši sud Niš

  Viši sud u Nišu dobio opremu za video svedočenje žrtava nasilja

  Među 5 viših sudova u Srbiji koji su od OEBS-a i EU dobili opremu za video svedočenje žrtava našao se i niški. Oprema će, kako kažu u Ministarstvu pravde, omogućiti bolju zaštitu žrtava nasilja i sprečiti ponovni susret sa okrivljenima, jer će svoj iskaz moći da daju putem audio-video linka.

  (2) detaljnije
 • Evropska unija

  Anketa za pristup EU: Većina građana Srbije za ulazak u Uniju

  Bolji ekonomski standard, veće plate i penzije, mogućnosti za zaposlenje, pogodnosti bezviznog putovanja, neke su od prvih asocijacija na Evropsku uniju, prema najnovijem istraživanju javnog mnjenja koje je kompanija Ninamedia sprovela za Delegaciju EU u Srbiji. Više od polovine ispitanika (52%) glasalo bi za pristupanje EU, a 33,4% bilo bi protiv ako bi se danas organizovao referendum o članstvu Srbije u EU.

  (35) detaljnije
 • Evropska unija

  Deo civilnog sektora traži od Vlade konkretne reforme i posvećenost evropskim integracijama

  Nezadovoljni izostankom reformi koje vlast sprovodi u procesu pristupanje Evropskoj Uniji, pogoršanjem poštovanja demokratskih principa i vladavine prava, prisustvom govora mržnje i porastom nasilja nad pojedincima, novinarima, medijima, političkim neistomišljenicima i organizacijama civilnog društva, 72 nevladine organizacije i udruženja građana, među njima i one sa juga Srbije, pozivaju Vladu Srbije da izvuče pouke iz odluke Saveta EU da ove godine ne otvori ni jedno pregovaračko poglavlje sa Srbijom.

  (4) detaljnije
 • ilustracija biznis

  Onlajn radionica za preduzetnike o EU programima za razvoj biznisa

  U okviru edukativnih radionica za preduzetnike EU info kutak u Nišu ove nedelje organizuje onlajn predavanje na kome će Ivan Brkić govoriti o programima Evropske unije. Više o EIB i EBRD programima zainteresovani će moći da saznaju u četvrtak, 17. decembra na onlajn predavanju, a učešće je besplatno.

  (1) detaljnije
 • novi portal javnih nabavki

  Novi Portal javnih nabavki - nadležni kažu da obezbeđuje znatno veću transparentnost

  U pregovorima o pristupanju Srbije Evropskoj uniji, u decembru 2016. godine otvoreno je pregovaračko poglavlje broj 5 - Javne nabavke. Otvaranje tog poglavlja rezultat je promena koje su sprovedene, ali i strateškog opredeljenja da se kroz reformu javne uprave sistem javnih nabavki u potpunosti harmonizuje sa pravnim tekovinama EU. U skladu sa tim funkcioniše i novi portal javnih nabavki koji je počeo sa radom u julu ove godine.

  (3) detaljnije
 • Sud u Nišu

  Medijacija ubrzava dogovore među sukobljenim stranama i rasterećuje sudove

  Da je dogovor suprotnih strana moguć i nakon dugogodišnjih sukoba i sudskih sporova pokazuje rad medijatora koji uspevaju da pomire čak i one koji ne žele da budu u istoj prostoriji. Osim za stranke, vansudsko rešavanje sporova korisno je i za sudije jer ih rasterećuje nagomilanog posla, ali i za društvo u kom se, smatraju pravnici, razvija kultura mira i nenasilja.

  (7) detaljnije
 • javna uprava

  Efikasno upravljanje imovinom i strateško planiranje važni za lokalne samouprave

  Za efikasno upravljanje imovinom, ali i strateško planiranje i programsko budžetiranje, što je važno za lokalne samouprave, izdvojeno je 33 miliona evra donatorske pomoći, u okviru programa Exchange 5. Reč je o programu Evropske unije, koji je, kako kažu u SKGO, u velikoj meri doprineo unapređenju kreiranja javnih politika na lokalnom nivou kroz podršku strateškom planiranju, a trenutno se sprovodi peta faza ovog programa.

  (4) detaljnije
 • Uniforme za medicinare - nova pomoć Evropske unije

  Nako što je Evropska unija, kao pomoć Srbiji u borbi protiv epidemije, finansirala angažovanje oko 200 lekara, tehničara i administrativnih radnika u više javnih zdravstvenih ustanova širom zemlje, njima su stigle i uniforme. Isporučena je medicinarima u Nišu, Vranju, Beogradu, Valjevu, Šapcu, Novom Pazaru, Novom Sadu i Somboru.

  detaljnije
 • auto put

  Čeka se nova Vlada za kredit od 85 miliona evra za auto-put do Drača

  Deo auto-puta mira od Niša do Drača finansiraće se i iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj, a regionalna direktorka ove banke za Balkan Žužana Hargitai, kaže da se čeka formiranje nove Vlade Srbije kako bi se potpisao sporazum. Tenderi za izvođače radove očekuju se početkom novembra.

  (11) detaljnije
 • sportski izazov

  Evropska nedelja sporta počela vežbanjem kraj kuršumlijskog manastira

  Nizom sportskih događaja, takmičenja i onlajn diskusija ove godine se obeležava Evropska nedelja sporta, a jedan od prvih dođaja bilo je Dan školskog sporta u manastiru kraj Kuršumlije gde su deca vežbala, ali i učila o istoriji. Sportski izazov održan je i u Pirotu, a leskovački i niški osnovci uključili su se u izazov “Trčim za školu”, dok EU info kutak u Nišu organizuje „Online kafu“ sa šampionkom u sportskom penjanju Stašom Gejo.

  detaljnije
 • auto-put

  EU: Već smo odobrili investicije za prve deonice “auto-puta mira”

  Auto-put koji bi trebalo da spoji Niš i Prištinu počeće, kako je najavljivano ranije, da se gradi već na proleće sledeće godine, a za prve deonice, kako je rekla Ana Pisonero portparolka EU nadležna za proširenje, Evropska unija je već odobrila investicije. Naglasila je i da Unija već finansira mnoge projekte koji su spominjani u Vašingtonu.

  (8) detaljnije
 • Beogradska otvorena škola

  Pandemija potpuno promenila način poslovanja, solidarnost i partnerstvo od ključne važnosti

  Da je pandemija virusa korona naročito uticala na ekonomiju, pa su javni, privatni i civilni sektor u potpunosti promenili način poslovanja, a drugi poput ugostiteljstva i turizma pretrpeli velike gubitke, i da je neophodno da država pomogne najugroženijim sektorima, neki su od zaključaka konferencije koju je organizovala Beogradska otvorena škola. Smatraju da su solidarnost i međusektorsko partnerstvo važni kako bi se savladale ekonomske posledice pandemije kako u Srbiji, tako i u regionu Zapadnog Balkana.

  (1) detaljnije
 • heroji

  Više od 100 prijavljenih heroja u pandemiji virusa korona, najbolji nagrađeni

  Volonteri, prodavci, komšije, nastavnici koji drže časove na daljinu, policajci, lekari, prodavci, poštari, neka su od zanimanja ljudi koje su građani prijavili na konkursu Delagicije Evropske unije posvećenom herojima u epidemiji virusa korona. 15 heroja sa najviše glasova publike je izabrano i oni će dobiti 2 avionske karte za putovanje u neku od zemalja Evropske unije.

  (7) detaljnije