Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Fašizam

  • fašizam

    Nacistički simboli na skupu u Nišu, očekuje se reakcija nadležnih

    Nacističko salutiranje sa podignutom šakom uvis, “živeo Nedić”, kao i “Srbija Srbima” prolamali su se iz grla mladića na nišavskom keju, dok je pored njih prolazila povorka građana u antifašističkoj šetnji. Građani, civilni sektor i opozicija upozoravaju na opasnosti fašizma, ali i na to da vlast i nadležni organi ne reaguju dovoljno ozbiljno, a da bi po Zakonu o zabrani upotrebe neonacističkih simbola i obeležja morali. Iz policije odgovor najavljuju za ponedeljak.

    (29) detaljnije
  • protest protiv fašizma

    Tokom šetnje protiv fašizma grupa mladića skandirala velikoj Srbiji i Nediću

    Stotinak Nišlija večeras je na keju protestovalo protiv fašizma. Mirnu šetnju ispratila je i grupa mladića koja je sa strane skandirala velikoj Srbiji i Nediću. Šetnju je predvodio odbornik Niške inicijative Srđan Nonić, a u koloni je bio i izbodeni mladić Uroš Janjić.

    (48) detaljnije
  • sud

    Osumnjičeni za napad nožem na niškom keju pušteni posle saslušanja, tužilaštvo čeka krivične prijave

    Bez pritvora, ali još i bez krivične prijave pred tužilaštvom su petorica Nišlija osumnjičenih da su učestovali u napadu na niškom keju, kada je zbog, kako sam kaže, majice sa antifašističkom porukom izboden mladić. U Osnovnom javnom tužilaštvu kažu da bi krivična prijava svakog časa trebalo da stigne na njihovu pisarnicu i da je dežurni tužilac ocenio da nema potrebe za pritvorom. Ipak, advokat Danilio Nikolić ukazuje da se pritvor inače određuje i za manja krivična dela.

    (6) detaljnije
  • amfi

    Šetnja protiv fašizma na niškom keju

    Kao reakciju na to što je na nišavskom keju izboden 25-godišnjak zbog toga što je, kako sam kaže, nosio majicu sa antifašističkom porukom, odbornik u niškoj Skupštini Srđan Nonić izaći će u protestnu šetnju na mestu incidenta. Trosatna šetnja je, kaže Nonić, zakazana za četvrtak, 27. jun.

    (11) detaljnije
  • fasizam.jpg

    Brojne reakcije na ubadanje zbog antifašizma u Nišu, ali zvanične kasne

    Za razliku od gradonačelnice mesta Supetar na Braču Ivane Marković, koja je odmah nakon napada na Srbe od strane navijača "Torcide" javno osudila i otkazala finansijsku pomoć “Torcida Kupu”, gradonačelnik Niša Darko Bulatović je tek nakon novinarskih pitanja osudio napad koji se desio u četvrtak, kada je takođe zbog različitosti i iz ideoloških pobuda 25-godišnjak uboden nožem u centru grada.

    (6) detaljnije
  • fasizam.jpg

    Policija još traži počinioce, izbodeni mladić potvrđuje - napadnut sam zbog antifašističke poruke

    Da nije pripadnik ekstremističke grupe, da je napad na njega bio koordinisan, kao i da je majica sa antifašističkim natpisom koju je nosio i nije želeo da skine na zahtev grupe mladića, razlog što je pre dve noći napadnut na nišavskom keju i izboden nožem, smatra 25-godišnji U. J. Dok iz policije saopštavaju da se za onima koji su ga napali traga, brojne organizacije traže da reaguju i druge institucije i napad ocenjuju kao z ločin iz mržnje.

    (26) detaljnije
  • Lazarević predvodi šetnju

    Ruska manifestacija postala i gradska, na čelu osuđeni general

    Šetnju kojom je u Nišu obeležen Dan pobede nad fašizmom poveo je general u penziji Vladimir Lazarević, koji je osuđen za ratne zločine pred haškim tribunalom. Uz njega su bili i predstavnici "Srbske časti", a grad tiska vlast osim što je događaj podržala u njemu je i učestvovala. Od gradonačelnika do načelnice Nišavskog okruga. Sagovornici "Južnih vesti" ocenjuju da na proslavi slobode nije mesto čoveku koji je učestvovao u ratnim zločinima protiv civila, kao i da je time nacionalizam dobio legitimitet.

    (43) detaljnije
  • milan vlajčić

    Vlajčić: Ovo je početak fašizacije zemlje

    Spaljena kuća novinara iz Grocke podsetila je novinara, filmskog kritičara i esejistu Milana Vlajčića na filmove Džona Forda u kojem Indijanci spaljuju sela, dodavši da je to slika ljudskih prava u Srbiji. Gostujući u emisiji FoNeta “Kvaka 23”, Vlajčić je zaključio da Srbija klizi ka fašizmu.

    (1) detaljnije
  • Letnja, laka, fašizam – torta

    Potrebno za testo: Izgubljena, besperspektivna masa, nesigurna u budućnost, nespremna da se bori ili pobegne (prati zadruge , parove , sve na Pinku); penzioneri koji pristaju na sve, uplašeni da ne izgube i to malo što imaju; zaštićeni nosioci nanogica i drugih državnih priznanja...

    (11) detaljnije
KOMENTAR DANA

Iako je bilo tvrdo
probijeno brdo.
Probiće i rokove
uz cenovne skokove .

Tvrdo čitalac

Tekst: Probijeno brdo kod budućeg niškog bulevara, kraj radova do juna

Pronađite nas na: