Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Fakultet umetnosti Niš

 • Simfonijski proba

  Humanitarni "Muzički ringišpil" u niškom Simfonijskom

  Koncert na kome će brojni muzičari povesti prisutne na putovanje kroz različite epohe, egzotične predele i upoznati ih sa originalnim kombinacijama instrumenata i stilova, te “provozati” na ringišpilu od muzike Stonsa, preko džeza do klasike, biće održan u sredu, 12. decembra od 20 sati u sali Niškog simfonijskog orkestra.

  detaljnije
 • univerzitet

  Zbog stanja u akademskoj zajednici pijanistkinja vratila Povelju Univerzitetu u Nišu

  Nakon što je rektoru Univerziteta u Nišu Draganu Antiću povodom godišnjice Fakulteta umetnosti dodeljena Povelja za izuzetan doprinos razvoju ove ustanove, što ona vidi kao "nagradu" za ostanak Suzane Kostić na poziciji dekana, asistentkinja na ovom fakultetu i prvi diplomirani student na njemu Marija Dinov Vasić vratila je Univerzitetu svoju Povelju za najboljeg studenta generacije 2002/2003.

  (62) detaljnije
 • klavir

  Pijanistkinja Mina Mijović sledeće nedelje nastupa u Nišu

  Kompozicije Mocarta, Betovena i Lista ljubitelji klasike moći će da čuju u utorak 11. decembra u Nišu u izvođenju klaviristinje Mine Mijović. Ovaj koncert održaće se u sali Fakulteta umetnosti u Knjaževačkoj ulici, a počinje u 20 sati.

  detaljnije
 • Pobednici harmonika

  Studenti i profesori Fakulteta umetnosti u Nišu harmonikama "osvojili svet"

  Na takmičenju Svetski trofej koje se, kako navode sa Fakulteta umetnosti, održava skoro 70 godina, studenti ali i profesori ove ustanove popeli su se na pobednička postolja izvodeći kompozicije na harmonikama. Ove godine su se, dodaju, takmičili u Kanadi.

  detaljnije
 • Suzana Kostić

  Inspekcija naložila Savetu Fakulteta umetnosti da smeni dekanicu Kostić

  Savetu niškog Fakulteta umetnosti, koji je pre nekoliko meseci protivzakonito ponovo izabrao Suzanu Kostić za dekanicu, Inspekcija Ministarstva prosvete je, kako kažu, naložila da je smeni i izabere novog dekana. Međutim, Savet je imao primedbe na to, dodaju, pa će tek nakon njihovog razmatranja, Inspekcija doneti konačnu odluku.

  (14) detaljnije
 • milos vukovic

  Student niškog Fakulteta umetnosti laureat "Guitar festa" u Sarajevu

  Na 3. Međunarodnom takmičenju “Guitar United” koje je nedavno održano u Istočnom Sarajevu za ukupnog pobednika proglašen je Miloš Vuković, student gitare na Fakultetu umetnosti u Nišu.

  detaljnije
 • Fakultet umetnosti

  Inspekcija: Fakultet umetnosti mora da isplati zaposlenima pare za prevoz

  Više od godinu dana dekanica Fakulteta umetnosti u Nišu Suzana Kostić, kao odgovorno lice, nije isplatila zaposlenima novac za dolazak i odlazak sa rada, na šta je obavezuje Zakon, što je utvrdila i Inspekcija rada još pre 3 meseca i naložila da se novac za prevoz isplati. Ipak, radnici pare još nisu dobili, a asistent Marija Dinov Vasić je zbog toga podnela krivičnu prijavu protiv dekanice.

  (12) detaljnije
 • suzana kostic bratic mitkovic

  Korumpirani dekani vode niške fakultete, jer niko neće da ih smeni

  Saveti niških Fakulteta umetnosti, Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja, kao i Građevinsko-arhitektonskog nisu prihvatili zahteve Agencije za borbu protiv korupcije za smenu dekana zbog korupcije. Ministar prosvete kaže da je Univerzitet taj koji treba da vodi računa o tome, dok rektor navodi da su saveti “doneli odgovarajuće odluke”.

  (65) detaljnije
 • Iz starog u novi svet

  Diskrepanca između kvaliteta dva koncerta na simboličan način odražava svu slojevitost problema u kulturnom i obrazovnom životu nekada carskog grada na Nišavi.

  (16) detaljnije
 • Mladen Šarčević

  Ministar prosvete: Proveriću da li je moj pomoćnik predložio Kostićevu za dekana

  Na tvrdnje profesora Fakulteta umetnosti u Nišu da je za novi mandat dekanicu Suzanu Kostić predložio nastavnik stručnog predmeta i državni sekretar Ministarstva prosvete Marko Milenković, iako je ranije ovo Ministarstvo tražilo njenu smenu, ministar Mladen Šarčević kaže da će te navode proveriti, jer ni jedan njegov pomoćnik “ne može da uradi ništa dok ga ne pita".

  (19) detaljnije
 • Univerzitet

  Niški Ogranak SANU za akademike predložio korumpirane profesore

  Dekan niškog GAF-a Petar Mitković i profesor i bivši predsednik Saveta Fakulteta umetnosti Dragan Žunić, koji su svoje sinove “udomili” na fakultetima na kojima rade, bili su kandidati za dopisne članove Srpske akademije nauka i umetnosti. Predsednik niškog Ogranka SANU, koje ih je predložilo za akademike, kaže da oni ipak nisu dobili dovoljno glasova za ove pozicije.

  (20) detaljnije
 • Na sceni

  Na Fakultetu umetnosti, poniženi i marginalizovani, rade brojni profesori, umetnici i naučnici, kojima je neophodna pomoć nadležnih institucija, jer sa ovako postavljenim, duboko ukorenjenim koruptivnim mehanizmom funkcionisanja Fakulteta, oni nemaju više ni motivacije, a bojim se ni načina, da borbu za svoja prava časno vode.

  (32) detaljnije
 • List iz "muzičkog albuma" studenata Fakulteta umetnosti

  Nakon reprezentativnog koncerta, punog sadržaja, inspiracije i otvorenih pitanja o aktuelnom akademskom obrazovanju talentovanih mladih muzičara, ostaje velika šteta što sam događaj nije aktivnije promovisan.

  (5) detaljnije
 • Na naš način

  Ovaj koncert, nažalost, nije prezentovao najbolje strane niti studenata, među kojima ima odličnih i već prilično jasno profilisanih izvođača, niti kvalitetnija dela iz standardnog akademskog repertoara kamerne muzike, pa, u krajnjoj liniji, niti sam fenomen kamernog muziciranja.

  (9) detaljnije
 • klavir

  Večeras koncert studenata Fakulteta umetnosti

  Ogranak Srpske akademije nauka i umetnosti u Nišu organizuje koncert studenata Fakulteta umetnosti “Na naš način”, a nastupiće nekoliko kamernih sastava, večeras od 20 sati.

  detaljnije
 • Od Mokranjca do "Bitlsa" na koncertu niških horova

  Najslabiji elemenat u sinoćnjem muziciranju bili su klavirski saradnici, koji, nažalost, nisu pokazali da su dorasli izazovu kratkoročne pripreme za nastup, u ovom slučaju u vremenskom okviru rada na održanom majstorskom kursu.

  (2) detaljnije
 • Fakultet umetnosti

  Sud ih vratio na posao, ali ne i dekanica Suzana Kostić

  Iako je Apelacioni sud doneo pravosnažne presude kojima je niški Fakultet umetnosti dužan da ih vrati na posao, stručni saradnik Vladimir Stanimirović još nije ni pozvan da radi, dok je sa redovnim profesorom Nebojšom Todorovićem dekanica Suzana Kostić potpisala aneks ugovora, ali mu časove nije vratila, te je protiv nje podneo krivičnu prijavu. Dekanica i dalje ćuti.

  (24) detaljnije
 • hor

  Od Mokranjca do "Bitlsa" na koncertu niških horova

  Akademski ženski hor Studentskog kulturnog centra i Mešoviti hor Fakulteta umetnosti izvodiće numere Mokranjca, narodne pesme iz Rusije i Srbije, ali i "Bitlse". Ovu izvedbu, kako kažu u Studentskom kulturnom centru, moći će da čuju svi zainteresovani u četvrtak, 19. aprila u sali Fakulteta umetnosti u Nišu.

  detaljnije
 • Dekanica Suzana Kostić

  Ministarstvo: Samo teža povreda Kodeksa sprečava Kostićevu da bude dekan

  Od toga da li je Suzana Kostić lakše ili teže povredila Kodeks profesionalne etike zavisi hoće li ona i ubuduće voditi niški Fakultet umetnosti, kažu u Ministarstvu prosvete, dok je Savet fakulteta, koji je jednoglasno odlučio da ona ponovo bude dekan, dodaju, odbio preporuke Agencije za borbu protiv korupcije za njenu smenu. I pored odbijanja ove, ali i preporuka prosvetne inpekcije, Ministarstvo tvrdi da su im ruke vezane.

  (10) detaljnije
 • suzana kostić

  Suzana Kostić ponovo izabrana za dekana Fakulteta umetnosti

  Umesto da bude smenjena zbog korupcije, nepotizma, mobinga i kršenja Etičkog kodeksa, što je dokumentovano presudama, aktuelna dekanica Fakulteta umetnosti u Nišu Suzana Kostić jednoglasnom odlukom Saveta dobila je i treći uzastopni mandat. I naredne 3 godine će mimo zakona biti dekan niške visokoškolske ustanove.

  (20) detaljnije