Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Fašizam

 • viši i osnovni sud

  Počelo saslušavanje osumnjičenih za napad nožem na nišavskom keju

  Nakon tri i po meseca otkako je na nišavskom keju izboden 25-godišnjak zbog antifašističke poruke na majici, počelo je saslušavanje osumnjičenih. Iskaze pred zamenikom tužioca, kako kažu u Osnovnom javnom tužilaštvu u Nišu, dalo je prošle nedelje nekoliko njih, a još dvojica bi trebalo da budu saslušani krajem oktobra.

  (2) detaljnije
 • kukasti krst leskovac

  Fašistički simboli na fasadama kuća u Leskovcu

  Duž Mlinske ulice u Leskovcu, od raskrsnice ove i Ulice Pana Đukića, pa do raskrsnice sa Partizanskom, na nekoliko kuća osvanuli su kukasti krstovi. Fašistički simboli iscrtani su i na Sigurnoj kući, nadležni u ovoj ustanovi kažu da su slučaj prijavili policiji, a znak u međuvremenu prekrečili. U policiji kažu da imaju prijavu i od Centra za socijlni rad i od vlasnika privatnih kuća i da tragaju za počiniocem.

  (2) detaljnije
 • sud

  Godišnji odmori odlažu saslušanja osumnjičenih za ubadanje na keju

  Petoro osumnjičenih za incident na nišavskom keju kada je izboden 25-godišnjak koji je nosio majicu sa antifašističkom porukom, biće saslušani septembra. U niškom Osnovnom javnom tužilaštvu kažu da je razlog period godišnjih odmora, a advokat Vladimir Domazet da je kod ovakvog slučaja, zbog kojeg se uzburkala javnost, to trebalo da se uradi po hitnom postupku, a ne više od 3 meseca kasnije.

  (1) detaljnije
 • kej leskovac

  Od kukastog krsta do cvetova na leskovačkom keju

  Na keju na Veternici, u blizini leskovačke Gradske uprave u petak su “osvanula” 2 kukasta krsta. Građani koji često prolaze ovuda kažu da je bilo kakvo skrnavljenje javnog dobra, naročito fašističkim znacima, za svaku osudu. Kukasti krstovi u međuvremenu su prekrečeni i pretvoreni u cvetove, a nadležni kažu da su slučaj prijavili policiji. Osuda vandalizma, ali i promovisanja fašizma je izostala.

  detaljnije
 • debata 60 minuta

  Debata JV: Reakcija države na fašizam mlaka, potrebno i bolje obrazovanje

  Fašizam je kvaziideologija koja je posledica svih anomalija društva, navode učesnici debate “60 minuta” Južnih vesti, a mere koje predlažu protiv fašizma su oštrija reakcija države i obrazovanje. Upozoravaju i da populizam u evropskim državama kao što je Mađarska pogoduju razvoju totalitarizma koji je uvod u fašizam.

  (10) detaljnije
 • nonić

  Niškom odborniku pretili "razbijanjem glave" i sačekušom ispred Skupštine

  "Trebali smo da ti razbijemo glavu ono veče. Započeo si proces bez povratka, ako treba i ispred Skupštine te čekamo" - to su neke od poruka koje su na Fejsbuku upućene odborniku Niške inicijative Srđanu Noniću koji je prethodnih dana organizovao šetnje protiv fašizma u Nišu.

  (31) detaljnije
 • whitepower-kej-foto-mz

  Svi ih čistili, a fašistički simboli i dalje na Keju

  Fašistički simboli na bedemu niškog Keja i dalje stoje. “Preživeli su” i jučerašnju izjavu pomoćnice gradonačelnika Marine Kostić da su grafiti u Nišu očišćeni, kao i brisanje odbornika Srđana Nonića i njegovih kolega tokom sinoćnjeg protesta protiv fašizma. U JKP "Mediana" kažu da ne mogu da ih uklone, jer nemaju opremu za kamen.

  (20) detaljnije
 • Uklanjanje grafita kej

  Mirno na niškoj šetnji protiv fašizma, građani uklanjali kukaste krstove

  Još jednom su građani prošetali kejom Nišave tražeći reakcije nadležnih povodom fašizma koji je u poslednje vreme sve vidljiviji u Nišu. "Pobunjenici" su uklanjali kukaste krstove iscrtane po zidovima keja, a za razliku od prošlog protesta, nije bilo incidenata.

  (8) detaljnije
 • Demokratska stranka

  I Demokratska stranka pozvala na večerašnji protest protiv fašizma

  “Fašizmu nema mesta u Nišu” - kaže predsednik Gradskog odbora Demokratske stranke Miodrag Stanković i poziva sve građane Niša da se pridruže protestnoj šetnji protiv fašizma večeras na Keju u 21 sat koju organizuje odbornik NIške inicijative Srđan Nonić.

  (8) detaljnije
 • grafiti

  Pomoćnica gradonačelnika tvrdi da su uvredljivi grafiti uklonjeni, Nonić kaže "čista laž" [video]

  Neprimerene i uvredljive grafite u Nišu prethodnih dana očistili su radnici JKP "Mediana", rekla je pomoćnica gradonačelnika Niša Marina Kostić, ali odbornik Niške inicijative Srđan Nonić snimkom sa Keja dokazuje kako grafiti koji promovišu fašizam nisu uklonjeni i izjavu pomoćnice ocenjuje kao "čistu laž".

  (11) detaljnije
 • protest protiv fašizma

  Odbornik Nonić poziva na još jednu šetnju kejom protiv fašizma

  Nedelju dana nakon što su građani šetali niškim kejom protiv fašizma, odbornik Niške inicijative Srđan Nonić najavljuje novu protestnu šetnju u četvrtak 4. jula od spomenika Nadežde Petrović do amfiteatra na niškom keju. Ovog puta, Nonić najavljuje da će nositi četke i krpe kako bi skinuo kukaste krstove protestnim putem.

  (25) detaljnije
 • protest protiv fašizma

  Niška inicijativa pisala nadležnima o fašizmu u gradu - traže odgovornost i zajednički stav

  Tužilaštvu su predstavnici Niške inicijative dostavili, kako kažu, konkretne dokaze o povezanosti nekih udruženja, navijačkih grupa i neformalnih nacističkih grupa u Nišu. Od političkih činilaca traže zajednički stav o antifašizmu koji bi trebalo da se usvoji i na Skupštini Grada, a sve zbog poslednjih dešavanja koja su povezana sa fašizmom - ubadanja studenta, nacističkih pozdrava i poruka na Keju.

  (8) detaljnije
 • fašizam

  Nacistički simboli na skupu u Nišu, očekuje se reakcija nadležnih

  Nacističko salutiranje sa podignutom šakom uvis, “živeo Nedić”, kao i “Srbija Srbima” prolamali su se iz grla mladića na nišavskom keju, dok je pored njih prolazila povorka građana u antifašističkoj šetnji. Građani, civilni sektor i opozicija upozoravaju na opasnosti fašizma, ali i na to da vlast i nadležni organi ne reaguju dovoljno ozbiljno, a da bi po Zakonu o zabrani upotrebe neonacističkih simbola i obeležja morali. Iz policije odgovor najavljuju za ponedeljak.

  (28) detaljnije
 • protest protiv fašizma

  Tokom šetnje protiv fašizma grupa mladića skandirala velikoj Srbiji i Nediću

  Stotinak Nišlija večeras je na keju protestovalo protiv fašizma. Mirnu šetnju ispratila je i grupa mladića koja je sa strane skandirala velikoj Srbiji i Nediću. Šetnju je predvodio odbornik Niške inicijative Srđan Nonić, a u koloni je bio i izbodeni mladić Uroš Janjić.

  (48) detaljnije
 • sud

  Osumnjičeni za napad nožem na niškom keju pušteni posle saslušanja, tužilaštvo čeka krivične prijave

  Bez pritvora, ali još i bez krivične prijave pred tužilaštvom su petorica Nišlija osumnjičenih da su učestovali u napadu na niškom keju, kada je zbog, kako sam kaže, majice sa antifašističkom porukom izboden mladić. U Osnovnom javnom tužilaštvu kažu da bi krivična prijava svakog časa trebalo da stigne na njihovu pisarnicu i da je dežurni tužilac ocenio da nema potrebe za pritvorom. Ipak, advokat Danilio Nikolić ukazuje da se pritvor inače određuje i za manja krivična dela.

  (6) detaljnije
 • amfi

  Šetnja protiv fašizma na niškom keju

  Kao reakciju na to što je na nišavskom keju izboden 25-godišnjak zbog toga što je, kako sam kaže, nosio majicu sa antifašističkom porukom, odbornik u niškoj Skupštini Srđan Nonić izaći će u protestnu šetnju na mestu incidenta. Trosatna šetnja je, kaže Nonić, zakazana za četvrtak, 27. jun.

  (11) detaljnije
 • fasizam.jpg

  Brojne reakcije na ubadanje zbog antifašizma u Nišu, ali zvanične kasne

  Za razliku od gradonačelnice mesta Supetar na Braču Ivane Marković, koja je odmah nakon napada na Srbe od strane navijača "Torcide" javno osudila i otkazala finansijsku pomoć “Torcida Kupu”, gradonačelnik Niša Darko Bulatović je tek nakon novinarskih pitanja osudio napad koji se desio u četvrtak, kada je takođe zbog različitosti i iz ideoloških pobuda 25-godišnjak uboden nožem u centru grada.

  (6) detaljnije
 • fasizam.jpg

  Policija još traži počinioce, izbodeni mladić potvrđuje - napadnut sam zbog antifašističke poruke

  Da nije pripadnik ekstremističke grupe, da je napad na njega bio koordinisan, kao i da je majica sa antifašističkim natpisom koju je nosio i nije želeo da skine na zahtev grupe mladića, razlog što je pre dve noći napadnut na nišavskom keju i izboden nožem, smatra 25-godišnji U. J. Dok iz policije saopštavaju da se za onima koji su ga napali traga, brojne organizacije traže da reaguju i druge institucije i napad ocenjuju kao z ločin iz mržnje.

  (26) detaljnije
 • Lazarević predvodi šetnju

  Ruska manifestacija postala i gradska, na čelu osuđeni general

  Šetnju kojom je u Nišu obeležen Dan pobede nad fašizmom poveo je general u penziji Vladimir Lazarević, koji je osuđen za ratne zločine pred haškim tribunalom. Uz njega su bili i predstavnici "Srbske časti", a grad tiska vlast osim što je događaj podržala u njemu je i učestvovala. Od gradonačelnika do načelnice Nišavskog okruga. Sagovornici "Južnih vesti" ocenjuju da na proslavi slobode nije mesto čoveku koji je učestvovao u ratnim zločinima protiv civila, kao i da je time nacionalizam dobio legitimitet.

  (43) detaljnije